خرید یک ابزار جدید در دنیای دیجیتال کنونی بیش از آنکه به عملکرد و امتیاز دستگاه ها و نتایج تست های نرم افزاری و سخت افزاری بستگی داشته باشد، به سلیقه کاربران و احساس رضایتی که از در اختیار داشتن یک دستگاه کسب می کنند وابسته است. کافیست به مایکروسافت نگاه کنید که چگونه از رقابت سخت افزاری در حوزه پر فروشی مانند موبایل دست کشید تا شانس خود را برای ارائه یک فلسفه جدید دنبال کند و از طرفی دستگاه های خود در خانواده سرفیس را به محصولاتی لوکس تبدیل کرد تا کاربران از اینکه وسیله ای با حس ارزان بودن در اختیار داشته باشند راحت شده و به دستگاه های خانواده سرفیس نیز به عنوان تجهیزاتی مدرن و شیک نگاه کنند. در نتیجه همه چیز به احساس خاص بودن باز می گردد و بهتر است به جای به رخ کشیدن بنچمارک ها توجهات را به سوی دیگری متمرکز کرد. اخیرا هر دو کمپانی بزرگ اپل و مایکروسافت از سری جدید تبلت های خود رونمایی کرده اند. سرفیس پرو 2017 و آیپد پروی 10.5 اینچی هر دو قصد دارند بهترین تبلت موجود در بازار باشند و کاربران را قانع کنند این دستگاه ها می توانند جایگزین لپ تاپ ها شوند. اما واقعا کدام تبلت بهتر است؟ آیپد جدید یا سرفیس پروی جدید؟ اگر انتخاب شما به سلیقه ارتباطی ندارد و قصد دارید واقعا بدانید کدام دستگاه برای شما بهتر است باید به چند نکته توجه کنید.
سیستم عامل و انتخابی برای پایان دادن به بحث
سیستم عامل شاید اصلی ترین وجه تمایز دو کمپانی اپل و مایکروسافت باشد. در حالی که مایکروسافتی ها ویندوز را به عنوان یکی از پر کاربردترین پلتفرم های نرم افزاری جهان در اختیار دارند و میلیون ها برنامه برای آن توسعه داده شده است، اپل سال هاست که برای تجهیزات غیر لپ تاپی (و دسکتاپ) خود از نسخه ای بهینه شده از سیستم مک با نام iOS بهره می برد. سال هاست که عنوان می شود iOS دارای امنیت بیشتری نسبت به ویندوز است و به دلیل هماهنگ بودن سخت افزار و نرم افزار در دستگاه های اپلی، iOS احساس روان بودن بسیار ویژه ای را در هنگام کار به کاربران منتقل می کند. اما این روزها داستان کمی تغییر کرده و iOS هم محل چندان امنی به حساب نمی آید (هرچند هنوز از ویندوز امن تر است). اما روی دیگر سکه برنامه ها هستند. حتی طرفداران اپل هم این نکته را قبول خواهند کرد که تبلت های سرفیس با پشتیبانی از نسخه اصلی ویندوز 10 و اجرای برنامه های Win32 کاملا برای کاربرانی طراحی شده اند که قصد تولید محتوا دارند. هر برنامه ای که روی لپ تاپ کاری شما نصب شده باشد قابل اجرا بر روی تبلت سرفیس است و فرقی نمی کند با اتوکد سرو کار داشته باشید یا KM Player. در مقابل iOS مصرف محورتر است و برنامه های آن با وجود کاربردی و متنوع بودن، انعطاف پذیری برنامه های کارکشته و حرفه ای محیط ویندوز را ندارند. پس می توانید همین ابتدا پرونده سوالات را با پاسخ دادن به این پرسش ببندید. کار شما با تبلت تولید محور است یا مصرف محور؟
امکانات چند وظیفگی و دسترسی به ساختار سیستم
اگر با یک رایانه ویندوزی کار کرده باشید می توانید تصور کنید کپی کردن یک خط متن از یک برنامه و انتقال آن به یک برنامه دیگر تا چه حد ساده و راحت است. همین داستان درباره تصاویر، فایل های صوتی و تصویری و اسنادی مانند فایل های doc و pdf هم صادق است. اما در iOS همین کارهای ساده به یک کابوس بزرگ تبدیل می شوند. با وجود تلاش های اخیر اپل برای اضافه کردن قابل drag&drop به بخش چند وظیفگی آیپدها، باز هم در مقابل آنچه ویندوز در اختیار شما قرار می دهد با چیزی شبیه به اسباب بازی طرف هستید. این نکته را در کنار عدم دسترسی کاربران اپل به پوشه ها و فایل های سیستمی قرار دهید و تصمیم بگیرید قصد دارید کدام تبلت را انتخاب کنید. امکان مدیریت درایوها و پوشه ها برایتان اهمیت دارد یا به نظر شما درگیر نشدن با این مسائل و سپردن آنها به خود سیستم عامل منطقی تر است؟
