شرکت الجی مدلهای 4K OLED TV را امسال در نمایشگاه CES 2015 در لاسوگاس ارائه کرد که با تحسین فوقالعاده کارشناسان این حوزه مواجه شد به خصوص که این تلویزیون هم در حوزه کیفی – فناوری و هم در قسمت طراحی یک محصول کامل و پیشرو محسوب میشود. پس با توجه به فراگیر شدن فناوری بهروز 4K و نشر برخی اخبار ضد و نقیض در مورد آن شاید شناخت بهتر این تکنولوژی خالی از لطف نباشد.
24 میلیون سابپیکسل
تلویزیون 4k یا همان UltraHD در واقع به تلویزیونی گفته میشود که تعداد پیکسلهای آن چهار برابر تلویزیونهای Full HD است، یعنی 8/3 میلیون پیکسل در صفحه. پس هر تلویزیون UltraHD الجی حدوداً دارای 24 میلیون سابپیکسل است. تولید انبوه تلویزیونهای 4K پس از کسب مجوزها و تأییدیههای گوناگونی نظیر استاندارد VDE و INTERTEK آغاز شده است. همچنین، کسب جوایز متعدد در جشنوارههای مختلف تأکیدی بر کیفیت تولید تلویزیون UltraHD است. تلویزیون الجی به پردازشگر Upscaling مجهز است و در 6 مرحله تصاویر Full HD را به Ultra HD تبدیل میکند. جالب است بدانید این عمل در تلویزیونهای سایر برندها در 4 مرحله انجام میپذیرد و ال جی انحصاراً از این عملیات برای پردازش بهتر تصویر استفاده می کند.
رنگ سفید ، یک گام بلند به پیش
تمامی پیکسلهای این تلویزیون دارای چهار سابپیکسل به جای سه سابپیکسل هستند . بگذارید موضوع را سادهتر توضیح بدهیم؛ در حالی که تلویزیونهای جهان از سه رنگ سبز، قرمز و آبی استفاده میکنند این محصول چهار رنگ سبز، قرمز، آبی والبته سفید را مورد استفاده قرار میدهد. با استفاده از سابپیکسل سفید، امکان ارائه رنگ مشکی کامل و کنتراست بینهایت وجود دارد که این مهم در سایر برندها به دلیل عدم توانایی ساخت OLEDدیده نمیشود. ضمناً ساخت تلویزیونOLED و اضافه کردن یک سابپیکسل سفید بسیار پرهزینه است اما شرکت الجی این تکنولوژی برتر را با قیمت بسیار مناسب و قابل رقابت در بازار ارائه کرده است. اکنون تلویزیون OLED الجی با کیفیت Full HD به بازار ارائه شده است که در آینده نزدیک با کیفیتهای بالاتری همچونUltra HD وارد بازار ایران میگردد. در این صورت، تعداد پیکسلهای تلویزیون 8/3 مگا پیکسل خواهد بود. نکته مهمتر آنکه تعداد سابپیکسلهای این تلویزیون 33 میلیون خواهد بود که این بالاترین میزان سابپیکسل در بین تلویزیونهای موجود در بازار است. فناوری WRGB یا همان چهار سابپیکسل منحصراً متعلق به تلویزیونهای OLED است و غیر از الجی شرکت دیگری هنوز موفق به دستیابی به فناوری OLED نشده است. همچنین، فناوری WRGB هنوز روی هیچ تلویزیون Ultra HD پیادهسازی نشده است و همگی مدلهای Ultra HD شرکت الجی و سایر برندها از فناوری سه سابپیکسل استفاده میکنند.
درود جناب پناهی گرامی:
ممنون از پاسخی که دادین و تفاوتهای UHD و 4k رو بیان کردین .
مطالبی که پیش تر مطالعه کرده بودم uhd و 4k رو باهم یکی عنوان کرده بودن و به استناد اونها گفتم که تفاوتی ندارن .
حسین عزیز سلام
ممنونم از شما و مرسی از حسام عزیز.
واقعیت UHD و 4K با یکدیگر تفاوت دارند. براساس مطلبی که در ادامه می خوانید این موضوع کامل مشخص است.
The term “4K” originally derives from the Digital Cinema Initiatives (DCI), a consortium of motion picture studios that standardized a spec for the production and digital projection of 4K content. In this case, 4K is 4,096 by 2,160, and is exactly four times the previous standard for digital editing and projection (2K, or 2,048 by 1,080). 4K refers to the fact that the horizontal pixel count (4,096) is roughly four thousand. The 4K standard is not just a resolution, either: It also defines how 4K content is encoded. A DCI 4K stream is compressed using JPEG2000, can have a bitrate of up to 250Mbps, and employs 12-bit 4:4:4 color depth. (See: How digital technology is reinventing cinema.)
Ultra High Definition, or UHD for short, is the next step up from what’s called full HD, the official name for the display resolution of 1,920 by 1,080. UHD quadruples that resolution to 3,840 by 2,160. It’s not the same as the 4K resolution made above — and yet almost every TV or monitor you see advertised as 4K is actually UHD. Sure, there are some panels out there that are 4,096 by 2,160, which adds up to an aspect ratio of 1.9:1. But the vast majority are 3,840 by 2,160, for a 1.78:1 aspect ratio.
اما موضوع همانطور که گفتید در مورد این دو مسئله نیست. به طور کلی وجود ساب پیکسل بهتر در دست یابی به طیف رنگی و مدیریت بهتر رنگ و کنتراست موثر است و این موضوع در کل روی کیفیت نهایی تاثیرگذار است از طرف دیگر این ساب پیکسل ها در نمایش جزییات و موارد تصویری نقش مهمی را بازی می کنند.
دوست عزیز جناب پورخلیل ، 2تا مطلب :
1_ uhd مخفف 3کلمه Ultra High Definition هست و درواقع رزولوشنی برابر با 3840*2160 پیکسل رو به نمایش میگذاره و از لحاظ اسمی هیچ تفاوتی با 4k نداره و هر دو یکی هستند . و این نامگذاری بخاطر استفاده شرکتهای مختلف هست .
2_ بحثی که بنده مطرح کردم سر uhd یا 4k نبود و نیست بلکه پرسشی که برای من پیش آمده این هست که آیا 4 ساب پیکسل (WRGB) واقعا نسبت به (RGB) کیفیت بهتری ارائه میکنه یا نه ؟!
سلام دوست عزیز
ultra hd و 4k یکی نبوده و با هم تفاوت دارند
uhd مرحله بعدی fhd بوده و این رزولوشن را دوبرابر کرده و به میزان 2160×3840 رسونده
که متاسفانه اکثر شرکتا از uhd به اسم 4k استفاده میکنن
جالبه که چند روز پیش تو یکی از سایتهای معروف داخلی مقاله ای مطرح شده بود با این مظمون که تولید کننده هایی که از 4 ساب پیکسل استفاده میکنن به یه نوعی کلاه برداری دارن میکنن و تلویزیون UHD قلابی رو به جای اصل به مردم میدن و فقط شرکت سامسونگ هست که تلویزیون اولترا اچ دی واقعی تولید میکنه (البته به ادعای همون سایت وطنی عزیز).
امروز با خوندن این مطلب کنجکاو شدم و دوباره به همون سایت سر زدم و با تعجب دیدم که دقیقا همین مطلب رو اونها هم منعکس کردن (واو به واو با مطلب اینجا یکی هست ) و به نوعی مقاله قبلی خودشون رو زیر سوال بردن .
بالاخره متوجه نشدم WRGB یا RGB ؟؟؟؟!!!!
کدومش کیفیت بهتری داره و اولترا اچ دی واقعی چی هست ؟؟؟!!!!
به غیر از الجی برندهای سامسونگ و سونی oled تولید میکنن اما هیچ کدوم از این دو به ساخت تلویزیون با این فناوری به صورت انبوه اقدام نکردن و سامسونگ هم که یک مدل تلویزیون بر پایه همین فناوری تولید کرد از ادامه این تلویزیون صرف نظر کرد . سامسونگ در ساخت تلویزیون خودش از rgb استفاده کرد که یک قدم عقب تر از فناوری wrgb الجی هست
به همین دلیل سامسونگ چند وقت پیش اعلام کرد که قرار هست از فناوری ای مشابه الجی برای ساخت تلویزیون های oled خودش استفاده کنه.
اما الجی : الجی تو oled های خودش بجای استفاده از لامپ های ارگانیک با رنگ های مختلف (روش ای که توی صفحات موبایل سامسونگ استفاده میشه ) از رنگ سفید استفاده میکنه و با فیلتر رنگ rgb صاب پیکسل های rgb رو میسازه که رنگ سفید هم به صورت فیلتر نشده ساب پیکسل w رو به وجود میاره (البته کاملا فیلتر نشده نیست ) این مساله به روشن تر بودن صفحه نمایش کمک بسیاری میکنه همچنین به دلیل استفاده از تنها یک رنگ برای led های ارگانیک تنظیم نور راحت تر و صفحه نمایش یک دست تر میشه و همچنین امکان کنترل دقت رنگ بسیار ساده تر میشه
کلا ال جی خیلی برند خوبیه امید وارم روزی برسه که داخل کشور تلوزیون هایی بهتر از اونا بزنیم و دیگه نیاز به واردات نباشه