در سال های اخیر و با قدرت گرفتن ایده هایی نظیر ماشین های الکتریکی و اتومبیل های خودران از سوی کمپانی های بزرگ جهان، ساز و کارها و تقسیم بندی هایی برای برنامه ریزی و رسیدن به آینده این خودروها انجام شده است. شرکت های زیادی در بخش تحقیق و توسعه خود در حال کار بر روی ساخت ماشین های تمام الکتریکی هستند که از جمله آنها می توان به نمونه هایی از مرسدس، BMW، تسلا و نیسان اشاره کرد. اما اگر پیگیر خبرهای خودرو و به خصوص اتومبیل های خودران تسلا باشید حتما با اصطلاح سطوح مختلف رانندگی خودکار (سطح اول، دوم و …) آشنا هستید و می دانید تسلا قصد دارد در آینده ای نزدیک سطح پنجم و نهایی اتومبیل های خودران را روانه بازار کند. اما این سطوح چگونه تقسیم بندی شده اند؟ با سخت افزار همراه باشید.
سطح اول
SAE (سازمان بین المللی طراحی، تولید، عملیات و مراقبت از اتومبیل ها، هواپیماها و فضاپیماها) سطح اول اتومبیل های خودران را به شکل دستیاری برای راننده در نظر می گیرد. در چنین شرایطی ماشین به راننده کمک می کند تا یک کار را به صورت خودکار انجام دهد که معمولا از کروز کنترل برای این سطح استفاده می شود. سایر موارد همچون تغییر سرعت و جهت حرکت و ترمز گیری در این دسته قرار نمی گیرند.
سطح دوم
در سطح دوم ماشین ها می توانند در رانندگی کمک رسانی کنند. این تعریف به دقت با تعریف سطح اول با استفاده از دو کلمه assist (برای سطح یک) و help (برای سطح دو) متمایز شده است. ماشین های خودران سطح دوم می توانند سرعت تنظیم شده را حفظ کرده، آن را برای عدم برخورد با سایر ماشین ها کاهش دهند و در یک لاین ثابت حرکت کنند. با این حال در شرایط بحرانی راننده می بایست کنترل خودرو را در دست گرفته و مانع از بروز حوادث شود. سیستم Autopilot تسلا بهترین نمونه برای این سطح به حساب می آید.
سطح سوم
با اینکه هنوز هیچ خودرویی در سطح سوم اتومبیل های خودران وارد بازار فروش نشده اما پیش بینی می شود تا 5 سال آینده اولین نمونه ها از این ماشین ها در اختیار کاربران قرار گیرند. ماشین های سطح سوم توانایی تصمیم گیری در شرایط مختلف را دارا می باشند و برای مثال به جای اینکه در هنگام نزدیک شدن به موانع سرعت خود را کاهش دهند، مسیر حرکت ماشین را تغییر خواهند داد. با این حال حضور راننده در شرایط دشوار آب و هوایی که مانع از تشخیص وضعیت محیط در هنگام بروز اتفاقاتی نظیر کولاک یا مه می شوند ضروری است. در حال حاضر کمپانی آئودی نمونه ای از مدل A7 خود با این ویژگی در مقیاس آزمایشگاهی تولید کرده است.
سطح چهارم
در سطح چهارم اصلی ترین مشکل مرحله قبلی حل شده و ماشین ها می توانند در هر شرایطی تصمیمات لازم را اتخاذ کنند. معمولا عنوان می شود که خودروهای این سطح در مناطق محدود جغرافیایی مانند دانشگاه ها، کارخانه ها و شهرک های مسکونی و صنعتی برای حمل و نقل افراد مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
سطح پنجم
سطح پنجم ماشین های خودران به معنی آزادی و اراده کامل آنهاست. ماشین هایی که می توانند در هر شرایطی تصمیمات لازم را گرفته و در هر مکانی حاضر شوند. ماشین های سطح پنجم نیازی به حضور یک فرد به عنوان راننده نخواهند داشت و تمامی فعالیت های آنها از مسیریابی گرفته تا حرکت از مبدا به مقصد و برخورد با شرایط مختلف محیطی و موانع گوناگون مسیر توسط مغز متفکر این خودروها انجام خواهد شد. گوگل از همین ابتدا به دنبال ساخت خودروهای سطح پنجم رفته و ماشین های بدون راننده این کمپانی برای قرار گرفتن در این مرحله تلاش می کنند.
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
ممنون از مقاله جالب بود :-bd