به گفته Business Korea، جدیدترین تحقیقات انجام شده توسط سامسونگ الکترونیک می تواند منجر به تولید باتری هایی شود که توانی دو برابر باتری های امروزی دارند. هرچند برای در اختیار داشتن این باتری ها باید مدتی صبر کنید چون به عقیده سامسونگ حداقل دو تا سه سال دیگر طول می کشد تا بتوان از این تکنولوژی در دستگاه های هوشمند استفاده کرد. باتری های امروزی که از یون لیتیوم استفاده می کنند تقریبا به نهایت مرزهای تکنولوژیک خود رسیده اند. این یعنی روش های علمی جدیدی برای افزایش ظرفیت و کارایی آنها وجود ندارد و تنها راه باقی مانده برای کمپانی هایی که به این باتری ها نیاز دارند، استفاده از باتری های بزرگتر است.
اما محققان سامسونگ بر روی بخش کاتد باتری ها متمرکز شده اند – بخشی که بار را دریافت می کند – و به این نتیجه رسیده اند که می توان به وسیله جایگزین کردن گرافیت (که در باتری های امروزی در این بخش به کار می رود) با سیلیکون های پوشیده شده توسط گرافن باتری هایی با طول عمر بسیار بیشتر تولید کرد. در حال حاضر گروه های مختلفی در حال کار برای به دست آوردن راه حلی برای مشکل طول عمر باتری ها، که بخشی بسیار پیچیده از علم نوین را شامل می شود، هستند. برای پیشرفت در باتری های یون لیتیومی، نه تنها می بایست از مواد جدیدی که طول عمر بیشتری دارند استفاده کرد، بلکه این مواد باید دارای ویژگی هایی مانند مقاومت در چرخه های شارژ بسیار زیاد، پایدار ماندن و آتش نگرفتن در زمان استفاده و مهم تر از همه ارزان بودن باشند تا بتوان آنها را به تولید انبوه رساند. این موارد کار را برای کمپانی های تولید کننده باتری بسیار سخت می کنند و به همین دلیل است که با وجود ظهور سوپر باتری های زیادی در سال های اخیر، هیچ وقت شاهد فراگیر شدن آنها در بازار نبوده ایم. تحقیقات سامسونگ نشان می دهند که می توان به چگالی انرژی به اندازه تقریبا دو برابر میزان موجود در باتری های فعلی دست پیدا کرد، بنابراین در بهترین شرایط می توان شاهد دستگاه هایی بود که به جای یک روز، دو روز کاری دوام می آورند. اما نکته ای که یافته های سامسونگ را با ارزش می کند آن است که باتری های جدید پایدار بوده و ظرفیت آنها به اندازه کافی زیاد است، زیرا لایه بیرونی آنها که از گرافن ساخته شده مقاومت این باتری ها را افزایش می دهد. ساخته شدن این باتری ها تنها بر دنیای تلفن های هوشمند تاثیر گذار نخواهد بود. هر وسیله ای از تاسیسات انرژی خورشیدی گرفته تا ماشین های الکتریکی می تواند از مزیت های ارائه شده توسط باتری های نسل جدید سامسونگ استفاده کند.
منظور من حرکتش نیست !!!
هنوز بعد از این همه سال اطلاعات به زمین ارسال میکند نمونه اش عکس گرفتن ار زمین در حال خارج شدن از منظومه شمسی بود!!!
فضاپیمای وویجر چون تو محیط خلإ حرکت میکنه و اثرات جاذبه ای روش وجود نداره برای ادامه مسیرش به پیشران نیازی نداره
اینقدری که تو صفحه نمایشو سی پیو دوربین پیشرفت کردن تو ساختن باطری هنوز عقب مونده حساب میشن… باطریها مظلوم واقع شدن به افتخار باطری بزن کف قشنگرو که اینقد مظلومه!…خخخ
نکته ظریفی اشاره کردید همین فناوری چاپ سه بعدی که برای خیلی از ما چیز جدیدی محسوب میشه چند دهه از اختراع و به کارگیری اون در فضاپیماهای ناسا میگذره مثل GPS و موبایل که ابتدا توسط ارتش آمریکا به کارگیری شد.
شاید فقط هوای خالی مصرف میکنن!!!:D:D:D
یعنی این نمونه بهتر از باتری های لیتیوم پلیمر هست؟
فضا پیماهای ویجر که حدود 35 -36 سال پیش به فضا فرستاده شده اند با چه نوع باتری کار میکنند که هنوز به کار خود ادامه میدهند؟؟؟؟
یکی از معایب انرژی الکتریکی قابلیت ذخیره ساز نبودن راحت آن میباشد و اگر راه حل خوبی برای آن پیدا شود از شر انرژیهای فسیلی راحت میشویم و میتوان امیدوار بود که زمین دوباره سبز شود….
الان شرکتهای چینی باتری با عمر خیلی بیشتر را برای محصولاتشون دارن و طراحی میکنند چون نظرشون اینه که با این کار طرف کمتر دچار مشکل خالی بودن باتری و وقت گذاشتن برای شارژاون را میده
حقیقتا وقتش شده که یک سر و سامونی به باتری ها بدن و کلا تکنولوژی ساختشون رو عوض کنن یا ماده جایگزینی واسه ساختش پیدا کنن.