وب سایت techpowerup در ماه آوریل امسال نظرسنجی از کاربران خود انجام داد و نارضایتی 85 درصدی کاربران از مصرف بالای قطعات PC گزارش شد. سوال این بود: “آیا قطعات PC با مصرف برق بالا، مشکلی برای شما ایجاد میکنند؟” نزدیک به 22,040 نفر پاسخ خود را برای این سوال ثبت کردند و 85.5 درصد افراد اذعان کردند که مصرف برق بالای قطعات PC مشکل زا است.
این امر در پی افزایش مصرف انرژی قطعات کلیدی مانند پردازندهی مرکزی و GPU، علیرغم کوچکتر شدن نودهای ساخت سیلیکون در این قطعات در طول نسلهای گذشتهی است. وضعیت کنونی در این رابطه نشان میدهد که قانون مور قادر به همانگ شدن با روند پیشرفتها در این زمینه نیست.
نارضایتی 85 درصدی کاربران از مصرف بالای قطعات PC دلایل مختلفی داشته است. در همین راستا 35 درصد از پاسخ دهندگان مبلغ بالای قبض برق را دلیل اصلی جواب مثبت دادن اعلام کردهاند و تولید بیشتر گرما با میزان 28.5 درصد در رتبهی بعدی قرار گرفته است.
مصرف برق بیشتر در نهایت منجر به تولید گرما میشود و آن گرما در محیط اتاق پراکنده خواهد شد. در نهایت گرمای بیشتر خصوصا در تابستان باعث استفاده بیشتر از سیستمهای سرمایشی خواهد شد. رتبه سوم با 12.2 درصد به تولید نویز اختصاص دارد و هر چه سیستمخنک کننده بزرگتر باشد نویز بیشتری نیز تولید خواهد کرد، حتی خنککنندههای مایع نیز در نهایت به فن نیاز دارند و این مسئله تقریبا اجتناب ناپذیر است.
نکتهی جالب توجه اینجاست که تنها 11.3 درصد به دلایل زیست محیطی نگران مصرف بیشتر انرژی قطعات کامپیوتری هستند. این یازده درصد حتی از میزان 14.5 درصدی که رای به اهمیت ندادن به مصرف برق زیاد دادهاند نیز کمتر است. روند افزایش مصرف انرژی در قطعات کامپیوتر در سالهای اخیر کاملا آشکار بوده است.
کارت گرافیک The GeForce GTX 980 Ti که در سال 2015 منتشر شد و یکی از سریعترین GPU ها در زمان خود بود، در پرفورمنسهای بالا و گیمینگ مصرف برقی معادل 211 وات داشت، این در حالی است که دو سال بعد GTX 1080 Ti با مصرف برق 231 وات افزایش را در این زمینه تجربه کرد.
در نهایت کارت گرافیکهای جدیدتر The RTX 2080 Ti و RTX 3090 Ti به ترتیب مصرف برق 273 و 445 وات را در عملکردهای گیمینگ نشان دادهاند. این کارتها در تنظیمات و سیستمهای مختلفی تست شدهاند و درایورها و گیمهای مختلفی نیز در این آزمایشها مورد استفاده قرار گرفتهاند، اما هنوز هم نشان دهندهی افزایش مصرف انرژی این محصولات در نسلهای مختلف است.
اینتل انویدیا دست به دست هم هی مصرف میبرند بالا
مقایسه کنید با مثلا رزبری پای pi 400 که کیبورد و هارد و غیره دارد و ۵ ولت مصرف دارد. به مانیتور ۲۵ ولتی که وصل بشود در مجموع ۳۰ ولت.
ولت؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
خدایا چی بگم اخه… وات عزیز وات