جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس و عضو کمیسیون امور داخلی کشور، در گفتوگویی با روزنامه فرهیختگان، از ادامه فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ انتقاد کرد و آن را غیرقانونی و ناکارآمد دانست.
وی با استناد به اصل 79 قانون اساسی، اعتقاد دارد که ادامه فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ غیرقانونی است. این اصل قانونی میگوید که در شرایط جنگ و موارد نظیر آن، دولت حق دارد با تصویب مجلس شورای اسلامی، بهطور موقت محدودیتهای ضروری را برقرار کند. اما به گفته رشیدی کوچی، شرایط اضطراری که باعث فیلترینگ این دو شبکه اجتماعی شد، مدتهاست که از بین رفته است.
رشیدی کوچی همچنین به ناکارآمدی فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ اشاره کرد و گفت که این فیلترینگ تنها باعث شده است که مردم برای استفاده از این شبکههای اجتماعی، به استفاده از فیلترشکن روی بیاورند.
نماینده مجلس بیان کرده که استفاده از فیلترشکنها منجر به فروش دیتای کاربران به دولت و شرکتهای مخابراتی میشود، که در نهایت موجب افزایش هزینههای مصرفی کاربران میشود. او این امر را با مثالی توضیح داده که برای دانلود یک فایل با استفاده از فیلترشکن، هزینه دوبرابر برای اینترنت پرداخت میشود، و این امر باعث افزایش درآمد وزارت ارتباطات میگردد.
کوچی در این باره گفت: «دیتا را دولت میفروشد. وقتی شما برای دانلود یک فایل دوبرابر پول اینترنت بیشتری دهید، قاعدتاً پول بیشتری به مخابرات و وزارت ارتباطات پرداخت میکنید. من نمیگویم آنها لزوماً با این نیت این کار را کردند؛ این تصمیم ناخواسته یک فضای مبهمی را بهوجود آورده است که شما لاجرم مجبور میشوید این کار را انجام دهید.»
او به وجود گردش مالی سنگینی اشاره کرده است که از طریق فیلترینگ اینترنت به وجود میآید. این اظهارات با تأکید بر افزایش گردش مالی فروش فیلترشکنها توسط افرادی که به دنبال کسب درآمد هستند، از وضعیت نامطلوبی که در حوزه مصرف اینترنت به وجود آمده است، خبر میدهد.
نماینده مجلس در این باره گفت: «بعضیها، از همان افرادی که نمیخواهند بپذیرند، به ما حمله کردند که این گردش مالی که میگویید، دقیق نیست. چند روز پیش هم یک فیلترشکنفروش را در قم رصد کرده بودند که حدود 46 میلیارد تومان از این راه کسب درآمد داشت. تازه این یک نمونهاش بود.»
رشیدی کوچی با توجه به گردش مالی بالای فیلترشکنها، تخمین زد که گردش مالی فیلترینگ در کشور ما سالانه حدود 40 هزار میلیارد تومان است.
رشیدی کوچی بر اساس تحلیلها و نظرسنجیهای انجامشده، اعلام کرده است که برآورد میکند مصرف کنندگان حداقل دوبرابر هزینه اینترنت را برای استفاده از فیلترشکن پرداخت میکنند. این موضوع باعث افزایش گردش مالی از طریق فروش فیلترشکنها به ارقام چشمگیری خواهد شد.
کوچی در پایان گفت: «من این را حساب کردم. یک نظرسنجی در صفحه خود گذاشتم و پرسیدم مردمی که درحالحاضر در اینستاگرام با فیلترشکن کار میکنید، چقدر پول اینترنت دادید؟ در آن زمان تقریباً 30 هزار نفر شرکت کرده بودند. حداقل این مبلغ 100 هزار تومان بود. 30 هزار نفر آنجا شرکت کردند و از آنها تقریباً 20 هزار نفرشان فیلترشکن میخریدند. حساب کنید 20 هزار نفر که حداقل صد هزار تومان پرداخت میکنند، چقدر میشود. این را در یک جمعیت بالاتری تناسب میبندیم. آمارها نسبتگرفتن نظرسنجیها در یک جامعه آماری است. ما این را در نمودار بردیم. دیدیم از آن جمعیتی که در فضای مجازی ایران فعالیت میکنند، حداقل 20 میلیون نفر فیلترشکن میخرند. اگر 20 میلیون را ضرب در حداقل 100 هزار تومان در ماه کنیم، حدود دو هزار میلیارد در ماه میشود. اگر بخواهیم مقدار آن در سال را حساب کنیم، میشود 24 هزار میلیارد تومان. اگر فیلترشکن استفاده کنید، مصرف دیتایتان دوبرابر میشود؛ یعنی دوبرابر هزینه اینترنت میدهید. آنهم اگر حداقل 20 هزار میلیارد درنظر بگیریم، میشود 44 هزار میلیارد تومان در سال.»
«عملکرد فیلترینگ در بهبود وضعیت موثر نبوده است»
در نگاهی به اظهارات نماینده مجلس، جلال رشیدی کوچی، مسئولان به موضوع فیلترینگ در فضای مجازی نگاه جدیتری باید داشته باشند. وی اعتقاد دارد که این اقدامات فیلترینگ، هیچ نتیجه مثبتی برای کشور به همراه نداشته و تنها منجر به افزایش نارضایتی در جامعه شده است.
رشیدی کوچی با بیان اینکه تعداد زیادی از پلتفرمهای ارتباطی مورد فیلترینگ قرار گرفتهاند، از فیسبوک و توییتر گرفته تا اینستاگرام و واتساپ، به گونهای که این اقدامات نتوانسته است به دنبال داشته باشد که کارکنان مخابراتی که فیلترینگ را اجرا میکنند، نتایج مطلوبی را اعلام کنند.
وی با تأکید بر این نکته اظهار داشت که این مسئله باید برای رفع فیلتر باید در جایگاه مناسب و با در نظر گرفتن مصلحت عمومی، مورد بحث و بررسی قرار گیرد. همچنین او تأکید داشت که فیلترینگ به هیچ عنوان تصمیم مجلس نبوده و اصلیترین تصمیمات این زمینه در چارچوب شورای عالی امنیت ملی انجام میشود.
سخنان رشیدی کوچی، انتقادات جدیدی را علیه فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ مطرح میکند. این انتقادات نشان میدهد که ادامه فیلترینگ این دو شبکه اجتماعی، نه تنها غیرقانونی و ناکارآمد است، بلکه باعث ایجاد مشکلات و هزینههای جدیدی برای مردم و دولت شده است.
به نظر شما، فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ چه تاثیری بر فضای مجازی ایران داشته است؟
دیدگاهتان را بنویسید