در روزهای گذشته شاهد لانچ جهانی کارت گرافیک های پاسکال،در دو مدل GTX1080/GTX1070 بودیم.کارت گرافیک هایی که بسیاری در انتظار ورود آنها بوده و بازار برای خریداران محیا شده بود؛چراکه تولید سیلیکون های GTX980/TI و GTX970 متوقف شده و موجودی آنها نیز مقداری کاهش یافته بود.از سوی دیگر حتی با وجود کاهش قیمت 20% درصدی،همچنان تمایل چندانی برای خرید کارت گرافیک های مکسول وجود نداشت.در نتیجه دو کارت گرافیک GTX1080/GTX1070 مد نظر کاربران برای یک انتخاب ایده آل بود.
همانطور که می دانید،تنها چند روز پس از عرضه کارت گرافیک های پاسکال،کاربران متوجه افزایش قیمت ناگهانی شدند.دلیل آن هم کاهش موجودی بی سابقه کارت گرافیک های GTX1000 بود.انویدیا نیز اعلام کرد که موج خرید کاربران بسیار بیشتر از انتظار بوده و نه تنها کارت گرافیک های ارسالی به اکثر کشورها تمام شد،بلکه موجودی انبارهای انویدیا نیز به پایان خود نزدیک شد!به همین علت قیمت این کارت گرافیک ها افزایش یافت.انویدیا اظهار دارد که پیشبینی این وضعیت را نکرده و برای آن آمادگی کافی را نداشته است.به همین علت در تامین موجودی کارت گرافیک های GTX1000 به مشکل برخورده است.اما این کمپانی در نهایت به افزایش تولید و همچنین تهیه کارت گرافیک های غیر رفرنس و سفارشی نیز اشاره کرده است.
هجوم کاربران حتی بیشتر از زمانی بود که کارت گرافیک های مکسول روانه بازار شدند.از همین رو انویدیا این استقبال را در تاریخ کارت گرافیک های خود بی سابقه خوانده است.بسیاری از مجموعه های فروش آنلاین،در دقایق اولیه عرضه،با پایان موجودی مواجه شدند.عده ای از خرده فروشان نیز به نوعی احتکار دست زده و انویدیا نیز این دسته از خرده فروشان را متهم به افزایش قیمت می کند.
اما دلیل اصلی این استقبال چه بود؟
نمی توان انویدیا را متهم به کمبود تولید کرد.انویدیا برای مدت های مدید فرصت کافی برای تولید انبوه و برنامه ریزی عرضه را داشته است.
دلیل اول:
انویدیا تقریبا فاقد رقیب بود.با وجود آنکه کارت گرافیک AMD RX480 در نمایشگاه کامپیوتکس معرفی شد،و حتی به سرعت بنچمارکهای 3DMark آن نیز انتشار یافت،اما از نظر زمانی،کاربران تصمیم خود برای خرید را گرفته بودند.حتی قیمت 199 دلاری نسخه 4 گیگابایتی آن،نتوانست کاربران را مجاب کند که از انتخاب خود دست کشیده و یک کارت گرافیک دیگر را جایگزین خرید GTX1000 ها کنند.انویدیا در فرصت بدست آمده،به خوبی از بنچمارکها،تست های فریم و Review ها استفاده کرده و ذهنیت کاربران را به سوی خود جلب کرده بود.تمام فکر و ذهن کاربران در تمام جهان مملو از GTX1000 ها بود.کارت گرافیک هایی که حتی قدرتمند تر از پرچمداران رویایی مکسول بودند.TITAN X در برابر میان رده های پاسکال،یک کارت گرافیک ساده به نظر می آمد.قدرت آن دستخوش توان 16 نانومتری های پاسکال شده و در تمامی تست ها،کارت گرافیک های مکسول به طور کامل و با فاصله زیاد،شکست خورده بودند.
