معاون نظارت سازمان تنظیم مقررات ارتباطات طی روزهای اخیر از قطع قریب الوقوع سیم کارت های بلا تکلیف خبر داد. او اعلام داشته که: مشترکانی که از هر اپراتور تلفن همراه، بیش از 10 سیمکارت به نامشان ثبت شده است، تنها تا 31 خردادماه برای تعیین تکلیف فرصت دارند و درغیر این صورت تمام سیمکارت های آنها قطع خواهد شد. غلامرضا داداش زاده درباره آخرین وضعیت طرح احراز هویت سیم کارت های همراه اظهار داشت: برای این طرح سه فاز در نظر گرفته شده است که در فاز اول قرار بر آن بود که تمام مشترکان اپراتورهای مختلف، کدهای ملی خود را به شبکه اعلام و آنها را ثبت نمایند. اکنون این مرحله با دقت به پایان رسیده است و میتوان اعلام کرد که تقریباً هیچ سیمکارتی بدون ارائه ی کد ملی در کشور وجود ندارد. او همچنین افزود: حتی در فاز اول، سیمکارت های دارای کد ملی مخدوش نیز وضعیتشان اصلاح شد و در فاز دوم، برنامهریزی بر این اساس صورت گرفته که افراد حقیقی که بیش از 10 سیمکارت در اختیار دارند، تعیین وضعیت شوند. معاون نظارت سازمان تنظیم مقررات همچنین اعلام داشت: براساس آمارهای موجود که در اختیار ماست، در حال حاضر 350 هزار و 32 مشترک اعتباری اپراتور اول بیش از 10 سیمکارت در اختیار دارند که این رقم در خصوص سیمکارت های دائمی همراه اول به 620 نفر میرسد.
داداش زاده ادامه داد: در اپراتور دوم نیز طبق بررسی های صورت گرفته 1500 نفر بیش از 10 سیمکارت اعتباری در اختیار دارند که لازم است تمام این افراد پیش از پایان خرداد ماه نسبت به تعیین تکلیف سیم کارت های خود اقدام کنند. وی در ادامه متذکر شد: از سوی اپراتورها حداقل شش بار از طریق پیامک این موضوع به افرادی که بیش از 10 سیم کارت دارند اعلام شده و این افراد میتوانند از طریق مراجعه به دفاتر امور مشترکین اپراتورها نسبت به تعیین تکلیف سیم کارت های خود اقدام کنند. معاون نظارت سازمان تنظیم مقررات همچنین یاد آور شد: اگر تا پایان خرداد ماه چنین اقدامی صورت نگیرد تمام سیم کارت های این افراد به طور دو طرفه قطع خواهد شد و تا زمان تعیین تکلیف تنها سرویس پیام کوتاه این سیم کارت ها قابل استفاده خواهد بود. او اظهارات خود را با ذکر این نکته تکمیل کرد که: نکته ی دیگری که وجود دارد این است که در زمان مراجعه به دفاتر امور مشترکین به افراد اعلام نخواهد شد که چه شمارههایی به نام آنها ثبت شده است و بر همین اساس لازم است افراد شماره سیم کارت هایی که مورد استفاده قرار میدهند را خود به همراه داشته باشند تا براساس سیم کارت هایی که استفاده میکنند نسبت به تعیین تکلیف سیم کارت های خود اقدام کنند. داداشزاده درباره فاز سوم طرح احراز هویت مشترکان موبایل نیز توضیح داد: در این مرحله یک سامانه ی جامع که به کمک اپراتورها طراحی شده به همخوانی کدهای ملی اعلام شده با اطلاعات اعلام شده از سوی مشترکان خواهد پرداخت. معاون نظارت سازمان تنظیم مقررات در پایان اظهار داشت: طی هفته های آتی نیز از سوی سازمان تنظیم مقررات ارتباطات بخشی از سایت این سازمان برای اعلام مشخصات مشترکان در نظر گرفته خواهد شد تا با ورود به این سامانه افراد بتوانند مشخصات سیمکارت هایی که به نام آنها ثبت شده و اطلاعات کافی درباره ی این خطوط را مشاهده نمایند.
دروغه بابا ! همین الانشم سیم کارت من قطع شده ! سیم کارت دائمی من یادم رفته بود کد ملیمو ارسال کنم الان این پست رو دیدم رفتم سرش دیدم اصلاً تو شبکه شناسایی نمیشه
این ادا اصول چیه آخه ؟؟؟ موقع خرید سیم کارت برای فعالسازیش کارت ملی نمیخوان مگه ؟ کپی میگیرن و سند میدن به کاربر ! الان لنگ یه شماره ملی موندن؟؟ عجب !
فقط تو ایرانه که میخوان از کاربرا پول اضافی بگیرن ! لعنت بهشون.
میگی خطط نداره سند ! خب به درک خب به درک : )))
نه دوسته عزیز بحث نرخ با سیم جداست … این موردُ میگم ک بارها پیش اومده و سیم هی سند دار را دوباره خریداری کرده ایم .. ک اون دوستمون هم گفت ((( معلوم نیست یک سیم کارت را باید چندبار از اپراتور محترم !!! ))
درسته اینطور که اینا دارن نرخ رو میبرن بالا خریدن چند سیمکارت منطقیه.
به درک!:D
فقط تو ایرانه ک حتا یک دفعه نرخ خدمات تلفنیِ ثابت 130 درصد میکشه بالا … و شاید چندین بار یک سیمکارت را بخریم به قلِ شما
یاده ایرانسل بی سندها افتادم 🙂
معلوم نیست یک سیم کارت را باید چندبار از اپراتور محترم !!!مخابرات خریداری کرد تا دست از سر کاربران خود بردارد!!!!
ایرانسل با ارسال پیامک به این خطوط از شما میخواد شماره کارت ملی و نام و نام خانوادگی را براش ارسال کنید اگر از زمان مورد نظر رد بشه و پاسخگو نباشید خط را قطع میکنه بررسی خطوط هم خیلی وقته شروع شده در مورد خبر هم ممنون
خوبه اتفاقا هر کی رفته واسه خودش کلی خط خریده مزاحم میشه ادم نمیدونه کی هست.