در بسیاری از کشورهای دنیا اقبال به سرمایه گذاری در بورس تابعی از شرایط اقتصادی آن کشورها است. تمام کشورهای دنیا تلاش میکنند، سیاستگذاریها به گونهای باشد تا اقتصاد و رفاه عمومی در اولویت قرار گیرد. در این کشورها، سرمایه گذاری در بورس با اتکا به آمار اقتصادی شفاف و اطمینان به سیاستهای کلی اقتصادی صورت میپذیرد. در ایران اما، در بهار سال 1399، پس از یک دوره کاهش ارزش ریال، و در نتیجه افزایش قیمت زمین، مسکن، کالا و خدمات، باعث شد به یکباره سهام شرکتهای حاضر در بورس با شیب تندی روند افزایشی گیرند. افزایش قیمت شرکت ها و ارزش سهمهایشان باعث ایجاد هیجان و اقبال عمومی مردم به این بازار به ظاهر سود ده شد.
در کمتر از چند ماه سرمایههای زیادی به صورت هیجانی وارد بازار بورس ایران شد و به افزایش حجم آن دامن زد. واقعیت این است که افت و خیزهای عظیم در بازار بورس سهام کشورهایی که با افت شدید ارزش پول ملی مواجه هستند، اتفاق جدیدی نیست، اما در ایران، فقدان تجربه در این زمینه، سهامداران را با ضررهای هنگفتی مواجه کرده است.
این روزها بسیاری از افرادی که در بورس ایران ضرر و آسیب دیده اند، بازار رمز ارزها را محل مناسبی برای سرمایه گذاری یافتهاند. بخصوص آنکه بازار رمز ارزها، در چند ماه گذشته سمت و سویی صعودی دارد، و یک دنیا هیجان بین المللی در پشت آن به وضوح دیده میشود. معامله بر اساس نرخ دلار، غیر متمرکز بودن معاملات، آسانی روند تجارت Trade، و پیش بینیهای مثبت از آینده این بازار، همه باعث بوجود آمدن جو مثبت در این بازار شده است و به نظر میرسد، با یک اقبال عمومی به سرمایه گذاری در این بازار مواجه هستیم.
اما سرمایه گذاری در حوزه ارز دیجیتال نسبت به بورس، از بسیاری جهات متفاوت است. اول آنکه هنوز هیچ تصمیم قطعی برای حمایت از این بازار و ساختار سازی ارکانهای اساسی آن، مانند صرافیهای دیجیتال از طرف دولت وجود ندارد. اگرچه تصمیم گیران در بانکهای مرکزی همهی کشورها، به دنبال قانونمند سازی این حوزه هستند، اما ذات رمز ارزها، بر پایه فرار از چهارچوبهای بانکی متداول بنا شده است.
اینکه هر شخصی با در اختیار داشتن یک کیف پول الکترونیک مجانی، در یک سایت و یا یک App و کمی سرمایه میتواند به این بازار ورود کند، حتی به عنوان یک صراف و معامله کننده به عنوان واسطه قرار گیرد، و بدون نیاز به ثبت اطلاعات هویتی، هر نوع ارزی را معامله کند، و تمام این مراحل را بدون استفاده از عناصر متداول بانکی انجام دهد، چرخه ای است که به راحتی نمیتوان برای آن ساختار سازی کرد چون این چرخه برای ادامه حیات خود اصلا نیازی به ساختار رسمی ندارد. از نظر فعالان این حوزه، این نقطه قوت این بازار است و از نظر دولتها، چنین بازاری یک چالش بزرگ برای بانک است.
از طرف دیگر، همین که یک بازار فعال جهانی، بدون دخالت از طرف دولتها شکل گرفته و هر شخصی در آن میتواند ورود کند، همواره یک ریسک ذاتی را درون خود میپروراند، و آن احتمال کلاهبرداری و تخلفات گسترده در سطح جهانی است. همین دیروز یکی از صرافیهای بزرگ ارز دیجیتال ترکیه Thodex پس از 4 سال فعالیت سالم، به یکباره بست و رفت. به همین راحتی صاحب صرافی با 2 میلیارد دلار ارز دیجیتال در کیف پول خود، از 391 هزار نفر کلاهبرداری کرده و به آلبانی فرار کرده است و این درحالیست که همین هفته گذشته بانک مرکزی ترکیه، معاملات رسمی با ارز دیجیتال را به دلیل نوسان و عدم اطمینان از شیوه معامله، ممنوع اعلام کرده بود. بسیاری از ناظران البته بروز چنین وقایعی را در همه ی بازارها، حتی بازارهای رسمینیز عادی میدانند، اما واقعیت این است که احتمال بروز چنین سناریوهایی از کلاهبرداری، در بازاری که کاملا مجازی و ساختار ناپذیر است، بیشتر است.
بحث بعدی، خود رمز ارزها هستند، فقط تعداد انگشت شماری از ارزهای دیجیتال، مانند بیت کوین، اتریوم دوج کوین، و امثالهم به دلیل پایه قوی و سابقه طولانی، از اعتبار کافی برای سرمایه گذاری و انجام معامله برخوردارند. بسیاری از آلت کوینها که سرمایههای کمی برای خریداری آنها نیاز است، آینده مشخصی ندارند و ممکن است هر آن کل پروژه آنها با شکست و یا کلاهبرداری مواجه شوند. از طرف دیگر، صاحبان بزرگ ارزهای دیجیتال، میتوانند به راحتی با تله گذاری عمدی، در سطح جهانی افکار عمومی را به سمت یک ارز خاص سوق دهند و سپس با فروش یکباره آن باعث ضرر و زیان شدید سرمایه گذاران خرد شوند. تصور کنید با یک بیت کوین و یا با یک اتریوم، میتوان تعداد چند صد و یا چند هزار عدد از یک کوین بی ارزش را خرید، سپس در بازار اینگونه القا کرد که آن کوین رشد شدید و اقبال و آینده دارد، به همین سبب تعداد زیادی از سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری در کوین مورد نظر جذب کرد، سپس بعد از آنکه ارزش آن کوین، به دلیل اقبال عمومی بالا رفت، نفرات اولی که آن کوین را خریداری کرده بودند، بلافاصله آن را برای فروش بگذارند، و سود هنگفتی را از مابه التفاوت قیمت خرید و فروش آن، نسیب خود کنند، بدین ترتیب با فروش سریع آن کوین، ارزش آن مجددا به حالت قبل و یا حتی ضعیف تر از قبل شود و سرمایه سرمایه گذاران خرد از بین برود.
دورنمای اقتصادی مثبت، و نه کاهش ارزش پول ملی، میتواند باعث رشد واقعی بورس و افزایش سود دهی آن باشد. الفبای ایجاد چنین دورنمایی، وجود ارتباطات مالی گسترده در سطح جهانی است. در طرف مقابل، بازار رمز ارزها، اگرچه به القوه میتواند ارتباطات مالی را در سطح جهانی میسر کند، اما کاملا بدون پشتوانه رسمی و بی ثبات است.
امروزه رمز ارزها، به دلیل ساختار غیر متمرکز و قانون گریز آن، فعلا یک بازار پر اقبال مردمی است، و شاید از دید خیلی از ناظران و طرفداران آنها، این ویژگی مثبتی باشد، اما نباید نگرانی دولتها را نیز دسته کم گرفت. آینده بازارهای مالی، از آن رمز ارزها باشد یا نباشد، مبارزه بسیاری از دولتها با گسترش این بازار، بزرگترین چالش سرمایه گذاری در این حوزه باقی خواهد ماند.
همه جای دنیا باید بورس شفاف باشه .کوچکترین تخلفاتی به سرعت بدون نوبت دادگاهی و شامل جریمه های سنگین میشه .اما در ایران بورس همه چیز داره غیر از شفافیت و اعتماد .
الان سرمایه گذاران کاری از دستشان بر نمی آید و آب شدن سرمایه شان را می بیننند .
اعتماد المثنی ندارد !
لطفا برای من ارسال نمایید سپاسگزارم
ارز دیجیتال پشت وانه نداره و واهیه× بورس جای بچه بازی نیست، بلند مدته و سود ده ولی ناگفته نماند دولت و دست های کثیف پشت پرده[س.پ] تو ریزش دستوری بورس دست داشتن.
– دو صرافی بزرگ ارز دیجیتال صرافی را تعطیل و از ترکیه فرار کردند .
– از طرفی بورس ایران هم که یکی از نماینده ها گفتن تمامی گردن کلفت ها و حقوقی ها سرمایشون رو بردن خارج از کشور و سرمایه گذاری کردن و از بورس کشیدن بیرون .
وضعیت اقتصادی کشور رو در نظر بگیرید و مقدار پولی که نیازه بورس دوباره برگرده
به نظرتون الان مشکل تامین مرغ هست یا نجات بورس ؟! اولویت مسئولین کدومه ؟
به نظرم پرونده بورس برای همیشه بسته شد .
