جنگ در دادگاه باعث شده اطلاعات جالبی منتشر شوند که شاید اگر کار به دادگاه و شکایت نمی کشید، هیچگاه کاربران از این اطلاعات آگاه نمی شدند. اطلاعاتی که نشان می دهد فیسبوک نه تنها برای حریم خصوصی کاربران ارزش زیادی قائل نیست، بلکه به جاسوسی در دستگاه کاربران نیز علاقمند است. این کمپانی قصد جاسوسی از کاربران گوشیهای آیفون را با ابزار جاسوسی Pegasus داشته است.
برگردیم به اکتبر سال 2019، جایی که کمپانی فیسبوک از موسسه اسرائیلی NSO Group به اتهام فراهم کردن زمینه هک حساب کاربری تعدادی از کاربران رده بالای پیام رسان واتساپ برای دولتمردان ناشناس شکایت کرد. کاری که فیسبوک ادعا میکند NSO Group انجام داده این بوده که با ساخت سرورهای جعلی واتساپ، شرایط مناسبی را برای حمله به حساب کاربران در واتساپ ایجاد کرده بوده است. بدین ترتیب اشخاصی که سفارش این حملات را به این موسسه داده بودند، به آسانی با یک روش پیشرفته اطلاعات کاربران را در واتساپ در اختیار میگرفتند.
ابزار جاسوسی Pegasus که فیسبوک قصد سوء استفاده از آن را داشت
NSO Group صاحب امتیاز ابزار جاسوسی Pegasus است. ابزاری بسیار پیشرفته که قابلیت سرقت اطلاعات حساب کاربران مایکروسافت، اپل، گوگل و فیسبوک دارد. در واقع اطلاعاتی که بر روی گوشی شما ذخیره شده باشد، این ابزار توانایی دسترسی به آنها را دارد.
اما اتفاق جالب این است که در دادگاهی که این هفته در حالی که در یک طرف NSO Group و در طرف دیگر فیسبوک قرار دارد برگزار شده، مدارکی در اختیار قاضی قرار داده شده که نشان میدهد فیسبوک قصد داشته از ابزار جاسوسی Pegasus شرکت NSO Group برای نظارت بر فعالیت کاربران آیفون و آیپد استفاده کند. فیسبوک علاقه کمی برای استفاده از این ابزار برای هک کاربران داشته اما به دنبال راهی برای استفاده موثر از Pegasus در نظارت کاربران دستگاههای اپل بوده است. کاری که به مراتب سختتر از نظارت کاربران اندروید است.
مخالفت NSO Group در واگذاری Pegasus به فیسبوک
در معامله فیسبوک و NSO Group قرار بر این بوده که فیسبوک به ازاری هر کاربر که Pegasus قابلیت ردیابی آن را داشته باشد، مبلغی را به این موسسه پرداخت کند. طبق مدارکی که فیسبوک در اختیار دادگاه گذاشته، هدف فیسبوک در آن زمان جمعآوری اطلاعات کاربران از طریق Onavo Protect بوده که تاثیرگذاری بسیار کمتر بر روی iOS نسبت به اندروید دارد. اما مدیرعامل NSO با این قرارداد با هدف فیسبوک مخالفت کرده، به همین دلیل فیسبوک نیز Onavo را بدون چنین عملکردی منتشر میکند. Onavo به عنوان یک VPN توسعه داده شده که فعالیت اینترنتی ایمن را ایجاد میکند. اما از آنجا که فیسبوک از این نرم افزار برای جمعآوری اطلاعات کاربران استفاده کرد، به مرور زمان از پلتفرمهای گوگل پلی و اپ استور حذف شد.
به گفته NSO، این شرکت به این علت که یک نهاد خصوصی است نه یا سازمان دولتی که برای اهداف دولت و امنیت ملی فعالیت میکند، تصمیم گرفته حق امتیاز Pegasus را به فیسبوک واگذار نکند. با این حال فیسبوک هنوز دو اپلیکیشن Study و Viewpoints را در اختیار دارد که از آنها برای جمعآوری اطلاعات کاربران استفاده میکند.
فیسبوک یا شرکتهای دیگهء خارجی ، چی بهشون می رسه که اطلاعات مردم رو زیر نظر میگیرن؟
از اینا که براشون پول درنمیاد!
واقعا هدفشون چیه؟
چرا شرکتای دیگه خارجی ؟ تو اصلا چیکار به غرب و استکبار داری؟ میتونی اینو از پیامرسانای جاسوسی داخلی مثل سروش بپرسی فارس زبان هم هستن واست راحتتره
اگرم نمیخوای من بهت میگم یکی مثل سروش دوس داره اطلاعات مردم رو زیر نظر داشته باشه کسی جیکش دراومد تو نطفه خفه کنه
اتفاقا پول خوبی هم درمیارن و شاید منبع اصلی درآمدشون هم فروش اطلاعات به سازمان های دولتیه .
سلام
اتفاقا بزرگترین هدف هر شرکتی در حوضه فناوری اطلاعات (همونطور که از اسمش پیداس) جمع اوری اطلاعات و آمار هست
اطلاعات در مقیاس بزرگ شاید به درد کسی نخوره ولی اطلاعاتی که فراوری میشه فیلتر میشه و دسته بندی میشه و یا اطلاعات دیگری مثل اطلاعات جئولوژیک و مکانی قاطی میشه یک ابزار قدرتمند هست که همه دنبالش هستن
و براش پول هنگفتی میدند
این اطلاعات در دست یک شرکت تولیدی یا تجاری باعث میشه بتونه بازاریابی بهتری برای محصولات خودش داشته باشه چون میدونه در فلان منطفه مردم چی دوست دارن یا چی رو دوست ندارن
همین اطلاعات در دست یه سازمان امنیتی میتونه برای مقاصد خودش بکار بره مثلا جلوگیری از هیاهو یا حتی هدایت مردم به سمت هیاهو (اگر منظورم رو گرفته باشی)
یا در دست سازمانهای دیگری(که عموما پشتوانه های قوی دارن) میتونه کنترل کردن مردم و هدایت تفکراتشون باشه…مثلا در سرچ ها چی بیاد یا چه خبری براشون پخش بشه و اینها مثل انتخابات 2016 که کمبریج اتلانتیکا باعث بردن ترامپ در انتخابات شد….
مثل چاقو ….
حالا اطلاعات مکانی مثلا در همین ویروس کورونا منجر به ارایه یک الگو برای حرکت مردم شد که گوگل اون رو در اختیار دولت ها گذاشت (به جز ایران و چند تا دیگه که واقعا نمیفهمم این رو دیگه چرا) …خب این در تشخیص رفتار مردم و خدمت رسانی بهتر میتونه کمک کنه…حالا یه شرکتی مثل گوگل این کار رو داره براحتی میکنه و من و شما خواسته یا ناخواسته دراختیارش میذاریم و ککمون هم نمیگذه.یه اپ هم ایران میسازه و به خاطر همین مورد از طرف ایرانی های خیلی “زرنگ و حواس جم” ریپورت میشه …
من نمیگم این اپ رو نصب باید کرد نه چون خودمم تا این لحظه نصب نکردم و نمیکنم ولی رفتار دوگانه فایده ای نداره
همه ی دولتها این اطلاعات رو جم میکنن یکی بوسیله فیسبوک و گوگل و اپل (با پرستیژ) یکی هم بدون پرستیژ .
موفق باشید