روزنامه اعتماد با انتشار گزارشی مدعی شد که برخی از طرفداران فیلترینگ، پس از رفع فیلتر شبکه اجتماعی «واتساپ» (WhatsApp) با ضرری نزدیک به 2 هزار میلیارد تومان روبهرو شدهاند؛ ادعایی که میتواند نگاهها را به انگیزههای اقتصادی پشت پرده محدودیتهای فضای مجازی تغییر دهد.
این روزنامه در گزارش خود نوشت که گردش مالی سالانه فروش فیلترشکن و ویپیانها حدود 20 هزار میلیارد تومان است که بهتنهایی رقم سرسامآوری محسوب میشود. آخرین مطالعات نشان داده که با رفع فیلتر «واتساپ»، به طور میانگین مصرف فیلترشکن حدود 10 درصد کمتر شده که ضرر 2 هزار میلیارد تومانی به فروشندگان فیلترشکن وارد کرده است و آنها دنبال فشار برای فیلترکردن مجدد این پلتفرم کاربردی هستند.
روزنامه اعتماد در ادامه گزارش خود خاطرنشان کرد که طرفداران فيلترينگ، فرق ميان جاسوسی و جمعآوری اطلاعات را نمیدانند يا میدانند و نمیگويند. شبكههای اجتماعی منبع عظيم اطلاعات هستند و اين موضوع با جاسوسی تفاوت دارد. يك نظام معقول راه توليد و جمعآوری اطلاعات را نمیبندد؛ چون خودش هم به آن نیازمند است. اطلاعات دادههای مشاع است و بايد همگان به آن دسترسی داشته باشند و متغير مهمی برای فهم مسائل جامعه است.

انتقاد گزارش اعتماد از منفعلبودن شورایعالی فضای مجازی
این گزارش تأکید کرد که مسئله اصلی جاسوسی است كه اصولاً از راههای متعددی انجام میشود و بهترين آن استفاده از فيلترشكنها است كه در دسترس مردم قرار میگیرند. اما نكته بسيار مهم اين است كه نه فيلترينگ، نه اينترنت ملی و نه هيچ چيز ديگری نمیتوانند مانع از جمعآوری اطلاعات شوند؛ چون جمعآوری اطلاعات از طريق سيستمعامل نيز ممكن است.
روزنامه اعتماد در این گزارش به انتقاد از شورایعالی فضای مجازی پرداخت؛ چون این شورا در یک سال گذشته هيچ اقدامی قابلتوجهی برای فيلترينگ نكرده و تنها رفع فيلتر دو پلتفرم (واتساپ و گوگلپلی) را آن هم تحتفشار افكار عمومی پذيرفته است كه پیرامون واتساپ نيز دوباره دارد به تنظيمات كارخانه برمیگردد. دولت «پزشکیان» باید هرچه سریعتر درخواست تغییرات اساسی در اعضای این شورا را بدهد.
دیدگاهتان را بنویسید