تعداد اندکی از کاربران، گزارش هایی را در فروم ردیت در رابطه با مادربرد Z690 Hero ایسوس مطرح کردهاند. البته هنوز این گزارش ها هیچ کدام اثبات نشده و فقط در حد شایعه در سطح فروم های آنلاین مطرح شدهاند. مجموعه سخت افزار مگ به صورت مستقل صحت و سقم این موضوع را تائید نمیکند و این مقاله از سایت wccftech نقل قول شده است. در این رابطه از دفتر محترم ایسوس در ایران نیز استعلام شد که وجود چنین نقصی را تکذیب کردند:
به روز رسانی: بیانیه رسمی ایسوس در رابطه با تایید مشکل در برخی مادربرد Z690 Hero
خطای 53 QCODE و پایان کار مادربرد
البته هنوز خیلی زود است که بخواهیم در این مورد قضاوت کنیم، اما بر اساس گزارشی که یکی از کاربران منتشر کرده، این مشکلات تنها چند روز بعد از راهاندازی سیستم پیش آمده است. به گفته او، هنگام کار کردن سیستم یک صدای اضافی را شنیده اما هیچ مورد خاصی پیش نیامده. اما روز بعد، مادربرد دیگر بوت نشده و خطای 53 در قسمت QCODE نشان داده و همچنین چراغ روی مادربرد هم به رنگ نارنجی روشن شده است. ضمن اینکه این کاربر گفته که آثار سوختگی را بر روی تراشههای کنار همان چراغ مشاهده کرده است. خطای 53 QCODE، به صورت کلی به حافظه ناسازگار یا مشکلات موجود در ماژول حافظه نصب شده بر روی مادربرد اشاره میکند. بعد از این کاربر چندین کاربر دیگر نیز شروع به اشتراک گذاری مشکل مشابهای کردند که همگی به وجود یک نقص جدی در مادربرد ایسوس ROG Maximus Z690 HERO اشاره میکنند.
در یکی از گزارشها در گفته شده است:
من ابتدا تست استرس مادربرد را به خوبی انجام دادم. اما بعد از آن تنها در حال گشت و گذار در اینترنت بودم که ناگهان یک صدای پاپ را شیندم و سیستم بلافاصله کاملا قفل شد. بعد از آن بوی سوختن قطعات الکترونیک را حس کردم. بعد از آن هم آسیب وارد شده بر روی برد را مشاهده کردم.
من هیچ تغییری در بایوس مادربرد خود به وجود نیاورده بودم. صادقانه بگویم، تا زمانی که شروع به جستجو در مورد خطای z690 qcode 53 نکرده بودم، اصلا نمیدانستم این مشکل وجود دارد. انتظار وجود برخی از مشکلات را تا زمان انتشار اولین آپدیتها را داشتم، اما دیگر فکر نمیکردم امکان سوختن هم وجود دارد.
در مورد دیگر نیز موضوع به این شکل بیان شده:
من بالاخره دیشب توانستم بعد از مدتها سیستم خودم را ببندم و امروز این سیستم اصلا کار نمیکند. در ابتدا با یک مشکل در بایوس خود مواجه شدم. بعد از خواندن برخی از نظرات تصمیم به آپدیت بایوس به 0803 گرفتم. بعد از آن سیستم را بوت کردم و همه چیز در بایوس نرمال بود. اما صبح که از خواب بیدار شدم سیستم دیگر بالا نمیآمد و من با خطای Q-Code 53 همراه با نور نارنجی مواجه شدم.
بعد از آن هرکاری که به ذهنم میرسید را انجام دادم ولی به نتیجهای نرسیدم. پشتیبانی ایسوس هم میگوید حافظهی رمی که من بر روی سیستم خود قرار دادهام در لیست تایید شدهی Z690 Hero نیست!
دیگر کاربر نیز که تجربه مشابهای دارد در پست خود گفته است:
همانطور که مشخص است، یک مشکل در مادربرد Z690 Hero وجود دارد. من برای خودم یک کامپیوتر کاملاً جدید با استفاده از برد هیرو جدید ساختم. بعد از طریق سایت newegg رمهای DDR5 را خریدم. همهی اجزای آن را سرهم کردم. بعد از روشن شدن سیستم ویندوز را هم نصب کردم. سیستم کاملا طبیعی در حال کار بود و من در حال گشت و گذار در اینترنت بودم که بعد از گذشت حدود 5 ساعت ناگهان سیستم خاموش شد. درست مانند اینکه برق رفته باشد.
گزارشهای مکرر با اتفاقات مشابه
نکته مهمی که وجود دارد تعداد بالای گزارشها از این مشکل کاملا مشابه در مادربردهای ASUS ROG Maximus Z690 HERO است. برخی از کاربران گفتهاند که این دو آی سی ‘4C10B MOSFET’ هیچ ارتباطی با اسلاتهای DDR5 DIMM ندارند در حالی که برخی دیگر سازندگان حافظههای DDR5 را مقصر میدانند. به نظر آنها به دلیل اشتباه سازندگان است که باعث ورود ولتاژ بالا و در نتیجه سوختن این آیسیها میشود. چرا که این آی سیها مسئولیت مدیریت DIMM های حافظههای DDR5 را به عهده دارند.
بی تفاوتی ایسوس به مشکلات پیش آمده
ایسوس تا کنون واکنش خاصی به این موضوع نشان نداده. آنها تنها یک لیست از حافظههای تایید شده در سایت خود قرار دادهاند و به کاربران توصیه کردهاند که قبل از خرید حتما این لیست را بررسی کنند و از مورد تایید بودن حافظهی خود اطمینان حاصل کنند. اما حتی با این وجود نباید به خاطر عدم سازگاری یک برند رم DDR5 با ROG Maximus Z690 HERO مادربرد شما آتش بگیرد. هرچند که بر اساس برخی از گزارشات اعمال آپدیت بایوس 8011 شرایط را تا حدی پایدار میکند اما باز هم مشکلات کاملا برطرف نمیشوند.
در نهایت همه چیز به شرکت ایسوس بستگی دارد که بعد از انتشار این حجم از گزارشها واکنش مناسبی نشان داده و هرچه زودتر راه حل کاملی برای این مشکل ارائه بدهد. در غیر این صورت این مشکل میتواند به بسیاری از کاربران که این مادربردهای گران قیمت را خریداری کردهاند همچنان خسارات جبران ناپذیری وارد کند. این موضوع را هم باید در نظر گرفت که در حال حاضر حافظههای رم DDR5 بسیار کم یاب هستند و تهیه یک رم از لیست منتشر شده برای بسیاری از کاربران ممکن نیست.
مطالب مرتبط:
کلا خریدن مادربورد های پرچمدار و خیلی گرون اشتباهه ، مخصوصا اگه برای اینتل باشه که برای آپگرید به پردازنده های نسل بعد کاملا ناکارآمده
مخالفم. چیپ نباید رده پایین باشه. هر چند مدل های تجملاتی و خیلی گرون هم اشتباهه. سری ای مثل TUF تقریبا تو مادربرد ایده آله
بهتر بودن امکانات مادربرد, ارتقا رو میتونه بندازه عقب.
تو بحث ارتقا هم حرف شما درست نیست و خیلی غیر تجربی. چون اگر شما cpu رده بالای اون نسل رو داشته باشید, چند سال نیاز به ارتقا ندارید و حتی مادربرد های AMD با کلی مشکل بایوس و.. هم در عین حالی که سوکت یکسان دارن بیشتر از 3 نسل ساپورت نمیکنن
فکر کردید الان مادربرد AMD بخرید پنج سال دیگه هم میتونید سی پی یو روز رو بهش بزنید؟ :)) نکنه شما هر دو سال یکبار ارتقا میدید سیستم رو یا انتظار دارید با یک مادربرد حداقل سه بار ارتقا بدین؟!
خیلی از ویژگی های سی پی یو های جدید فقط با مادربرد های جدید به کار میان بخاطر چیپست روی مادربرد. فرض کنین شما سی پی یو سری 5000 ای ام دی رو خریدید حالا با یه مادربرد قدیمی کدوم یکی از امکانات جدید رو میتونید داشته باشید؟
در ضمن مادربرد یکی از کم عمر ترین قطعات کامپیوتر هست
همچین مصیبتی پیش بیاد گارانتی ایسوس پاسخگو هست تو ایران؟
( خصوصا که رم من cl36 هست ولی تو ساپورت لیست رسمی مدل رم من فقط cl40 ساپورت میشه)
بله، شرکت ایسوس دفتر رسمی در ایران داره، و در صورت اثبات وجود نقص، هر تصمیمی راجب به هر قطعه ای از ایسوس که در دنیا اجرا بشه، در ایران هم اجرا خواهد شد.
من فکر میکنم توی خدمات پس از فروش msi بهتر از ایسوس باشه تو ایران نظر شما چیه
خدمات پس از فروش رو چطوری ارزیابی میکنین که اینطوری نتیجه میگیرین؟
در کل خدمات پس از فروش در ایران برای همه برند ها نسبیه. یه روز خوبه یه روز بده، بستگی داره آفتاب از کدوم طرف دراومده باشه، مسئول پذیرش حالش چطور باشه و قیمت دلار چند شده باشه….