در روز زمین، خبرهای جالبی برای دارندگان خودروهای الکتریکی منتشر شده است! ظاهرا محققان در حال آزمایش نصب پنل خورشیدی بر روی ماشین الکتریکی به منظور شارژ خودروهای الکتریکی هستند. پروژهای که از کشور استرالیا آغاز شده است و ممکن است آغاز راه جایگزینی برای شارژ ماشین الکتریکی با انرژی خورشیدی باشد.
- روش جدید تمیز کردن پنل خورشیدی، میزان استفاده از آب را کاهش میدهد
- پنلهای خورشیدی تویوتا پریوس میتوانند آنها را از شارژ مجدد بینیاز کنند
چگونگی نصب پنل خورشیدی بر روی ماشین الکتریکی
این پروژه Charge Around Australia نام دارد و توسط دانشمند دانشگاه نیوکاسل، پل داستور و کارآفرین انرژیهای تجدید پذیر، استوارت مکبین، هدایت میشود که هدف اصلی آنها در این پروژه جاه طلبانه، رانندگی مسیر 14 هزار کیلومتری در سراسر استرالیا با استفاده از صفحات خورشیدی قابل حمل و چاپی است. این پروژه به تنهایی میتواند اولین گام در نشان دادن استفادهی درست و بهینه از منابع انرژی برای وسایل نقلیه الکتریکی است تا بتواند اولین قدم برای برای بهبود دسترسی به شارژ الکتریکی باشد. اگر خبرهای قبلی مرتبط به این حوزه را مطالعه کرده باشید میدانید که بیشترین مشکلی که ماشینهای الکتریکی با آن دست و پنجه نرم میکنند، شارژ شدن آنهاست. اکنون با توسعهی این پروژه به نظر همه چیز درست میآید نه؟
تصور کنید که در حال رانندگی با خودروی الکتریکی خود هستید و هیچگاه اخطار کمبود انرژی باتری را دریافت نخواهید کرد! چرا که در طول مسیر و هوای آفتابی بیرون ماشین، خودرو الکتریکی شما پیوسته در حال شارژ شدن میباشد و شما میتوانید از حداکثر توان آن استفاده کنید. باید قبول کرد که وسایل نقلیه الکتریکی روز به روز محبوبتر میشوند. برای مثال در نظر داشته باشید که فروش خودروهای برقی از سال 2020 تا 2021 80 درصد افزایش یافته است و 7.2 درصد از فروش جهانی خودرو را تشکیل میدهد. همانطور که وسایل نقلیه الکتریکی بیشتری در جاده ها قرار میگیرند، کمبود شارژر به یک مشکل بزرگ و بزرگ تبدیل میشود. از آنجایی که افزایش ایستگاههای شارژ نسبت به خرید خودروهای الکتریکی در جایگاه عقبتری قرار دارد، منابع شارژ جایگزین (مانند پنلهای خورشیدی) میتوانند فرصت جدیدی برای تامین برق خودروهای الکتریکی باشند.
داستور به در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز گفت که امیدوار است این پروژه بتواند به کاهش “اضطراب رانندگان در محدودهی جابجایی خودروهای الکتریکی” کمک کند. در دنیایی که در هر گوشهای از جهان یک پمپ بنزین وجود دارد، برخی از رانندگان وسایل نقلیه الکتریکی – و خریداران بالقوه – ممکن است نگران کمبود جایگاههای شارژ خودروهای خود باشند. این اضطراب ترسی است که رانندگان وسایل نقلیه الکتریکی ممکن است از اینکه باتری ماشینشان نتواند آنها را به شارژر بعدی برساند، نشات میگیرد. همین ترس میتواند مردم را از رانندگی وسایل نقلیه برقی در فواصل طولانی یا در مناطق دورافتاده باز دارد یا آنها را از خرید این محصول منصرف کند.
دستور به رویترز گفت:
«این آزمایش یک بستر آزمایشی ایدهآل است و میتواند به ما اطلاعاتی درباره نحوه استفاده و تامین انرژی در مکانهای دوردست، به عنوان مثال، در فضا را هم به ما بدهد».
این پروژه بلند پروازانه در طول 84 روز انجام میشود و آغاز آن در ماه سپتامبر در نیوکاسل است. این تیم به پنلهای خورشیدی 18 و 59 فوتی متکی است که میتوانند در کنار خودرو قرار گیرند تا انرژی خورشید را جذب کنند. پنلها از مواد PET ساخته شدهاند، که همان پلاستیکی است که برای ساخت بطریهای آب استفاده میشود و با “رنگ خورشیدی مبتنی بر آب” روی چاپگری که برای چاپ برچسب روی بطریها استفاده میشود، چاپ میشود.
استوارت مکبین در کنار آقای داستور هدایت این مسابقه را بر عهده خواهد داشت. هنگامی که آنها نیاز به شارژ دارند، میتوانند پنلهای کنار ماشین را باز کنند، و در صورت عدم استفاده، پنلها در یک چمدان با وزن نزدیک به 100 پوند قرار میگیرند. طبق اعلام وبسایت Charge Around استرالیا، یک وسیله نقلیه پشتیبانی خودرو نیز «بهعنوان خانه متحرک تیم و به عنوان ایستگاه صحرایی » این تیم را همراهی میکند. مک بین و داستور از 70 مدرسه در طول مسیر بازدید خواهند کرد تا فناوری جدید را به دانش آموزان نشان دهند و آنها را در جریان آخرین تکنولوژی روز دنیا قرار دهند.
نه دا داش خورشید به هر متر مربع زمین بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ وات انرژی هدیه می کنه . اکنون پنلهایی به مساحت ۲ متر مربع ساختن که تا ۵۰۰ وات هم تولید برق dcمی کنه . که تو بازار فراوان هستند . تازه این انرژی جهت شارژ باطریهای خورشیدی خودرو هست .
به گفته خود ایلان ماسک نصب پنل خورشیدی روی ماشین بعلت بهره وری پایین پنل های خورشیدی ارزش ندارد
هیوندا روی یکی از مدلهاش نصب کرده و قراره در سال فقط به اندازه 1000 کیلومتر مسافت برق تولید کنه که هم قیمت ماشین رو افزایش میده هم از سقف جمع شو خبری نیست
چه حرفیه.
کل انرژی خورشید در هر متر مربع در بهترین ساعات روز و بهترین مناطق جهان به حدود ۱۰۰ وات میرسه که اکثر مواقع همون ۵۰-۶۰ وات به ما میرسه.
بهترین پنل های خورشیدی حدود ۲۰درصد و پنلهایی که هنوز در آزمایشگاه ها هستن شاید به ۴۰درصد تبدیل انرژی خورشیدی به برق برسن.
پس نهایت میشه ۴۰درصد از ۶۰ وات میشه ۲۴وات در هر متر مربع انرژی خورشید رو به برق تبدبل کنیم اگر هیچگونه تلفاتی نداشته باشیم.
کل سطح ماشین در معرض خورشید چقدره؟ حدود ۵-۶متر مربع. ضرب کنیم میشه حدودا ۱۵۰وات.
حالا شما چطور میتونی خودرویی بسازی که ۱۵۰وات مصرف داشته باشه برای حرکت؟
الان خودروی تسلا با ضریب عالی و مصرف بینظیر، حدودن ۱۰۰کیلووات ساعت برای ۴۰۰کیلومتر میخواد که میشه حدودن ۱کیلووات ساعت برای ۴ کیلومتر. یعنی اگر قرار باشه ۱۵۰وات ساعت به بهترین خودروی الکتریکی جهان بدیم، نهایت نهایت میتونه نیم کیلومتر در هر ۱ ساعت بره، اونم فقط در روز!
قدم زدن انسان، ۵ کیلومتر در ساعت هست.
دادا اشتباه میزنی!
این نگفته که با 150 وات با خودروی الکتریکی راه برن! یا پنل ها قراره حرکتش بدن.
بلکه گفته پنل ها قراره شارژ کنن باطری های ماشین رو…یعنی حرکت ماشین ربطی به پنل نداره باطری حرکتش میده…پنل فقط باطری رو شارژ میکنه حالا میخواد یه روز بکشه یا یه ماه مهم اینه که شما دیگه وسط جاده و بیابون نمیمونی دنبال ایستگاه شارژ باطری بگردی!
نه اشتباه است اطلاعاتتون
هر متر مربع خورشید ۱۰۰۰ وات
انرژی میتابونه در حالت عمود و ماکسیسمم
نکته مورد توجه اینه که ۲۰ تا ۳۰ درصد
ماکسیمم پنل خورشیدیه که از ۱۰۰۰ وات بتونه ۲۰۰ ۳۰۰ وات بگیره در بهترین حالت
نتیجه میشه این که ازین پنل ها برای ماشین در حد اینه که بجای ۵۰۰ کلیومتر برفرض با باطری میتونه با پنل تا ۶۵۰ کلیومتر مسافت طی کنه همین
چیز خاصیم نیست ماشین هم زشت میکنه کلا بیخیالش شیم بهتره
بله بله یه صفر جا انداختم. ولی همچنان ایده ی چرتی هست.