تلاش برای نجات بورس …؟! بورس اینا با همه دنیا فرق داره! :))
برای ورود به هر بازار مالی ای علاوه بر آموزش نیاز به فاکتوری به نام هوش مالی هست یعنی باید هوش مالی بالایی داشته باشید،ریسک به ریوارد یکی از ابتدایی ترین مباحث برای ورود به هر بازاریه، این که شما به ازای هر واحد از سرمایه اتون که ریسک میکنید انتظار کسب چندواحد سود دارید،قطعا سرمایه گذاری هایی با ریسک به ریوارد مناسب تر میتونه براتون سوددهی بالاتری رقم بزنه،حتما بررسی کنید و ببینید هر چیزی که میخواهید روش سرمایه گذاری کنید مثلا طی بازه میان مدتی و بلندمدت از چه قیمتی به چه قمیتی رسیده و چنددرصد رشد داشته همچینی نوع رشد شارپی و سریع بوده یا آهسته و پیوسته……. به عنوان فعال بازار بورس بخوام درد دل کنم میشه مثنوی هفتاد من ولی یه نکته رو دوستانه خدمتتون عرض کنم که بعد از ریزش 70 تا 80 درصدی خیلی از سهام بورسی،یه سری سهام واقعا پایین تر از ارزش ذاتی اشون دارن معامله میشن ولی به این معنا نیست که شما این سهام رو بخری و طی بازه کوتاهی بتونی سود خوبی به دست بیاری،یان بازار مهمترین رکن خودش رو از دست داده اونم اعتماده،بی اعتمادی بزرگی بین چندمیلیون سهامدار بوجود اومده اونم سهامداری که 8 ماهه توی صفوف فروش سهام گیر کرده و نظاره گر آب شدن سرمایه اش بوده لذا هر فاکتور محرکی مثه انتخابات حتی اگر منجر به سبز شدن چندروزه بازار بشه میتونه با فشار فروش مضاعف این نوع از سهامداران بازار روبرو بشه،هرچند در انتخابات پیش رو مثه این که نظر حکومت بر مشارکت حداقلیه و براش زیاد مهم نیست که بخوان رضایت چندمیلیون سهامدار زیان دیده رو فراهم کنن؛درآخر اگر سهمی رو بعد از بررسی ارزنده میبیند و قضد خرید دارید قطعا دیدگاه میان مدتی یا بلندمدتی 2 تا 5 ساله داشته باشید و تمام نقدینگی اتون رو در یک مرحله وارد بازار نکنید،بازار چندماهه و شارپی اویل 99 رو فراموش کنید چون هر 7 الی 8 سال یکبار همچین رشدهایی توی بازار بورس رخ میده،فک کنید نهالی رو کاشتید و ازش نگهداری میکنید و بعد از چندسال قصد دارید از میوه و محصول اون نهایت استفاده رو ببرید،با خرید در چندپله روی سهام خوش آتیه و بینادی بازار و در قیمت های ارزنده یه سبد سهام مناسب ببندید و برید پی زندگی اتون و با دید چندساله انتظار سودآوری مناسبی ام داشته باشید .
“تمام کشورهای دنیا تلاش میکنند، سیاستگذاریها به گونهای باشد تا اقتصاد و رفاه عمومی در اولویت قرار گیرد.”
متن مشکل منطقی داره، لطفا اصلاح کنید. اینم درستشه:
“تمام کشورهای دنیا به جز یک کشور تلاش میکنند، سیاستگذاریها به گونهای باشد تا اقتصاد و رفاه عمومی در اولویت قرار گیرد.”
حالا مشکلی هم نیست ارز های دیجیتال کلاه برداری کنند، حداقل شانسش پنجاه پنجاهه، تو اینجا که احتمال کلاه برداری تو هر نوع سرمایه گذاری بالای 90 درصد هستش، حتی پول رو هم بزاری بانک که مثلا چند درصد سود بده یکساله، اخر همون سال دو برابرش تورم درست میکنن….
یه بزرگی میگه:
دست تو جیب مردم و قسم شون به…. پول نفت هست اما خرج میشه تو…..
خودم قافیه هاشو نقطه چین میزارم مشکل منکراتی نخوره.
سلام
این جمله هم صحیح هست برای ورود به تمامی بازار های مالی آموزش و آگاهی لازم است .
اما در جمله : ” فقدان تجربه در این زمینه، سهامداران را با ضررهای هنگفتی مواجه کرده است.”
خدایی کل بورس 6 ماه قرمزه . یعنی حتی حرفه ای های بازار هم در ضرر هستند .حرفه ای ها شاید کمتر در ضرر باشند ولی در ضرر هستند و این قرمزی 6 ماهه بورس با وجود تورم افزایش قیمت دلار و …. گرانی کالا ها اصلا توجیهی و با عقل جور درنمیاد نداره .
در مورد ارز دیجیتال هم هیچ پشتوانه ندارد ! پولتون در معرض هک و سرقت و تحریم هست .
ریسک بسیار بسیار بسیار بالاست .
…………………………
افراد بی اطلاع که بدون آگاهی وارد بورس شدند . از بورس بیرون اومدن .
در کل بورس به نظرم در 100 روز آخر دولت قراره برگرده و حالا میبینید . کمی در نت جستجو کنید . خبرها رو ببینید . قطعاً نشانه هایی رو میبینید .
ارز دیجیتال صد درصد بدون پشتوانه نیست، به نوعی پشتوانه این ارز انرژی مصرف شده برای استخراج هست اما در مورد ارزش واقعی این نوع ارزها یا آیندشون نمیشه مطمئن بود، ممکنه اتفاقی که اواخر دهه 1990 افتاد و به حباب دات-کام (dot-com bubble) معروف شد (و به سقوط بسیاری از کمپانی های بزرگ منجر شد) اینجا هم تکرار بشه.
در مورد بهبود بورس حق با شماست، متاسفانه ظاهرا قراره دولت دوباره انتخابات را با پولپاشی و مدیریت لشکر سلبریتیها مهندسی کنه.
درسته .
وقتی اعتمادمردم از دست رفته پولی هم وارد بورس نخواهند کرد که بخواد برگرده فعلا پولها داره برمیگرده بانک چون انتظارات تورمی کاهش یافته
بورس هنوزم خیلی جا برای ریزش داره تا 800 یا 900هزارواحد میاد
None of them