بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت که مدتها به خاطر تمرکز بر سلامت و آموزش جهانی شناخته شده است، پیشبینی کرده که هوش مصنوعی به زودی میتواند برخی از پایدارترین مشکلات کمبود نیروی کار در جهان را حل کند. گیتس در مصاحبهای با پادکست «People by WTF» بیان کرد که پیشرفت سریع هوش مصنوعی این امکان را فراهم میکند که کمبود مزمن پزشک و معلم (مشکلی که دههها کشورهای توسعهیافته و درحال توسعه را به چالش کشیده) برطرف شود.
بحران در حوزه پزشکی
او گفت: هوش مصنوعی وارد عمل میشود، دانش پزشکی ارائه میدهد و دیگر کمبودی وجود نخواهد داشت. گیتس به کشورهایی مانند هند و برخی کشورهای آفریقایی اشاره کرد که کمبود متخصصان پزشکی در آنها همچنان حاد است.
ایالات متحده نیز با چالشهای مشابهی روبروست. گزارشی از انجمن کالجهای پزشکی آمریکا پیشبینی کرده که تا سال 2036، این کشور ممکن است با کمبود حدود 86000 پزشک، متخصص و پزشک عمومی مواجه شود.

برای پرکردن این شکافها و کاهش فرسودگی شغلی، استارتآپهای متمرکز بر هوش مصنوعی در حوزه سلامت، مانند Suki، Zephyr AI و Tennr میلیاردها دلار سرمایه جذب کردهاند. این شرکتها وعده دادهاند وظایف روتین مانند صدور صورتحساب و یادداشتبرداری را خودکار کنند، دقت تشخیصها را بهبود بخشند و در شناسایی بیماران برای درمانهای جدید کمک کنند. شرکت مشاوره مککنزی تخمین میزند که هوش مصنوعی مولد میتواند بهرهوری در حوزه سلامت و داروسازی را تا 370 میلیارد دلار افزایش دهد.
بحران در بخش آموزش
بخش آموزش نیز با فشارهای مشابهی مواجه است. در ایالات متحده، دادههای فدرال از سال 2023 نشان داد که 86 درصد مدارس دولتی K-12 برای سال تحصیلی 2023-2024 در استخدام معلمان دچار مشکل بودهاند و 45 درصد اعلام کردند که نیروی کار کافی ندارند.
پیشبینی گیتس فراتر از پزشکی و آموزش میرود. او آیندهای را تصور میکند که در آن هوش مصنوعی و رباتیک مشاغل یقهآبی را نیز متحول کنند. گیتس با اشاره به ظرافت و مهارت لازم برای انجام کارهای کارخانهای، ساختمانی و هتلداری گفت: دستها باید بسیار ماهر باشند تا بتوانند این کارها را انجام دهند. ما به آن دست خواهیم یافت.
شرکتهای بزرگ فناوری مانند انویدیا سرمایهگذاری زیادی روی رباتهای انساننما کردهاند که طراحی شدهاند تا در انبارها با هدف کاهش هزینههای کار و افزایش بهرهوری، اجناس را جابهجا کرده و کفها را تمیز کنند.
تغییرات گسترده میتواند ماهیت کار را بهطور بنیادی تغییر دهد. گیتس معتقد است که با روی کارآمدن هوش مصنوعی در نقشهای بیشتر، مردم ممکن است زودتر بازنشسته شوند یا هفتههای کاری کوتاهتری داشته باشند. او گفت: شما میتوانید زودتر بازنشسته شوید و هفتههای کاری کوتاهتری داشته باشید. این موضوع تقریباً نیازمند یک بازاندیشی فلسفی درباره این است که وقت چگونه باید صرف شود؟
گیتس اذعان کرد که این چشمانداز تغییری دراماتیک از دنیایی است که او در آن بزرگ شده است. او گفت: «برای برخی از ما مثل من که تقریباً 70 سال در دنیایی که کمبودها بر آن غالب بوده، زندگی کردم حتی دشوار است که ذهنم را وفق دهم. گیتس به اقتصاددان جان مینارد کینز اشاره کرد که در سال 1930 پیشبینی کرده بود پیشرفتهای فناوری میتواند هفته کاری را به تنها 15 ساعت کاهش دهد. با این حال، تقریباً یک قرن بعد و علیرغم پیشرفتهای قابلتوجه در بهرهوری، بیشتر مردم همچنان حدود 40 ساعت در هفته کار میکنند.
برای گیتس، چشمانداز دنیایی که در آن کار اختیاری باشد، عمیق و معنادار است. او گفت: من نیازی به کارکردن ندارم. من کار را انتخاب میکنم. چرا؟ چون لذتبخش است.
دیدگاهتان را بنویسید