بلومبرگ اخیرا در گزارشی از نگرانیهای احتمالی در ارتباط با وابستگی زیاد اپل به کمپانیهای چینی سخن گفته و Mark Gurman از این خبرگزاری اشاره کرد که این در نهایت شخص تیم کوک بود که مسئول تصمیمگیری و قرار دادن چین به عنوان مرکز مونتاژ اصلی محصولات کمپانی است.
اپل امروز در یک موقعیت بسیار متفاوت نسبت به گوگل در سال 2010 قرار دارد، گوگل در آن زمان جاهطلبیهای بزرگی در داخل چین داشت اما مستقیما از طریق یک محصول فیزیکی به بازار وابسته نبود، اما اپل دقیقا برعکس گوگل است و نه تنها وابستگی زیادی در داخل چین که یکی از بزرگترین بازارهای گوشیهوشمند است دارد بلکه این کشور تولیدکننده اصلی آیفون نیز محسوب میشود و اپل بدون آن نمیتواند محصولات خود را تولید کند.
مشکل اصلی اپل مرحله نهایی مونتاژ در چین است که تیم کوک آن را طراحی کرده
در چند سال اخیر و قبل از همهگیری کرونا مشخص شد که اپل در حال کار بر روی این موضوع است و در تلاش است تا کارخانههای تولیدی دیگری نیز در هند، ویتنام و اندونزی احداث کند، اما در همان زمان هم احساس میشد که فرآیند راهاندازی و ساخت این کارخانهها باید تسریع شود و اپل باید بیشتر مراحل مونتاژ دستگاههای خود را به خارج از چین منتقل کند.
حالا با مشاهدهی حملهی نظامی روسیه به اوکراین چین شاید ترغیب شود که به تایوان حملهی نظامی کند و با وقوع چنین سناریویی، سخت بتوان تصور کرد که اپل قادر باشد تصمیمی آسان و سودمند برای خود اتخاذ کند.
با حمله نظامی روسیه به اوکراین اپل فعالیت و فروش خود را در این کشور متوقف کرد. اگر این کمپانی چنین تصمیمی در مورد چین بگیرد نه تنها بخش اعظمی از درآمد خود در چین را از دست میدهد بلکه تولید آیفون نیز با مشکل مواجه میشود و تامین این محصولات برای بازارهای دیگر با دشواریهایی روبرو خواهد شد.
تمرکز تولیدات اپل در چین میتواند در دراز مدت برای کمپانی مشکل آفرین باشد
اپل طی یک شب نمیتواند در این بخش اقدام کند و این شرکت در طول سالها در تنوع بخشیدن به فرآیند تولید و مونتاژ خود پیشرفتهایی داشته اما سرعت این امر بسیار پایین بوده. Mark Gurman از بلومبرگ بیان کرد که خود این کمپانی در گزارش مالی سه ماهه خود اذعان کرد که مشکلات مربوط به تولیدِ متمرکز شده در چین ممکن است 4 تا 8 میلیارد دلار خسارت در میان مدت ایجاد کند. Mark Gurman بیان کرد:
“شرکت اپل دوست دارد بگوید که زنجیره تامین آنها جهانی است و بیش از حد به چین متکی نیست، اما واقعیت این است که این کمپانی برای تولیدات خود به شدت به چین وابسته است و این رابطه برای اپل، سرمایهگذاران و مشتریاناش مشکلات زیادی را به وجود آورده. اتکای بیش از حد اپل به چین در جریان کنفرانس اخیر مالی شرکت قابل مشاهده بود و خود این کمپانی هشدار داد که قرنطینههای سخت و مشکلات مربوط به کووید 19 در چین، ممکن است کمپانی را با ضرر مالی 8 میلیارد دلاری مواجه کند. چنین مبلغی مانند از دست دادن فروش یک چهارم iPad است.”
مشکل اصلی در کل فرآیند تولید مرحله مونتاژ است که اپل آن را با نام FATP (مونتاژ نهایی، تست و بسته بندی) شناخته است. اکثر محصولات این کمپانی در این مرحله به چین منتقل میشوند و به همین دلیل پشت محصولاتی مانند مک بوک پرو، iPad و آیفون نوشته شده مونتاژ شده در چین، این مدلی است که خود تیم کوک CEO اپل بنیانگذار آن بود و در حالی که قطعات از سرتاسر جهان تهیه میشوند، مونتاژ نهایی آنها تنها در یک کشور انجام میشود.
مرگ یه بار شیون یه بار
باید منفعت طلبی رو بزارن کنار و از همکاری
با کمونیستای کثیف جنایتکار دشمن بشریت واسه همیشه دست بکشن