بیت کوین و بلاک چین چه تفاوتی با یکدیگر دارند و شباهت آنها با هم چیست؟ در این مطلب به مقایسه و بررسی این دو خواهیم پرداخت.
برای شما که علاقه مند به خرید بیت کوین به عنوان یک دارایی با ارزش هستید. ممکن است این جمله را که بیت کوین بر بستر بلاکچین است بارها شنیده باشید، و ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد اول بیت کوین ایجاد شده یا بلاکچین؟ قطعاً این سوال داستان مرغ و تخم مرغ را برای شما تداعی می کند. در پاسخ درست به این کنجکاوی ذهنی که ایجاد شده است بهتر است به سراغ تاریخچه، تفاوت ها و شباهت های آن ها برویم.
تاریخچه بیت کوین و بلاک چین
زمانی که شما به خرید و فروش ارزدیجیتال بیت کوین می پردازید، در واقع به معامله یک پول الکترونیک که توسط ساتوشی ناکاموتو در سال 2008 معرفی و در سال 2009 آغاز به کار کرد، پرداخته اید. هدف ایجاد این ارز دیجیتال از زبان خالق آن، ایجاد پولی بدون نیاز به اعتماد کردن به یکدیگر حین استفاده از آن بود. اما بلاک چین مفهومی برگرفته از بیت کوین است که سالها بعد برای پیاده کردن بستری جهت حذف واسطهها، برقراری اعتماد و کاهش هزینهها، شرکتها و سازمانها به سراغش رفتند. بلاک چین مفهومی جامعتر از بیت کوین است که در صنایع مختلف امکان استفاده از آن وجود دارد و بیت کوین تنها یکی از کاربردهای اصلی بلاک چین به حساب میآید.
پس از گذشت چند سال از راهاندازی بیت کوین، برخی قابلیتهای اساسی آن مانند تغییرناپذیر بودن اطلاعات ثبت شده و عدم نیاز به اعتماد به ایجاد فناوری دفتر کل توزیع شدهای ختم شد که فناوری بلاک چین یکی از محصولات آن به شمار میرفت.
به طرز مشابهی، بلاک چین نیز فناوریای است که برای ثبت اطلاعات از آن استفاده میشود. ارزهای دیجیتال دستهای از کاربردهای بلاک چین هستند و در این میان بیت کوین مشهورترین و اولین ارز دیجیتال است.
مفهوم بلاک چین چیست؟
بلاک چین زنجیرهای از ساختارهای اطلاعاتی به نام بلاک است. هر بلاک را میتوان صفحهای از یک دفتر کل در نظر گرفت. هربلاک از اجزای مختلفی تشکیل شده است که بهطور دقیقتر این اجزا را میتوان در دو بخش بلاک هدر (Block Header) و بدنهی بلاک (Block Body) قرار داد.
به زبان ساده، بلاک چین یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش است. تفاوت آن با سیستمهای دیگر این است که اطلاعات ذخیرهشده روی این نوع سیستم، میان همه اعضای یک شبکه به اشتراک گذاشته میشود. با استفاده از رمزنگاری و توزیع دادهها، امکان هک، حذف و دستکاری اطلاعات ثبتشده، تقریباً از بین میرود.
تا به این جا متوجه شدیم بلاک چین، فناوری زیرساختی بیت کوین است. استفاده از بلاک چین در قیمت بیت کوین تآثیری ندارد اما امنیت شبکه را تضمین میکند. در حقیقت با استفاده از بلاک چین میتوان اطمینان داشت که تراکنشها غیرقابل بازگشت و غیرقابل تغییر هستند. بلاک چین در واقع زنجیرهای از بلاکهایی است که تاریخچه تراکنشهای بیت کوین را در خود جا میدهند.
بلاک چیست؟
هر بلاک، بخشی از بلاک چین است که مجموعهای از دادههای مربوط به تراکنشهای بیت کوین را در خود دارد. به عبارت دیگر، بلاکها فایلهایی هستند که اطلاعات مربوط به تراکنشهای بیت کوین را بهصورت دائمی ثبت میکنند. یک بلاک برخی از آخرین معاملات بیت کوین یا تمام آنها را که وارد بلاکهای قبلی نشدهاند، ثبت میکند. اگر بخواهیم جملات قبلی را سادهتر کنیم، میتوان گفت: بلاک مانند برگهای سفید است که روی آن میتوان هر چیزی نوشت. اما در بلاک چینِ بیت کوین، روی بلاکها اطلاعات مربوط به تراکنشهای بیت کوین نوشته میشود. هرگاه یک بلاک «کامل» میشود، راه را برای شروع استخراج بلاک بعدی باز میکند و بلاک قبلی بسته میشود. بنابراین، امکان تغییر، حذف یا اضافه کردن هیچ تراکنشی در بلاکهای قبلی وجود ندارد.
بلاک چین چگونه کار میکند؟
واژه بلاک چین (Blockchain) ترکیبی از دو کلمه Block به معنای بلوک و Chain به معنای زنجیره است. این فناوری در حقیقت زنجیرهای از بلوکهاست.
در هر بلاک، هر اطلاعاتی میتواند ثبت شود؛ از مدارک تحصیلی یک فرد تا جزئیات تراکنشهای یک شبکه پولی مانند بیت کوین.
اطلاعات در بلاکها ثبت میشوند و بلاکها با هم به صورت زنجیرهای مرتبط میشوند. این زنجیره، بلاک چین را تشکیل میدهد.
بلاک چین بیت کوین چگونه کار میکند؟
به ساده ترین شکل ممکن میتوان گفت که بلاک چین بیت کوین، دیتابیس یا دفتر کلی است که سابقه تراکنش های بیت کوین در آن ثبت و نگهداری میشود. البته، این دیتابیس به نوعی توزیع شده است و از طریق یک شبکه همتا به همتا در اختیار همه قرار میگیرد. پس به این دلیل که نظارت واحدی روی آن وجود ندارد، لازم است همه افرادی که از آن استفاده میکنند پیش از ثبت، اعتبار تراکنشها را تایید کنند. این توافق جمعی یا «اتفاق نظر»، از طریق فرایندی به نام «ماینینگ» محقق میشود.
هر زمان کسی از بیت کوین استفاده کند، ماینرها به معادلات محاسباتی پیچیده و زمانبری میپردازند تا درستی تراکنش ها را تایید کنند. فرایند ماینینگ که در واقع از آن با نام اثبات کار نیز یاد میشود، برای جلوگیری از عدم دستکاری تراکنشها و اطلاعات ثبت شده قبلی و همچنین افزایش امنیت در برابر حملات مختلف انجام میشود. با این طرح، نمیتوان در سابقه تراکنش ها دست برد یا آنها را پس از اضافه شدن به تفاوت ارز دیجیتال و بلاک چین
ارزهای دیجیتال نوعی از پولهای دیجیتالی هستند که در شبکهای توزیعشده از کاربران مورد استفاده قرار میگیرند. بر خلاف سیستمهای بانکی، تراکنش آنها برای همه قابل مشاهده و رهگیری است. انتقالاتی که در ارزهای دیجیتال صورت میگیرد به واسطهها نیازی ندارد. این ارزها که از رمزنگاری برای امن کردن مبادلات سیستم اقتصادی خود استفاده میکنند، یکی از کاربردهای بلاک چین در زمینه اقتصادی و مالی به حساب میآیند.
نتیجه گیری
بلاک چین یک فناوری جدید است که امکان ثبت اطلاعات به صورت دائمی و بدون امکان تغییر را فراهم میکند.
این فناوری در حقیقت نوعی دیتابیس یا پایگاه داده است که روی یک یا چند سرور خاص قرار ندارد، بلکه روی تمام کامپیوترهایی که به شبکه متصل میشوند، توزیع شده است. به دلیل بهره بردن از رمزنگاری و ثبت آن در همه کامپیوترهای شبکه، سوابق ثبتشده قابل هک یا حذف نیستند.
در نتیجه معرفی بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال واقعی موجب شد تا سالها بعد مفهوم بلاک چین از دل آن استخراج شود و پس از آن مفهوم جامعتری به نام دفترکل توزیع شده به وجود آید.
دیدگاهتان را بنویسید