شرکت انویدیا در سیلیکون مورد استفاده در کارت گرافیک های GeForce RTX 20، از هسته های Tensor و RT استفاده کرده است؛ بارها به کارایی این هسته و وظایف آنها در کارت گرافیک های فوق اشاره کردیم؛ از اجرای DXR و DLSS گرفته تا ویژگی های هوش مصنوعی و…
استفاده از هسته های فوق، بر روی ابعاد سیلیکون (die) تاثیر داشته و همانطور که می دانید، با وجود کاهش لیتوگرافی به 12 نانومتر، همچنان شاهد استفاده از سیلیکون های بزرگتر به نسبت “پاسکال” و حتی سری GTX 16xx هستیم. 22 درصد سایز سیلیکون یا همان تراشه های NVIDIA RTX را هسته های Tensor و RT اشغال کرده اند. به واقع انویدیا 22 درصد از فضای ترانزیستوری و سیلیکونی را به هسته های Tensor و RT اختصاص داده که اصلی ترین هدف آنها در وضعیت فعلی، اجرای Ray Tracing بوده است.
اینک برخی از منتقدان بر این باور هستند که شاید انویدیا با اختصاص این فضا و جایگاه به هسته های پردازشی مادر مانند CUDA، می توانست عملکرد به مراتب بهتری را دریافت نماید. از سوی دیگر اما موافقان این طرح معتقد هستند که انویدیا نیازی به افزایش بیشتر پرفورمنس نداشته چراکه همین حالا هم کارت گرافیک های آن بدون رقیب بوده و شاید بهتر است که هر چند سال یکبار، به جای افزایش شدید عملکرد، فناوری های جدید گرافیکی از سوی سازندگان معرفی شود.
تجزیه و تحلیل هایی که بر روی سیلیکون های NVIDIA TU106 و TU116 صورت گرفته است، ابعاد این داستان را به صورت شفاف تری نمایان می کند. NVIDIA TU106 از سری تراشه های RTX است و این در حالی است که TU116 فاقد ویژگی و هسته های فوق است. تفاوت ابعادی در سطح هر 2 سیلیکون به 1.95 میلی متر می رسد که 1.25 میلی متر آن به دلیل استفاده از هسته های Tensor و همچنین 0.7 میلی متر آن نیز به دلیل استفاده از هسته های RT خواهد بود. اما اگر تصور کرده اید که اختلاف های فوق به همین سادگی توضیح پذیر بوده و متوجه تمام داستان شده اید، باید بگوییم که احتمالا اشتباه کرده اید!
تراشه ی TU102 که برای استفاده در کارت گرافیک RTX 2080 Ti طراحی شده است، دارای ابعاد 754 mm² است که با حذف هسته های فوق، تا 684 mm² کوچکتر می شود؛ در نتیجه تفاوت سایز تراشه های انویدیا تنها به دلیل استفاده از هسته های RT و Tensor نبوده و ابعاد هسته ها، تعداد ترانزیستورها، گیت و مدارهای داخلی، حافظه های ذخیره سازی و مجموعه های دستورالعمل های بزرگتر در تورینگ نیز در سایز بندی این سیلیکون ها موثر واقع شده اند.
سیلیکون مورد استفاده در RTX 2060، مدل TU106 است پرفورمنسی نزدیک به GP104 در کارت گرافیک GTX 1080 را به اجرا می گذارد؛ جالب است بدانید که با وجود استفاده از هسته های کمتر CUDA و کاهش لیتوگرافی از 16 نانومتر به 12 نانومتر در TU106، ابعاد این تراشه همچنان از GP104 بزرگتر است.
دیدگاهتان را بنویسید