دکتر موریس چنگ، بنیانگذار TSMC، سه سال پیش پیشبینی کرده بود که پاتریک گلسینگر، مدیرعامل اینتل، ممکن است نتواند تغییرات قابل توجهی در این شرکت ایجاد کند. طبق پیش بینی بنیانگذار TSMC، شرکت اینتل اعلام کرد که گلسینگر از سمت خود کنارهگیری خواهد کرد و در حالی که شرکت به دنبال جانشین او میگردد، دو مدیرعامل مشترک بهعنوان مدیران موقت منصوب خواهند شد. گلسینگر که در سال 2021 به عنوان مدیرعامل اینتل منصوب شد، بلافاصله استراتژی جاهطلبانهای را برای بازگرداندن رهبری اینتل در فناوری پردازش اعلام کرد و همچنین قصد داشت یک بخش تولید قراردادی راهاندازی کند تا با TSMC رقابت کند.
بنیانگذار TSMC در آن زمان باور داشت که گلسینگر به دلیل نزدیکی به سن بازنشستگی قادر نخواهد بود تغییرات اساسی و لازم در اینتل ایجاد کند. گلسینگر که در سال 2021 رهبری اینتل را بر عهده گرفت، به سرعت با اظهارات خود درباره TSMC توجهات زیادی را جلب کرد. پیش از او، اینتل به تدریج رهبری خود را در تولید چیپ به TSMC واگذار کرده بود، شرکتی که به برندهای بزرگی مانند NVIDIA و Qualcomm چیپ تأمین میکرد. مدل تولید قراردادی TSMC باعث شد تا این شرکت تبدیل به یکی از بزرگترین شرکتهای جهان شود و در همین حال، اینتل با چالش بزرگی از سوی اپل روبهرو بود که تصمیم گرفت پردازندههای داخلی خود را برای خط تولید مکبوکها استفاده کند.
TSMC همچنین پردازندههای مذکور را تولید میکند و تغییر استراتژی اپل نشان داد که فرآیندهای تولید این شرکت میتوانند با تلاشهای اپل برای استفاده از معماری غیر x86 در چیپهای کامپیوتری شخصی، همسطح و رقابتی باشند.
در همان سال، گلسینگر بهطور غیرمستقیم به TSMC اشاره کرد و اظهار داشت که تأسیسات تولیدی این شرکت در تایوان به دلیل تنشهای ژئوپولیتیکی بین تایوان و چین، با ریسکهایی مواجه هستند. در یک رویداد در Credit Suisse، گلسینگر گفت:
“جهان به یک زنجیره تأمین مقاومتر و متعادلتر از نظر ژئوپولیتیک نیاز دارد” و افزود شاهد استقبال و هیجان زیادی برای حمایت از ما در ورود به این بازار بوده است.”
اظهارات گلسینگر در تایوان واکنشهای زیادی را برانگیخت، به طوری که دکتر مارک لیو، رئیس پیشین TSMC، و دکتر موریس چنگ، بنیانگذار این شرکت، به آن پاسخ دادند. لیو اعلام کرد که TSMC “هیچگاه درباره سایر شرکتهای صنعت بد نمیگوید” و اضافه کرد که نظرات گلسینگر در صنعت نیمههادی چندان مورد تایید نیست.
چنگ اما واکنشی صریحتر داشت و به اینتل توصیه کرد که برای موفقیت در تلاشهای بازسازی خود، باید بر روی نقاط ضعف TSMC تمرکز کند. او همچنین یادآور شد که در سال 2015 در دیداری با گلسینگر، تحت تاثیر توانایی او در خلاصهسازی تاریخ پرفراز و نشیب اینتل در 15 دقیقه قرار گرفته بود. این علاقهمندی چنگ از اظهارات اخیر گلسینگر او را شگفتزده کرد.
بنیانگذار TSMC، نظرات گلسینگر را به تلاش او برای جلب یارانههای دولتی برای اینتل نسبت داد. طبق قانون دوحزبی CHIPS و Science Act در دوران ریاستجمهوری بایدن-هاریس، اینتل 7.8 میلیارد دلار یارانه دریافت کرده است تا تولید چیپ در داخل ایالات متحده را تقویت کند.
چنگ اظهار کرد که اگرچه برنامههای گلسینگر بسیار بلندپروازانه بود، اما سن بازنشستگی اجباری 65 سال در اینتل، فرصت محدودی برای اجرای تغییرات به او میدهد. گلسینگر در آن زمان 60 سال داشت و در مارس سال آینده 64 ساله خواهد شد. دوران مدیریتی او در اینتل با تلاشهای مستمر برای حل مشکلات متعدد همراه بود. علاوه بر تأثیر منفی تورم و نرخ بهره بالا بر بازار کامپیوتر شخصی اینتل و دشواریهای جمعآوری سرمایه، سلطه انویدیا در صنعت هوش مصنوعی عملاً موجب شد که اینتل در بازاری دیگر که تحت تسلط رقبا قرار داشت، به حاشیه رانده شود.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید