تولد Thunderbolt
نمایشگاه IDF 2009 اولین جایی بود که فناوري Light Peak به جهان معرفی شد.
به نمونه اولیه، چند دستگاه ذخیرهسازی USB و یک اتصال شبکه متصل بود و اطلاعات مربوط به دو فیلم با استاندارد 1080p توسط اين فناوري همزمان روی دو صفحهنمایش پخش میشد. در این نمونه، از کابلهای فیبرنوری سي متری استفاده شدهبود. پس از اين موضوع، اینتل در سال 2010 اعلام کرد، امکان استفاده از این پورت در نوتبوکها نیز وجود دارد و اواخر همان سال تولید محصولی مجهز به این پورت آغاز خواهدشد. در نمایشگاه IDF همان سال نیز چند محصول مختلف مجهز به این پورت نمایشدادهشد. در نهایت، اوایل سال 2011 این پورت برای اولین بار در نوتبوکهای سری جدید MacBook Pro شرکت Apple معرفی شد و Thunderbolt نام گرفت.
ویژگیهای منحصر به فرد
همانطور که گفتیم، در زمان معرفی Light Peak، قرار بود برای انتقال اطلاعات از کابلهای فیبرنوری استفاده شود اما برای جلوگیری از بالا رفتن هزینهها به استفاده از کابلهای مسی اکتفا شد که البته پهنای باند نهایی را کاهش ميداد (با این حال، باز هم پهنای باند بسیار بیشتر از پورتهای موجود در بازار است). این پورت ظاهری شبیه پورت mini DisplayPort داشته و با استفاده از دو فناوری PCI-Express و DisplayPort، علاوه بر قابلیت انتقال اطلاعات، توانایی انتقال تصویر را نیز دارد.
استفاده از PCI-Express امکان اتصال دستگاههای فعلی را با پورتهای معمول USB، FireWire یا اتصال شبکه با استفاده از مبدلهای مخصوص به این اتصال میدهد. فناوری DisplayPort نیز به معنی امکان اتصال صفحهنمایش به این پورت است که میتواند به صورت مستقیم به صفحه نمایشهای مجهز به DisplayPort یا دیگر صفحهنمایشهای معمول مجهز به پورتهای D-Sub، DVI و HDMI با استفاده از مبدل متصل شود. همچنین ساختار DisplayPort و روش آن برای انتقال اطلاعات نیز به کمک این فناوری آمدهاست. در DisplayPort اطلاعات به صورت بستههای اطلاعاتی (مانند روش انتقال اطلاعات روی کابل شبکه) منتقل ميشود، به همین دليل عمل انتقال اطلاعات و تصاویر بهطور همزمان ممکن شدهاست.
این پورت امکان انتقال حداکثر ده وات برق را نیز داشته و سرعت آن ده گیگابیت در ثانیه برای هر یک از دو کانال رفت و برگشت است. این مقدار دو برابر پورت USB 3.0، حدود دوازده بار سریعتر از FireWire 800 و بيست بار سریعتر از USB 2.0 است. ویژگی مثبت دیگر Thunderbolt، امکان اتصال دستگاههای مختلف به صورت زنجیروار یا با استفاده از یک Hub به این پورت است. بهطوری که میتوانید، بهعنوان مثال یک هارددیسک خارجی، صفحهنمایش و دستگاه ضبط ویدئوی خود را به صورت زنجیروار به این پورت متصل کرده و از آنجا که پهنای باند بسیار بالایی در اختیار دارید، بدون مشکل در انتقال اطلاعات از تمامی آنها به خوبی و با سرعت مناسب استفاده کنید. در کل، امکان اتصال هفت دستگاه بهطور همزمان به Thundrbolt وجود دارد که در این میان میتوان از حداکثر دو صفحهنمایش استفاده کرد. یک محدودیت در این قسمت وجود دارد که به نسخه DisplayPort مورد استفاده در صفحهنمایشها بازمیگردد. در صورتی که صفحهنمایش از اتصال DisplayPort 1.1 یا قدیمیتر استفاده کند، باید در انتهای زنجیر قرار گیرد.
سلام
ممنون از مقاله ی خوبتون
میگم این پورت کل سرعتش 10 گیگابیت است یا در ازای هر خط 10 گیگابیت است؟یعنی مثل PCIe میشه از چندین خط استفاده کرد تا سرعت بسیار فراتر رود؟
سلام دوست خوبم
براساس اطلاعات موجود این سرعت انتقال در هر کانال است و با وجود دو کانال این سرعت به 20 گیگابیت در ثانیه می رسد
Thunderbolt v1: 10 Gbit/s per channel (20 Gbit/s in total)
حسام جان اشتباه تایپی منو ببخش منظورم این بود اونا چرا هر روز یه چیز جدید اختراع اکتشاف و باز افرینی می کنند میتونستن از همون تکنولوژی های قدیمی یه ده بیست سالی استفاده کنن مثل ما مثال پیکان رو آوردم حالا نصفشو دیدی نصف دیگه شم می بینی چهل سالم سمند و پراید رو با عناوین نو به خورد مردم میدیم وخارجی ها رو مسخره می کنیم
رفیع جان Thunderblot پورت اختصاصی شرکت اپل هست, از اونجایی که اپل در جهان فناوری حاشیه زیادی دارد, بوجود آوردن یک پورت اختصاصی هم حاشیه ساز هست, از همه مهمتر اینکه همه دستگاه های جانبی از پورت USB تغذیه میشوند, فکر نمی کنم دستگاه های جانبی زیادی برای Thunderbolt ساخته شده باشه.
درود به همه تون اول شم خانم اخیاری مدیر گرامی اگه شما تو سایت قرار نمی دادین ما چطور میتونستیم مطالعه اش کنیم وهمینطور آقای ولیزاده که سپاسگذاریم
ولی از اینتل نه آخه این چه وضعشه تو مقاله سه ترابایتی بوفالو میبینیم هنوز یواس بی 3 به در ستی جا نیافتاده ومورد استفاده قرار نمی گیره بعد اینا تاندربولت (صاعقه)رو ابداع میکنن چه تو جنب و جوشند
ما چهل و خورده ای سال پیکان رو به یک شکل وبا همون تکنولوژی وشایدم کمتر اولیه ساختیم اونو هم بیشتر می خواستیم بعد اینا هر جند ماه یه تکنولوژی جدید رو اختراع مکیکنن مگه خسته نمی شن
خدمت آقای ولی زاده ارادت ویژه داریم
آقای شالیکاریان این مطلب توسط آقای ولی زاده نوشته شده و من اونرو روی وب سایت قرار دادم.این تشکر مختص آقای ولی زاده است نه من.
ممنون manager عزیز
تا الان مطلب کامل و مفصلی در مورد Thunderbolt نخونده بودم، خیلی عالی بود