اینتل همزمان با معرفی نسل جدید پردازندههای خود، از نسخه بروزرسانی شده فناوری Xtreme Memory Profile نیز رونمایی کرد. اینتل اولین بار این فناوری را در سال 2007 معرفی کرد و حالا آن را با یک ارتقاء درست و حسابی همراه کرده است. از این پس کاربران میتوانند پروفایل های بیشتری را برای وضعیت حافظههای رم سیستم خود ایجاد و آنها را نامگذاری کنند. با این قابلیت شخصی سازی عملکرد رم از نظر فرکانس و تایمینگ به مراتب بیشتر شده و این اتفاق بسیار خوبی در نسل جدید، خصوصا برای رمهای DDR5 محسوب میشود. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا بیشتر با تکنولوژی XMP 3.0 اینتل آشنا شویم.
تکنولوژی XMP 3.0 اینتل – افزایش تعداد و امکان نامگذاری پروفایلها
همان طور که اشاره شد، معرفی استاندارد XMP 3.0 با معرفی پردازندههای Alder Lake و البته رمهای نسل جدید DDR5 همزمان شده است. تعداد پروفایلهای حافظه در نسخه جدید این استاندارد از دو، به سه پروفایل افزایش یافته است. ضمن اینکه کاربران میتوانند دو پروفایل شخصی سازی شده نیز خود به این تعداد اضافه کنند تا مجموع تعداد پروفایلهای XMP به عدد 5 برسد. پروفایلهای حافظه جایگاه تنظیمات مربوط به حافظههای رم مانند فرکانس و تایمینگ هستند که CPU میتواند تنظیمات تعریف شده را بر روی رم جهت ارتقاء عملکرد سیستم اعمال کند. از آنجایی که صرفا یک فرکانس یا یک تایمینگ نمیتواند همواره بهترین عملکرد را بر روی یک عملیات ارائه دهد، پروفایلهای حافظه متعددی میتوانند بر روی تراشهای کوچک تعریف شوند که به آن تراشه Serial Presence Detect گفته میشود. این تراشه بر روی ماژول رم قرار گرفته است.
برای درک بهتر موضوع به اسکرین شات زیر که از نرم افزار CPU-Z است توجه کنید که یک ماژول XMP 2.0 را که دارای سه پروفایل استاندارد پیشفرض و یک پروفایل XMP با کارایی بالاتر می باشد نشان میدهد. نسبت به مشخصات فنی، این ماژول میتواند دارای دو پروفایل XMP تعریف شده از سوی سازنده باشد و شما هم میتوانید دو پروفایل شخصی دیگر به این تعداد اضافه کنید. اما در XMP 3.0 تعداد پروفایلهای تعریف شده از سوی سازنده به سه پروفایل افزایش پیدا کرده و امکان اضافه کردن دو پروفایل شخصی نیز به قوت خود باقیست. مهمتر اینکه اکنون می توانید نام مشخصی برای هر پروفایل تعریف کنید. همچنین به گفته اینتل یک سیستم CRC نیز برای چک کردن خطاها پیاده سازی شده است.
پردازنده های رایزن هم از تکنولوژی اینتل بی نصیب نخواهند ماند
اتفاق مثبت و مهم دیگر این است که اینتل این استاندارد را صرفا برای رمهای DDR5 رده بالا و گران قیمت در نظر نگرفته و رمهای DDR5 قیمت مناسب نیز از این ویژگی برخوردار خواهند شد. اینتل تکنولوژی Dynamic Memory Boost را نیز برای پردازندههای Alder Lake معرفی کرده که به کنترلر حافظه داخلی CPU امکان استفاده از سرعتهای پیشفرض JEDEC را به یک فرکانس XMP بر اساس نوع عملکرد میدهند.
این ویژگی میتواند برای پردازندههای رایزن AMD نیز در طولانی مدت مفید واقع شود. از آنجایی که اکثر سیستم های شخصی و لپ تاپها در جهان مجهز به پردازندههای اینتل هستند، پردازنده های AMD باید با پروفایلهایی فعالیت کنند که احتمالا مناسب ترین پروفایلها برای پردازندههای اینتل هستند. با افزایش محبوبیت پردازندههای رایزن، احتمالا برخی از سازندگان حافظه رمهای بهینه شده برای سخت افزارهای AMD را راهی بازار کنند. با در اختیار داشتن پروفایلهای حافظه بیشتر، میتوانیم شاهد این باشیم که شرکتهای سازنده پروفایل هایی را که مناسب پردازندههای اینتل و AMD هستند برای رم های خود در نظر بگیرند.
اگر چه شاید امروزه پروفایلهای حافظه موضوع خاصی نباشند که بخواهیم به آنها اهمیت بدهیم، اما نباید فراموش کرد که زمینه ساز رقابتهای جذابی بودهاند. در سال 2006 انویدیا و کورسیر پروفایلهای Enhanced Performance خود را بر روی رمهای DDR3 ارائه کردند. انویدیا ماژولهای خود را با عنوان SLI-Ready Memory برای مادربردهای nForce 590 SLI نام گذاری کرد که به رقابت با چیپستهای اینتل به رقابت بپردازد. سپس اینتل در سال 2007 فناوری XMP را برای رمهای DDR3 معرفی کرد و برای این کار با کینگستون وارد همکاری شد. در نهایت انویدیا قید چیپستهای CPU خود را زد تا اینتل رسما برنده این رقابت لقب بگیرد.
با تسلط اینتل و سازندگان حافظه که رمهای خود را فقط برای پلتفرم اینتل بهینه سازی میکردند، AMD هم مجبور شد در سال 2012 فناوری اختصاصی خود را با عنوان AMD Memory Profile معرفی کند. AMD بر روی فناوری خود تاکید به قدری تاکید دارد که فعال کردن پروفایل XMP بر روی یک مادربرد رایزن در واقع فعال کردن AMP می باشد، حتی اگر رم سیستم برای پلتفرم AMD بهینه نشده باشد. خوشبختانه با تعداد بیشتر پروفایلها در استاندارد XMP 3.0، میتوانیم شاهد برطرف شدن این مشکل در سیستمهای AMD باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید