اگر برای کسب و کار خود دنبال آدرس اینترنتی یا دامنه هستید، احتمالاً تا به حال به نام دامنه فکر کردهاید. اما فارغ از این که آدرس اینترنتی سایت شما با چه کلماتی شروع میشود، این که با چه حروفی تمام میشود هم اهمیت دارد. در این مطلب به بررسی کاربرد انواع پسوند میپردازیم. در نهایت بررسی خواهیم کرد که کدام پسوند برای کدام کسبوکارها مناسبتر است.
مروری سریع به مفاهیم نام دامنه و پسوند دامنه
خیلیخب! برای این که بتوانیم پسوند دامنه مناسبی انتخاب کنیم، بهتر است ابتدا این پسوند را به خوبی بشناسیم و آن را از مفاهیمی مثل نامدامنه تمایز دهیم:
نام دامنه چیست؟
در پاسخ به سوال نام دامنه چیست باید بگوییم هر دامنهای از دو بخش اصلی نام و پسوند تشکیل شده است. آن بخشی از آدرس اینترنتی که قبل از نقطه میآيد و معمولاً یکی دو کلمه است به نام یا پیشوند دامنه شهرت دارد. مثلاً در دامنه google.com کلمهٔ google نامدامنه است.
پسوند دامنه چیست؟
پسوند دامنه یا Top-Level Domain یا به اختصار TLD، بخشی از دامنه است که پس از نامدامنه و قبل از علامت نقطه در آدرس وبسایت قرار میگیرد. این پسوندها عموماً شامل چند حرف هستند که به اختصار یک کشور یا نوع کسبوکار را نشان میدهند. به عنوان مثال، در آدرس “www.google.com”، پسوند دامنه com است که به اختصار commercial را نشان میدهد. پسوندی مثل “ir.” برای کشور ایران یا پسوند “.org” نشان دهنده کلمه organisation یا سازمان است.
علاوهبراین پسوندهای شناخته شده، پسوندهای بسیار زیاد دیگری وجود دارد که میتواند به اختصار نوع کسبوکار شما را نشان دهد.
دستهبندی دامنه بر اساس پسوند
پیش از خرید دامنه بهتر است انواع پسوندها را بشناسید تا بهترین گزینه را برای سایت خود برگزینید. در این بخش به معرفی همین پسوندها خواهیم پرداخت:
۱. دامنههای عمومی سطح بالا یا Top-Level Domains
این نوع دامنه که به اختصار gTLD هم خوانده میشود، محبوبترین و شناختهشدهترین انواع دامنه هستند که معمولاً تقاضای بالایی هم دارند. هر کسی میتواند این نوع دامنه را ثبت کند، اما برخی از انواع این دامنه مثل org. با سختگیری بالاتری ثبت میشوند. به این دامنهها عمومی گفته میشود چون منطقه جغرافیایی یا موضوع کاری بهخصوصی را پوشش نمیدهند و برای بسیاری از سایتها قابل استفاده هستند. برخی از مشهورترین gTLD ها عبارتند از:
• .com – برای سایتهای تجاری
• .org – برای سازمانها
• .net – برای شبکهها
• .info – برای پلتفرمهای اطلاعاتی
• .biz – برای کسبوکارها
۲. دامنههای سطح بالای حمایت شده یا Sponsored Top-Level Domains
دامنههای sTLD همانطور که از نامشان پیداست، برای نهادها و سازمانها ارائه میشوند. حالا این نهادها میتوانند کسبوکار، سازمانهای دولتی یا خصوصی و… باشند. در هر صورت باید واجد شرایط دریافت دامنه سازمانی باشند. بر خلاف gTLDها، لیست دامنههای سطح بالای حمایت شده، تعداد محدودی از پسوندها را به خود اختصاص میدهند، به طور مثال:
• .edu – برای موسسات آموزش عالی
• .gov – برای سازمان های دولتی ایالات متحده
• .cat – برای جامعه زبانی و فرهنگی کاتالان
• .museum – برای سازمان های موزه
• .travel – برای مشاغلی در حوزه صنعت سفر
۳. دامنههای سطح بالای کد کشور یا Country Code Top-Level Domains
پسوندهای دامنه ccTLD برای کشورها و مناطق خاص ایجاد شده است که آنها را با یک رشته دو حرفی شناسایی میکند. این پسوندهای دامنه مدیران اختصاصی دارند که اطمینان حاصل میکنند که هر ccTLD بر اساس سیاستهای محلی اداره میشود و استانداردهای فرهنگی، زبانی و قانونی منطقه را برآورده میکند. مثلاً برای دریافت پسوند دامنه ir شما باید در سایت ایرنیک ثبتنام کنید و مدارک خود را تحویل دهید تا شناسه کاربری دریافت کنید. برخی از شناخته شدهترین نمونههای ccTLD عبارتند از:
• .us – برای ایالات متحده
• .es – برای اسپانیا
• .fr – برای فرانسه
• .it – برای ایتالیا
• .br – برای برزیل
۴. زیرساخت دامنه سطح بالا (ARPA)
زیرساخت دامنه سطح بالا فقط یک نوع پسوند یعنی APRA را ارائه میدهد. این پسوند به صورت مستقیم توسط IANA (سازمان تخصیص شمارههای اینترنت) مدیریت و فقط برای اهداف فنی مثل پیکربندی و پارامترهای مربوط به آدرسدهی و مسیریابی در شبکه استفاده میشود. بنابراین اگر مثلاً برای یک سایت فروشگاهی نیاز به دامنه دارید، احتمالاً هیچوقت نیازی به این پسوند پیدا نمیکنید.
یکی از مثالهای شناخته شده از دامنه ARPA، دامنه “in-addr.arpa” است که در آدرس برگرداننده (reverse DNS) برای تبدیل کردن آدرسهای IP به نامهای دامنه استفاده میشود.
۵. دامنههای سطح بالای آزمایشی یا Test top-level domains
دامنههای سطح بالای آزمایشی (tTLD) برای اهداف مستندسازی و آزمایش رزرو شدهاند و نمیتوانند بهعنوان دامنه رسمی یک سایت استفاده شوند. به گفته IETF، دلیل رزرو این پسوندهای دامنه خاص کاهش احتمال تضاد و سردرگمی است. در مجموع چهار نوع tTLD وجود دارد:
• .example- برای ایجاد نمونهها و مثالهای مجازی در مستندسازی
• .invalid – برای نامهای دامنه نامعتبر
• .localhost – برای استفاده در شبکههای محلی
۶. دامنه های سطح بالا غیر رسمی یا Unofficial top-level domains
دامنههای سطح بالای غیررسمی مواردی هستند که توسط ICANN تنظیم یا مدیریت نمیشوند. این نوع TLDها توسط شرکتهای خصوصی فروخته و اداره میشوند. به همین دلیل در سیستم نامدامنه نیستند و فقط میتوانند در یک شبکه خاص یا با استفاده از یک DNS خصوصی استفاده شوند.
آیا پسوند دامنه روی سئو تاثیر دارد؟
دامنههای کد کشور میتوانند در سئوی محلی سایت شما تا حدودی تاثیر بگذارند و کشور شما را برای موتورهای جستجو مشخص کنند. در حالی که دامنههای سطح بالا تاثیر مستقیمی بر عملکرد سئو سایت شما ندارند. اما پسوندهای دامنهٔ غیرمعمول یا پیچیده میتواند منجر به ورودی و ترافیک مستقیم کمتر شود.
برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است TLDهایی با تلفظ ساده را انتخاب کنید. اگر پسوند به حوزه کاری شما مرتبط باشد که بهتر هم هست. مثلاً یک گالری هنری با پسوند art میتواند سایت خود را در موضوعات مورد جستجو با مایه هنری متمایز کند.
متنوعترین پسوند دامنهها در لیموهاست
سایتهای زیادی در ایران خدمات دامنه را ارائه میکنند. اما باید توجه کنید که تنها فروشندگانی که نمایندگی رسمی رجیسترارهای دامنه (مالکان اصلی و بینالمللی دامنهها) اعتبار کافی برای پشتیبانی از سایت شما را دارند. لیموهاست یکی از معتبرترین ارائه کنندگان دامنه است که بیش از ۸۰۰ پسوند دامنه را در اختیار دارند. این برند دامنه و هاست، نمایندگی رسمی رجیسترار جوکر در ایران بوده و به همین دلیل قیمت پایینتری را با خدمات بالاتری برای دامنهها ارائه میکند. در صورت بروز هرگونه مشکلی، این نمایندگی رسمی میتواند از رجیسترار پشتیبانی لازم را دریافت کند.
سلب مسئولیت: تیم تحریریه سختافزارمگ در تهیه محتوای رپورتاژ نقشی نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید