داستانسرایی سینمایی و مکانیزمهای بازیهای کامپیوتری در سالیان گذشته، در کنار هم قرار گرفتهاند و اتحادی را ایجاد کردهاند که هنر روایت را با تجربیات تعاملی درمیآمیزد. در دهه گذشته، هالیوود فیلمهایی را روی پرده نقرهای سینما به نمایش گذاشت که تا حدودی ادای دینی به بازیهای کامپیوتری داشتند. وجود شیوه روایت تعاملی و برخی از عناصر «ویدئو گیم» در آن فیلمها، باعث شد که کارشناسان متوجه نزدیکی واضح این دو فرم رسانهای نسبت به گذشته شوند.
از سوی دیگر، با نگاهی گذرا به بلاکباسترهای AAA که به طور فزایندهای مملو از عناصر سینمایی است، این موضوع را کامل روشن میسازد که بازیهای جریان اصلی همواره تلاش بیشتری برای تقلید از فیلمها میکنند. اما مسئله این است که آنها نیازی بهزحمت ندارند. ازآنجاییکه بازیها به یک رسانه اصلی تبدیل میشوند، فیلمها به طور فزایندهای از آنها سرنخ میگیرند.
بنابراین، ما فرصت شمردیم تا در این مقاله به معرفی فیلمهایی بپردازیم که به سبکهای بازی کامپیوتری شباهت دارند. این فیلمهای شبیه به سبکهای بازی توانستهاند که پتانسیل داستانسرایی «سینما» و «ویدئوگیم» را در کنار یکدیگر تکمیل و تقویت کنند. پس در ادامه مقاله همراه رسانه «سختافزارمگ» باشید.
1. آثار سینمایی شبیه به سبکهای بازی؛ فیلم Molly’s Game
- تداعیگر بازی پوکر و ژانر استراتژی
«بازی مالی» (Molly’s Game) بیتردید به عنوان یکی از بهترین فیلمهای مربوط به دنیای پوکر به شمار میآید. این فیلم سینمایی نگاه منحصربهفردی به دنیای پوکر و ریسک بالای شرطبندی ارائه میدهد. فیلم Molly’s Game بر اساس داستان واقعی و باورنکردنی «مالی بلوم» (با بازی جسیکا چستین) و امپراطوری پوکر زیرزمینیاش است. این فیلم روایتگر یک داستان هیجانانگیز است که جاهطلبی و هوش «مالی بلوم» را در برخی از مکانهای ویژه بازی به چالش میکشد.
«مالی» استراتژی هوشمندانه و فولاد تزلزل ناپذیر، پا به پای برخی از قدرتمندترین مردان جهان میایستد. این فیلم داستان زنی است که مقابل مشکلات کم نمیآورد، در محیط ناخوشایندی پیروز میشود و زندگی میسازد که مورد غبطه دیگران قرار میگیرد. فیلم Molly’s Game داستانی جذاب از پشتکار، نبوغ استراتژیک و مبارزه بی امان برای موفقیت است. شاید حاضر باشید با تکیه بر استراتژیهای «مالی بلوم»، اکنون بازی تحسینشده Balatro دوباره تجربه کنید!
2. فیلمهای Enter the Dragon و Game of Death
- تداعیگر سبکهای بازی مبارزهای (Fighting) و Beat-em-up
با گذشت بیش از پنجاه سال از مرگ سوپراستار فیلمهای رزمی، ما همچنان شاهد تأثیرگذاری «بروسلی» (Bruce Lee) در توسعه بازیهای نسلهای مختلف هستیم. بیشک شخصیت جاودانه «بروسلی» و فیلمهای رزمی او منجر به شکلگیری سبک مبارزهای و Beat-em-up در صنعت گیمینگ شده است.
دو فیلم برجسته از «بروسلی» با نامهای «اژدها وارد میشود» و «بازی مرگبار» (Game of Death) در شکلگیری نخستین بازیهای Beat-em-up نقش مؤثری را ایفا کردند. به عنوان مثال، بازی کلاسیک Kung-Fu Master از سال 1984 به طور ویژه حرکات و رفتار «بروسلی» در فیلم «بازی مرگ» را بازطراحی کرد؛ بهنحویکه بازیکن مجبور است برای رسیدن به نقطه اوج برج، در هر طبقه با باسهایی مبارزه کند.
