مدیاتک بزرگترین طراح تراشههای گوشیهای هوشمند در جهان است و تراشههای آن در بسیاری از دستگاهها استفاده میشود. این شرکت در سالهای اخیر پیشرفتهای چشمگیری در بخش گوشیهای پرچمدار داشته و هدف آن رقابت با کوالکام و سری اسنپدراگون 8 است. اکنون شرکت تایوانی مدیاتک تراشه دایمنسیتی 9400 را معرفی کرده که قرار است برخی از گوشیهای پرچمدار نسل آینده اندروید را تأمین کند.
تراشه دایمنسیتی 9400 مدیاتک با استفاده از فرآیند نسل دوم 3 نانومتری TSMC (N3E) ساخته شده است که فقط همین انتخاب میتواند صرفهجویی قابلتوجهی در مصرف انرژی در مقایسه با نسل فعلی دایمنسیتی 9300 فراهم کند. در واقع، این شرکت میگوید میتوانید انتظار صرفهجویی تا 40 درصدی در مصرف انرژی را برای عملکردی مشابه با تراشه قبلی داشته باشید.
چیدمان آشنای CPU
این پردازنده جدید به روند مدیاتک در ارائه هستههای بزرگ و متوسط ادامه میدهد. در رأس آن، یک هسته جدید Cortex-X925 قرار دارد که با سرعت 3.63 گیگاهرتز کار میکند. این افزایش سرعت چشمگیری نسبت به سایر SoCهای اندرویدی و افزایش حدود 400 مگاهرتزی نسبت به Dimensity 9300 است. همچنین این شرکت به افزایش 15 درصدی IPC اشاره کرده که مطابق با ادعاهای Arm برای فرآیند ISO است.
جالب است که چیدمان بقیه CPU اساساً مشابه با Dimensity 9300 است. این به معنای وجود سه هسته Cortex-X4 و چهار هسته Cortex-A720 بوده که البته با سرعتهای بالاتر یعنی به ترتیب 3.3 گیگاهرتز و 2.4 گیگاهرتز کار میکنند. CPU همچنان 10 مگابایت حافظه سیستم را ارائه میدهد، اما اکنون حافظه L2 دو برابر و حافظه L3 به 12 مگابایت (در مقابل 8 مگابایت در تراشه قدیمی) افزایش یافته است. تراشه Dimensity 9400 از لحاظ CPU بسیار شبیه به نسل قبلی خود بوده، اما هسته بزرگ آن بهطور قابلتوجهی ارتقا یافته است.
با توجه به پیکربندی Dimensity 9300، انتظار میرفت که سه هسته Cortex-X925 دیگر با سرعت کلاک پایینتر و چهار هسته Cortex-A725 جدید در نظر گرفته شوند. وقتی از مدیاتک درباره این تصمیم پرسیده شد، آنها توضیح دادند که این معماری بهترین ترکیب ممکن از عملکرد تکهستهای، چندهستهای و بهرهوری توان پایدار را ارائه میدهد. شرکت همچنین بهطور خاص به تصمیم برای حفظ هستههای Cortex-A720 اشاره کرد و گفت که توانسته با این هستهها به اهداف موردنظر در زمینه عملکرد و مصرف انرژی با فرآیند 3 نانومتری برسد.
در هر صورت، مدیاتک میگوید CPU دایمنسیتی 9400 افزایش عملکرد تکهستهای تا 35 درصد در Geekbench 6.2 و افزایش چندهستهای تا 28 درصد را به ارمغان میآورد. این افزایش عملکرد تکهستهای به لطف هسته بزرگ جدید است، اما افزایش چندهستهای به احتمال زیاد به فرآیند تولید جدید، اندازههای بزرگتر حافظه نهان و سرعتهای کلاک سریعتر متکی است.
دایمنسیتی 9400 دارای یک موتور هوش مصنوعی Agentic است. تراشه سال گذشته در زمینه هوش مصنوعی بسیار توانمند بود و مدیاتک با Dimensity 9400 این تواناییها را بیشتر کرده است. این پردازنده جدید از APU نسل هشتم با نام NPU 890 بهره میبرد و پیشرفتهایی مانند 80 درصد عملکرد سریعتر در پاسخدهی، افزایش بهرهوری تا 35 درصد و بهبود دوبرابری در عملکرد تولید پراکنده را به همراه دارد. شاید قابلتوجهترین افزودنی مربوط به هوش مصنوعی، موتور هوش مصنوعی Agentic باشد. این چارچوب برای توسعهدهندگان برنامهها و مدلهای مستقل استانداردسازی میکند. هوش مصنوعی Agentic به ابزارهای هوش مصنوعی اشاره دارد که میتوانند به صورت خودکار کار کنند و وظایف را بدون دخالت کاربر انجام دهند. مدیاتک به خبرنگاران گفته است که انتظار دارد تولیدکنندگان دستگاههایی را عرضه کنند که از این پشتیبانی بهره ببرند.
Dimensity 9400 همچنین قادر به اجرای مدلهای زبانی بزرگ (LLM) چندحالته با سرعت تا 50 توکندرثانیه است. وقتی از شرکت درباره اندازه LLM در این شرایط و دیگر موارد سوال شد، آنها فقط به افزایش 80 درصدی سرعت پاسخ اشاره کردند. اندازه LLMها از آن جهت مهم است که معمولاً با افزایش اندازه مدل، سرعت توکن کاهش مییابد. برای مثال، Dimensity 9300 قادر بود یک مدل 7 میلیارد پارامتری را با سرعت 20 توکندرثانیه و یک مدل 33 میلیارد پارامتری را با سرعت 3 تا 4 توکندرثانیه اجرا کند.
Dimensity 9400 همانند سری Pixel 9 گوگل از Gemini Nano پشتیبانی میکند. مدیاتک میگوید تراشه جدید نیز ویژگیهای دیگری مرتبط با هوش مصنوعی مانند آموزش LoRA در دستگاه و تولید ویدئوی با کیفیت بالا در دستگاه را ارائه میدهد. این شرکت درمورد جزئیات بیشتر مربوط به ویژگی دوم چندان شفاف نبود. امیدواریم که این ویژگی مشابه تولید ویدئوی در دستگاه Dimensity 9300 نباشد که نتایجی مشابه با یک GIF با کیفیت پایین تولید میکرد.
شرکت همچنین تأیید کرده است که Dimensity 9400 از Gemini Nano با قابلیت چند وجهی پشتیبانی میکند. این مدل قبلاً محدود به سری Pixel 9 بود و امکان پردازش وظایف هوش مصنوعی در دستگاه، شامل تصاویر، صداها و زبان گفتاری را فراهم میکرد. که فراتر از قابلیتهای متنی (مانند خلاصهنویسی و تصحیح) نسخه اصلی Gemini Nano است.
یک پردازنده گرافیکی تکاملی؟
این پردازنده جدید از یک GPU 12 هستهای Arm Immortalis-G925 بهره میبرد که از لحاظ تعداد هستهها مشابه نسل قبلی است. انتظار میرود عملکرد اوج تا 41 درصد بهتر، ردیابی پرتوها تا 40 درصد سریعتر و صرفهجویی در مصرف انرژی تا 44 درصد بیشتر باشد. مدیاتک همچنین به افزایش 31 درصدی سرعت در تست Vulkan 1440p آزتک روینز و افزایش متوسط 9 درصدی در تست Manhattan 3.1 با وضوح 1080p اشاره کرده است. همه این ارقام باید خبر خوبی برای علاقهمندان به بازیهای موبایلی باشد. با این حال، شرکت هیچ اطلاعاتی در مورد عملکرد پایدار منتشر نکرد که یک عامل مهم برای جلسات بازی طولانی است.
دو ویژگی دیگر GPU که ارزش دانستن دارند شامل MediaTek Frame Rate Converter و پشتیبانی از فناوری Arm’s Accuracy Super Resolution (ASR) است. مورد اول به نظر یک راهحل برای تولید یا تولید فریمهای جدید بوده، در حالی که مورد دوم فناوری مقیاسبندی Arm است. ASR میتواند برای بازیهای سنگین مفید باشد و به شما اجازه دهد بازی را با وضوح پایینتر اجرا کنید تا عمر باتری و عملکرد بهبود یابد بدون آنکه افت کیفیت بصری چشمگیری داشته باشید.
دوربین، نمایشگر و صدا چطور؟
پردازندههای پرچمدار معمولاً در زمینه قابلیتهای دوربین توجه زیادی را به خود جلب میکنند و دایمنسیتی 9400 مدیاتک نیز از این قاعده مستثنی نیست. این چیپست ممکن است اولین پردازنده SoC برای گوشیهای هوشمند باشد که از ضبط ویدئوی 8K با 60 فریمدرثانیه (8 بیت) پشتیبانی میکند و کوالکام و سامسونگ را در این زمینه شکست میدهد. با این حال، آیا واقعاً شاهد گوشیهایی خواهیم بود که این ویژگی را ارائه دهند؟ این موضوع بستگی به مسائل حرارتی دارد. اما امیدواریم این گزینه حداقل در چند گوشی دردسترس باشد.
از دیگر ویژگیهای قابلتوجه دوربین میتوان به ضبط 8K با 30 فریم در ثانیه (10 بیت)، ضبط عکس/ویدئو HDR در سراسر محدوده زوم، کاهش 14 درصدی مصرف انرژی برای ضبط 4K با 60 فریمدرثانیه و فناوری Generative AI Super-Zoom (احتمالاً استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود زوم از راه دور) اشاره کرد.
تراشه دایمنسیتی 9400 مدیاتک ممکن است اولین پردازنده SoC اندرویدی باشد که از ضبط ویدئوی 8K با 60 فریمدرثانیه پشتیبانی میکند. در مورد نمایشگر، مدیاتک میگوید تراشه جدید پشتیبانی از نرخ تازهسازی 180 هرتز در وضوح WQHD+ را ارائه میدهد. با این حال، تراشه Dimensity 9400 به طور خاص از دستگاههای تاشوی سهگانه نیز پشتیبانی میکند؛ به لطف رابطی به نام «tri-port MIPI». این بدان معنا نیست که در سال 2025 حتماً دستگاههای تاشوی سهگانه بیشتری عرضه خواهند شد، اما یعنی تراشه Dimensity برای هر تولیدکنندهای که بخواهد چنین دستگاههایی را عرضه کند، آماده است.
در مورد قابلیتهای صوتی، شاید قابلتوجهترین ویژگی جدید، قابلیت AI Audio Focus باشد که به حذف صداهای ناگهانی و ناخواسته کمک میکند. این شرکت توضیح داده که چنین قابلیتی در واقع نوعی فناوری حذف نویز با هوش مصنوعی است و با قابلیت Audio Magic Eraser موجود در خط محصولات پیکسل که به شما امکان حذف سریع نویزهای ناخواسته پس از ضبط را میدهد، متفاوت است. این تراشه همچنین از صدای بلوتوث 24 بیتی با کیفیت 384 کیلوهرتز و ضبط صدای 24 بیتی با پشتیبانی از شش میکروفون پشتیبانی میکند.
قابلیت اتصال
یک تراشه مدرن گوشی هوشمند بدون مودم چه ارزشی دارد؟ تراشه دایمنسیتی 9400 مدیاتک یک مودم 5G یکپارچه مبتنی بر استاندارد 3GPP Release 17 دارد. این مودم از سرعتهای 5G زیر 6 گیگاهرتز تا 7 گیگابیت بر ثانیه به دلیل فناوری تجمیع چهار حامل (4CC-CA) پشتیبانی میکند. همچنین انتظار میرود که این تراشه از پشتیبانی mmWave، سرعتهای 15% سریعتر در شرایط دشوار شبکه، و بهبود 18 درصدی در بهرهوری انرژی به دلیل فناوری جدید UltraSave برخوردار باشد.
مدیاتک در پاسخ به سوالی از Android Authority تأیید کرد که تراشه Dimensity 9400 از اتصال ماهوارهای پشتیبانی نمیکند. بنابراین هر گوشی با تراشه Dimensity 9400 که از این ویژگی برخوردار باشد، به یک تراشه جداگانه نیاز دارد. این امر کمی مایوسکننده است، زیرا این ویژگی در گوشیهای پرچمدار اندرویدی چین رایج بوده و همچنین در حال ورود به دستگاههای جهانی اندرویدی است.
این شرکت همچنین یک تراشه ترکیبی Wi-Fi و بلوتوث با فناوری 4 نانومتری را معرفی کرده است که از تراشه اتصال 6 نانومتری Dimensity 9300 کوچکتر است. این تراشه جدید امکان همزمانی سهگانه Wi-Fi در باندهای 2.4 گیگاهرتز، 5 گیگاهرتز و 6 گیگاهرتز را فراهم میکند و مصرف انرژی را تا 50% کاهش میدهد. همچنین این تراشه باعث افزایش پوشش Wi-Fi تا 30 متر، بهبود عملکرد هاتاسپات Wi-Fi تا 25% و برقراری اتصالات مستقیم بلوتوث از گوشی به گوشی تا فاصله 1.5 کیلومتر (0.9 مایل) میشود.
زمان عرضه اولین گوشیهای با تراشه دایمنسیتی 9400 مدیاتک
خبر خوب این است که اولین گوشیهای مجهز به تراشه Dimensity 9400 به زودی عرضه خواهند شد. مدیاتک تأیید کرده که شرکتهای اوپو و ویوو گوشیهایی با این پردازنده عرضه خواهند کرد و ما از قبل میدانیم که سری vivo X200 هنگام عرضه در چین در تاریخ واسط اکتبر این تراشه را خواهد داشت. انتظار میرود اوپو نیز در هفتههای آینده سری Find X8 را با تراشه Dimensity 9400 عرضه کند.
دیدگاهتان را بنویسید