بسیاری از شما با قانون مور آشنایی دارد. آقای گوردون مور (Gordon Moore)، مدیرعامل سابق شرکت اینتل در سال 1965 این نظریه را مطرح کرد که چگونه تعداد ترانزیستورها در یک مدار مجتمع متراکم (IC) هر سال دو برابر میشود. مور البته در سال 1975 قانون خود را اصلاح کرد و اعلام کرد که تعداد ترانزیستورها هر دو سال یک بار دو برابر میشوند. در حال حاضر شرکتهای سازنده تراشه مانند TSMC و سامسونگ توانایی ساخت تراشههایی با نود پردازشی 5 نانومتری را دارند و این یعنی قانون مور هنوز درست از آب درآمده است.
صنعت تولید تراشه های مدرن مدیون ASML
در حالیکه TSMC امیدوار بود که بتواند تراشههای 3 نانومتری را سال آینده عرضه کند، برترین شرکت ریختهگری جهان در حال حاضر مشغول استفاده از نود پردازشی 4 نانومتری به جای 3 نانومتری مورد انتظار برای تراشههای A16 Bionic اپل است. در نتیجه این تغییر آیفون 14 سال 2022 احتمالاً به قدرتمندی و کم مصرفی تراشهای که از ابتدا انتظارش را داشتند نخواهد بود. از طرف دیگر سامسونگ نیز امیدوار است که تولید انبوه تراشههای 3 نانومتری را از سال 2023 آغاز کند و در عین حال چیپست اسنپدراگون 898 کوالکام را برای سال آینده با نود پردازشی 4 نانومتری تولید کند.
“بدون دستگاه EUV قانون مور چند سال پیش مرده بود!”
تعداد ترانزیستورهایی که امروزه تراشه های مدرن از آنها قدرت میگیرند باور نکردنی است. برای درک بهتر این ماجرا بهتر است بدانید که تراشه 5 نانومتری M1 اپل به 16 میلیارد ترانزیستور مجهز شده است. اما اصلا چگونه میتوان چنین قطعهای را طراحی کرد؟ پاسخ آن “با استفاده از دستگاه لیتوگرافی به وسیله اشعه ماوراءبنفش حد بالا” (EUV مخفف Extreme Ultraviolet) است. این ماشین EUV توسط شرکت هلندی ASML تولید میشود و بوسیله آن شرکت ریخته گری میتواند مدارهای کوچک را به ویفر تبدیل کرده و آنها تبدیل به تراشههای قدرتمندی خواهند شد که در گوشیهای هوشمند، تبلتها، گجتهای پوشیدنی و دستگاههای دیگر مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
طبق گفته Wired، شرکت ASML اولین دستگاه EUV تولید انبوه را در سال 2017 معرفی کرد. این شرکت در حال حاضر مشغول کار بر روی نسل آینده EUV است که از تکنیکهای پیشرفتهای برای کاهش اندازه طول موج مورد استفاده در دستگاه استفاده خواهد کرد. این به تراشهها اجازه میدهد که فضای بیشتری برای ترانزیستورهای بیشتر در اختیار داشته باشند. در نتیجه استفاده از ترانزیستورهای بیشتر درون تراشه، شاهد قدرت بیشتر و مصرف انرژی کمتر خواهیم بود.
هزینه هر EUV چیزی در حدود 150 میلیون دلار است. دقیقا به همین دلیل، تعداد ریختهگریهایی که میتوانند این دستگاه و تجهیزات را خریداری کنند محدود به عدد سه (TSMC، سامسونگ و اینتل) شده است. EUV نه تنها یک سرمایهگذاری عظیم است، بلکه یک قطعه بزرگ از تجهیزات است که تقریبا به بزرگی یک اتوبوس بوده و شامل 100 هزار قطعه و 2 کیلومتر کابل میشود. نوری که از EUV ساطع میشود از چندین آینه که به شدت صیقل داده شدهاند خارج شده و ویژگیهایی به کوچکی اندازه چندین اتم را بر روی ویفرها حک میکند.
اولین شرکتی که از نسل آینده ماشینهای EUV استفاده خواهد کرد احتمالا اینتل است. Jesús del Alamo، پرفسور MIT نسل آینده دستگاه EUV را یک دستگاه باورنکردنی نامیده است. آقای دل آلامو بر روی یک معماری ترانزیستوری نوین کار میکند و گفته است: “این یک محصول کاملاً انقلابی بوده و پیشرفتی است که میتواند سالها جان تازهای به این صنعت دهد.”
چین همچنان محروم از دستگاه EUV
باوجود نقش مهم و اساسی که دستگاه EUV در صنعت تولید تراشه ایفا میکند، ایالات متحده تلاش کرده تا چین را از دسترسی به این دستگاه محروم نگه دارد. آمریکا با تحت فشار قراردادن شرکت هلندی آن را از ارائه هر مجوزی که اجازه میدهد دستگاه EUV به ریختهگریهای چین ارسال شوند، بر حذز داشته است. تا اینجای کار هم ASML اعلام کرده که حتی یک دستگاه هم به این کشور ارسال نکرده است.
Semiconductor Manufacturing International Corp یا همان SMIC بزرگترین کارخانه ریختهگری در چین را دارد و ظاهراً در گذشته سفارش یک دستگاه EUV با قیمت 150 میلیون دلار را به ASML داده است. اما دولت ترامپ با فشار بر شرکت هلندی اطمینان حاصل کرد که هرگز پای دستگاه EUV به چین باز نشود. در نتیجه این تصمیم دونالد ترامپ شرکت چینی SMIC هنوز چند نود پرازشی عقبتر از سامسونگ و TSMC است و این دقیقا همان دلیلی است که شرکت هواوی نمیتواند برای تأمین تراشه های مدرن مورد نیاز خود به SMIC مراجعه کند.
- بخشی از کارخانه TSMC در امریکا، در تایوان ساخته خواهد شد
- تحریم شرکت چینی SMIC – قربانی جدید جنگ تجاری چین و آمریکا
ویل هانت (Will Hunt) تحلیلگر تحقیقاتی دانشگاه جورج تاون گفته است که “بدون دستگاههای ASML شما نمیتواند تراشه های مدرن تولید کند. بسیاری از این موارد حاصل سالهای سال کار کردن و آزمایش است و دسترسی به آنها بسیار دشوار است”. هواوی برای ساخت تراشه 14 نانومتری Kirin 710A به SMIC مراجعه کرده است. اما باید دید که با قدرت گرفتن جو بایدن آیا شرکت ASML اجازه فروش دستگاه فوق پیشرفته خود به شرکت چینی را خواهد داشت یا خیر. در صورتیکه چنین اتفاقی عملی شود، شرکتهای چینی مانند هواوی یک گام دیگر بینیاز از خارج از چین خواهند شد و میتوانند به تراشه های مدرن با جدیدترین فناوری دسترسی داشته باشند.
- هواوی به جای TSMC، سفارشات 14 نانومتری خود را به کمپانی چینی SMIC میدهد
- دولت آمریکا سرمایه گذاری در هواوی و 58 شرکت دیگر چینی را ممنوع کرد!
از آنجاییکه این همواره یکی از نگرانیهای اصلی آمریکایی بوده که هواوی را تهدیدی برای امنیت ملی خود قلمداد کرده، همچنان این احتمال وجود دارد که دولت بایدن که مواضع نرمتری در مقایسه با ترامپ در برابر چین دارد، اجازه فروش دستگاه EUV را به چین ندهد.
به یک نفر دوست در زمینه ساخت بایوس و ترکیب آلیاژی و تولید سربازان آینده گالیمی که اطلاعات حداقلی در زمینه IT و شیمی آنلیتیک و سرمایه میلیاردی داشته باشه برای آیندگان نیازمندم .اگر شخصی وجود داره که حاضر باشه برای تکنولوژی آینده قدمی برداره و دنیارو با هم آچمز کنیم بهم ایمیل بزنه .