بازیهای مبارزهای به سبک مسابقات اولیه، از جمله «قهرمانان کاراته» (Karate Champ)، «استریت فایتر» (Street Fighter) و Yie Ar Kung-Fu، بازتاب مسابقات تنبهتن و مبارزه تا مرگ بودند که «هان» (Han)، قاچاقچی شرور در فیلم Enter the Dragon میزبانی کرد.
3. سری فیلمهای Mad Max
- تداعیگر سبکهای بازی بقا (Survival) و ماشین جنگی (Vehicle Combat)
سری فیلمهای «مد مکس» (Mad Max) حماسه مهیجی را در بیابان برهوت به تصویر میکشد که مخاطب را وارد دنیایی میکند که منابع حیاتی در آن کمیاب است. در دنیای «مد مکس»، بقا حرف اول را میزند و جنگ با ماشینها در بیابان پادشاهی میکند. این سری فیلمها مانند بازی Mad Max در سال 2015، گروهی از شورشیان را دنبال میکند که تحت کنترل دولت ظالم هستند.
بازیکنان در بازی کامپیوتری Mad Max 2015 در یک دنیای جهان آزاد (Open-World) قدم میگذارند که در آن کیفیت بقا به پیروزی در نبردهای بیرحمانه بستگی دارد و به آنها اجازه میدهد تا به صورت هدفمند، هر وسیله نقلیه را برای نبرد ارتقا دهند. اگرچه بازی مذکور بر بقای فردی و سفارشیسازی ماشین بیشتر از همکاری و پویایی گروهی در فیلم Fury Road تأکید دارد؛ اما هر دو اثر بر یک موضوع مشترک در فرنچایز Mad Max متمرکز هستند: کمبود منابع، زندگی چالشبرانگیز در بیابان برهوت و سرعت عمل در جنگهای ماشینی!
4. فیلم Ready Player One
- تداعیگر بازی آنلاین نقشآفرینی (MMORPG) و واقعیت مجازی (Virtual Reality)
فیلم سینمایی Ready Player One به کارگردانی «استیون اسپیلبرگ» (Steven Spielberg)، مخاطبان را به دنیایی OASIS میبرد؛ دنیایی که واقعیت مجازی گستردهای که مرز بین خیال و واقعیت را محو میکند. محیط فیلم Ready Player One به شرح مضامین فرار، هویت و رقابت در حوزه دیجیتالی میپردازد.
اینها مضامینی هستند که به طور عمیق در مواردی مانند «زندگی ثانویه» (Second Life) جاسازی شدهاند؛ جایی که ساکنان میتوانند خود را در جهانهای مجازی گسترده بسازند و غرق آن شوند. گفتنی است این فیلم قابلیتی شبیه به VRChat را به نمایش میگذارد که تجربه استفاده از واقعیت مجازی (VR) را در محیطی گسترده ارائه میدهد. تفاوت VRChat با OASIS در این است که VRChat یک دنیای تعاملی اجتماعی است که به بازیکنان اجازه میدهد تا آواتارهای سفارشی خود را با استفاده از تقریباً هر چیزی بسازند.
5. فیلم Tron: Legacy
- تداعیگر سبکهای بازی اکشن – ماجراجویی و عناوین اوپنورلد
بازی TRON: Evolution (اقتباس ویدئوگیمی از فیلم Legacy) طرفداران را در یک دنیای دیجیتالی خیرهکننده غرق میکند. پیروزی برای کسب آزادی و استقلال هویت، بازیکنان را به دنیای دیجیتالی وسیعی میبرد که مملو از چرخههای دیسک محور و نوری با تحرک بسیار بالا است و آنها را به سربازان دنیای دیجیتالی TRON تبدیل میکند. بازی TRON: Evolution داستان پیشدرآمد فیلم بسیار محبوب Tron: Legacy را روایت میکند.
به بیان واضحتر، این بازی کامپیوتری شکاف میانی دو فیلم از سری TRON را به تصویر میکشد. بازیکنان میتوانند در شهر دیجیتالی TRON کاوش کنند، در نبردهای هیجانانگیز شرکت کنند و با استفاده از مهارت پرتاب دیسکهای نمادین و نورانی TRON، در دنیای دیجیتالی پیشروی نمایند. گفتنی است بازی TRON: Evolution در سال 2010 منتشر و به یکی از بازیهای جذاب با ارزش تکرار بالا تبدیل شد.
