همه میدانستیم که گوگل قصد دارد سرویس کلود گیمینگ خود با نام استادیا (Stadia) را در ماه نوامبر امسال عرضه کند ولی اکنون تاریخ دقیق آن را نیز میدانیم. پس بهتر است تقویمهای خود را برای ۱۹ نوامبر مصادف با ۲۸ آبان علامت بزنید. در این تاریخ نسخهی Stadia Founder’s Edition به مشتریان ارسال خواهد شد و ساعاتی بعد سرورهای این سرویس نیز شروع به کار خواهند کرد.
با اینکه استادیا یک کنسول نیست ولی این بسته درون خود یک سختافزار نیز دارد. بستهی Founder’s Edition که هنوز با قیمت ۱۳۰ دلار قابل پیشخرید است، دارای یک دانگل مخصوص استریم Chromecast Ultra، یک کنترلر ویرایش محدود با رنگ آبی تیره، دو اشتراک ۳ ماههی Stadia Pro یکی برای خودتان و دیگری قابل هدیه به دوستانتان است.
سرورهای گوگل بازیهای سنگین را برای شما اجرا خواهند کرد
با اینکه از استادیا به عنوان یک سرویس استریمینگ یاد میشود ولی نمیتوان آن را نتفلیکس برای بازیها خواند. ویژگی برتر استادیا این است که میتواند بازیهای بزرگی مثل Red Dead Redemption II، Metro Exodus، Mortal Kombat 11 و غیره را بدون نیاز به یک PC قدرتمند یا کنسول بازی برای شما اجرا کند.
سرورهای گوگل از راه دور نقش کامپیوترهای شخصی یا کنسول را برای اجرای بازیها روی کلود بازی میکنند که از آنجا به Chromecast Ultra شما استریم میشود. اشتراک Stadia Pro قیمتی برابر با ۱۰ دلار در هر ماه دارد و میتواند بازیها را با رزولیشین 4K و با ۶۰ فریم در ثانیه و نیز با صدای 5.1 Surround اجرا کند و علاوه بر آن به طور مرتب چندین بازی رایگان را نیز در اختیار شما قرار میدهد. به جز این بازیهای رایگان، کاربران میتوانند بازیهای بزرگ روز را نیز خریداری کنند و حتی از تخفیفهای ویژهی مشترکین نسخه Pro بهرهمند شوند.
علاوه بر نسخه اشاره شده، نسخهی رایگان پایه نیز وجود دارد که رزولیشین را به 1080p و 60 فریم در ثانیه محدود میکند. این نسخه همچنین کیفیت صدا را به استریو کاهش میدهد و هیچگونه بازی رایگان و تخفیفی هم ندارد.
یکی از بزرگترین چالشهای استادیا مسئله تاخیر است. سرویسهای کلود گیمینگ زیاد هستند ولی گوگل ظاهرا قصد دارد روشهای بلندپروازانهای را پیش بگیرد تا این صنعت را دگرگون کند. تاخیر میتواند هم باعث خراب کردن تجربهی کاربران شود و اگر به درستی کنترل شود میتواند تجربهی لذتبخشی را برای آنها به ارمغان بیاورد.
همین چند روز پیش بود که معاون مهندسی گوگل آقای مجد باکار در مورد این مشکل صحبت کرد و از مفهومهای جدیدی مثل تاخیر منفی برای پیشبینی ورودیهای کاربر پرده برداشت.
او گفته بود: «درنهایت ما معتقد هستیم که در عرض یک یا دو سال آینده بازیهایی خواهیم داشت که روی کلود سریعتر و روانتر از سختافزارهای محلی اجرا میشوند حتی اگر آن سختافزار محلی خیلی قدرتمند باشد.»
به هر حال در عرض حدود یک ماه میتوانیم خودمان ببینیم که این حرفها تا چه حد واقعیت دارند و چقدرشان هم تنها حرفهای تبلیغاتی هستند. تا ۲۸ آبان چیزی نمانده است.
دیدگاهتان را بنویسید