آدرسم ؛
کشوری اگر بنام آمریکا نبود،،دنیا الان یک آفتابه هم نمی تونست درست کنه،،،،،کشوری که درقله تکنولوژی ایستاده ،،،،کشوری که نود درصد علم دنیا را تولید می کنه،،،،کشوری که نود درصد اختراعات دنیا وداره ،،،،،فرق آمریکا با سایر قدرتها اینکه ،،،آمریکا همه چیز داره،،،وسرآمد همه صنعت و تکنولوژیه،،،،،
احسنت هموطن
خوب حالا چکار کنیم،اگه صلاح میدونی یه دستش رو بدیم آمریکا بزنه توس
بدل جولانگاه اطفال …که حتی وردست یک بقال شاگردی نکرده اند بلکه از مبتدیات اقتصاد چیزی بدانند.
فردا روزی که سردمداران وضعیت فعلی، درب قابلمه ای را بعنوان رقیب ویفرهای نانومتری ابرکمپانی هایی مثل ibm و intel معرفی کردند، از منبر پایین رفته بدنبال تکنولوژی ماله سازی خواهند رفت.
یجوری بعضی ها حرف میزنن که انگار آمریکا وظیفشو تکنولوژی هایی که با مدیریت خودش بهشون رسیده در اختیار بقیه هم قرار بده
اینا دستاوردهای آمریکاست عرضشو داشت تونست بسازه اگه فکر می کنین دلیل پیشرفت آمریکا بخاطر غارت ها و جنایاتیست که انجام داده در اشتباهین هیچ تمدنی بیشتر از چینی ها و ژاپنی ها دست به غارت و جنایت و تجاوز نزده اما فرقشون اینه که آمریکا علاوه بر غارت و جنایت از مغزشون هم استفاده کردن و با سیاست پیش رفتن
دلیل افت پیشرفت آمریکا نسبت به چین به این دلیل هست که میزان بردگی توی آمریکا نهایت یک یا دو درصد هست که اگر کافرماهایی کارنانیُ به بردگی بگیرن اگر بلد باشن درست شکایت کنن دولت کارُ کاسبیشُ جمع می کنه مثله چین نیست که ساعتی 1 دلار حقوق بدن که کاملا هم قانونیِ و صدای افراد مظلومشون مثله ایران به هیجا نمیرسه توی آمریکا یکی هست که لقب شاکی ترین آدمُ روش گذاشتن قوانینُ خوب می دونه و از طریق شکایت کردن حتی از مادرش بخاطر بدرفتاری پول کش رفته
دستگاه euv دستاورد خوده آمریکاست اصلا کامپیوتر دستاورد آمریکاست و آمریکا هیچ کشوریُ در بدست اوردنش تحریم نکرده الانم هرکشوری می تونه پیشرفته ترین مدل روز این دستگاهُ داشته باشه و باهاش پردازنده یا کارت گرافیک و غیره بسازه اگر دارایی به مثلا ارزش پانصد میلیارد دلار یا یک تریلیون دلار بپردازه می تونه بدستش بیاره و از روش تولید کنه انتظار دارین بیاد بدتش 150 میلیون دلار یا 200 میلیون دلار آمریکا سالانه از فروش قطعات کامپیوتری پردازنده رم گرافیک اس اس دی و علاوه بر این از کارکردشون میلیاردها دلار در میاره بعد بیاد بفروشه 200 میلیون دلار یا یک میلیارد دلار با این قیمت بدتش به مثلا چین و چین هم میاد با کارگرهای ده دلار ساعتی تولیدش می کنه اونوقت خز میشه و میبینی قیمتش مثله دستگاهای cnc به 60 یا 80 هزار دلار میرسه (البته قیمت واقعی یک دستگاه cnc نهایت 4 یا 5 هزار دلاره ولی چون یک دستگاه صنعتی هست و برای کسبُ کاره گرون می فروشن) و بعدش میبینی بعضی ها که پولشو دارن خریدن گذاشتن تو خونشون و واسه خودشون با کمترین هزینه مثلا 20 دلار پردازنده های 64 هسته ای میسازن اونوقت هرکسی که پولشو داره توی خونش یک ابر کامپیوتر میسازه این همه درآمدُ از دست میده اما دنیا با پول می چرخه پول یا کالاست یا تکنولوژی و دانش تکنولوژیُ دانش یعنی مثلا مایکروسافت بیاد سورس کد ویندوزُ بفروشه ده میلیارد دلار یا مثلا چین تکنولوژی اینترنتی که استفاده می کنه بلفرض به ایران بفروشه 300 میلیون دلار
هر پردازنده کامپیوتری اگر حقوق کارنان در نظر گرفته نشه و فقط هزینه ی مواد و انرژی صرف شده در نظر گرفته بشه یک پردازه بلفرض 64 هسته ای در میاد 30 دلار که همینُ می فروشه 2 هزار دلار که نزدیک به 1500 دلارش سوده و بقیش میره واسه حقوق کارکنان و تبلیغات
انقدر نگید آمریکا حق نداره انحصارگرایی کنه حق نداره تحریم کنه ماله خودش خودش ساخته دوست نداره بده به بقیه
اگر عرضه دارید کشورتونُ درست مدیریت کنید خودتون بسازید تا انقدر هزینه نکنید برای بدست اوردنش
شما وقتی ماشینتونُ میبرید تعمیرگاه مثلا فیلتر هوارو تعویض کنه یا کامپیوتر ماشینُ تنظیماتشُ ریست کنه یا با دستکاری تنظیمات تیونینگش کنه ماشینُ اولی که خوده فیلتر هوا مثلا بلفرض در میاد 50 هزار تومان و هزینه دستمزد هم 30 هزار دلار و دومی هزینه دستمزد میشه بلفرض 400 هزار تومن و سومی تیونینگ مثلا در میاد 2 میلیون تومان اگر همه ی این کار هارو بلد باشین اولی که 30 هزار تومان حذف میشه و دومی و سومی هم هیچ هزینه ای واستون برنمی داره و کل خرجتون میشه 50 هزار تومان حتی اگر بلد باشید فیلتر هوارو خودتون توی حیاط خونتون درست کنید هزینش میشه ده هزار تومان اما وقتی بلد نیستید یا به عبارت دیگه عرضشو ندارید باید زیاد هزینه کنید
چی گرونتر از کمد سازی خانه یا مثلا آشپزخانه گخ کنری 4 میلیون تومان میگیرن یک آشپزخانه میسازن در میاد 25 میلیون تومان خودتون بلد باشید بسازید فقط باید هزینه فلز یا چوبُ بدید که نهایت بشه 6 میلیون تومان
گل پسر امریکا دست به جنایت زد و دانسمند رو هم دزدید
فیلم و سریال زیاد نگاه میکنی؟ دزدیدن یعنی چی، ی چیزی از دزدیدن شنیدی و تکرارش میکنی. انگار طرف ماشین دزدیده. آدم رو مگه میشه دزدید و وادار ب کار علمی کرد؟ تفنگ گذاشت روی سر دانشمندان و دزدیدشون؟ یا اینکه بستری رو فراهم ک دانشمند آمد و موند و کار کرد.
این غزعبلات تو دنیای واقعی کار نمیکنه. میدونی چی کار میکنه؟ اینکه وقتی آمریکا داره میره، طرف از هواپیماش آویزون میشه یا میره جلو تانک ش میخوابه ک نره.
تو مار نوشتی
:-0
🙏🙏🙏👍👍👍👍👍🌹🌹🌹🌹👏👏👏
حداقل 20 تا شرکت سازنده ماشین لیتوگرافی دیگه توی دنیا هست که حداقل نصف امریکاییه
متحدان امریکا خیلی بیشتر و قویتر از متحدان چین اند
امریکا حالا حالاها ابرقدرت میمونه
چند سال پیش همچین مقاله ای در مورد ماشینی که همین کار EUV رو انجام میداد خوندم ولی اون ماشین آلمانی بود
چرا اینکه یک کشور برای جلو بودن خودش داره تلاش میکنه برای شما عجیبه به نظر شما اگه چین جای آمریکا بود، بهتر عمل میکرد( تاریخ میگه که نه ) بعد امریکا اگه خیلی انحصار گرا بود اولویتش شرکتای تولیدی مثل اینتل بود نه شرکت کره مثل سامسونگ
چین مسلما از آمریکا بهتر نیست.
آمریکا هم بهتر از چین نیست.
اصولا هیچ کشوری تو دنیا ، دلش بحال مردم دنیا نمی سوزه.
اکثرا دنبال منافع خودشون هستن.
ولی اینکه چرا آمریکا برای ساخت قطعاتش سراغ اینتل نمی ره ، بخاطر اینه که اینتل توی تکنولوژی لیتوگرافیش ، به مشکل برخورده.
اگر اخبار رو دنبال می کردید ، متوجه می شدید که خودِ اینتل هم برای ساخت گرافیک یا پردازنده هاش ، سراغ TSMC تایوانی رفته.
منطقی میکی
دلیل فشار آمریکا به اینکه به چین تکنولوژی جدید نرسه دو چیزه» “امنیت سایبری – و – کاهش آمار بیکاری” چون جمعیت چین بسیار بالاست و اگر به این تکنولوژی دست پیدا کنن باعث میشه پردازنده هایی که با 15 تا 35دلار ساخته میشن و به قیمت 400دلار به دست ما میرسن، چین بیاد با قیمت 100-200 دلار به مردم بده.
در کل برای همه خوبه.
ولی برای کشورهای خارجی که (مثلا سهام شرکت اپل 2تریلیون دلاره، سهام بزرگترین شرکت تولید کننده ی نفت جهان کمتر از اپله!) منابع خاصی ندارن و وابسته هستن به کسب درآمد از طریق تکنولوژی، اگر چین به این دست پیدا کنه، آمار بیکاریشون از اینی که هست (حدود فکر میکنم 3درصد بود) بالاتر بره.
یه معضل دیگه ای هم که دارن، جوانان اروپایی و آمریکایی علاقه ی کمتری به حضور در رشته های انتزاعی (ریاضی-فیزیک-شیمی-…) و بیشتر رشته های هنر و وکالت و … برمیدارن. برعکس در چین و هند دانش آموزان بسیار قوی ای توی رشته های مرتبط با تکنولوژی دارن. این کفه ی ترازو باعث شده یه ترسی برای کشور های غربی بوجود بیاد که: “زمانیکه ماشین لباس شویی و یخچالامون رو ژاپن و چین از ما کپی کردن، بدبخت شدیم، حالا اگر تکنولوژی هم از ما بگیرن و پسفردا چیزهای دیگه، ازین هم آمار بیکاریمون بدتر خواهد شد”
آخر سر هم بحث امنیت سایبری هست چون شما اگر به سی پی یو دسترسی پیدا کنی، کل سیستم در اختیارت هست.
اگر چین نصف سی پی یو های دنیا رو بزنه و برای خودش سوراخ سمبه قرار بده (که بعیده بدتر از روش های آمریکایی باشه بقول ادوارد اسنودن، ولی بهرحال) امنیت کشورهای غربی و آزادی و ازینجور بساط مثل اینکه بقول خودشون بهم میریزه.
در کل شخصا اعتقاد دارم» هرچقدر زحمت کشیدی، مزدش رو بگیری. حالا اگر چینی ها میخوان تلاش کنن یه جنسی تولید کنن، نبایستی جلوشونو بگیری بخاطر منافع خودت به بهانه ی امنیت. چون همیشه موضوع “امنیت” ازش سوء استفاده شده برای مقاصد سیاستمداران. چه در کشور ما چه در کشور های خارجی دیگه.
قضیه ی سنگ انداختن برای “راه ابریشم” هم همین موضوعه. اروپایی ها نمیخوان حجم عظیم نفوذ کالا های چینی ازین بیشتر بشه.
