تولید موبایل بومی یکی از دغدغههای مهم دولت در سالهای اخیر بوده است. در همین راستا، دولت در سال جاری بستهای تشویقی برای تولیدکنندگان موبایل ارائه کرده است. بر اساس این بسته، تولیدکنندگانی که از تمام سهمیه تولیدی خود استفاده کنند، میتوانند سهمیهای مازاد به اندازه 60 درصد سهمیه تولید همان سال جهت ثبت سفارش قطعات تلفن همراه دریافت کنند.
تصریحات مسئولان و نمایندگان صنعت تولید تجهیزات فناوری نشان میدهد که اختصاص سهمیه 60 درصدی تنها برای تولیدکنندگان موبایل، منجر به ایجاد تبعیض در این حوزه شده است. علاوه بر این، نگرانیهای مربوط به کیفیت و استقبال از محصولات بومی نیز مطرح شده است.
عضوی از سندیکای تولید تجهیزات فناوری، آوا فلاح، تصریح کرده که تولید موبایل بومی به یکی از موضوعات حیاتی و حیاتی برای دولت تبدیل شده است. تاکید از سوی مسئولان بر تولید موبایل داخلی در گذشته و برنامههای این حوزه در سالهای اخیر، این موضوع را تأکید میکند. همچنین، اعلامات مسئولان از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره تولید گوشیهای داخلی، بیانگر جدیت و تمایل دولت به حمایت از این صنعت است.
سیاستهای تشویقی دولت
با این حال، تصریحات اخیر معاون برنامهریزی سازمان توسعه تجارت و آییننامههای منتشر شده، نشان میدهد که تنها تولیدکنندگان موبایل از اختصاص سهمیههای بالایی برخوردار هستند. این امر باعث نگرانیها و اعتراضات تولیدکنندگان سختافزار شده و آنها از تبعیض در اختصاص سهمیهها شکایت کردهاند.
در حالی که مسئولان دولتی تصریحاتی را در جهت تشویق تولید موبایل بومی ارائه میدهند، انتقادات از تبعیض در اختصاص سهمیهها برای تولید این محصولات به گوش میرسد. این انتقادات از آنجا ناشی میشوند که سایر تولیدکنندگانی که در زمینه تولید قطعات دیگر مانند بدنه یا بردهای الکترونیکی فعالیت میکنند، به گفته آنها، مورد حمایت کافی قرار نگرفتهاند و اختصاص سهمیهها به آنها به دور از چشمانداز قرار گرفته است.
با این تفاسیر و اظهارنظرها، علی رغم اختلافات، عزم دولت برای تولید موبایل بومی به شدت جدی است. ضمن اعلام مسئولان درباره آینده روشن تولید گوشیهای ایرانی، اقدامات تشویقی برای تولیدکنندگان اعلام شده است.
روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اظهاراتی را در شبکههای اجتماعی انتشار داده است که نشاندهنده نقش دولت در تشویق تولید موبایل داخلی است. تصریحات این بخش مسئولیت دولت را در پشتیبانی از تولید محصولات موبایل بومی به وضوح نشان میدهد.
در یک سند رسمی که توسط معاون برنامهریزی سازمان توسعه تجارت منتشر شده است، تأکید شده که تنها تولیدکنندگان موبایل میتوانند از سهمیه مازاد برای ثبت سفارش قطعات تلفن همراه استفاده کنند. این اقدامات، تأکید بر اهمیت تولید موبایل در کشور را دوباره مطرح میکند.
با این وجود، نگرانیهایی از کیفیت محصولات تولیدی و استقبال عمومی از آنها وجود دارد. بیکیفیت بودن محصولات موجب ارزبری میشود و این مسئله نه تنها باعث عدم پذیرش توسط مردم میشود بلکه بازار را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
حمید سعیدی، مدیرعامل شرکت تولیدکننده گوشیهای جیالایکس، در گفتگو با «دنیای اقتصاد» اظهاراتی نموده و افزوده است: «با اینکه جزئیات دقیق در مورد تخصیص سهمیه هنوز اعلام نشده است، اما وقتی سقف تولید شرکتها به حد نصاب رسید، میتوانند از این سهمیه 60 درصدی استفاده کنند.»
توجه به سایر تولیدکنندگان
نمایندگان صنعت تکنولوژی نیز نگرانیها و انتقادات خود را از این سیاست تبعیضآمیز بیان کردهاند. حمید توسلی، عضو هیاتمدیره سازمان نظام صنفی تهران و سندیکای تولید تجهیزات فناوری کشور، اظهار داشته است: «این سیاست تبعیضآمیز است، زیرا تنها تولیدکنندگان گوشیهای موبایل به آن دسترسی دارند، در حالی که سایر تولیدکنندگان قطعات سختافزاری نیز نیازمند حمایت هستند.»
توسلی افزود: «ما در حال حاضر بردهای الکترونیکی و بدنهها را در داخل کشور تولید میکنیم. اگر بتوانیم به تولید نرمافزار نیز دست یابیم، بالغ بر 30 تا 35 درصد تولید داخلی ممکن است شاهد آن باشیم.»
انتقادات از سیاست تبعیضآمیز
نقدهای از سیاست تبعیضآمیز به ویژه از جانب فعالان صنعت آیتی بیشتر میشود؛ آنها معتقدند که تنها تولیدکنندگان موبایل از این سهمیه بهرهمند میشوند. توسلی افزود: «این سیاست اشتباه است، باید از تمام بخشهای تولیدکننده حمایت کرد نه فقط یک صنعت خاص.»
اما حتی فعالان بازار موبایل نیز به آینده تولید موبایلهای بومی امیدوار نیستند؛ آنها معتقدند که این پروژه ممکن است دچار اشتباهات گذشته شود و به سرنوشتی مشابه پیشین برسد. با این حال، ضرورت توجه به تمام بخشهای تکنولوژی برای حمایت و تشویق تولیدکنندگان مختلف از سوی فعالان صنعت مطرح شده است.
مهدی بکاهی، فعال بازار موبایل، به این موضوع اشاره کرده و گفته است: «کشوری که کمبود ارز دارد، حالا میخواهد تنها صنعت موبایل را تشویق کند، در حالی که باید از تمام بخشهای تولیدکننده حمایت شود.»
این پروژه که سالهاست موضوع اصلی سیاستگذاران است، هنوز به انتظارات جامعه صنعتی پاسخ مناسبی نداده است. اما دولت به دنبال حمایت و تشویق تولید موبایل داخلی با ابزارهای متنوع است.
آیا به نظر شما این سیاست به تنهایی برای صنعت موبایل کافی است؟ تا چه مقدار میتوان با سیاستهای جدیدی که دولت برای حمایت از این صنعت به کار گرفته، به تولید موبایل بومی باکیفیت امیدوار باشیم؟ شما از گوشیهای تلفن بومی استفاده میکنید؟
هیچ عزمی نیست
هدف رانت و بالا کشیدن بیت المال توسط برخی ها ، به اسم تولید ملی
گوشی جز کالاهایی هست که نیازی به تولید بومی نداره ( لااقل فعلا )
“لااقل فعلا” رو درست گفتی. این پیچ تاریخی رو هم بگذرونید، هر موقع خواستید گوشی تولید میکنید بهتر از همه. شاید سوال باشه چطوری آخه؟ آفرین، با سرریز فناوری از صنایع فوق پیشرفته ی نظامی در شاخه مستعان به گوشی فروشیها. بعدش هم کارت ملی مارو بدید بعد سه سال.
قبلن هم بهت گفتم
این حجم از کینه نسبت به ج.ا کور و کرت کرده ، دیگه چیز مثبتی نمیبنی
این از آثار …
یعنی زمان اشغال و ویرانی ایران توسط مغول هم یکی پیدا شده به اون یکی بگه “این حجم از کینه نسبت به مغولها نمیذاره چیزای مثبت رو ببینی” یا نه؟
از دید شما و امثال شما همه کور و کرن جز افرادی که طرفدار ج ا و این نظام یا ایران هستن
هرکس طرفدار این 3 چیز نبود یا کور و کر هست یا کافر
پیشرفتُ همه می خوان چون پیشرفت از نوع درستش زندگی هارو راحت می کنه و مردم زمان کمتری را صرف کارهای بیهوده می کنن
اما هرچیزی که در ایران چین و امثال اینها اتفاق می افته اسمش پیشرفت نیست
پیشرفت و موفقیت برای یک شخص یا فرد رسیدن به ثروت و جایگاه اجتماعی بالا در جوامع هست
که نوع دیدتون منُ یاد یه فیلم انداخت که طرف به یه ثروتمندی که دارو تولید می کنه و می فروشه بهش می گه چطوری این همه ثروت مند شدی رازت چیه چطوری یک کارخانه بزرگ ساختی و کلی ماشین های گران قیمت داری و غیره که در جواب میشنوه it’s easy, be bastard
این پیشرفتی که ازش حرف میزنی و تو مزغتون هست دقیقا معنیش همینه
موبایل که هیچی اصلا برین هزار میلیارد تومان بردارین و تا سال دیگه راکتور همجوشی هسته ای بسازین که کارهم کنه و ازش رونمایی کنین یا اصلا صفینه بسازیم یا اصلا کوانتوم کامپیوتر بسازین یا اصلا ابرهوش مصنوعی بسازین یا اصلا پرایدی بسازین که پرواز می کنه یا اصلا پرایدی بسازین که با انرژی هسته ای کار کنه و تا صد سال نیازی به سوخت گیری نداشته باشه یا اصلا جی ال ایکسی بسازین که باهاش بشه با اون سر کهکشان ها تماس گرفت
ما بازهم حرف خودمونُ میزنیم
چون هیچ کدوم اینا مهم نیست
آرمان ها و ایدئولوژی های مسخرتون فقط واسه خودتون و امثال خودتون مهم هست وگرنه واسه افرادی که حتی کمی عقلُ شعورشون از حالت حیوانی بالاتر رفته و یک زندگی آروم و بی دردسر می خوان هیچ ارزشی ندارن
جنگلتون واسه همه معنا دار نیست پس حدأقل یک یا دوبار جواب مخالف گرفتین دست از تحمیل کردن بردارین
ما از شرایط گند و تحمیلی که درست کردین ناراضیم و هیچ کدوم از اون موشک ها ربات ها ماهواره ها و نانوها و مابقی مسخره بازی هاتون واسمون مهم نیست
نه آمریکا واسمون مهمه و نه کشورهای اروپایی
اما حدأقل بعضی از این کشورها آرمانهایشان را اینجور یا به عبارت دیگه با این شدت مثله شما و امثال شماها تحمیل نمی کنن
کاش موشک و ربات و ماهواره ای در کار بود دوست عزیز. اگه بود میگفتی خب یه کاری کردن. اینا تو همه چیز خرابن، پوچ ن. من هنوز که هنوزه باورم نمیشه، نفر اول بزرگترین نهاد نظامی شون اومد یه قابلمه دستش گرفت گفت ویروس رو میکنی تو خشابش، بشقابه نشون میده ویروس کجاها هست. بعد میگه دنبال نقطه مثبت بگرد، اونم تو چه روزایی؟ تو روزایی که همه کشور ب جز دماوند و فیروزکوه به خاطر آلودگی بودن تعطیل شده.
آقا نمیخریم از ما بکشید بیرون
ته این قضیه می خوان هزاران میلیارد تومن از بودجه این مملکت رو مثل قبل بریزن توی جوب آب.اینها هنوز نفهمیدن که صنعت دولتی اون هم توی این شاخه محکوم به شکسته.بیچاره مردم ایران
واقعا با این طرح الزام سکوهای داخلی به جمع آوری اطلاعات شخصی افراد توقع دارن مردم بیان سمت موبایل و نرم افزارهای داخلی که دیگه حتی به دوربین و میکروفن گوشی هم نشه اعتماد کرد و بشه ابزار جاسوسی قانونی؟