قانون بودجه سال 97 کشور نکات و حاشیه های بسیار زیادی داشته است. تعداد زیادی از این نکات مربوط به حوزه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و معیشتی بوده و خارج از تخصص و دانش یک سایت فعال در زمینه تکنولوژی به نظر می رسند. اما باز هم در این بین در بخش های مرتبط با فناوری و به خصوص خودرو می توان به علامت سوال های متعددی رسید که هیچ پاسخ روشنی برای آنها وجود ندارد. یکی از این گره های کور قانون بودجه سال 97، تعرفه اتومبیل های وارداتی در زمینه ماشین های هیبریدی است.
خودروهای هیبریدی را باید پلی برای حالت گذار از عصر بنزین و گازوئیل به دوره ماشین های الکتریکی دانست. بسیاری از شرکت های خودروساز در سراسر جهان در این شرایط گذار اتومبیل های هیبریدی تولید می کنند تا در آینده به تکنولوژی های ارزان قیمت لازم برای ساخت انبوه ماشین های الکتریکی دست پیدا کنند. اگر بخواهیم طرز کار یک ماشین هیبریدی را به ساده ترین شکل ممکن توضیح دهیم باید گفت یک ماشین هیبریدی دارای دو پیشرانه الکتریکی و دیزلی (یا بنزینی و در حالت کلی موتور احتراق داخلی) است. نوع پیکربندی ماشین به شکلیست که در زمان آغاز به حرکت خودرو تنها موتور الکتریکی به فعالیت می پردازد زیرا در این حالت بیشترین بهره وری را در اختیار راننده قرار می دهد، سپس در هنگام حرکت سریع و یا در جاده های بیرون شهری تنها از موتور احتراق داخلی استفاده می شود زیرا پیشرانه الکتریکی دارای برد قابل پیمایش نسبتا کمی است. همچنین می توان برای شتاب گیری سریع تر هر دو موتور را مورد استفاده قرار داد که در این حالت ماشین به بیشترین سرعت و شتاب خود می رسد. ضمن اینکه در صورت به پایان رسیدن سوخت فسیلی مورد استفاده می توان تنها از موتور الکتریکی برای حرکت استفاده کرد که البته سرعت پایین تر و مسافت قابل پیمایش کمتری نتیجه آن خواهد بود. با اینکه تکنولوژی های به کار رفته در ماشین های هیبریدی شرکت های مختلف تا اندازه ای با هم متفاوت است و البته در نسل های جدید پیچیدگی های فنی بسیار بیشتری نیز دارد، می توان به همین توضیح بسیار ساده برای ادامه بحث اکتفا کرد.
مجموعه تکنولوژی های به کار رفته در خودروهای هیبریدی یک دستاورد مهم دارند و آن کاهش مصرف سوخت خودروهاست که به نوبه خود منجر به کاهش هزینه ها برای صاحب ماشین و کاهش آلودگی ایجاد شده از طریق مصرف سوخت های فسیلی مانند بنزین و دیزل می شود. همین یک جمله کافیست تا به اهمیت ماشین های هیبریدی در کشوری مانند ایران که از آلودگی شدید هوا رنج می برد پی برد. در سال های اخیر کلانشهرهای کشور همواره با مشکل بزرگ آلودگی هوا به خصوص در اواخر پاییز و ابتدای زمستان دست به گریبان بوده اند و راهکارهای پیشنهادی توسط مقامات مسئول مانند تعطیلی مدارس و اجرای طرح زوج و فرد عموما مقطعی و کوتاه مدت هستند. همین اتفاق باعث شده در بازه های زمانی اشاره شده تعداد افرادی که به دلایلی مانند مشکلات تنفسی یا قلبی و عروقی به بیمارستان ها مراجعه می کنند نیز به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یابد. در چنین شرایطی ماشین های هیبریدی می توانند نقش پررنگی در کاهش آلودگی شهرهای بزرگ ایفا کنند.
عکس: FinancialTribune
اما 28 آذر ماه گذشته تعرفه های جدیدی برای خودروهای وارداتی به تصویب رسید که عملا رویای نوسازی انبوه خودروهای حاضر در کشور را به پایان رساند. بر این اساس تعرفه واردات خودروهایی با گنجایش موتور بین 1 تا 1.5 لیتر که بیشترین پتانسیل خرید در کشور را برای طبقه متوسط جامعه دارند با افزایش 25 درصدی از 30 به 55 درصد رسید. به عبارت دیگر، برای مثال یک خودروی کوچک و کم مصرف خارجی که از جدیدترین استانداردهای روز جهان نیز بهره می برد و قیمتی 18000 دلاری دارد، قبلا با در نظر گرفته تعرفه با قیمتی حدودی 95 میلیون تومان در کشور به فروش می رسید (که البته به دلیل بالا بودن نرخ دلار بسیار گران به نظر می رسد)، اما همین خودرو با تعرفه های جدید قیمتی 115 میلیون تومانی خواهد داشت که برای یک ماشین در پایین ترین رده قیمتی بازارهای بین المللی بسیار گران است. اما دلیل اتخاذ چنین تصمیمی راه را برای انتقاد از آن مسدود می کند. همواره حمایت از تولیدات و خودروسازان داخلی به عنوان اهرم فشاری برای افزایش تعرفه واردات عنوان می شود و انتقادات گسترده خریداران نیز تاثیری در این سیاست یک طرفه به نفع خودروسازان ندارد.
اوضاع برای ماشین های هیبریدی هم بهتر از این نیست. بر اساس برنامه جدید بودجه، تعرفه واردات ماشین های هیبریدی از سال آینده با افزایش 1000 درصدی از 4% به 45% برای ماشین هایی با حجم موتور بین 1500 تا 2000 سی سی خواهد رسید که باعث می شود یک ماشین هیبریدی با قیمتی نجومی وارد کشور شود و خرید آن برای بخش زیادی از جامعه ایران غیر ممکن شود. برای نمونه می توان تویوتا پرایوس را در نظر گرفت. این ماشین در حال حاضر پرفروش ترین خودروی هیبریدی در جهان است که قیمتی نزدیک به 24 هزار دلار در بازارهای جهانی دارد و به دلیل قیمت پایین و امکانات بروز، طرفداران بسیار زیادی هم در سراسر جهان به دست آورده. با فرض قیمت 4000 تومانی برای دلار قیمت این ماشین باید در حدود 95 میلیون تومان بدون تعرفه واردات باشد و در گذشته نیز با 4% تعرفه با قیمت نزدیک به 100 میلیون وارد بازار کشور میشده است اما پس از اعمال تعرفه واردات خودروهای هیبریدی، قیمت آن به 140 میلیون تومان می رسد. نکته تاسف برانگیز آن است که منطق ارائه شده مبنی بر “افزایش تعرفه برای حمایت از تولید داخلی” در اینجا کاربرد ندارد زیرا هیچ یک از شرکت های خودروساز داخلی ماشین هیبریدی در خط تولید خود ندارند و در نتیجه نیازی به حمایت از آنها در این زمینه دیده نمی شود.
خودروسازان داخلی به این ترتیب نه تنها از رقابت با شرکت های بین المللی خودداری می کنند و بازار داخل کشور را نیز در انحصار خود دارند، بلکه نیازی به افزایش کیفیت ماشین های تولید شده خود نخواهند دید و حتی برای رعایت استانداردهای جدید هم از خود مقاومت نشان داده و مردم را به افزایش قیمت ماشین هایی مانند پراید تا میزان 50 میلیون تومان تهدید می کنند. خودروهای هیبریدی نیز که می توانند نقشی در کاهش آلودگی هوا ایفا کرده و کمکی در راستای افزایش سلامت جامعه و نجات جان شهروندان از آلودگی هوا داشته باشند نیز در برابر سد محکم واردات و حمایت از خودروسازان داخلی که اصلا به تولید ماشین های مشابه نمی پردازند قرار می گیرند تا در نهایت این پرسش همچنان بی پاسخ باقی بماند که چرا تعرفه واردات خودروهای هیبریدی 1000 درصد افزایش داشته است؟
یعنی میخوای بگی تا حالا موفق نشدن!
عزیزم! روحانی، محمود جون با رییسی به نظرت فرقی دارن؟
صلوات محمدی ختم کن :emoji0
این دولت تا جایی که مردم با تصمیم شون مخالفت نکنن و اعتراض نکنن پیش میرن و مردم تیغ میزنن و جیب خودشون پر میکنن
به دولت گله نکنید باید از خودتون گله مند باشید که چرا هیچ اعتراضی نکردید.
انَّ اللَّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّي يُغَيِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ
خداوند سرنوشت هیچ قوم( و ملّتی) را تغییر نمی دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند!
چشمت به دست بالا دستی نباشه
خود باید یک کاری بکنی هموطن
به لطف فلانی ،،، اینجا همه چی برعکسه
کاش حداقل سر تیتر نامه ها “جمهوری اسلامی ” نبود
می نوشتند دیکتاتوری روحانی و شرکا + تیم ذخیره
می خان ما رو از اسلام زده کنن آدم نیستن
دیگه تا زمانی که نفت هست و پول نفت هم سرازیره حسابهاست همین آشه و همین کاسه
تا زمانی که انحصار و مافیا بازی هست مسئولین میخورن و چاق و چله میشن و مردم بدبخت هم میمیرند
مقاومت هم بی فایدست چون مردم تو هر شرایطی خریدن و میخرن و همیشه هم سرشون کلاه میره
و مسئولین نهایت تلاش رو میکنن که این سود کلان رو ثابت و بی خطر نگه دارن
وگرنه با این ثروتی که این مملکت داره مطمئن باشید اگر دست یه آدم با شعور بود الان هم ماشین برقی داشتیم
و هم هوای تمیز و هم مردم شاد و هم بیمارستانهای خالی
امیدوارم خداوند سایه این سوختهای فسیلی رو از روی این کشور برداره
کشور عزیزمون خودش خودروی برقی داره دیگه نیازی به بنجولهای خارجی نیست اخه سایپا خودشیرینی کرده ی افتوبه برقی زده که 500 هزار تومن هم نمی ارزه
البته مردم همیشه در صحنه میخرن شک نکنین
فقط موندم کدوم حروم زاده ای به این ماشین مجوز فروش داده که امنیتش 0 هست فعلا که گندش در امد ثمند رو تو اروپا 3 میلیون میخرم اونم نه به عنوان خودرون بلکه اوراقی 3 میلیون میخرن چون هیچ یا از استانداردهای خودرو رو نداره و اصلا خودرو به حساب نمیاد حالا هر چی سمند اشغاله این 100 برابر از سمند اشغالتره
با سایپا مادر اطمینان رو شوهر دهید
زمانی که آقای آرین به وزیر وقت یکی از دولت های گذشته نامه میزنه و میگه که میخواد ماشین برقی تولید کنه و اون وزیر بهش میگه که طرح شما اینده ای نداره چون که اون وزیر شوهرش وارد کننده بنزین بوده شما چه توقعی از بعضی از مسئولین دارید این حرف منو تلویزیون در برنامه ثریا روی انتن رفته چن سال پیش.:(
اینا بیان ویران خودرو با شایپا مطمعن درشکه های آشغالشون رو کی بخره کی بنزین آشغالشون رو استفاده کنه مملکت کلا شده مافیا فقط مافیا خدارحمت کنه این مملکت رو:(:(
بعله ما تا انقلاب مهدی ایستاده ایم:)
فقط شعار و حرف …
نگاه کنید، پیشرفت فقط بحث سرمایه گذاری و تولید علم نیست.
الان بر خلاف تصور بسیاری از ما که شاید تا ده سال قبل فکر می کردیم خودروهای برقی تا پنجاه سال دیگه هم نمیاد ولی میدونیم تا چند سال دیگه فراگیر خواهد شد.
خب چه اتفاقی می افته؟ کشورهای غربی براشون صرفه جویی در هزینه خواهد بود چون خودشون نفت نداشتن و خریدار نفت بودن.
برای کشورهایی مثل ما چی؟
برای ماها یعنی کاهش درآمد!
چون وقتی اتوموبیل های جهان نیازشون به بنزین حذف بشه مطمئن باشید قیمت جهانی نفت که یکی از مهمترین مشتقاتش بنزین بوده کاهش پیدا خواهد کرد.
دولت ما اصلیترین منبع درآمدش فروش نفت هست، پس دولت بودجش کاهش پیدا میکنه!
یکی دیگه از منابع درآمد دولت فروش بنزین در بازار داخل هست، پس اگه قرار باشه درآمد داخلیش هم از دست بده اوضاع بسیاری بدی خواهد بود.
پس اجازه نمیده بازار داخلی پر از خودروهای برقی و حتی هیبریدی بشه!
ریشه اینها کجاست؟
وقتی یک کشور جدا از بحث علم و سرمایگذاری لازم، مهمتر از اون سالها و دهه ها زمان ازدست میده باید منتظر چنین روزی باشه.
ایران خودرو و سایپا یک ساله نمی تونن خودشونو به بنز و تویتا برسونن در حالی که اونها با سرعت در حال پیشرفت هستند.
اینها نتیجه سالها درجا زدن و از دست دادن زمان هست.
و شما میبینید که بر خلاف قبل که بهانه پول نداریم، تحریم هستیم، اینبار خود حکومت جلوی پیشرفت و آسایش مردم خودش رو میگیره.
ریشه اینها هم در رفتار خودمون با دنیا هست که جز فرصت سوزی چیزی برامون نداشته.
بله “ما تا آخر ایستاده ایم” و اونها حرکت که هیچ کم کم به فکر پرواز هستند.
کشور عجیبی داریم ، همیشه ساز مخالف میزنه توی هر مهمی !
منفعت طلبی به هر قیمتی . انحصار
شاید هم تو فکر تولید پراید هیبریدی هستند!