شرکت سامسونگ را می توان رهبر بازار تلویزیون هوشمند دانست. این کمپانی با به کارگیری فناوریهای برجسته ای چون QLED, MicroLED و QD-OLED می خواهد عرصه را برای رقبا تنگ کند. سامسونگ در زمینه محصولات تصویری برنامههای بزرگی در سر دارد و برای مثال بخش Visual Display این شرکت، با به کارگیری فناوریهای جدید QLED ، MicroLED و QD-OLED در نظر دارد تا فشار سختی را به دیگر رقیبان وارد کنید.
سامسونگ مدتهاست بر بازار پنلهای صفحه نمایش رهبری می کند و این موضوع حتی در دهه 2000 به خوبی آشکار شد. به نحوی که دو پنل LCD یا PDP از پرکاربردترین پنلهای بازار به شمار می رفتند و در این بین سامسونگ در بخش پنل LCD رهبری می کرد و سامسونگ SDI نیز با تولید قطعات مرتبط، تمرکزی روی پنلهای PDP داشت تا بازار را تصاحب کند.
چنین تحولاتی را نباید نادرست بشماریم و به نوعی صحیح است، زیرا آینده مشخص نمی کند و اطمینانی هم نمی توان به آن داشت که سرنوشت بازار پنلهای صفحه نمایش به کجا می رسد. دو شرکت اپل و فاکسکان پیش تر مشخص کردند که می خواهند روی پنل MicroLED برای دستگاههای کوچکتر به جز نمایشگر بزرگ تمرکز کنند. گذشته از آن شارپ که به عنوان زیرمجموعه فاکسکان شناخته می شود، در حال حاضر تحقیقاتی را پیرامون پنلهای OLED بزرگ آغاز کرده است. علاوه بر این شرکتها، کمپانیهای دیگری هم وجود دارند که می خواهند خودی نشان دهند و از جمله باید به BOE, Innolux, HannStar Display, AU Optronics, Japan Display و Panasonic اشاره کرد. در کنار آنها نیز شرکتهایی مشاهده می شوند که بیشتر به پنلهای LCD روی آورند و به طور مثال می توان Sony, Philips, TCL, Skyworth, Hisense, Toshiba, Haier, Changhong, Vizio, Sanyo, Hitachi, Pioneer و Mitsubishi را نام برد.
اظهار نظر درباره فناوری نسل بعدی پنل صفحه نمایش امر دشواری است. در حال حاضر اکوسیستم پنل LCD در میان شرکتهایی به جز سامسونگ و الجی بسیار فعال است. در این بین تلویزیونهای QLED الجی هم به چشم می خورند که اگرچه سودآوری دارند اما این سودآوری در بازارهای نامشخصی صورت می گیرد. الجی درباره فناوریهای نسل بعدی پنل نمایشگر بسیار نگران است و در حال حاضر نیز روی فناوری نانوسل به عنوان یک فناوری که فیلترهای رنگی را به روی LCD اضافه می کند، مشغول کار است. سامسونگ هم با فناوری MicroLED بازارهای مختلف را هدف قرار داده، برای مثال یک مدل 215 اینچی با هدف تجاری و یک مدل 75 اینچی برای بازار مصرف در نظر گرفته است.
مدل 75 اینچی در واقع بروزرسانی شده و برای سال 2019 به 149 اینچ رسیده که این نشان می دهد، این غول فناوری کره جنوبی توانسته عملکرد موفقی از خود نشان دهد. در فناوری MicroLED ، از تک LEDها به عنوان هر پیکسل استفاده می شود و این یعنی سامسونگ توانایی کوچک تر کردن پیکسل و افزایش حجم آنها را دارد و در این بین وضوح بهتری را باید در تلویزیونهای آینده این شرکت مشاهده کرد. با کاهش ابعاد پیکسل، به مراتب هزینه تولید نیز کاهش پیدا خواهد کرد. با کاهش هزینه تولید گسترش کسب و کار صورت می گیرد و این می تواند موفقیتهای آینده را تضمین کند. سونی به دنبال تولید تلویزیونهای هوشمند نوآورانه است، تلویزیونهایی که در هر جایی قابلیت تولید دارند.
شرکتی که ارزش خود را از دست میدهد
برخی شرکتها متاسفانه نتوانستند عملکرد موفقیت آمیزی در این عرصه داشته باشند. ما انتظار داریم شرکت سامسونگ از سال 2020 تولید پنلهای QD-OLED را آغاز کند. البته نمونه تجاری از سال 2021 راهی بازار می شود و یک نمونه پرچمدار هم در میان آنها وجود خواهد داشت. با این حال الجی زمانی می تواند خود را به سامسونگ نزدیک کند که موجب تقویت رقبا چینی شده و فروش تلویزیونهای OLED را هم افزایش دهد.
یکی دیگر از نقاط ضعف فناوری الجی پیکسل سوختگی است. برای مثال در فناوری QD-OLED سامسونگ از پیکسل problematic آبی به عنوان منبع نور بهره گرفته می شود که در کنار آن فیلترهای رنگی قرمز و سبز نیز در فناوری QD به کار گرفته می شود. با این حساب در تئوری مورد اشاره احتمال سوختگی پیکسل به مراتب کمتر است. اگر با توجه به تئوری، فناوری QD-OLED سامسونگ بتواند مانع از سوختگی پیکسل شود، تلویزیون هوشمند این شرکت نیز می تواند رنگهای واقعی را به نمایش درآورد.
یکی از معایب اصلی فناوری اولد الجی بهره گرفتن از منابع نوری مختلف آبی، قرمز و سبز است. متاسفانه پیکسلهای آبی به سرعت می سوزند زیرا از کنتراست بالایی بهره می برند. اما در فناوری QD-OLED سامسونگ، سعی شده پیکسلهای آبی به عنوان فرستنده نور انتخاب شوند. با این حساب این انحراف عملکردی در کار نیست و پیکسلهای آبی یا با هم عمل می کنند یا همزمان از بین می روند. به لطف فناوری کوانتوم دات، از تولید رنگهای پروضوح جلوگیری شده و در عین حال مصرف انرژی پیکسل آبی نیز کاهش پیدا می کند.
خوشبختانه فناوری QD-OLED سامسونگ انعطاف پذیری بسیاری داشته و شرکت سازنده عجله ای در آشکار ساختن تمامی قابلیتهای آن ندارد. تلویزیونهای QLED سامسونگ در نسل جدید به مراتب عملکرد بهتری خواهند داشت و سال 2020 باید شاهد عرضه آنها باشیم. یکی از مدیران ارشد سامسونگ در مصاحبه با رسانهها اظهار داشت:
” ما حقیقتا نمی خواهیم در چند سال آینده عرضه تلویزیونهای OLED را ادامه دهیم.”
این مدیر ارشد افزود:
” شرکت براساس طرح در نظر گرفته شده می خواهد در سال 2019 بیش از 5 میلیون دستگاه تلویزیون QLED را در بازار عرضه کند. ما می خواهیم وقت بیشتری روی بررسی تلویزیونهای OLED بگذاریم تا مانع از مشکل پیکسل سوختگی آنها شویم. یعنی برای راه اندازی نسل جدید OLEDها در آینده باید این بررسی صورت گیرد.”
در مدلهای 2017 و 2018 تلویزیونهای OLED الجی پیکسل سوختگی بسیار شایع است. الجی در نظر دارد تا این مسئله را هر چه سریعتر برطرف سازد زیرا در غیر این صورت ضررهای بزرگی به دنبال خواهد داشت. متاسفانه این پیکسل سوختگی تنها برای الجی مشکلی به دنبال نخواهد داشت، زیرا این شرکت کره ای با بیش از 15 تولیدکننده جهت تامین پنل OLED آنها همکاری می کند و این یعنی موجب خواهد شد سایر تولیدکنندگان نیز با این مسئله مواجه شوند.
الجی تمام راه حلهای خود را به کار گرفته و راه دیگری ندارد. اما سامسونگ با هوشمندی سه نوع فناوری را پیش رو خود قرار داد که هر یک جنبههای مثبتی داشته و رشد فروشی برای این شرکت به دنبال خواهند داشت. از جمله این فناوریها باید به QLED, MICROLED، QD-OLED اشاره کرد. بدون شک با شکست الجی در بحث فناوری صفحه نمایش، مشتریان بیشتری به سمت سامسونگ خواهند آمد و پنل خود را توسط این غول فناوری کره ای تامین می کنند.
مسئله به وجود آمده برای الجی ارزش تلویزیونهای OLED را کاهش خواهد داد و در این بین سامسونگ با تلویزیونهای QD-OLED خود می تواند بازار را تصاحب کند. موارد مورد اشاره ای که فناوری OLED را در خطر از دست دادن ارزش می کند، موجب خواهد شد تا الجی برنامه جدیدی اتخاذ کند. در CES 2019 این شرکت از OLED منعطف خود رونمایی کرده و این نشان می دهد که فناوری مذکور قابلیتهای بسیاری دارد و پیش از آن که ارزش این نوع فناوری از بین رود، LG باید تصمیمات دیگری گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید