چندین ماه از رسیدن کاوشگر نیوهورایزنز به نزدیکی پلوتو و نایل شدن به هدف نهایی و چند ساله ی طراحان این سفینه ی فضایی و همچنین پژوهشگران ارشد سازمان فضایی ناسا می گذرد (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این ماموریت می توانید به این مطلب، این یکی و همچنین این مطلب مراجعه نمایید). همان گونه در مطالب پیشین خود نیز به آن اشاره داشتیم، بر طبق گفته های اعضای ناسا، فرآیند ارسال تصاویر با کیفیت از سیاره ی کوچک پلوتو به سطح زمین که توسط کاوشگر نیوهورایزنز انجام می گیرد، به زمانی چند ماهه نیاز خواهد داشت. به نظر می رسد که این انتظار بالاخره به پایان خود نزدیک شده است و از همین رو علاقمندان فضا و اجرام آسمانی اکنون می توانند نخستین تصاویر با کیفیت از سطح پلوتو را به نظاره بنشینند.
در واقع تصاویر جدید ارسالی توسط کاوشگر نیوهورایزنز ( که می توانید آن ها را در انتهای متن مشاهده کنید) توانسته اند اطلاعات جدید و قابل توجهی از خصوصیات پلوتو را در اختیار پژوهشگران ناسا قرار دهند. این تصاویر پهنه ای به وسعت 1255 کیلومتر از سطح پلوتو را به تصویر کشیده و توانسته اند عوارض زمینی این سیاره ی کوچک را به خوبی در معرض نمایش قرار دهند. سطح بی قاعده و اصلی پلوتو که با نام Sputnik Planum شناخته می شود در این تصاویر به خوبی مشهود است و علاوه بر آن پستی و بلندی هایی که در واقع همان کوه ها و دره های موجود در سطح این سیاره ی کوچک را تشکیل می دهند نیز در تلفیق با آن دیده می شوند. از جمله نکات جالبی که پژوهشگران ناسا به موجب بررسی این تصاویر به آن دست دست یافته اند این است که بخش مهمی از جو سیاره ی کوچک پلوتو را لایه ای نازک و مه آلود از گاز نیتروژن تشکیل داده است که از فاصله ای نزدیک به سطح آن آغاز شده و تا ارتفاع 96 کیلومتری از سطح این سیاره را در بر می گیرد. همچنین مه رقیقی که در این تصاویر دیده می شود پژوهشگران ناسا و تیم کاوش بر روی سیاره ی کوچک پلوتو را به این نتیجه رسانده که این ویژگی قابلیت تغییر در آب و هوای این سیاره را بازتاب می دهد و در واقع وجود این مه موجب می شود تا آب و هوای موجود در سطح پلوتو نیز همانند آب و هوای زمین به طور روزمره قابل تغییر باشد. مضاف بر آن حقیقت جالب توجه دیگری که تیم پژوهش پلوتو از طریق بررسی تصاویر مذکور به آن دست یافته اند، این است که در سطح این سیاره ی کوچک نیز درست مثل زمین چرخه ی متوالی آب وجود دارد (چرخه ی آب موجود در سیاره ی زمین را به طور خلاصه می توان این گونه شرح داد که با تابش نور خورشید بر آب اقیانوس ها این آب بخار می شود و سپس بخار موجود در هوا، دوباره به شکل باران یا برف به شکل ابتدایی خود یعنی آب در می آید و این چرخه به همین ترتیب ادامه می یابد). البته پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که برخلاف لایه های ضخیم یخ موجود در سطح زمین (که از ترکیب اکسیژن و هیدروژن ایجاد شده اند) ساختار اصلی لایه های نازک یخ موجود در پلوتو را عنصر نیتروژن تشکیل می دهد. با این حال پژوهشگران از مشاهده ی این حقایق بسیار شگفت زده به نظر می رسند. به عنوان مثال یکی از مسئولان بخش زمین شناسی و ژئوفیزیک پروژه ی کاوشگر نیوهورایزنز (که استاد دانشگاه ویرجینیا نیز محسوب می شود) معتقد است که او و همکارانش به هیچ وجه انتظار نداشتند که در سطح سیاره ی کوچک پلوتو یک چرخه ی نیتروژنی را مشاهده کنند و این امر برای یک جرم آسمانی همچون پلوتو با این فاصله ی فراوان از خورشید بسیار عجیب به نظر می رسد. علاوه بر او عضو ارشد پروژه ی کاوش پلوتو یعنی الن استرن نیز اعتقاد دارد که در کمال تعجب مشاهده می شود که پلوتو شباهت فراوانی به زمین دارد و این امر را هیچ کدام از ما پیش بینی نمی کردیم. در واقع به نظر می رسد که سطح سیاره ی کوچک پلوتو شباهت فراوانی به سرزمین هایی نظیر گرین لند (واقع در قطب شمال) و همچنین آنتاراکتیکا (واقع در قطب جنوب) سیاره ی زمین دارد. در پایان این متن شما را به مشاهده ی تازه ترین تصاویر ارسالی از پلوتو توسط کاوشگر نیوهورایزنز دعوت می کنیم. ضمن این که برای یافتن اطلاعات بیشتر در مورد این تصاویر می توانید به وب سایت رسمی سازمان فضایی ناسا مراجعه کنید که منبع اصلی ما برای تهیه کردن این مطلب بوده است.
یا ابالفضل
در نگاه اول فکر کردم تصاویر بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی ژاپن رو منتشر کردید!:emoji3=))
ناسا خیلی پیشرفته تر از این حرفاس .اینا کارای کوچیکشونه
میدونم داداش این که من گفتم تا چند سال اینده به این معنی بود که رشد علم و تکنولوژی سرعت
چشم گیری گرفته که واقعا جای احترام داره
آقای عرفان علم تا چندساله دیگه اونجور که شما میگی پیشرفت نمیکنه.حالا سال 2026 میخوان آدم بفرستن مریخ تازه برهم نمیگردن.:-o
جلل خالق 😮 😮
چه میکنن اینا ….. با این سرعتی که علم داره پیشرفت میکنه تا چند سال اینده ادم میفرستن به
این سیاره ها و دیگه عکس نمیگیری B-)