تجهیزات جانبی
مایکروسافت از امسال و با عرضه سرفیس پرو 2017 تصمیم گرفت تجهیزات جانبی را جداگانه برای خریداران عرضه کند و قیمت پرداختی برای خرید تبلت را در توسعه سخت افزاری خرج کند. با خرید سرفیس پرو شما چند انتخاب ساده خواهید داشت. اگر داشتن کیبورد برایتان مهم است کیبوردهای مغناطیسی ویژه سرفیس با قیمت 129 دلار و کیبوردهای آلکانتارا با قیمت 169 دلار در اختیارتان خواهند بود. اگر نوشتن با قلم یک اولویت است می توانید قلم سرفیس را به قیمت 99 دلار خریداری کنید و اگر جزو گرافیست ها، انیماتورها، ادیتورها و کاربران حرفه ای تر هستید هم Surface Dial با قیمت 99 دلار در اختیار شما خواهد بود. به جز این موارد تجهیزات جانبی برای محصولات مایکروسافت چندان چنگی به دل نمی زنند و شرکت های تولید کننده هم تمایلی برای رقابت با این محصولات نسبتا کامل مایکروسافت ندارند.
اما در طرف مقابل اپل وجود دارد. کیبورد هوشمند اپل 159 دلار قیمت دارد، مداد اختصاصی آنها برای آیپد هم با قیمت 99 دلار به فروش می رسد. به جز این دو مورد صدها شرکت وجود دارند که با کمال میل انواع و اقسام تجهیزات جانبی مانند صفحه کلیدهای اختصاصی با کاربردهای خاص (مانند ماشین تایپ) و قلم های حرفه ای برای طراحی را با قیمت های مختلف برای کاربران عرضه می کنند. اگر دانش آموز هستید قلم دانش آموزان و اگر گرافیست هستید قلم های ویژه طراحی در کنار مداد اختصاصی اپل در بازار وجود دارند. در نتیجه می توان گفت تجهیزات جانبی بیشتری برای محصولات اپل نسبت به مایکروسافت وجود دارد.
در انتها باید به یک نکته دیگر هم توجه کنید؛ کیبورد مایکروسافت بر اساس بررسی های انجام شده توسط وب سایت های مختلف بسیار کاربردی تر از کیبورد هوشمند اپل است و فرآیند تبدیل تبلت به لپ تاپ را راحت تر می کند. از طرفی کاربرانی مانند طراحان و گرافیست ها هم عقیده دارند دقت و سرعت عمل مداد اپل نسبت به قلم سرفیس بهتر است (هنوز نسل جدید قلم ها مورد بررسی قرار نگرفته). پس با دقت انتخاب کنید.
پورت ها و باتری
اجازه بدهید این بخش را به صورت خلاصه جمع بندی کنیم. سرفیس پرو با وجود همه انتقاداتی که به نبود پورت USB-C وارد است، یک پورت mini display و یک پورت USB-A نسخه سوم در اختیار کاربران قرار می دهد. به علاوه یک پورت برای استفاده از کارت حافظه microSD نیز در نظر گرفته شده است. در طرف مقابل در آیپد پرو تنها یک پورت لایتنینگ وجود دارد و برای وصل کردن هر وسیله ای به دستگاه به یک دانگل نیاز خواهید داشت. در نتیجه اگر دنیای شما به تجهیزاتی مانند حافظه های USB نیاز دارد بهتر است دور آیپد را خط بکشید.
از نظر باتری هم شرایط کاملا متفاوت است. تبلت های اپل به دلیل سازگاری و هماهنگی فوق العاده سخت افزار و نرم افزار طول عمری در حدود 15 ساعت در اختیار شما قرار خواهند داد. در طرف مقابل سرفیس ها در بهترین حالت عملکردی مشابه الترابوک های ویندوزی دارند و در سرفیس پرو 2017 شاهد طول عمر باتری در حدود 10 ساعت هستیم. بر خلاف بخش قبل، اگر به دنبال دستگاهی هستید که مدت طولانی تری از روز در کنارتان باشد احتمالا آیپد پرو گزینه بهتری خواهد بود.
من در انتخاب سرفیس پرو هیچ شکی نمی کنم اونم فقط بخاطر سیستم عامل!