گوشی های هوشمند امروزی غالبا با مشکلات عجیب و غریبی به بازار عرضه میشوند و پس از مدتی با پشتیبانی سازندگان این مشکلات به حداقل میرسند هر چند گاهی اوقات این مشکلات با بروزرسانی های نرم افزاری قابل حل نیستند و در نهایت منجر به کاهش فروش آن دستگاه ها میشوند. پیکسل های جدید گوگل نیز از این قاعده مستثنی نیستند و خریداران آنها با مشکلات متعدد این دستگاه مانند مشکل بلندگو و هنگ های تصادفی مواجه شده اند. در مورد برخی از این مشکلات کاری از دست کاربر ساخته نیست و تنها باید منتظر حرکتی از سوی تولید کننده باشند اما بسیاری از ایرادات رایج با اقداماتی بعضا بسیار ساده قابل حل هستند. در این مطلب نگاهی مشکلات رایج پرچمداران گوگل خواهیم اندات ضمن اینکه باید به این نکته هم اشاره کرد که ممکن است این مشکلات در تمامی گوشی های پیکسل و پیکسل XL وجود نداشته باشند و با حتی با هیچ یک از آنها مواجه نشوید. همراه ما باشید.
مشکل #1: عمل نکردن چرخش خودکار صفحه
برخی از کاربران پیکسل های گوگل پس از کار کردن با این دستگاه متوجه شده اند که با وجود فعال بودن قابلیت چرخش خودکار صفحه، این ویژگی کار نمیکند.
راه حل های احتمالی:
- ممکن است یک اپلیکیشن باعث به وجود آمدن این مشکل شده باشد. برای اطمینان دستگاه را در حالت Safe Mode روشن کنید و چرخش خودکار صفحه را امتحان کنید. اگر در این حالت مشکل وجود نداشت، اپلیکیشنی را که به آن مشکوک هستید و اخیرا آن را نصب کرده اید حذف کنید.
- این مشکل ممکن است به شتاب سنج یا سنسور G گوشی شما مرتبط باشد. اپلیکیشن GPS & Status Toolbox را از گوگل پلی دانلود کنید و سنسور های مذکور را مجددا کالیبره کنید. اگر مشکل رفع نشد این یعنی گوشی شما دچار مشکل سخت افزاری هست و تنها راه ان تعویض دستگاه است.
- راه حل موقت دیگر نیز استفاده از اپلیکیشن های سوم شخصی مانند Rotation کنترل است.
مشکل #2: دریافت و ارسال پیام
برخی از کاربران نیز گزارش کرده اند که با دریافت و ارسال پیام بر روی پیکسل ها مشکل دارند.
راه حل های احتمالی:
- این مشکل بیشتر برای کاربرانی پیش آمده است که از آیفون های اپل به پیکسل ها مهاجرت کرده اند و به اپلیکیشن iMessage مربوط است و شما باید شماره ی خود را از این اپلیکیشن خارج کنید.
- مطمئن شوید که به طور تصادفی کاربری را مسدود نکرده اید. به بخش Block Contacts مراجعه کنید و ببینید که کاربر ناخواسته ای در این بخش وجود نداشته باشد.
مشکل #3: تاخیر در اعلانات
بعضی از کاربران گوشی های گوگل نیز اعلام کرده این گوشی اعلانات را گاهی اوقات با چندین ساعت نشان میدهند. این مشکل میتواند به اپلیکیشن های ایمیل و پیام کوتاهی که در حال اجرا هستند مربوط باشد.
راه حا های احتمالی:
- به نظر میرسد مقصر این مشکل ویژگی Doze Mode است که گوگل به منظور ارتقای عمر باتری گوشی های اندرویدی آن را اندروید نسخه ی نوگا اضافه کرده است. اما گویا این ویژگی چندان هوشمندانه عمل نمیکند و همین باعث شده است تا اعلانات را با تاخیر به نمایش بگذارد. تا زمانی که گوگل این مشکل را حل کند شما میبایست اپلیکیشن های پیام رسان خود را مانند تلگرام، واتس اپ، جیمیل و غیره از لیست اپلیکیشن های بهینه سازی شده حذف کنید. برای این کار به بخش باتری در داخل تنظیمات مراجعه کنید و از طریق گزینه ها Battery Optimiation و سپس all apps را باز کنید. برنامه های مورد نظر خود را پیدا کنید و حالت آن را به Don”t Optimize تغییر دهید. طبق گزارشات کاربران با این کار عمر باتری گوشی شما بیشتر نخواهد شد.
مشکل #4: مشکلات دستورات صورتی “OK Google”
به گزارش برخی دارندگان پیکسل های گوگل، دستیار صوتی این گوشی ها چندان به دستور OK Google عکس العمل مناسبی نشان نمیدهند و گاهی اوقات برای اجرای Google Assistant چندین بار این دستور را باید تکرار کرد.
راه حل های احتمالی:
- این مشکل به نظر میرسد به اپلیکیشن Fingerprint Gestures مربوط است که با این ویژگی چندین ژست حرکتی به اسکنر اثر انگشت اضافه شده است. این برنامه به خودی خود کاربردی است اما شاید مجبور باشید برای حل مشکلات دستورات صوتی آن را حذف کنید. تا زمانی که اپلیکیشن Fingerprint Gestures بروزرسانی شود شما مجبور هستید بین این برنامه یا استفاده از Google Assistan یکی را انتخاب کنید یا چندین بار دستورات صورتی خود را تکرار کنید.
- دیگر مقصر احتمالی این مشکل باز هم حالت Doze Mode است و این حالت نمیگذارد پروسه های لازم برای تشخیص صدا صورت بگیرد. این مشکل نیز در آینده با یک بروزرسانی نرم افزاری حل خواهد شد.
مشکل #5: مشکلاتی که با بروزرسانی های نرم افزاری قابل حل هستند
همان طور که گفته شد اغلب مشکلاتی که هنگام عرضه با گوشی های جدید همراه هستند با بروزرسانی های نرم افزاری قابل حل هستند و غالبا پس از دریافت چندین بروزرسانی دیگر مشکل نرم افزاری خاصی باقی نخواهد ماند.
مشکلات دوربین: یکی از مشکلات دوربین های پیکسل های گوگل، ایجاد افکت Halo در تصاویر گرفته شده بود که البته این مشکل برای تعداد کمی از کاربران بوجود آمده بود و گوگل پس از تائید این مشکل اعلام کرد که آن را با یک بروزرسانی رفع خواهد کرد. این مشکل از اپلیکیشن دوربین گوگل پیکسل سرچشمه میگیرد بنابراین تا زمان حل این مشکل توسط گوگل، میتوانید از اپلیکیشن های دوربین سوم شخص موجود در گوگل پلی استفاده کنید.
مشکلات میکروفون: برخی از کاربران پیکسل های گوگل با میکروفون این دستگاه مشکل دارند. بدین صورت که هنگام برقراری تماس تلفنی شخص مخاطب هیچ صدایی را حین مکالمه نمیشوند. روشن کردن اسپیکر یا ریبوت دستگاه میتواند این مشکل را به طور موقت برطرف کند اما این هم یک مشکل نرم افزاری است که با دریافت بروزرسانی حل خواهد شد.
مشکلات بلوتوث: کاربران بسیاری با اتصال بلوتوث پیکسل ها به خودروهای خود، ساعت های هوشمند، اسپیکر غیره مشکل پیدا کرده اند. این مشکل نیز در بروزرسانی اندروید 7.1.1 حل شده است.
مشکل #6: مشکل در اتصالات
مانند اغلب دستگاه های جدید، گوشی های پیکسل نیز با مشکلات مختلفی در بخش اتصالات مانند بلوتوث و وای فای دارند.
راه حل های احتمالی مشکلات وای فای:
- مودم خود را حداقل برای 10 ثانیه خاموش و مجددا روشن کنید و مجددا سعی کنید با وای فای گوشی به آن متصل شوید.
- به بخش تنظیمات مراجعه کنید و مطمئن شوید گزینه ی Power Saving غیر فعال است.
- از برنامه ی WiFi Analyzer استفاده کنید و در صورتی که کانالی که به آن متصل هستید بسیار شلوغ است به یک کانال خلوت تر متصل شوید.
- به قسمت وای فای گوشی خود مراجعه کنید و با یک لمس طولانی بر روی شبکه ی مورد نظر خود، Forget را انتخاب کنید و مجددا سعی به اتصال کنید.
- مطمئن شوید که فریمور مودم شما آپدیت شده است.
- از بروز بودن نرم افزار و اپلیکیشن های خود اطمینان حاصل کنید.
- به تنظیمات وای فای و سپس تنظیمات پیشرفته مراجعه کنید و مک آدرس خود را یادداشت کنید و به مک آدرس هایی که اجازه استفاده از وای فای شما را دارند اضافه کنید.
راه حل های احتمالی مشکلات بلوتوث:
اکثر مشکلات این قسمت در اندروید 7.1.1 حل شده است و پس از بروز کردن دستگاه خود به آخرین نسخه، مشکل خاصی در قسمت بلوتوث مشاهده نخواهید کرد.
راهنماهای اقدامات مختلف: هارد ریست، سیف مُد، روشن کردن چراغ LED اعلانات و ویژگی های جدید صفحه نمایش
هارد ریست:
- گوشی را خاموش کنید.
- دکمه ی کاهش ولوم و پاور را همزمان نگه دارید تا دستگاه روشن شود.
- سپس عبارت Start را به همراه یک فلش مشاهده خواهید کرد.
- دکمه ی کاهش ولوم را دو بار فشار دهید و با فشردن دکمه ی پاور به Recovery Mode بروید.
- دکمه ی کاهش صدا را نگه دارید و سپس دکمه ی افزایش ولوم را فشار دهید و سپس رها کنید.
- از دکمه ی کاهش صدا برای انتخاب Wipe Data/ Facory Reset انتخاب کنید.
- سپس Yes را با دکمه ی پاور انتخاب کنید تا تمامی اطلاعات دستگاه شما پاک شوند.
سیف مُد:
- زمانی که صفحه نمایش روشن است دکمه ی پاو را نگه دارید.
- بر روی گزینه ی Power Off در منوی ظاهر شده انگشت خود را نگه دارید.
- سپس OK کنید تا دستگاه در حالن سیف مد بوت شود.
فعال کردن چراغ اعلانات:
- به تنظیمات و سپس Notofication مراجعه کنید.
- بر روی آیکون چرخ دنده در قسمت بالای سمت راست لمس کنید.
- Pulse Notofications Light را فعال کنید.
- برای کنترل بیشتر بر روی چراغ LED اعلانات اپلیکیشن Light Flow را از گوگل پلی دانلود کنید.
حالت های جدید برای عملکرد بهتر صفحه نمایش در محیط:
- گوگل دو ویژگی جدید را برای عملکرد بهتر صفحه نمایش دستگاه معرفی کرده است که عبارتند از Double Tap و Lift to Check Phone.
- به تنظیمات مراجعه کنید و از بخش Moves، تنظیمات جدید را فعال کنید.
امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
البته مشکلاتش جزئی هستش:emoji1
این همه مشکل؟؟البته اولین تجربه گوگل تو طراحی گوشی هست.