6. فیلم Edge of Tomorrow
- تداعیگر بازی علمی – تخیلی (Sci-Fi) و مکانیزمهای روایی حلقه زمانی (Time Loop)
فیلم «لبه فردا» (Edge of Tomorrow) به عنوان عناصر اکشن علمی – تخیلی مهیج را با مفهوم جذاب حلقه زمانی درمیآمیزد و قهرمان فیلم را وادار میکند تا چاشنی مرگ و زندگی را نبرد مرگباری علیه موجودات فرازمینی تجربه کند.
در بحث قیاس میتوان گفت شیوه روایت فیلم Edge of Tomorrow بازتابی از گیم پلی بازی Returnal است؛ جایی که بازیکنان در یک حلقه بیامان مرگ و تولد دوباره روی سیاره بیگانهای گرفتار میشوند. گفتنی است هر شروع مجدد، بینشها و استراتژیهای جدیدی را برای بقا ارائه میدهد که مضامین فیلم، از پشتکار گرفته تا انگیزه برای غلبه بر موانع بهظاهر غیرقابلعبور، از طریق آزمایشهای مکرر و کسب دانش را در برمیگیرد.
فیلم Edge of Tomorrow و بازی کامپیوتری Returnal اهمیت یادگیری از شکست را برجسته و هر شکست را به گامی به سوی پیروزی تبدیل میکنند. این همافزایی بین دو رسانه «سینما» و «ویدئو گیم»، بر کاوش مشترک انعطافپذیری انسان و راههای نوآورانهای که میتوان داستانها را از طریق لنز علمی – تخیلی و گیم پلی تعاملی گفت، به اشتراک میگذارد.
7. فیلم Hardcore Henry
- تداعیگر بازی تیراندازی اولشخص
میتوان با صراحت گفت که فیلم Hardcore Henry تنها اثر اکشن سینمایی است که کلیه سکانسهای آن بهصورت زاویه دید اولشخص فیلمبرداری شده است. این فیلم جذاب توسط «ایلیا نایشولر» (Ilya Naishuller) کارگردانی شده است که کار اول او موردتوجه بازیساز افسانهای چون «هیدئو کوجیما» (Hideo Kojima) قرار گرفت.
فیلم «هنری جانسخت» اساساً شما را در یک ماجراجویی FPS سینمایی بدون نیاز به گرفتن کنترلر قرار میدهد. داستان فیلم پرهرجومرج است و جنس اکشن مملو از آدرنالین خاص است. فیلم Hardcore Henry همچنین مخاطب را یاد بازی Cyberpunk 2077 میاندازد، چون شخصیت اصلی از لحاظ سایبرنتیک بهبودیافته است و چندین نسخه مختلف از همان شخصیت با نام Jimmy به او میپیوندند. کمکرسانیهای شخصیت Jimmy به «هنری» بسیار شبیه به رابطه V و «جانی سیلورهند» (Johnny Silverhand) است.
8. فیلم The Tomorrow War
- تداعیگر بازی تیراندازی سومشخص
فیلمهای مربوط به تهاجم بیگانگان این روزها تا حدودی اشباع شدهاند و بهسختی میتوان فیلمی را پیدا کرد که منحصربهفرد و برجسته باشد. خوشبختانه، فیلم «جنگ فردا» The Tomorrow War از شبکه استریم «آمازون پرایم» (Amazon Prime) با شروع خارقالعاده و سکانسهای اکشنش، به گزینه مطلوبی در این روزها تبدیل شده است. در نگاه اول، فیلم The Tomorrow War مخاطب را به یاد بازیهای Resistance و Gears of War میاندازد؛ جایی که شخصیت اصلی برای جلوگیری از حمله بیگانگان به آینده فرستاده میشود.
داستان فیلم The Tomorrow War شبیه یک بازی اکشن علمی – تخیلی کلاسیک به نظر میرسد و محیط پسا آخرالزمانی، مفاهیم و گروههای موجودات، بهیقین آن حس دنیای بازیهای کامپیوتری را منتقل میکند. کشتن بیوقفه بیگانگان White Spike در کنار اعضای تیم، فیلم Tomorrow War را به یک گزینه جذاب پس از اتمام یک مرحله بازی از گیم پلی مشابهی تبدیل میکند.
نظر شما درباره فیلمهای سینمایی شبیه به سبکهای بازی کامپیوتری چیست؟ لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید