طبق قانون مور که در کمپانی اینتل به عنوان سرلوحه تولید پردازنده، هر دو سال تعداد ترانزیستور های به کار رفته در پردازنده ها به میزان 2 برابر افزایش می یابد. پایبندی به قانون مور سبب گردیده تا قاعده تیک-تاک در کمپانی اینتل شکل گرفته و هر دو سال نسل جدیدی از پردازنده و چیپ ست تولید و در اختیار علاقمندان به فناوری قرار می گیرد. در حال حاضر فناوری تولید 14 نانومتری در دستور کار این شرکت قرار گرفته و پردازنده های 14 نانومتری Skylake حدود بیست روز دیگر به صورت رسمی معرفی می گردد. اما دستیابی به فناوری ساخت 10 نانومتری به دلیل هزینه بالای تولید به تعویق خواهد افتاد و ممکن است پروسه دو ساله تیک-تیک به حدود 2.5 سال یا بیشتر افزایش می یابد.
گوردون مور به عنوان موسس کمپانی اینتل برای مدیران فعلی شرکت بسیار با ارزش بوده و آنها برای زنده نگاه داشتن نام و یاد وی، قاعده ای با نام تیک-تاک را شکل دادند که در پروسه تیک به معرفی فناوری ساخت بهبود یافته و در پروسه تاک به معرفی معماری ریز پردازنده جدید می پردازند. معماری ریز پردازنده Penryn اولین فناوری ساخت 45 نانومتری اینتل بود که در مرحله بهینه سازی دو معماری جدیدتر با عنوان Conroe و Nehalem بر اساس فناوری ساخت مشابه در اختیار کاربران قرار گرفتند. پس از آن نوبت به معماری ریز پردازنده Westmere با فناوری ساخت 32 نانومتری رسید که دو نسل پردازنده های Ivy Bridge و Sandy Bridge را شکل دادند.
معماری Haswell با استفاده از فناوری ساخت 22 نانومتری و معماری Broadwell با استفاده از فناوری ساخت 14 نانومتری ادامه دهنده روند تیک-تاک اینتل بودند و در حدود 20 روز دیگر معماری بهینه سازی شده از فناوری ساخت 14 نانومتری این شرکت روانه بازار می شود. آقای برایان کرزانیچ به عنوان مدیر ارشد کمپانی اینتل در خصوص به تعویق افتادن قاعده تیک-تاک به این نکته اشاره کردند که در حال حاضر با توجه به مواد و تجهیزات موجود دستیابی به فناوری ساخت جدید بسیار سخت خواهد بود. هر چند وی به این نکته اشاره کرده که اینتل در حال حاضر با استفاده از سیلیکون-ژرمانیوم قادر به تولید پردازنده هایی با فناوری ساخت 7 نانومتری خواهد بود اما علاوه بر تامین مواد مورد نیاز، سرمایه گذاری سنگینی می طلبد. طبق اعلام کرزانیچ این اولین بار نیست که اینتل برای تولید محصولات جدید به مشکلات این چنینی برخورد کرده و دوستداران اینتل باید کمی صبور باشند.
اینتل از تراشه 4004 شروع کرده و به کجاها رسیده ….
کاری نداره بعد از نانو میرن سراغ پیکو.
این قضیه ممکنه محدودیت داشته باشه اما فکر کنم بعد از فناوری نانو میرن سراغ پیکو.همونطور که دنیا نا محدوده علم هم نا محدوده.
با سلام و تشکر از مجموعه سخت افزار
و تشکر از جناب شالیکاران عزیز بابت مطالب عالیشون
خبر خوبی بود برای من و دوستانی که ناراحت هستند از عمر خیلی کوتاه محصولات مرتبط و از اینکه محصول جدیدی رو نخریده جدیترینش معرفی میشه و باعث سردرگمی و سخت شدن تصمیم گیری میکنه / این تایم باعث میشه ما با لذت بیشتری از محصول خریداری شده ببریم و برای خرید محصولی جدید لحظه شماری کنیم / شایدم این مشکلات مختص این کشور باشه !
ممنون برای یادآوری محمدعلی عزیز. تصحیح شد.
دقیقا واسه همینه که مشخص نشده بعد از cannonlake چی میخواد بیاد.
درود…
ممنون حسام جان . جسارتاً فقط یه غلط املایی دارد نوشتید گوردون مور یکی از بنیان گذاران شرکت اپل، گوردون مور یکی از بنیان گذاران شرکت اینتل بوده است.
باتشکر.
هر چند سال سراغ تکنولوژی ساخت کوچیک تر رفته میشه ، 32 بعد 22 بعد 14 بعد 10 بعد 7 بعد 5 بعد 3 بعد 2 … اما بالاخره یه روزی متوقف میشه و ساخت ترانزیستور کوچیک تر شاید غیر ممکن بشه. اونجاست که نیاز به یه انقلاب توی ساخت پیدا میشه. اون انقلاب شاید به این صورت اتفاق بیفته که به جای قطع و وصل ولتاز برای جابهجایی کد های 0 1 از اتاقک هایی مربع شکل استفاده بشه که توش 2 الکترون حضور دارن، به علت دافعه بین اونها همواره در قطرین این مربع جای می گیرن، دو تا آرایش بیشتر برای جاگیری این الکترون ها داخل این مربع ها بیشتر نمیشه متصور شد که کد 0 و 1 رو شکل میده ، در صورت دستیابی به این فناوری سرعت پردازنده ها به ترا هرتز خواهد رسید!!!!!!!!!!!!!!!!(الان حداکثر حدود 5 گیگا هرتز به گوشمون خورده) همین طور ابعاد هسته ها و کاهش مصرف انرژی خیلی تغییر می کنه ، البته حالا حالا ها قرار نیست این اتفاق بیفته و فقط در مرحله تحقیقاتیه