اپل تحقیقات و توسعه تراشه هوش مصنوعی اختصاصی خود را افزایش داده است تا وابستگیاش به توسعهدهندگان شخص ثالث را کاهش دهد. این اقدام ممکن است به طور کامل به دههها سال رابطه ناخوشایند اپل با انویدیا پایان دهد.
در نوامبر 2020، اپل تراشه M1 را معرفی کرد که اولین پردازنده طراحیشده توسط خود شرکت برای سری مک بود. این اقدام به طور موثر روابط اپل با اینتل را که مسئول تامین پردازندههای قبلی کامپیوترهای اپل بود، قطع کرد.
اکنون به نظر میرسد اپل در حال آمادهشدن برای کاهش وابستگی خود به یکی دیگر از توسعهدهندگان شخص ثالث، یعنی انویدیا است. در حال حاضر، اپل از انویدیا برای ارائه بسیاری از قابلیتهای مرتبط با Apple Intelligence استفاده میکند.
طبق گزارش مجله فناوری، انویدیا در حال حاضر بین 70 تا 95 درصد از سهم بازار تراشههای هوش مصنوعی را در اختیار دارد. موقعیت انویدیا در بازار، آن را به یکی از باارزشترین شرکتها تبدیل کرده است. همانطور که CNBC گزارش داد، برای مدت کوتاهی، ارزش انویدیا از اپل نیز پیشی گرفت.
جالب اینجاست که اپل تراشههای انویدیا را نمیخرد، بلکه دسترسی به آنها را از طریق سرویسهای ابری آمازون و مایکروسافت اجاره میکند. اما به نظر میرسد اپل قصد دارد روابط خود را بیشتر قطع کند و ظاهراً با همکاری شرکت برادکام در حال طراحی تراشه سرور هوش مصنوعی اختصاصی خود است.
رابطه طولانی و ناخوشایند اپل و انویدیا
رابطه اپل با انویدیا در اوایل دهه 2000 آغاز شد، زمانی که اپل شروع به استفاده از تراشههای انویدیا در مکهای خود کرد تا عملکرد گرافیکی را بهبود بخشد. اما حتی در آن زمان نیز رابطه این دو شرکت پرتنش بود.
طبق گزارش منابع اطلاعاتی استیو جابز، مدیرعامل وقت اپل، در یک جلسه با یکی از مدیران ارشد انویدیا، مدعی شد که محصولات انویدیا شامل فناوریهایی بودند که از پیکسار کپی شدهاند. جابز در آن زمان سهام عمدهای در استودیوی انیمیشنسازی پیکسار داشت. مدیر انویدیا این ادعا را رد کرد، اما جابز تا پایان جلسه او را نادیده گرفت.
از سوی دیگر، به نظر میرسد که انویدیا نیز علاقهای به همکاری با اپل ندارد. این شرکت اپل را بیشازحد پرتوقع میداند، بهویژه برای شرکتی که بهندرت در لیست 10 مشتری برتر انویدیا قرار میگیرد.
طبق گفته کارمندان سابق، اپل معتقد بود که انویدیا شرکت چندان مناسبی برای همکاری نیست. تراشههای استاندارد انویدیا نه تنها مصرف انرژی بالایی داشتند بلکه حرارت زیادی تولید میکردند، که هر دو ویژگی نامطلوبی برای لپتاپها هستند. هنگامی که اپل طراحی تراشههای سفارشی برای مکبوکها را پیشنهاد داد، انویدیا مخالفت کرد.
تنشها در سال 2008 افزایش یافت، زمانی که یک تراشه گرافیکی معیوب طراحیشده توسط انویدیا وارد کامپیوترهای اپل، دل و اچپی شد. این حادثه که به «Bumpgate» معروف شد، عاملی مهم در تصمیم اپل برای استفاده از تراشههای AMD و در نهایت توسعه تراشههای Apple Silicon بود.
در دهه 2010، انویدیا مشکوک شد که اپل، سامسونگ و کوالکام از تکنیکهای ثبتشده این شرکت برای رندرکردن گرافیک در گوشیهای هوشمند خود استفاده میکنند. انویدیا در نتیجه از این شرکتها درخواست حق امتیاز کرد.
در سال 2019، اپل همکاری خود با انویدیا برای توسعه درایورهای macOS Mojave را متوقف کرد. این تصمیم نهتنها باعث شد که پشتیبانیهای آینده قطع شود، بلکه مانع از کارکردن کارتهای گرافیک مدرن بر روی کامپیوترهای مک با PCI-E یا مکهای دارای eGPU شد.
تنش در سطح مدیریتی
با این حال، اینطور نبود که هیچیک از شرکتها بهطور کامل مایل به همکاری با دیگری نباشند؛ حداقل در سطح توسعه. توسعهدهندگان اپل به AppleInsider گفته بودند که پشتیبانی از کارتهای پیشرفتهتر انویدیا استقبال میشد و حتی از مهندسان انویدیا تعریف کرده بودند.
ظاهراً این تغییر به تصمیم یکی از مدیران ارشد اپل مربوط میشد که مخالف پشتیبانی از انویدیا بود. در این مرحله، بسیاری از تنش میان دو شرکت آگاه بودند، اما کسی نمیدانست چه کسی مسئول لغو پشتیبانی درایورها بوده است.
تمایل اپل به ادامه اختلاف
در حال حاضر، مدیران انویدیا معتقدند که این اختلاف بیشتر از سوی اپل است. انویدیا به خبرگزاری The Information گفته است که همچنان برای همکاری با اپل آماده است.
در این میان، به نظر میرسد اپل در حال آمادهسازی برای عرضه پردازنده هوش مصنوعی اختصاصی خود با نام رمز Baltra است که قرار است در سال 2026 معرفی شود. انتظار میرود Baltra با فرآیند N3P شرکت TSMC تولید شود. این فناوری که در آوریل 2024 معرفی شد، احتمالاً ابتدا در پردازندههای آیفون 17 پرو دیده خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید