روند آغاز به کار مادربردهای X570 پس از معرفی پلتفرم Ryzen 3000های 7 نانومتری آغاز شده و حالا بسیاری از آنها در بازار هستند. مادربردهای X570 را می توان مدل های پرچمداری دانست که با توجه به گستردگی ویژگی و انعطاف PCH در آنها، دست سازندگان مادربرد برای ایجاد مسیر دلخواه در بردها فراهم شده است. با توجه به قیمت پردازنده های Ryzen 3000 می توانید به آنها به عنوان یک پلتفرم پرچمدار برای خرید نگاه کنید.
هرچند که قیمت گذاری بردهای X570 مقداری بیش از آن چیزی بود که در ابتدا تصور می شد، اما پتانسیل بالای آنها در پردازش هایی مانند ایستگاه کاری، این فرصت را فراهم کرده است که به انتخاب بی بدیل بسیاری از کاربران تبدیل شود. در ادامه با یکی از برترین X570های معرفی شده تا کنون آشنا خواهیم شد که خرید آن را تضمینی بر کارایی دانسته و با توجه به ویژگی های این برد، مطمئن هستیم که کاربران از این انتخاب پشیمان نخواهند بود.
مادربرد X570 AORUS MASTER قدرتمند و مثال زدنی از گیگابایت
اگر تنها به دنبال انجام بازی و یا پردازش و کاربردهای روزانه هستید، مادربردهای ارزان تر بسیاری در بازار وجود دارند که همچنان سوکت AM4 را یدک کشیده و برای چنین کاربردهایی مناسب به نظر می رسند؛ اما اگر قصد پردازش های سنگین از جمله ایستگاه کاری، رندرینگ، برنامه های مهندسی، 3D، تولید محتوا و … را داشته باشید، به شما مادربرد X570 AORUS MASTER را توصیه می کنیم.
مادربرد X570 AORUS MASTER می تواند تمام امکانات مورد نیاز شما را در یک برد جای داده و به هر قسمت از آن که نگاه می کنید، می توانید مهندسی دقیق GIGABYTE را در راستای برآورده سازی نیازهای کاربران مشاهده کنید. X570 AORUS MASTER سخت افزاری است که به صورت هوشمندانه برای رقابت با دیگر پرچمداران این حوزه طراحی شده و قطعا نمی توان هیچ ایرادی در قابلیت های آنها پیدا کرد.
آشنایی با نگین خوش قیمت و خوش ساخت گیگابایت: مادربرد X570 AORUS MASTER
مادربرد X570 AORUS MASTER برای پذیرایی از پردازنده های نسل دوم و سوم ZEN طراحی شده و اگر قصد خرید یک پردازنده ارزان قیمت را برای X570 AORUS MASTER دارید، توصیه می کنیم که از چنین کاری پرهیز کنید؛ چرا که X570 AORUS MASTER برای پرچمداران طراحی شده است. این مادربرد دارای یکی از برجسته ترین مدار های تغذیه پردازنده (VRM) است که بخش عمده این مطلب را به آن اختصاص خواهیم داد.
مادربرد X570 AORUS MASTER به یک مدار قدرتمند با 14 فاز رگولاتور مجهز شده است. 14 فاز برای V-Core و SOC به همراه کنترلر مولتی فاز PWM. جالب است بدانید که مدار تغذیه VRM در این مادربرد با تکیه بر چوک های 70 آمپری، می تواند در مجموع 700 آمپر توان مستقیم را از خود عبور دهد. ماسفت های IR 3556 PowIRstage یکی از برترین ها در این حوزه به شمار می روند که حالا در X570 AORUS MASTER شاهد استفاده از آنها هستیم.
کنترل مدار فاز در این برد به صورت کاملا دیجیتالی صورت می گیرد؛ بدین ترتیب ثبات در عملکردهایی مانند اورکلاک، فرکانس های بالا و بوست، با حداقل خطا همراه بوده و به سادگی می توانید نهایت عملکرد پردازنده خود را استخراج کنید.
استفاده از مس در تمامی مادربردها مرسوم است؛ هیچ مادربردی بدون این متریال تولید نمی شود؛ اما این نکته مهم و حیاتی است که چه مقدار مس در یک مادربرد استفاده می گردد؟ گیگابایت در X570 AORUS MASTER از خرج دو برابری مس استفاده می کند؛ افزایش مقدار مس در لایه های PCB چه ویژگی هایی را می تواند به همراه داشته باشد که یک سازنده مادربرد با صرف هزینه بیشتر آن را انجام می دهد؟
نخست کاهش حرارت PCB است. استفاده از مقادیر بیشتر مس می تواند حرارت متمرکز از یک بخش را کاسته و در دیگر قسمت ها پخش نماید. دومین ویژگی انتقال بهتر سیگنال، خصوصا در پهنای باند بالا است. مس بیشتر به معنی عدم تداخل در فرکانس های بالا بوده و گذرگاه و یا حافظه های رم، می توانند در بهترین شرایط به نقل و انتقال داده ها بپردازند. کاهش امپدانس را هم می توانید به حساب استفاده دو برابر از متریال مس بگذارید.
در پایان بخش تغذیه هم به سراغ طراحی GIGABYTE Direct Power Design می رویم؛ با چنین مدار تغذیه ای که از کنترلر دیجیتالی هم برای هر فاز به صورت مجزا استفاده می کند، و همچنین با تکیه بر قطعات الکترونیکی سطح بالا، عملکرد ریل VRM تا 4 درصد بهبود یافته است. یادآور می شویم که مدار VRM یکی از مهمترین بخش های بردهای پرچمدار است. از اورکلاک گرفته تا کارایی بالای پردازنده، همگی به مدار VRM بستگی خواهند داشت.
تهویه ی مادربرد را جدی بگیرید!
در بخش قبل با قدرت مثال زدنی VRM در برد X570 AORUS MASTER آشنا شدیم؛ می دانیم که یک مدار دیجیتال و یا حتی آنالوگ که جریان سنگینی را از خود عبور می دهد، بدون تهویه و دفع حرارت مناسب عملاً دچار گلوگاه حرارتی شده و بخش بزرگی از کارایی خود را از دست خواهد داد. پس برای این منظور هم گیگابایت آستین بالا زده و راه حلی را در نظر گرفته است.
افزون بر PCH، مدار VRM دارای هم به سامانه تهویه اختصاصی گیگابایت مجهز شده است؛ در حال حاضر با این بخش به سراغ خنک کننده VRM خواهیم رفت. در ابتدا یک سیستم تهویه را ساده خواهیم دید؛ اما با نفوذ و سفر به دل این خنک کننده، متوجه دلایل کارآمدی آن به نسبت دیگر بردهای مشابه خواهیم شد.
درست در زیر لایه ای که مدار VRM را پوشانده است، یک هیت سینک Fins-Array تعبیه شده است؛ این هیت سینک به خودی خود تا 30 درصد به بهبود دفع حرارت کمک خواهد کرد. یک پد حرارتی با ضخامت 1.5 میلی متر و توان 5W/mk که می توانند حرارت را تا 2.7 برابر بهتر منتقل سازند، هیت سینک را به ماسفت ها متصل کرده است.
باقی کار برای انتقال حرارت، بر عهده لوله ناقل حرارت (Heat Pipe) مسی با روکش نیکل است که از بین هیت سینک عبور می کند. سپس نوبت به بخش آخر می رسد که تضمین می کند حرارت اجزای برد و مدار VRM به خوبی دفع شده و در یک نقطه متمرکز نخواهند شد؛ گیگابایت برای این منظور در پشت برد از یک پوشش فلزی ضخیم (Backside) استفاده کرده است که حرارت را از PCB گرفته و به صورت فراگیر در خود پخش می کند تا بدین ترتیب توسط فن های کیس از سیستم خارج شوند.
با توجه به چنین طراحی ظریف و مهندسی شده، می توان فهمید حق را به گیگابایت داد که در تبلیغات خود بر مدار VRM و سیستم تهویه تاکید بسیار کرده است. X570 AORUS MASTER همان بردی است که می تواند در کارکردهای طولانی، اورکلاک، ایستگاه کاری و فرکانس های بوست، بهترین عملکرد را به نمایش گذاشته و می دانیم که کاهش حرارت در بخش های حیاتی قطعاتی که جریان بالایی را از خود عبور می دهند، به معنی افزایش طول عمر برد است.
دیدگاهتان را بنویسید