بحث امنیت در دنیای مجازی آنقدر مهم و حیاتی است که اگر به صورت روزانه چندین مقاله و خبر هم در این زمینه منتشر شود باز هم نمی تواند به اندازه کافی بر روش های حفظ امنیت تاکید کند. معمولا کاربران با روش هایی مانند رمز گذاری بر روی گوشی به صورت پین کد یا پترن آشنا هستند و شاید هم از برنامه های آنتی ویروس روی این گجت ها استفاده می کنند. اما حملاتی که اخیرا به گوشی های همراه و به خصوص بازارهای نرم افزاری شده باعث می شود توجه همه به بخش دیگری از دنیای مجازی جلب شود که می بایست امنیت آن را به دقت مورد بررسی قرار داد. در ادامه با ما همراه باشید تا یکی از ساده ترین و در عین حال کلیدی ترین نکات تامین امنیت در فضای مجازی را با هم مرور کنیم.
ویژگی اصلی سیستم عامل اندروید وجود برنامه های متعدد برای سلیقه های مختلف و البته محدود نبودن مرجع این برنامه ها به فروشگاه رسمی گوگل است. معمولا هر کشوری دارای بازارهای اختصاصی برای برنامه ها و بازی های داخلی است و به جز این بازار ها هم وب سایت های متعددی وجود دارند که کاربران می توانند از طریق آنها فایل های مورد نظر خود را دریافت کنند. اما معمولا تشخیص مشکل دار بودن یک برنامه بسیار دشوار است و به خصوص در حال حاضر بدافزارهای متعددی وجود دارند که در ظاهر کاملا مانند یک برنامه عادی عمل می کنند اما در حقیقت اطلاعات شخصی شما را به سرقت می برند. برای جلوگیری از این کار البته اولین راه دانلود کردن برنامه های مورد نظر از فروشگاه پلی استور گوگل است که حداقل سطح ایمنی آن نسبت به سایر فروشگاه ها بالاتر می باشد. اما در غیر این صورت و در شرایطی که از سایر بازارها نیز برنامه یا بازی دانلود می کنید باید به بخش app permission توجه زیادی داشته باشید.
app permission در واقع میزان دسترسی هر برنامه به اطلاعات موجود در گوشی شما را مشخص می کند. برای مثال یک برنامه ساعت می بایست به ساعت سیستم دسترسی داشته و بتواند توانایی ایجاد تغییرات در ویژگی های آن (در اینجا آلارم یا تنظیم صدای دستگاه) را داشته باشد. هر برنامه ای برای عملکرد بهینه به مجموعه ای از این دسترسی ها نیاز دارد که همگی آنها در قالب app permission به اطلاع کاربر می رسند. اگر دستگاه ها دارای سیستم عامل اندروید 6 است کافیست به بخش تنظیمات یا settings رفته و در قسمت apps روی علامت چرخ دنده تپ کرده و سپس app permissions را انتخاب کنید. در اینجا بخش های مختلف گوشی را مشاهده خواهید کرد که با انتخاب هر کدام می توانید ببینید چه برنامه هایی به این بخش ها دسترسی دارند و به راحتی دسترسی هر برنامه ای که می خواهید را از بخش مورد نظر قطع کنید. اما اگر دستگاه شما سیستم عامل اندروید 6 ندارد و از نسخه های قدیمی تر استفاده می کنید، باید در زمان نصب کردن یک برنامه یا بازی قبل از انتخاب install به فهرستی که برای شما به نمایش در می آید دقت کنید. این فهرست دقیقا مشابه همان لیستی است که در بخش app permission در اندروید 6 وجود دارد؛ با این تفاوت که نمی توانید به دلخواه دسترسی برنامه به بخش های خاصی را قطع کنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، همخوانی کارکرد برنامه با دسترسی های مورد نظر آن است. همان طور که قبلا هم اشاره کردیم برای مثال یک برنامه ساعت به بخش هایی مانند ساعت سیستم یا تنظیم زنگ و ویبره دستگاه نیاز دارد و اگر در لیست دسترسی های آن مشاهده کردید که برنامه از شما خواسته است دسترسی آن به بخشی مانند مخاطبین یا پیام ها را صادر کنید نباید به برنامه اعتماد کنید. در چنین شرایطی اگر از اندروید 6 استفاده می کنید کار راحتی خواهید داشت و اگر نصب کردن برنامه ضروری است می توانید دسترسی آن از بخش غیر لازم را قطع کنید. اما اگر از اندروید نسخه 5 و پایین تر استفاده می کنید بهترین کار این است که از نصب کردن چنین برنامه مشکوکی صرف نظر کنید. رعایت این نکته ساده و کلیدی می تواند نقش بسیار مهمی در تامین امنیت فعالیت شما در فضای مجازی داشته باشد.