علاوه بر پرچمدارن مکسول،کارت گرافیک های موجود AMD به همراه حافظه های HBM نیز شانسی در برابر پاسکال ها نداشته و میدان را واگذار کرده بودند.AMD تقریبا فاقد رقیب قدرتمند برای پاسکال ها بود.حتی خبری از کارت گرافیک گران قیمت AMD RADEON PRO DUO نبود.کارت گرافیکی 1500 دلاری به همراه دو GPU و حافظه های HBM که به تعداد زیاد تولید نشده و متاسفانه استقبال کاربران از آن زیاد نبود.اما از نظر روانشناختی،یک علت بزرگ دیگر هم در این میان وجود داشت.تمامی تست ها نشان از آن داشت که کارت گرافیک های GTX1080/1070 توانی دو برابر به نسبت جایگزین های خود یعنی GTX970/980 و حتی GTX980TI داشتند.در نتیجه کاربران به شدت هیجان زده شدند.انویدیا نیز با توقف تولید سیلیکون های GM200،و همچنین کاهش قیمت 20% درصدی کارت گرافیک های موجود در بازار،به خوبی GTX900 ها را در خاطر کاربران نابود شده به تصویر کشید.در نتیجه کاربرانی که قصد خرید یک کارت گرافیک را داشتند،از 3 ماه قبل می دانستند که کارت گرافیک های قدرتمند پاسکال در راه است.دست نگه داشته و برای خرید آنها آماده شدند.این موارد در حالی روی داد که کارت گرافیک های GTX1000 دارای قیمتی مشابه و گاها کمتر از پرچمداران مکسول بودند.پس دلیل اول را می توان در نبود کارت گرافیک رقیب،کاهش قیمت مکسول،توقف تولید مکسول ها و همچنین وعده های انویدیا از مدت ها قبل دانست.
دلیل دوم:
دلیل دوم نیز بسیار واضح و روشن است.توان کارت گرافیک های مکسول (GTX1000) در مدل های رفرنس بسیار بالا است.یعنی بدون نیاز به تهیه کارت گرافیک های سفارشی،کاربران می توانستند کارت گرافیک های رفرنس را با قیمت مناسب و همچنین پرفورمنس بسیار زیاد،تهیه نمایند.نیازی به هزینه به منظور خرید کارت گرافیک های سفارشی احساس نمی شد.انویدیا نیز دست کمپانی های تولید کننده کارت گرافیک را برای افزایش فرکانس بیش از 2.0 گیگاهرتز،بسته است.کارت گرافیک های سفارشی نیز با رنگ لعاب LED،کولرهای قدرتمند،مدار فاز و VRM سفارشی و همچنین مدار چاپی قدرتمند،مجبور به افزایش قیمت بودند؛تا به آنجا که کاربران برای خرید آنها به شک افتاده بودند.وقتی می توان یک کارت گرافیک رفرنس را با پرفورمنس بسیار بیشتر از پرچمداران مکسول تهیه کرد،پس نیازی به هزینه برای خرید کارت گرافیک های سفارشی احساس نمی شد.
دلیل سوم:
دلیل سوم،بنچمارکهایی بود که از کارت گرافیک های GTX1000 در نسخه رفرنس منتشر می شد،به عنوان مثال،در یکی از ویدئو های منتشر شده،کارت گرافیک GTX1080 در بازی Doom کاری شبیه به معجزه را انجام داد. Vulkan نه فقط به دست AMD،بلکه با مشارکت انجمن Khronos تولید شد که شاید یکی از دلایل پیروزی آن نیز همین مورد باشید.برجستگی اصلی Vulkan در استفاده صحیح از سخت افزار (GPU) است.مد نظر قرار دادن سر ریز های پردازشی و کنترل Overhead از جمله ویژگی های این API است که توسعه دهندگان و تولید کنندگان بازی به شدت نیازمند آن هستند. در دقایق اولیه بازی،نرخ فریم بر روی 60 فریم در ثانیه است.اما پس از گذر از محدودیت تنظیم نرخ فریم،به طور بسیار سریع،نرخ فریم بر روی 150 فریم در ثانیه افزایش یافت.کمی بعد اما شاهد افت نرخ فریم به 120 فریم در ثانیه بودیم که دلیل آن مشخص است.پس از بارگذاری کامل متریال و تکسچرها،به طور عمومی حجم حافظه اختصاصی به میزان بسیار زیادی پر شده و کنترلر حافظه کارت گرافیک اطلاعات تقاضا کرده را ساماندهی می کند.همین بنچمارکهای ساده،قدرت GTX1080 را به رخ کاربران کشیده و آنها را هیجان زده کرد.و همچنان AMD رقیبی را برای آن در سبد کالا خود نداشت.