ولی 1 حقی دارن» چین بهیچوجه پایبند حق Copyright نبوده و حداقل دستمزد رو بهیچوجه رعایت نکرده. یعنی میتونه جمعیت عظیمی رو بگذاره با ساعتی 1دلار، کار کنن مثلا پنکه تولید کنن، ازونور هیچ کشور اروپایی ای نمیتونه مردمش رو مجبور کنه به مثلا کمتر از 10دلار در ساعت بخاطر قانون کارشون. این باعث میشه چین یجورایی تبدیل بشه به گروگان گیری برای تولید جنس، و کشور های اروپایی – آمریکایی نتونن اجناسشون رو به قیمت چین بدن.
بحث پیچیدست ولی بنظرم در این موضوع 80% چین (در کل شرقی ها) حق دارن، 20% غربی ها. به اندازه ی کافی غربی ها در طول تاریخ کشورهای جهان رو درو کردن تا تونستن اروپا و آمریکا رو آباد کنن، البته زحمت هم کشیدن از حق نگذریم.
این فرضیاتی که مطرح کردین هنوز واسه فیلم های علمی تخیلی دوران جنگ سرد هم قفله.
احتمالا شما مطالعه ی بیشتری از بنده داشتین.
با محسن موافقم.
آمریکا نباید انحصارگرایی کنه.
بالاخره چرخ روزگار می چرخه.
هیچ قدرتی تو این دنیا دوام نداره.
آلمان رفت.
شوروی رفت.
آمریکا هم میره.
بنظرم قدرت بعدی ، چین باشه.
و چون آمریکا اینو می دونه ، تلاش میکنه که همچین چیزی اتفاق نیفته.
شاید بتونه یه مقدار به تعویق بندازه ، ولی بعید میدونم بتونه جلوی چین رو بگیره.
آمریکا داره با اینکاراش ، برا خودش دشمن میتراشه.
شده مثه بچه نق نقو.
نمیخواستم بگم ولی
تا وقتی دنیا محدود باشه و انسان ناقص تعارض منافع هست تا وقتی تعارض منافع هست قدرت طلبی انحصارگری زورگویی و هرچیزی هست الان امریکا فردا ام چین
چین که عاشق چشم و ابروتون نیست به قدرت برسه بدتر از امریکا نباشه بهتر نیست
قران میگه که هرچی جلوتر میریم ظلم و جور بیشتر میشه
پس کارهای چین توی منطقه ندیدی که حتی ویتانمی که روزگاری با امریکا مینجگید دست به دامن امریکا کرده تا جلوی چین بگیره
دقیقا آمریکا خیلی تو تراشه سازی عقب افتاده و مشتری تایوان و کره و هلند و ژاپنه عرضه داره دستگاه euv درست کنه بجای تحریم کشور ها مثل یه دختر نق نقو
عرضه دارید مثل امریکا قطعات و.. بسازید، بجای شعارهای تو خالی چندین ساله مثل یه عرزشیه نق نقو
آره آمریکا خیلی زورگویی میکنه ولی ای کاش رقیبش یه کشور کمونیست نبود که ما مجبور باشیم طرف آمریکا رو بگیرییم
کمپانی هلندی از پول بدش نمیاد.
ولی آمریکا اجازه نمیده رقیباش پیشرفت کنن.
زورگویی و انحصارطلبی آمریکا ، یه روزی به ضررش تموم میشه.
دنیا جای جنگ نیست.
نباید کشورها با هم جنگ داشته باشن.
چه جنگ نظامی و چه اقتصادی.
دوره زورگویی به سر رسیده.
خب چه اشکالی داره که کشورها با هم مراوده تجاری داشته باشن.
واقعا متوجه این انحصارگرایی آمریکا نمیشم.
اصلا چرا باید آمریکا به همه دیکته بکنه که چه کسی میتونه بخره ، چه کسی میتونه بفروشه یا نفروشه؟
خیلی مسخره است.
از این کارش خوشم نیومد.
چون بسیاری از پنتت های ASML مال امریکاست چون بسیار از پنتت های TSMC مال امریکاست
چونش فهمیدی؟
این حرف کاملا غلطه آمریکا خیلی عقب افتاده