وبسایت معتبر «سرفشارک» (Surfshark) با انتشار گزارشی سالیانه از وضعیت محدودیت اینترنت جهان در سال 2022، ایران را به عنوان دومین کشور در محدودیت اینترنت معرفی کرد.
اینترنت ایران در طی سالها و دهههای اخیر با آسیبها و چالشهای فیلترینگ مواجه است؛ اما محدودیتهای اینترنت در این کشور در هیچ مقطعی به اندازه ماههای گذشته فشرده و شدید نبودهاند. اخیرا، وبسایت معتبر «سرفشارک» در گزارش سالیانه خود، به بررسی محدودیتهای اینترنت دنیا در سال 2022 پرداخته است. بر اساس بررسیهای این وبسایت، ایران با دریافت یازده مورد محدودیت اینترنتی جدید، به دومین کشور جهان از نظر بیشترین تعداد این محدودیتها تبدیل شده است.
معیارهای برجسته محدودیت اینترنت و رسانههای اجتماعی در سال 2022
متغیرهای گزارش سالیانه وبسایت «سرفشارک» شامل کنترل قانونی، سرکوب یا اختلال در زمان تماشا، دانلود یا انتشار محتوا در شبکه جهانی وب است. وبسایت «سرفشارک» ادعا میکند که 19 کشور در سال 2022 با محدودیت اینترنتی مواجه شدهاند. همچنین 32 کشور، پیش از سال 2022 محدودیتهای بلندمدتی برای دسترسی مردم به اینترنت اعمال کردند. بیشترین دلایل برای ایجاد محدودیت اینترنتی به اعتراضات و تحولات سیاسی و اجتماعی بازمیگردد. قاره آسیا شاهد بیشترین اعمال محدودیت در اینترنت بوده و رسانه اجتماعی کاربردی «فیسبوک» به طور فزاینده با محدودیت دسترسی روبرو شده است.
بیشترین کشورهای مواجه با محدودیت اینترنتی
وبسایت «سرفشارک» در طی بررسی اتفاقهای محدودیت اینترنت پربسامد در سال 2022، کشورهایی نظیر روسیه، هند، ایران و منطقه جامو و کشمیر را به عنوان کشورهایی با محدودیت سنگین اینترنت معرفی کرد. به ادعای «سرفشارک»، این کشورها اختلالات مکرری در اینترنت و رسانههای اجتماعی در پوشش رسانههای بینالمللی ایجاد کردند. به عنوان نمونه، کشور روسیه به دلیل آغاز جنگ روسیه – اوکراین، دسترسی اکثر کاربران خود را به رسانه اجتماعی «توییتر» محدود کرد.
همچنین اعتراضات مردم هندی به قانون استخدام ارتش، منجر به قطع اینترنت در شرق این کشور شده است. ایران و منطقه جامو و کشمیر به دلیل کشمکشهای سیاسی و اجتماعی، با اختلال گسترده اینترنت مواجه شدند، به ویژه در ایران که دسترسی آزاد کاربران به برنامههای کاربردی نظیر «اینستاگرام» و «واتسآپ» به مدت 2424 ساعت محدود شده است. در بررسی جزئیتر وبسایت «سرفشارک»، قطع اینترنت در استان کردستان به مدت 336 ساعت و قطع اینترنت سراسری کشور به مدت 330 ساعت بوده است.
فیسبوک؛ منفورترین رسانه اجتماعی در میان دولتهای استبدادی
در راستای عملکرد برنامههای کاربردی اجتماعی، رسانه «فیسبوک» به منفورترین پلتفرم رسانه اجتماعی از سوی دولتهای استبدادی شناخته شده است. این رسانه اجتماعی در سال 2022 به شدت در کشورهای مزبور محدود شده بود. در حقیقت، از سال 2015، 46 درصد از جمعیت جهان به نوعی تحت تاثیر محدودیتهای اعمالشده رسانه «فیسبوک» توسط دولت قرار گرفتهاند. چهار کشور در سال 2022، دسترسی کاربران به «فیسبوک» را مختل کردند؛ میزان اختلالات دسترسی به فیسبوک در بورکینافاسو و روسیه تا سال 2023 ادامه داشته است، در حالی که سریلانکا و اُردن محدودیتهای نسبتا کوتاهی پیرامون استفاده از فیسبوک اعمال کردند.
«اینستاگرام» در جایگاه دوم گزارش سالیانه «سرفشارک» در سال 2022 قرار دارد. همچنین دسترسی مردم به برنامه «تیکتاک» در سال 2022 توسط کشورهای آذربایجان، ارمنستان، اردن، پاکستان و ازبکستان محدود شده است.
در بخش نتیجهگیری گزارش سالیانه وبسایت «سرفشارک» آمده است که در سال 2022، تنها 34 مورد محدودیت اینترنت در جهان مشاهده شد؛ اما سپس میزان محدودیت در پایان سال به 41 مورد رسید. در مجموع، 4.2 میلیارد نفر در طول سال، محدودیت اینترنت را تجربه کردهاند.
آیا شما با گزارش سالیانه «سرفشارک» نسبت انتخاب ایران به عنوان دومین کشور در ارائه بیشترین محدودیت اینترنتی موافق هستید؟ لطفا نظرات خود را پیرامون محدودیتهای اخیر اینترنت در ایران برای ما به اشتراک بگذارید.
این کشور هایی که اسم بردید حکومتشون استبدادی نیستند.
شاید هم تعریف حکومت استبدادی یادتون رفته!!!!
ما نیتوانیم
مشخصه مسئولین بیکار ننشستن
برادر سید تینا فکر کنم سرش تو بازداشتگاه شلوغه وقت نداره بیاد از محدودیت های اینترنت تو امریکا و پروژه کیل اینترنت برامون بگه!
بعدا میگند همه کشورها قانون دارند برای اینترنت ما هم باید قانون داشته باشیم نباید اینترنت ولنگار باشه بعدا چطور ما شدیم دومین کشور از نظر محدودیتهای اینترنت ! بگو که هر کی گذشت زد اون دکمه فیلترینگ را تا حساسیت خودش را از بین ببره یکی سایت مقاله داخلی درست کرد خارجی را فیلتر کرد یکی دیگی وی او دی درست کرد نتفلیکس را فیلتر کرد و یکی دیگه پیام رسان مثلا بومی درست کرد کا خارجی ها را مسدود کرد خلاصه هر کس و ناکسی اومد هر چیز ربط و بی ربطی را که مشکوک بود یا حتی نبود همین طوری عشقی زد فیلتر کرد پس نباید میگفتند ولنگاری در فضای مجازی بلکه باید میگفتند ولنگاری در فیلترینک حتی سایتها تورنت در آمریکا فیلتر نمیشوند بلکه با حکم قضایی بسته میشوند و فیلترینگ فقط در سطح مصرف کننده صورت میگیره و بیشتر کاربران به جای ایجاد محدودیت اونها را برای استفاده از اینترنت پاسخو میخواهند مثلا اگر از همان سایت تورنت بدون وی پی ان دانلود بکنی اف بی آی میاد زنگ خونه ات را میزنه خودت را با کامپیوترت میگیره بعدا جریمه هم میکنه اما توی ایران در عوض بازی موش و گربه فیلتر و فیلترشکن یا آدرس جدسد راه می اندازند تا روزی که اینترنت آزاد از طریق ماهواره در ایران فراگیر بشه همین اه داستان .