دلیل چهارم:
یکی دیگر از دلایل تمایل کاربران برای خرید GTX1080/GTX1070 این بود که این دو کارت گرافیک اصلا پرچمدار نبودند!بله درست است.کارت گرافیک های پاسکال با تمام پرفورمنس شگفت انگیز خود،حتی پرچمدار هم نبودند.همین مورد تصورات کاربران را بسیار روشن کرد.آنها از قدرت بی همتای GTX1000 ها شگفت زده بودند.مورد بعدی آن بود که انویدیا تنها دو کارت گرافیک را معرفی کرده و آنها هم تنها در یک پیکربندی حافظه یعنی 8GB GDDR5/GDDR5X عرضه شدند.تجربه ثابت کرده است که در زمانی که انتخاب های کاربران محدود گردد،تمرکز آنها برای انتخاب بالا رفته و به آسانی یکی از محصولات پیش رو را انتخاب کرده و برای خرید آن برنامه ریزی می کنند.از سوی دیگر وعده انویدیا برای عرضه کارت گرافیک های جدید،به پاییز و پایان سال 2016 بر می گردد.پس کاربران با خیال راحت می دانستند که حالا حالا کارت گرافیکی جدید در راه نبوده و می توانند برای مدتی از استرس انتخاب مناسب،به دور باشند.
دلیل پنجم:
و یکی از دلایل بسیار مهم کاربران،اجرای قدرتمند بازی های واقعیت مجازی (VR) بود.به طوری که حداقل دو فناوری اختصاصی انویدیا در این زمینه شکل گرفت.انویدیا فناوری Simultaneous Multi-Projection را برای رندر بسیار قدرتمند واقعیت مجازی معرفی کرده است.بدین ترتیب 3 مانیتور با Aspect های واید یا الترا واید،می توانند از پیکربندی استفاده همزمان برخوردار شوند.در این نمایشگرها،16 نمای (viewports) مختلف پردازش و نمایش داده می شود. Simultaneous Multi-Projectionدقیقا همان بخشی است که GPU 3 فاز متفاوت هندسی را پردازش می کند.اما این فناوری امکانات دیگری هم خواهد داشت.به عنوان مثال می توان به سیستم کنترل اعوجاج و (Lends Matched Shading) اشاره کرد. Simultaneous Multi-Projection در هنگام رندر،فریم ها را کنترل می کند.بدین ترتیب که هر دو تصویر (چپ و راست) به صورت (Single Pass Stereo) اصلاح می شوند.
در قسمت بعدش شاهد نسخه جدید GPU Boost در پاسکال هستیم.این کارت گرافیک ها به GPU Boost 3.0 مجهز هستند.اطلاعات در این زمینه محدود است؛اما انویدیا اضافه کرده است که قابلیت اورکلاک در نسخه جدید بسیار بهبود یافته است.بالانس فرکانس پردازنده در کارت گرافیک GTX1080 برابر با 1607~1733 مگاهرتز است که انویدیا از سعود به فرکانس 2.0 گیگاهرتز نیز سخن گفته است.در نتیجه کاربران که آماده عرضه بازی های واقعیت مجازی بودند،تنها دو کارت گرافیک GTX1080 و GTX1070 را برای اجرای آنها مناسب می دیدند.
دلیل ششم:
AMD نیز 3 کارت گرافیک RX480،RX470 و RX460 را در نمایشگاه کامپیوتکس 2016 و در جریان کنفرانس مطبوعاتی خود،معرفی کرد.نتایج اولیه از بنچمارکهای RX480 یعنی پرچمدار این 3 مدل،نشان می داد که تنها در حالت پیکربندی CrossFire است که RX480 در نسخه 8 گیگابایتی،می تواند پرفورمنس خود را نزدیک به GTX1080 نگاه دارد.به عبارت دیگر،RX480 برای بازی ها در دقت 1440p طراحی شده است.با وجود قیمت کمتر،اما کاربران به انتخاب خود ترجیح به تهیه کارت گرافیک GTX1000 دادند.شاید بهتر بود تا AMD در وحله اول،حداقل یک پرچمدار از ستاره قطبی 10 را معرفی کرده و سپس به معرفی مدل های متوسط می پرداخت.
در نهایت انویدیا به سرعت وارد عمل شده و موجودی پاسکال ها را تامین کرد.هر چند که همچنان در برخی از نقاط جهان شاهد کاهش موجودی هستیم.از سوی دیگر،اینبار شرکای تجاری انویدیا و تولید کنندگان کارت گرافیک قیمت های نهایی خود را کنترل کرده و موفق به فروش مناسب شده اند.
نظر شما عزیزان در اینباره چیست؟
سلام
مشخص نیست.
سلام مقاله جالبی بود
میخواستم بدونم شما میدونید 1070 کی وارد میشه ایران و اینکه بیاد کی قیمت عجیبش که براش میزارن, قیمت واقعیش میشه؟
ممنون فرزاد جان دیگه باید صبر کرد نتایج رو دید
اون همه دلیل در بالا آوردن شما میگی دلیل اصلی هیچکدوم از این ها نیست! آخه کدوم برندی در ماه اول تولیدش تنونسته موجودی کل دنیا رو جوابگو باشه! این حباب قیمتی و عدم موجودی در اکثر برندهای معروف و پرفروش دنیا هست مثل آیفون
خدایش این ترفند پاسخگویی مد شده هر اشتباهی که داشته باشن فقط انکار میکنن همه چیز حاشا میکنن نه عمرا وجود نداشته دلیل و مدرک بیاری اونم نمیبینن!!! یعنی رکود بازار و بیکاری الان نمیبینی! اون زمان پول تو بازار بود همه چیزم بود انقدر شرکت و غول در بازار کامپیوتر زیاد بود که شما تمام قطعات سخت افزار از همه برندهای دنیا رو با موجودی زیاد پیدا میکردی! حالا در بازار راه برو توی ویترین چیزی میبنی برو سوال کنن ببین قطعه پیدا میکنی! والا احمدی نژاد هم قانع نشد اصلا قبول نمیکنه تحریم چکار کرد یا وضع مملکت به چه روزی انداخت هنوزم بازم میخواد رییس جمهور بشه!!!
یعنی بزرگترین بازی های تاریخ که اکثرا پرچم دار هستند بیشترین فروش برای شرکت بازی سازی داشته انودیا به همشون باج میده تا بازیشون فروش نداشته باشه و به پول انودیا راضی باشن!!!! ایراد موتور بازی و برنامه نویسی تقسیر تکنیک های انودیا بود!!!در انجمن بازی یک بنده خدایی بود هر عنوان جدیدی از بازی میومد کارش این بود بگه بازی نصب کردم هیچ پیشرفتی در بازی وجود نداشته اصلا کیفیت بازی با نسل های قبل فرقی نداشت!!!
با اینکه باید منتظر برچمدار amd بود ولی باز هم فکر نکنم در حد برچمدار انویدیا باشه
سلام علی جان
والا رقم هزینه روی تحقیق و توسعه شرکتهای مختلف رو نمیدونم اما میدونم شرکت های بزرگ هزینه های هنگفتی میکنن. برای ارتقای معماری و افزایش پرفورمنس تلاش شبانه روزی توسط گروههای مختلف علمی و مهندسی میشه و میلیاردها دلار خرج میشه و این طبیعی هست.
amd هم در حد و ظرفیت خودش هزینه میکنه. اما دانش و پول و توان شرکت ها متفاوت هست. برا همینه که ما از سمت انویدیا تا اینجا شاهد کارت های قدرتمند سری 1000 هستیم و از طرف amd شاهد مدل های ضعیف سری 400.
من همیشه گفتم اگه amd میتونست کارت قدرتمند و در حد انویدیا بده حتما قیمتش نزدیک به انویدیا بود. چنانکه 390 مثل 970 بود و حتی سری fury با عملکرد ضعیفتر تو بازی(البته قدرتمند تو توان محاسباتی) نزدیک به قیمت 980ti بود. طی سالهای اخیر هیچ وقت amd قیمت کارت هم رده رو پایین نزاشته.
من امیدوارم هیچ وقت شاهد خروج amd از صحنه رقابت نباشیم. اما این شرکت باید خودش تلاش کنه تا این اتفاق نیفته.
همون موقعش هم من یادمه ، چون همون موقع بود که شخصا یه سیستم بستم. اون موقع هم کارتهایی مثل gtx280 یا CPU های مثل 9550 مشتری آنچنانی نداشتند ، اون زمانم همچین وضعمون عالی نبود، حقوق 300-400 تومن بود و پول اینجور چیزا جور نمیشد ، فقط اوایل دولت نهم و قبل از تحریم ها بود که حقوق ها زیاد شده بود و چندین سال بود دلار حدود هزار تومن مونده بود
نه جناب اون پولی که انویدیا به شرکت ها میده تا از برنامه های انحصاری اون استفاده کنن فکذ کسی batman و…..عناوین دیگه یادشون نرفته که بخاطر اتوبدیا به یه شکست بزرگ تبدیل میشه
چه ربطی داره . من دارم از مدل بازاریابی میگم
هنوز کارت های amd به بازار نیومده که شما میگین amd اشتباه کرده پرچمدار معرفی نکرده از کجا معلوم که انویدیا این شایعه رو پخش کرده باشه تا مردم بیشتر جذب کارت هاش بشن ما که از وضع انبار اونا خبر نداریم مطمن باشید amd هم یه فکر هایی تو سر داره
سلام آقا فرزاد درباره بودجه چند میلیارد دلاری انودیا برای سری پاسکال مطالعه کردین؟ آخه چند میلیارد دلار خیلی زیاد هست اصلا و ابدا AMD همچین بودجه برای سری جدیدش نداره! آیا سرنوشت CPU هم سراغ کارت گرافیک AMD میاد ؟
البته 1 دلیل همیشگی وجود داره اونم فیزیک و تکنیک های انودیا هست که باعث همکاری با بیشتر شرکت های بازی سازی میشه و باعث فروش انودیا و سهم 75% جهانیش شده حتی در سال های قبل هم که قدرت کارت های amd خیلی نزدیک به رقیب بود باز هم فروش با انودیا هست آخه کدوم گیمری میتونه از کیفیت و زیبایی بازی بگذره اصلا زیبایی و کیفیت بازی های انودیا با ای ام دی قابل مقایسه نیست!؟
دنیا مثل ایران نبینید! اینجا تحریم شد پول ملی رکورد دار بی ارزشترین پول های جهان شد در حد کشورهای آفریقایی و کشورهای خیلی کوچیک که اسمشون رو نشندیدم! زمانی که دلار 800 تومان بود یادتون نیست! اگر الان دلار 800 بود 1 دونه کارت پاسکال پیدا نمیکردین!
دلیل اصلی هچکدوم از اینا نیست ، قضیه کمبود موجودی هم فقط یه روش بازاریابیه همین . 1070 قابل توجیح هستش اما کارتی با قیمت 1080 کمبود موجودیش یکم خنده داره
کاش ما هم از این کارتها داشته باشیم لامصب خیلی گرونن.
تحلیل عالی بود :-bd
واقعا حیرت آوره:emoji9 انقدر زود انبار خالی شده! اینطور که معلومه حتی قیمت پایین 480 هم کاربرا رو وسوسه به صبر کردن و خریدش نکرده:emoji1 البته باید قبول کنیم اگه بتونی خرج کنی نسل پاسکال خیلی خوب و به صرفه هست و قدرتی که داره فوقالعادس، من هنوزم باورم نمیشه 1070,1080 پرچمدار نباشن آخه از اینم قویتر:emoji3
ممنون استاد با تحلیل های عالیتون دیگه جای بحثی باقی نمیمونه :-bd:-bd واقعا تا به الان که هیچ جنگ عملی تو بازار کارت گرافیک بین انویدیا و AMD شکل نگرفت و وقتی که هیچ رقابتی نباشه و بازار هم با تبلیغات مجازی و 4K تشنه شده باشه دیگه شکی نبود که انویدیا با هوشیاری که داشت در بهترین زمان ممکن کارت مورد نیاز رو تو بازار عرضه کرد که نتیجه اش هم پیروزی انویدیا شد اگر الان AMD پرچمدار هم سطح با 1080 رو روونه بازار کرده بود میتونست این کمبود موجودی انویدیا رو به نفع خودش پر کنه ولی الان باید افسوس بخوره که چرا اینقدر کند عمل کرد در هر صورت تا اواخر پاییز انویدیا خیالش از بابت رقیب راحت هست و بی هیچ دغدغه ای برای خودش پادشاهی میکنه :-bd
تا زمانی که کارت های amd هم وارد بازار نشدن نمشه به طور درست نظر داد دوما من نمیفهم چرا شرکت ها به طور صریح نمیگن چه تعدا فروختن 100 تا 1000 تا 5000 تا فقط میگن فروختیم و اتمام فروش فروش فوق العاده بود خیلی بیشتر از قبل فروختیم خوب یعنی چی بگو چند تا دقیقا فروختی سوما من منتظر بنجمارک ها هستم مشک ان است که ببوید نه انکه عطار بگوید در کل دنیا واضحی هست شرکتی برنده نهایی که بتونه مشتری های خودشو راضی نگه داره
خب این موج اول خرید مربوط به دوستان مایه دار هستش که مشخصه که در نبود پرچمدار amd سراغ غولهای پاسکال رفتن که منطقیه با توجه به اینکه 480 هنوز به بازار نیومده نمیتوان نسبت به فروش آن قضاوت کرد ولی چیزی که مشخصه اینکه amd یا اشتباه کرده که ابتدا کارتی پرچمدار یا حداقل کارتی که نزدیک دو کارت پاسکال پرفورمنس داشته باشه معرفی نکرده یا اینکه توان تولید همچین کارتی نداشته که این موضوع باعث شده که تصور گیمرها به این سمت معطوف بشه که کارتهای amd دچار ضعف هستن و قدرت کارتهای پاسکال جوری همه رو مسحور کرده که 480 اصلا به چشم نمیاد و خیلی ها هم هستن که در نبود پرچمدار amd کارت 480 رو با 1080 انویدیا مقایسه میکنن و این باید درس عبرتی باشه برای amd که ابتدا کارت پرچمدارشو معرفی کنه بعد بره سراغ میانرده
مقاله جالبی بود و دلایل جالبتری !! اما این انویدیا همیشه کارتهاش گرونن چه موجودیش زیاد و چه کم باشه و خوب هم هستن انصافا
rx 480 هر چقدر هم بخوان بگن برا 1440پی هست، هیچ گیمر متوسطی هم اینو نمیتونه کارت ایده آلی برا این رزولوشن در نظر بگیره.
مانیتورهای با این رزولوشن دیگه چندان دور از دسترس نیست. با 250 دلار میشه چنین مانیتوری تهیه کرد.
کاربری که میتونه تا 150 دلار اضافه تر پرداخت کنه و در عوض 30 تا 40 درصد پرفورمنس بهتری بگیره بی شک هیچ گزینه ای بهتر از 1070 براش وجود نداره.
متوسط درآمد کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی 1000 دلار تو ماه هست. بنابراین برا قشر زیادی پرداخت 400 دلار برا کارت کار چندان دشواری نیست.
amd هم که هر روز داره به سمت کارت های ضعیفتر پیش میره و هیچ علامتی از کارت های قدرتمندتر نمیده، تنها انتخاب برا قشر زیادی از گیمرها الان 1070 و با کمی هزینه بیشتر 1080 هست.
ضمنا اینو اضافه کنم که کارت های سفارشی تا این لحظه همشون از مدل فاندرز ارزونتر هستن
برا مثال evga از رنج 609 تا 679 دلار مدل 1080 سفارشی داره
http://www.evga.com/Products/ProductList.aspx?type=0&family=GeForce+10+Series+Family&chipset=GTX+1080