سلام. درباره بدافزار حقیقتش من تا به حال جایی ندیدم که گزارش شده باشه یه نرم افزار باعث مشکل سخت افزاری شده باشه. البته یه سری فایل ها مثل آپدیت ها و رام ها میتونن همچین مشکلی ایجاد کنن و اصطلاحا گوشی رو بریک کنن ولی درباره برنامه های ساده ای که تو استورها هست تا به حال نشنیدم چنین چیزی
سلام دوست عزیز، بله دقیقا منظور منم این بود که امنیتش نسبت به ios و ویندوزفون کم تره البته توی نسخه 6 طبق گفته خودشون امنیت بالا رفته;)
با سلام خدمت هردو دوست عزیز…:x ن میشه گفت امنیت کامل ن میشه گفت که اصلا امنیتی نداره. اندروید به دلیل اپن سورس بودن و آزادی زیاد و تعداد بالای بازارهای اپلیکیشن در کشورهای مختلف و خب عدم آگاهی بعضی استفاده کنندگان دچار مشکلات امنیتی بعضا خطرناک هستش(دیگه همه این چیزا رو میدونن تکرار مکررات بود). :smiley1 کما اینکه سایر سیستم عامل ها هم دچار این مشکلات هستن اما کمتر. درجریان اتفاقات اخیر که برای ios افتاده که هستید؟ ;);) این نکته رو درنظر داشته باشید که دو سیستم عامل دیگه یعنی ios و ویندوزفون تقریبا محیط بسته ای دارن و آشفته بازار اپلیکیشنی ندارن. راحت تر به امنیت لازمه میرسن و دسترسی بهشون برای به خطر انداختن امنیت دستگاه هم سخت تره….. دوستان ببخشید طولانی شد 😉
بازم این قضیه اجازه باید داده بشه به بعضی از اپلیکیشنا که خب منطقیه اما برایجلوگیری از مشکلات پیش اومده بوسیله بدافزارها بهتر اینه کاربرا نیازسنجی کنن برای خودشون و بعد از اون اقدام به نصب اپلیکیشن کنن تا کمترین ضرر و مشکلو ببینن.
مشکل بعضی کاربرا اینه بدون شناخت و خوندن اطلاعات نرم افزار اقدام به نصب اون میکنن و مشکلاتی بعدیو براشون بوجود میاره.
عالی مرسی:-bd
درود خدمت آقای یوسفی زاده ممنون از مطلب بسیار مفیدتون سوالی داشتم خدمتتون . من چند مدت پیش بوت گوشیم از کار افتاد (p6 )و به قول تعمیرکار خازن ترکونده و میگه 90 درصد احتمال میدن به دلیل نرم افزار بوده که برای سخت افزار چنین مشکلی بوجود آمده (گوشی خاموش شد و دیگه روشن نشد با هیچ روشی ). میخواستم بپرسم مگر چنین چیزی امکان داره یعنی در اندروید چنین بد افزارهایی وجود داره که قادر باشن به سخت افزار گوشی یا به بوت گوشی آسیب برسونه که کار به جایی بکشه که مثلا خود من مجبور بشم هزینه تعویض کامل برد موبایل رو متحمل بشم و اگر وجود داره با همین روشی که فرمودید اگر رعایت کنیم یعنی امکان جلوگیری از چنین مشکلاتی هست ؟
کی میگه:l ،امنیت خوبی ندارن مخصوصا توی نسخه های زیر 6
عالییی
اندروید همیشه از امنیت خوبی برخوردار بوده یجورایی راضی کننده بوده