باوجود آنکه محتوای مزاحمت تلفنی در شبکههای اجتماعی بسیار محبوب است و گاهاً شاهد این بودهایم که چنین فایلهای صوتی وایرال شده و توسط افراد زیادی دست به دست شدهاند، باید قبول کنیم که این اتفاق بسیار آزاردهنده است. با رایج شدن استفاده از وسایل ارتباط جمعی و فراگیر شدن استفاده از شبکههای اجتماعی، مزاحمت تلفنی نمود بیشتری پیدا کرده و کمتر کسی را پیدا خواهید کرد که حداقل یک بار در دام مزاحمین تلفنی نیفتاده باشد. به همین منظور به بهتر است که با این نوع از جرم و مجازات آن آشنایی بیشتری داشته باشید، تا در صورت بروز مشکل بتوانید از حق و حقوق قانونی خود استفاده کنید.
مزاحم تلفنی کیست؟
شخصی که از طریق تلفن (ثابت یا همراه) و یا با هر وسیله مخابراتی دیگر چه از طریق شبکههای اجتماعی در فضای مجازی و چه به صورت تماس و یا پیامک برای شخص دیگری ایجاد مزاحمت کند، مزاحم تلفنی است. این شامل مزاحمت از طریق تماس در شبکههای اجتماعی مانند واتساپ، تلگرام و … نیز میشود. به عبارت دیگر هر شحصی با هر وسیله مخابراتی به آسایش دیگری لطمه بزند مرتکب جرم شده است.
مزاحمت برای دیگران باید عمدی و با آگاهی توسط وسایل مخابراتی صورت بگیرد. یعنی شخص بدانید که خط و سیم کارت متعلق به شخص دیگری است و به منظور ایجاد مزاحمت با وی تماس گرفته و یا پیام ارسال کند. به عبارت دیگر اگر شخصی یک بار به اشتباه یا اتفاقی با خطی تماس گرفت و یا پیامکی ارسال کرد، نمیتوان بدون اینکه قصدی داشته او را مزاحم تلفنی نامید.
براساس اظهارات یک وکیل دادگستری برقراری تماس مکرر، برقراری تماس در ساعات غیرمعمول بدون اینکه حرفی رد و بدل شود از قبیل سوت زدن، تولید صداهای وحشتناک و …، توهین و هتاکی به هر نحو به قتل و یا ضررهای نفسی و شرفی و مالی، تهدید به افشای اسرار شخصی یا خانوادگی شخص یا بستگان و خانواده او، ارسال پیام های صوتی و تصویری با محتوای عکس ها و تصاویر مستهجن و مبتذل نمونه هایی از مصادیق مزاحمت تلفنی به شمار می آید که مرتکب آن به عنوان مزاحم تلفنی قابل تعقیب است.
مجازات مزاحم تلفنی چیست؟
براساس ماده 642 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، مزاحمت تلفنی علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، به حبس از 1 تا 6 ماه نیز منجر خواهد شد. براساس تبصره 2 ماده 12 قانون تأسیس مخابرات در 1350، “هرکس وسیله مخابراتی در اختیار خود را وسیله مزاحمت دیگری قرار دهد، یا به عمد و سوء نیت ارتباط دیگری را مختل کند، برای بار اول پس از کشف، ارتباط تلفنی او به مدت یک هفته همراه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم هزینههای مربوط خواهد بود”.
بار دوم پس از کشف، تلفن شخص مزاحم به مدت 3 ماه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم تقاضای مشترک و پرداخت هزینههای مربوطه خواهد بود. بار سوم ارتباط تلفنی مزاحم به صورت دائمی قطع خواهد شد و شرکت اقدام به جمعآوری منصوبات تلفن کرده و ودیعه مربوط به مشترک را پس از تسویه حساب مسترد خواهد کرد.
در نظر داشته باشید که توهین به دیگران و تهدید آنها به قتل، ضررهای نفسی و شرفی جرم تلقی شده و قابل مجازات است. این یعنی اگر مزاحم شخص را تهدید به قتل کند؛ هم به جرم مزاحمت تلفنی محکوم شده و هم تهدید به قتل. اما طبق قانون مجازات، صرفا مجازات سنگینتر (در این مورد تهدید به قتل) برای او اعمال خواهد شد.
چگونه میتوان مزاحمت تلفنی را پیگیری کرد؟
اگر شخصی بخواهد برای مزاحم تلفنی مجازات تعیین کند به دو صورت میتواند وارد عمل شود. برای مجازات اداری میتوان به مخابرات، شرکتهای همراه اول، ایرانسل، رایتل و .. (بسته به شمارهای که مزاحم با آن مرتکب جرم شده) مراجعه و شکایت مورد نظر را مطرح کرد. البته لازم به ذکر است که در اپراتورهایی مانند همراه اول امکان پیگیری از طریق تماس نیز میسر است و از طریق شماره 9990 برای موبایل و 09990 برای خطوط ثابت میتوان پیگیری کرد.
برای مجازاتی مانند حبس یا موارد دیگر هم باید به مراجع قضایی مراجعه کرد. البته باید در نظر داشته باشید که مزاحمت تلفنی از جرائم تعزیزی است و دادگاه صادرکننده حکم می تواند به جای مجازات شلاق، جزای نقدی درنظر بگیرید و یا اینکه مجازات حبس را تعلیق و یا بخشی از آن را تعلیق کند.
اگر دستگاه مزاحم یک بانک باشه که بانک به علت آشنا بودن با فردی اقدام به ثبت شماره روی دستگاه خودکار کرده باشه تا شخص رو اذیت کنه و نشه از طریق شعبه اصلی تهران اقدام کرد و مخابرات هم اعلام کنه باید از طریق خود بانک اقدام کنید چکار باید کرد؟