همانطور که انتظار میرفت، نسل بعدی پردازندههای هوآوی با نام Hisilicon Kirin 990 معرفی شدند. این تراشه با تکنولوژی 7 نانومتری بهینه سازی شده ساخته شده که نسبت به 7 نانومتری معمول، مصرف باتری کمتری دارد. در این چیپست از سیستم کاملا جدید 7 نانومتری FinFET Plus EUV ساخت TSMC استفاده شده. لازم به ذکر است که چیپهای A13 اپل که هنوز وارد بازار نشدهاند نیز از همین فرایند ساخت استفاده میکنند.
هوآوی با عرضه این پردازنده، یکبار دیگر خود را به عنوان تولیدکنندهای پیشرو در این صنعت معرفی کرد. با اینکه سامسونگ پیش از این پردازندههای اگزینوس 980 با مودم 5G را معرفی کرده بود، اما هنوز هیچ دستگاهی با این پردازنده وارد بازار نشده، به این ترتیب چیپهای هوآوی Kirin 990 اولین پردازندههای موجود در بازار خواهند بود که این مودم در آنها تعبیه شده است. تا امروز تمامی پردازندههایی که از ارتباطات 5G پشتیبانی میکردند دارای یک مودم مجزا بودند که به چیپ پردازنده اضافه شده بود، اما در Kirin 990 همانطور که از یک SoC واقعی انتظار میرود، این مودم در پردازنده تعبیه شده. با اینکار میزان مصرف باتری و RAM کاهش پیدا میکند. کیرین 990 اولین تراشه دنیا با بیش از 10.3 میلیارد ترانزیستور است.
هوآوی ادعا کرده که Kirin 990 قدرتمندترین و جمع و جورترین چیپست دنیاست. گفته شده که این پردازنده 26 درصد از کوالکام اسنپدراگون 855 و 36 درصد از سامسونگ اگزینوس 9820 کوچکتر است. در این پردازنده هشت هستهای از 2 هسته بزرگ Cortex A-76 با حداکثر سرعت 2.86 گیگاهرتز، 2 هسته متوسط Cortex-A76 با حداکثر سرعت 2.36 گیگاهرتز و چهار هسته کوچکتر A55 با حداکثر سرعت 1.95 گیگاهرتز استفاده شده. انتظار میرود که در تستهای تک هستهای، این پردازنده نسبت به اسنپدارگون 855 حدود 10 درصد و در تستهای چندهستهای در حدود 9 درصد قویتر باشد. اطلاعاتی که در ادامه میبینید توسط Geekbench بدست آمده است.
علاوه بر اینها، استفاده از تکنولوژی 7nm+ EUV به هوآوی کمک کرده تا مصرف انرژی را نسبت به پردازندههای کوالکام تا حد زیادی کاهش دهد. کیرین 990 در زمینه بهرهوری انرژی هستههای بزرگ 12 درصد، هستههای متوسط 35 درصد و هستههای کوچک 15 درصد نسبت به کوالکام نتایج بهتری را کسب کرده است.
به لحاظ سخت افزاری، همانند کیرین 980 از پردازنده گرافیکی Mali-G76 استفاده شده. البته شش هسته دیگر به این پردازنده گرافیکی اضافه شده تا Mali-G76 در مجموع با 16 هسته در گوشی قرار بگیرد. قابلیت کش هوشمندی که به این پردازنده اضافه شده باعث میشود تا پهنای باید DDR حدود 15 درصد و مصرف انرژی 12 درصد کاهش پیدا کند. در نهایت نتایج گرافیکی نسبت به Adreno 640 شش درصد بهتر بوده است.
اما در زمینه هوش مصنوعی نیز هوآوی به پیشرفتهای خوبی دست پیدا کرده است. NPU (پردازنده مربوط به هوش مصنوعی) چهار هستهای این چیپست با استفاده از معماری داوینچی ساخته شده که باعث میشود تا مصرف انرژی و عملکرد بهبود پیدا کنند. در این سیستم همانند سایر پردازندههای معمول از هستههای بزرگ برای کارهای سنگین هوش مصنوعی و از هستههای کوچک برای محاسبات ساده هوش مصنوعی استفاده میشود.
هوآوی ادعا کرده که این NPU به قدری قدرتمند است که میتواند ویدئوهای در لحظه گرفته شده را با استفاده از تقسیم بندی همزمان چند لحظهای، رندر کند. جالب است بدانید که در نسخههای 5G این پردازنده، NPU از 2 هسته بزرگ و یک هسته کوچک برای محاسبات خود استفاده میکند، این در حالی است که در مدلهای بدون 5G از یک هسته بزرگ و یک هسته کوچک برای این کار استفاده خواهد شد.
به جز پلتفرم هوش مصنوعی HiAl هوآوی، این NPU از پلتفرمهای Tensorflow فیسبوک و Android NN گوگل نیز پشتیبانی میکند.
از این NPU برای افزایش کیفیت تصاویر و افزودن برخی ویژگیهای دیگر نیز استفاده شده است. برای مثال قابلیتهای ویدئوی دو دامنهای و کاهش نویز عکسها از دیگر کارکردهای این NPU محسوب میشوند. این چیپست قادر به ضبط ویدئوهای 8K HDR با فریم ریت 30fps است.
همچنین برای کمک به پردازش اطلاعات و کم شدن مصرف انرژی، هوآوی پردازنده Kirin A1 را نیز معرفی کرده است. این پردازنده که بصورت مستقل عمل میکند، محاسبات بسیار سبک، ارتباطات بلوتوث و دیکد کردن صدا را برعهده دارد.
این پردازندهها احتمالا از ماه اکتبر با ارائه نسل جدید گوشیهای میت، یعنی میت 30 و 30 پرو وارد بازار خواهند شد. انتظار میرود که در آینده برخی دیگر از دستگاههای هوآوی و آنر نیز با این پردازنده وارد بازار شوند.
آره ، منم با شما هم عقیده هستم.
البته موضوع دیگه ای که وجود داره اینه که هواوی میتونست از هسته های جدیدتر Cortex-A77 برای واحد پردازشگر مرکزی و از Mali-G77 برای هسته های گرافیکی استفاده کنه که خب این خودش کم کاری به حساب میاد.
فکر نکنم توان رقابت با QSD865 رو داشته باشه. حتی برای رقابت با 855+ هم کمی مردد هستم که بتونه پشت سر بزارتش.
راستش من توقع پیشرفت بیشتری داشتم با توجه به اینکه هواوی تا سال بعد چیپ پرچمدار جدید نمیده باید 990 مدتی طولانی رو با 855+/865 مبارزه کنه در صورتی که فقط شش درصد از 855 قویتره!!!
الان فرق این مدل ۴g که احتمالا وارد ایران میشه با مدل سال قبل 980 فرق زیادی نداره فقط چنتا امکانات گذاشتن مثل ٬۴k/60fps٬هسته ها همونه پردازنده گرافیکی هسته اش همونه فقط تعدادش زیاد شده و فرکانسش کم شده !!هر چند کمی سستی از arm بوده که هسته جدید نداده(گویا)البته تحریم ها رو هم باید اضافه کرد حالا باید در کل صبر کرد و نتایج بنچ مارک/امکانات/قیمت و ارزش mate30 رو دید…
اول از هر چیزی باید گفت ” شاهکار TSMC “! کی فکرشو میکرد اینقدر سریع فناوری ساخت 7 نانومتری بهینه شده (7nm+) رو بصورت تجاری در بیارن.
البته چون ساخت پردازنده در این نقطه بسیار کار سختی هست ، این ارزش بسیار بالای تایوانی ها رو میرسونه که موفق به ریخته گری موفقیت آمیز چنین محصولی شدند. اما خب بایستی صبر کنیم و ببینیم آیا همونطور که در مراسم گفته شد محصول مشترک هوواوی و TSMC میتونه انتظارات رو از خودش براورده کنه یا خیر.
در حال حاضر چیپ A12 کوپرتینویی ها عملکرد جذابی رو از خودش به نمایش گذاشته و باید ببریم کایرین 990 از پس A13 بر میاد یا نه.
ولی خداییش اعداد و ارقام اعلام شده توسط هوواوی خیلی بزرگ و شاخ هستن! فیلمبرداری و انکودینگ فیلم با رزولوشن 8K و نرخ 30 فریم بر ثانیه اگر حقیقت داشته باشه ، میشه یه پیشرفت عظیم رو واسه بازار پردازنده های موبایل در سال آینده متصور شد. چون مطمئنا کوالکام و اپل و اینتل همینطوری نمیشینن تا این محصول هوواوی رخ نمایی کنه.
یه نکته دیگه هم اینکه اگر سامسونگ بتونه سال آینده از خط تولید 5 نانومتری خودش رونمایی کنه و محصولی رو با اون فناوری ارائه کنه ، میتونه گوی رقابت رو از TSMC بریباید. حتی شاید شرکتی مثل AMD رو هم مجاب کنه برای نسل بعدی پردازنده هاشون با اونا قرارداد همکاری امضا کنن!
ممنون از وقتی که برای مطالعه گذاشتید.
#iLoveTechnology 😡 B-) 😡 B-) 😡