ایالات متحده قصد دارد طی یک تا دو ماه آینده، تعرفههای جداگانهای بر واردات گوشیهای هوشمند، کامپیوترها، نیمههادیها و قطعات مرتبط اعمال کند. ظاهراً معافیت محصولات فناوری از تعرفه های متقابل ترامپ کوتاهمدت خواهد بود.
دولت ترامپ اعلام کرده است که مجموعه جدیدی از تعرفهها برای صنعت نیمههادی تدوین خواهد کرد که جدا از تعرفههای «متقابل» اعلامشده برای اکثر شرکای تجاری آمریکا خواهد بود.
نیمههادیها، که به نام تراشه نیز شناخته میشوند، پایه اکثر دستگاههای الکترونیکی هستند. روز جمعه به وقت محلی، دولت آمریکا معافیتی از تعرفهها برای طیفی از محصولات الکترونیکی صادرشده به این کشور اعلام کرد. این اطلاعیه که توسط اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده منتشر شد، شامل محصولاتی مانند گوشیهای هوشمند، کامپیوترها، هارد دیسکها، پنلهای تخت، برخی تراشهها و ماشینآلات تولید آنها بود.
این معافیت بدان معناست که محصولات فناوری واردشده از چین، که در حال حاضر مشمول تعرفه 145 درصدی هستند و سایر کشورها که با یک تعرفه پایه 10 درصدی در مدت تعلیق 90 روزه روبرو هستند، از اعمال تعرفه معاف خواهند بود.
اما روز یکشنبه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده اعلام کرد که معافیت محصولات فناوری از تعرفه های متقابل وی کوتاهمدت خواهد بود و این محصولات تحت دسته جدیدی از تعرفههای خاص بخش نیمههادی طبقهبندی خواهند شد. وی به خبرنگاران گفت: این تعرفهها بهزودی اعمال خواهند شد.
در پاسخ به پرسشی درباره نرخ تعرفهها برای نیمههادیها، ترامپ گفت: من آن را در هفته آینده اعلام خواهم کرد. او افزود که انعطافپذیری برای برخی شرکتها وجود خواهد داشت.
تحقیقات درباره امنیت ملی نیمههادیها
بهطور جداگانه، ترامپ در یک پست در شبکههای اجتماعی روز یکشنبه اعلام کرد که دولت او تحقیقاتی را در زمینه تجارت نیمههادیها و تأثیرات آن بر امنیت ملی آغاز خواهد کرد.

او نوشت: محصولات فناوری فقط به یک سطل تعرفه ای دیگر منتقل میشوند. ما در حال بررسی نیمههادیها و کل زنجیره تأمین الکترونیک در تحقیقات آتی تعرفههای امنیت ملی هستیم.
مقامات دیگر کاخ سفید نیز اهمیت معافیت اعلامشده در روز جمعه را کماهمیت جلوه دادند. وزیر بازرگانی، هاوارد لوترنیک، به رسانههای آمریکا گفت که این کالاها قرار است در تعرفههای نیمههادی یک یا دو ماه آینده گنجانده شوند.
وی افزود: همه این محصولات تحت نیمههادیها قرار خواهند گرفت و یک نوع تعرفه با تمرکز ویژه برای اطمینان از بازگرداندن تولید این محصولات اعمال خواهد شد.
او تأکید کرد: ما نیاز داریم که نیمههادیها، تراشهها و پنلهای تخت در آمریکا ساخته شوند. ما نمیتوانیم برای همه چیزهایی که برایمان کار میکنند، به جنوب شرق آسیا وابسته باشیم.
تعرفههای خاص بخش نیمههادی در پی اقدامات مشابه دولت ترامپ برای صنایع فولاد، آلومینیوم و خودرو که در هفتههای اخیر اعلام شده بود، خواهد آمد.
آشفتگی در صنعت فناوری
رویکرد واشنگتن به واردات فناوری و آنچه که از تمایز آنها در قالب رژیم جدید تعرفههای امنیت ملی هدف میگیرد، همچنان نامشخص است.
این آشفتگی باعث سقوط سهام «هفت بزرگ فناوری» شامل اپل، مایکروسافت، انویدیا، آمازون، تسلا، شرکت مادر گوگل (آلفابت) و شرکت مادر فیسبوک (متا پلتفرمز) شده است.

دن آیوز، تحلیلگر Wedbush، روز یکشنبه گفت: «کاخ سفید باعث گیجی این صنعت و سرمایهگذاران شده و عدم قطعیت و آشفتگی عظیمی را برای شرکتهایی که تلاش میکنند زنجیره تأمین، موجودی و تقاضای خود را برنامهریزی کنند، ایجاد کرده است.
تعرفههای متقابل گسترده ترامپ بهعنوان اقداماتی برای افزایش تولید داخلی، اشتغال و کاهش کسری تجاری آمریکا در نظر گرفته شده است.
ابهام در سیاست تعرفهها
سردرگمی در مورد تعرفههای محصولات الکترونیکی جدیدترین تغییر در سیاست تجاری ترامپ است. پس از اجراییشدن تعرفههای گسترده بر تقریباً تمام کشورهای جهان، ترامپ یک تعلیق 90 روزه را اعلام کرد و تعرفههای با نرخ بالاتر را برای همه شرکای تجاری جز چین به 10 درصد کاهش داد.
این تصمیم باعث یک رویارویی متقابل با پکن شد؛ بهطوریکه ترامپ بهتدریج تعرفه واردات چینیها به آمریکا را از 84 درصد به 125 درصد افزایش داد. این افزایش علاوه بر تعرفه 20 درصدی اعمالشده در فوریه به دلیل ادعای نقش چین در زنجیرههای تأمین فنتانیل بود.
چین نیز یک تعرفه تلافیجویانه 125 درصدی بر صادرات آمریکایی اعمال کرد. وزارت بازرگانی چین روز یکشنبه از معافیت تعرفهای برای محصولات الکترونیکی استقبال کرد و آن را گامی کوچک در جهت کاهش تنشهای تجاری بین دو کشور دانست، اما از آمریکا خواست که بقیه تعرفهها را بهطور کامل لغو کند.
معافیت محصولات فناوری از تعرفه ها میتواند به کاهش قیمت گوشیها و سایر محصولات مصرفی که معمولاً در آمریکا تولید نمیشوند، کمک کند.
انتظار میرفت که این اقدام به شرکتهای بزرگ فناوری مانند اپل و سامسونگ و تولیدکنندگان تراشه مانند انویدیا سود برساند. اما با توجه به تمرکز شدید زنجیره تأمین سیلیکون ولی در چین، هند و دیگر بازارهای خارجی، ساخت کارخانههای جدید برای انتقال تولید به داخل آمریکا میلیاردها دلار هزینه خواهد داشت و چندین سال زمان خواهد برد.
سامسونگ، که عمدتاً در ویتنام و کره جنوبی محصولات خود را تولید میکند، سال گذشته در تلاش دولت بایدن برای افزایش تولید تراشه در داخل کشور، بودجهای دریافت کرد تا کارخانههایی در تگزاس بسازد.
در سال 2024، ویتنام، تایلند، مالزی، هند و کامبوج بزرگترین صادرکنندگان دستگاههای نیمههادی به ایالات متحده بودند. ترامپ اعلام کرد که امروز جزئیات بیشتری درباره معافیتها ارائه خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید