از زمان کامپیوترهای اولیه دهه 1970، با اینکه کیبوردها یک دستگاه ورودی برای کامپیوترها به شمار میرفتند اما عضو جداییناپذیری از این تکنولوژی انقلابی بودند. حتی با پیشرفت روز افزون علوم سختافزاری، کیبوردها به بقای خود ادامه دادند و حتی پیشرفتهای قابل توجهی نیز کردند. با گذشت زمان، انواع مختلفی از کیبوردهای تخصصی، قابل حمل، بیسیم، مجازی و… برای راحتی افراد ساخته شدند. البته کیبوردهای حال حاضر دنیا، مدل ادغام شدهای از چند نوع کیبورد هستند. برای مثال مایکروسافت کیبوردهای ارگونومیکی تولید کرده که در عین حال، مولتی مدیا با سایز 100درصد هستند. در ادامه، با کاربرد انواع کیبوردها آشنا میشویم و 30 نوع مختلف از آنها را معرفی میکنیم. با سختافزارمگ همراه باشید.
آشنایی با انواع کیبوردها و کاربرد آنها
مولتی مدیا (Multimedia)
به کیبوردی که تمام کلیدهای مولتیمدیا (چند رسانهای) را داشته باشد، کیبورد مولتیمدیا میگویند. کیبوردهای مولتی مدیا شامل کلیدهای: Play، Pause، Skip to Previous/Next، Mute، Volume Up و Volume Down میشوند. درواقع کیبوردهای مولتی مدیا دارای مجموعه کاملی از کلیدهای مخصوص مدیا (رسانه صوتی و تصویری) هستند. همچنین کلیدهای ورود به مرورگر، My Computer و ماشین حساب هم در آنها وجود دارند. کیبوردهای مولتی مدیا بهصورت فول سایز و Compact تولید میشوند (در ادامه این مقاله، سایزهای کیبوردها را معرفی میکنیم). همچنین به دلیل ویژگی خاصشان، در اپراتورهای اتاق کنترل و افرادی که تخصصشان کار در حوزههای مدیا صوتی یا تصویری است، استفاده میشوند.
گیمینگ (Gaming)
پیسی گیمرها دقیقا قشر هدف کیبوردهای گیمینگ هستند. در بین تمام انواع کیبوردها در دنیا، این نوع دارای زیباترین ترکیبهای رنگی است که جدا از کاربرد گیمینگ، از نظر زیبایی حتی افراد غیرگیمر را هم مجذوب خود میکنند. کلیدهای W-A-S-D، Shift، Ctrl، Space، اعداد و جهتها به دلیل استفاده زیاد در بازیها، مقاومت بیشتری در برابر خرابشدگی دارند. نوع Gaming بهترین تجربه ممکن را به شما هدیه میدهد. پیسی گیمرها برای بازی در خانه از این Gamingها استفاده میکنند. همچنین در مسابقات حرفهای، این کیبوردها از اساسیترین وسایل شرکتکنندگان است. کیبوردهای گیمینگ در اندازه فول سایز، TKL و %60 تولید میشوند.
مکانیکال / مکانیکی (Mechanical)
این نوع از کیبوردها، با الهام برداری از ماشین تایپهای قدیمی ساخته شدهاند. درست مانند ماشین تایپهای قدیمی، شما با فشار دادن هر کلید روی این کیبورد، صدای فنرمانند بالا و پایین شدن کلید را به وضوح میشنوید که این مورد برای بعضی کاربران، بسیار جذاب است. فشار دادن کلید، یک سیگنال الکتریکی را به مانیتورتان منتقل میفرستد که باعث میشود آن حرف یا عدد روی مانیتور، نمایش داده شود. مکانیکیها در اندازههای: فول سایز و تی کی ال در بازار به فروش میرسند. بهعلاوه، کیبوردهای مکانیکی برای تایپ کردن متون طولانی هم مناسب هستند. با این حال وزن زیادی داشته و جای بیشتری نسبت به بقیه کیبوردها میگیرند، اما عمر خوبی دارند.
وایرلس (Wireless)
برای استفاده از فواصل دور یا قابلیت تایپ در حالتهای آزاد نشستن، کیبوردهای بیسیم بهترین انتخاب ممکن هستند. کیبوردهای وایرلس از طریق فرکانس رادیویی (بلوتوث و وایفای) یا نور فروسرخ (IR مخفف InfraRed) به یک پیسی، موبایل یا تبلت وصل میشوند. همچنین دارای یک فرستنده و گیرنده هستند. ضربات کلیدها بهصورت موجهای رادیویی از طریق فرستنده ارسال میشود و گیرندهای (دانگل) که به دستگاه اصلی متصل شده، آن امواج را دریافت میکند. وایرلسها عمدتا در سایزهای 100درصد و Compact ساخته میشوند. شاید تنها مورد منفی وایرلسها این است که باید هر چند وقت یکبار در صورت شارژی بودن باتری، دوباره شارژش پر شود و اگر غیرشارژی هم باشد، با باتری جدید جایگزین شود. اگر شارژ کیبورد تمام شود یا باتری جایگزینی نداشته باشید، مجبور میشوید مدتی کار خود را تعطیل کنید.
یو اس بی (USB)
احتمالا متداولترین نوع کیبوردها میان مردم، کیبوردهای USB باشند. این کیبوردها با یک کابل USB، به پورت USB سیستمهای مختلف وصل میشوند. یو اس بی خور بودن، به تنهایی یک دسته جداگانه محسوب نمیشود و با انواع دیگر کیبوردها ادغام میشوند. مثلا یک کیبورد میتواند ارگونومیک و دارای کابل یو اس بی باشد. USBخور بودن کیبورد، مختص به یک سایز نمیشود و همه سایزها بسته به شرکت سازنده، میتوانند USBخور باشند. یکی از مشکلاتی که شاید برای شما هم پیش آمده باشد، این است که کامپیوتر خود را روشن کرده یا ریستارت میکنید و بعد از بالا آمدن سیستم، متوجه میشوید که کیبورد شما عمل نمیکند. در این مواقع یا باید USB را در آورده و دوباره به همان پورت یا پورت دیگری بزنید، یا باید دوباره ریستارت کنید. همچنین بهتر است درایورهای خود را بهروز نگه دارید.
ارگونومیک (Ergonomic)
میتوان گفت که کیبوردهای ارگونومیک، مخصوص نویسندگان و تایپستهایی است که مدت زمان زیادی، حتی چندین ساعت، پشت سیستم مشغول نوشتن هستند. در هنگام نوشتن متون طولانی و چندین صفحهای، بیشترین فشار علاوه بر ستون فقرات، به مچ دست و انگشتان فرد وارد میشود. این کیبوردهای ارگونومیک درست مانند اسمشان با توجه به شکل دست، زاویه مچ و محل صحیح قرارگیری دستها طراحی شده است. به این معنی که کیبورد را به دو بخش تقسیم میکند تا هر کدام از دستهای انسان بتواند بر گروهی از کلیدهای نزدیکش تسلط داشته باشد و مچ دستها، چرخش زیادی نداشته باشند. در قسمت پایینی این کیبوردها، یک پد نرم وجود دارد که مچ دستها میتوانند روی آن قرار بگیرند. همچنین باعث افزایش سرعت و دقت تایپ افراد هم میشوند. این طراحی منحصربهفرد باعث کاهش فشار مچ و انگشتان دست شده و احتمال ابتلا به سندرم «تونل کارپال» را کاهش میدهد. ارنومیگها در اندازههای مختلف: فول سایز، TKL، %75 و %60 تولید میشوند.
QWERTY
در سمت چپ-بالای کیبوردتان در اولین ردیف حروف، کنار Tab، اگر ترتیب حروف: Q، W، E، R، T، Y بود، کیبورد شما QWERTY است. این ترتیب، معروفترین و متداولترین نوع ترتیب حروف در انواع کیبوردها است که از ترتیب کلیدهای ماشین تایپهای قدیمی استفاده میکند. به دلیل اینکه اکثر مردم به این مدل ترتیب حروف عادت کردهاند، سرعت تایپ در این کیبوردها بسیار بالاست. کیبوردهایی با ترتیبهای دیگری از حروف مثل: AZERTY، Dvorak، Colemak و Workman هم هستند اما هیچکدام به محبوبیت QWERTY نیستند. یادگیری الگوی ترتیب حروف جدید میتواند زمانبر و حتی حوصلهسربر باشد، برای همین به شما پیشنهاد میکنیم که اگر سالهاست از یک ترتیب مشخص استفاده میکنید، در آینده هر کیبوردی که خواستید بخرید، سعی کنید که حتما ترتیب حروف قبلی را در کلیدهایش داشته باشد. ترتیب QWERTY در همهی سایزهای کیبورد وجود دارد.
ممبران (Membrane)
شاید نام کیبوردهای «ممبران» یا «ممبرین» را شنیده باشید. همانطور که سلولهای بدن ما دارای غشای سلولی نرم و چند لایه (دو لایه) هستند، پدهای نرم این نوع کیبوردها به غشای سلولهای زنده تشبیه شدهاند. درست مانند اسمش، Membrane (غشایی)، در زیر کلیدهای این کیبورد، سه لایه پد فشاری وجود دارد که از مواد انعطافپذیر و نرمی ساخته شدهاند. بین این لایهها، ردیابهای رسانایی قرار دارند که در زمان فشار یک کلید، تحریک میشوند. ممبرینها در اوایل دهه 1980 میلادی به دلیل مقاومت بیشترشان نسبت به مایعات و کثیفیها، بهعلاوه قیمت پایینشان نسبت به بقیه کیبوردهای آن زمان محبوب بودند. بین کلیدهای این کیبورد، هیچ فاصله خالیای وجود ندارد. درضمن نوع Membrane برای تایپهای سرعتی و بازی کردن، آنچنان عملکرد خوبی ندارد و صرفا برای کارهای عادی و روزمره، به دور از استفادههای تخصصی مناسب هستند. برعکس کیبوردهای مکانیکی، نمیتوانید از ممبرانها در طولانی مدت استفاده کنید. با این حال، این توصیفات به این معنا نیست که کیبوردهای بدی هستند. ممبرانها در اندازههای: Compact ،%60 و فول سایز در دسترس هستند.
کوردد (Chorded)
یکی از کوچکترین، قدیمیترین و حتی شاید یکی از سختترین کیبوردهای ساخته شده در تاریخ، کیبوردهای Chorded هستند. اسم Chorded از صنعت موسیقی نشئت میگیرد. در دنیای موسیقیها، وقتی چند صدا یا نُت بهطور همزمان با هم زده شوند، به آن یک «آکورد» یا Chord میگویند. بهعنوان مثال در سازهای پیانو و گیتار، از آکوردها برای نواختن یک قطعه موسیقی استفاده میشود. برای تایپ در کیبوردهای Chorded، باید چند کلید را بهطور همزمان با هم فشار دهید تا بتوانید حرف یا عدد موردنظرتان را بنویسید. در دهه 1950 میلادی، Chordedها در کنار انواع دیگر کیبوردهای آن زمان، بین مردم محبوب شدند و در سالهای 1970 تا 1980 به اوج محبوبیت خود رسیدند، حتی با اینکه کاربرد زیادی نداشتند. درواقع سایز کوچکشان که قابلیت حمل و نقل را به آنها میداد، موردتوجه عموم قرار گرفت. ترکیب کلیدها برای تایپ یک کلمه ساده، باعث پایین آمدن سرعت تایپ افراد میشد و به دنبال آن، زمان بیشتری طول میکشید تا یک فرد بتواند چند کلمه را بنویسد. با گذشت زمان، به دلیل پیچیدگیهای این کیبورد، کم کم محبوبیت خود را از دست داد و از نظر تجاری دیگر یک محصول موفق نبود. کیبوردهای Chorded امروزه کاملا با کیبوردهای چندکاره پیشرفته، جایگزین شدهاند.
شستی (Thumb)
در این نوع، برای تایپ حروف و اعداد فقط باید از انگشتان شست خود استفاده کنید. سایز کیبوردهای Thumb، به اندازه کف دست است و میتواند بین دو دست قرار بگیرد. برای درک بهتر اندازه این کیبورد، میتوانید کیبورد مجازی موبایلتان را درنظر بگیرید که سایز تقریبا برابری با اینها دارد. کیبورد Thumb در دسته قابل حمل قرار میگیرد. البته با توجه به اندازه کوچک این وسیله، برای تایپ بعضی علامتها نیاز است تا از ترکیب چند کلید استفاده کنید اما این ترکیب، اصلا به پیچیدگی کیبوردهای Chorded نیست.
ژلهای (Flexible)
این کیبورد همچنین با نام «Roll-Up» و «Foldable» هم شناخته میشود. تاشو بودن این کیبوردها، به دلیل استفاده از سیلیکون رابر (لاستیک سیلیکون) در ساختارشان است. این ماده به اندازهای نرم است که باعث انعطافپذیری زیاد Flexibleها میشود. استفاده از سیلیکون در ساختار کیبوردها باعث محافظت آنها در برابر آب، گرد و غبار و آلودگی میشود. به دلیل داشتن این ویژگی، از Flexibleها در مکانهایی که در معرض آلودگیهای محیطی هستند مثل بیمارستانها (البته در بعضی کشورها) و کارخانههای صنعتی استفاده میشود. کیبوردهای ژلهای از طریق یک کابل USB یا بلوتوث به سیستمهای دیگر متصل میشوند. برای افرادی که به دنبال کیبوردهای قابل حمل و کم جا هستند، انتخاب مناسبی است. این کیبوردها در اندازه Compact و فول سایز ساخته میشوند.
جزیرهای (Chiclet)
به کیبورد چیکلت، کیبورد «جزیرهای» هم میگویند. اسم چیکلت، برگرفته از برند آدامسهای «Chiclet» است. چرا؟ آدامسهای چیکلت به شکل مربعهایی با گوشههای گرد هستند .کلیدهای این کیبورد هم، بجای اینکه مربعهای گوشه تیز باشند (مثل بقیه کیبوردها)، گوشههای خمیده و گردی دارند که از این نظر شباهت ظاهری دارند. همچنین کلیدها به پدهای غشایی (Membrane) متصل هستند. کیبوردهای جزیرهای اکثرا بهصورت فول سایز تولید میشوند.
سایز لپتاپ (Laptop-Sized)
کیبوردهایی که در لپتاپها به کار میروند، سایز کوچکتری نسبت به کیبوردهای پیسیهای دسکتاپ دارند. کلیدها کوچکتر و فاصله بینشان کمتر است. حتی بعضی شرکتها، صفحه کلید عددی (Numeric Keypad) که در سمت راست کیبوردهای معمولی قرار دارد و شامل اعداد 0 تا 9 است را، به دلیل کاهش فضا حذف میکنند. با توجه به اندازه کیبورد و قابلیتهایی مثل ارگونومیگ بودن، حمل و نقل و گیمینگ، تقریبا در همه اندازههای: فول سایز، Compact ،%60 و TKL در بازار وجود دارند.
بکلیت (Backlit)
اگر میخواهید در هرموقعی، چه نور کم یا حتی تاریکی کامل نیز بتوانید تایپ کنید یا بازی کنید، کیبورد Backlit بهترین انتخاب برای شماست. کلیدهای این کیبورد دارای رنگهای پرنور و واضحی هستند که حتی در تاریکی مطلق هم میتوانید از آن استفاده کنید. Backlitها به صورت تکرنگ و چندرنگ ساخته میشوند. علاوه بر اینها، کیبوردهای Backlit برای افرادی که مشکلات بینایی دارند، به دلیل اینکه میتوانند تمام کلیدها را به راحتی ببینند، بهترین انتخاب است. Backlitها برای استفادههای گیمینگ و کارهای روزمره هم بسیار مناسب هستند. میتوانید بکلیتها را در اندازه: تی کی ال، Compact و فول سایز تهیه کنید.
مجیک (Magic)
کیبوردهای Magic برای اولین بار در سال 2015 توسط اپل معرفی شدند. کیبوردهای اپل دارای اتصال بلوتوثی هستند و به صورت اتوماتیک به کامپیوترهای مک وصل میشوند. Magicها باتری قابل شارژ دارند و معمولا به رنگ سفید به فروش میرسند. اپل، کیبوردهای مجیک را با اندازههای: فول سایز، TKL و Compact عرضه کرده است. با اینکه ظاهری ساده دارند ولی از عملکرد عالیای برخوردار هستند که همین مورد، آن را به یکی از گرانترین کیبوردهای موجود در بازار تبدیل میکند.
بلوتوثی (Bluetooth)
ممکن است پیش خود فکر کنید که کیبوردهای بلوتوثی مانند کیبوردهای وایرلس هستند و تفاوتی ندارند. اما تفاوت کیبورد بلوتوثی با وایرلس در اینجاست که: بلوتوثیها به هیچ دانگل (رابط بیسیم) اضافیای برای متصل شدن به دستگاهی دیگر، نیاز ندارد. برعکس آنها، وایرلسها حتما به یک دانگل USB نیاز دارند که حکم گیرنده امواج را برای دستگاه اصلی دارد و بدون آن نمیتوانند وصل شوند. عبارت: «وایرلس»، صرفا به «بیسیم بودن» کیبورد تاکید دارد و نه استفاده نکردن از رابط. استفاده از رابط، هنوز مفهوم «بیسیم» بودن را منتقل میکند. مزیت بزرگ کیبوردهای بلوتوثی در اینجاست که اگر دستگاه موردنظر شما، حتی اگر هیچ پورت USB هم نداشته باشد، فقط با اتصال بلوتوثی میتوانید از کیبورد در آن سیستم استفاده کنید. البته بلوتوثیها از منظر آزادی عمل نشستن در استفاده از کیبورد، از این منظر دقیقا مانند وایرلسها هستند. درست مثل کیبوردهای USBخور، بلوتوثیها نیز در انواعی از اندازههای فول سایز و Compact و TKL به فروش میرسند.
لیزری (Laser Projection)
دقیقا مثل کیبوردهای موبایلها و تبلتها، این کیبوردها نیز کاملا مجازی (Virtual) عمل کرده و هیچ فضای فیزیکیای را اشغال نمیکنند. شرکت IBM برای اولین بار در دنیا کیبوردهای Laser (یا Projection) را معرفی کرد که از مهم ترین اختراعات سال معرفیاش بود. برای استفاده از این کیبورد، باید دستگاه آن را تهیه کنید. این دستگاه دارای یک پروژکتور بوده که تصویری لیزری از یک کیبورد را بر روی سطح صافی میفرستد. از طرفی حسگر تصویری CMOS، ضربه نوک انگشتان را بهصورت فریمهای متوالی دریافت میکند. نرمافزاری که در دستگاه تعبیه شده، اطلاعاتی که حسگر تصویری به دستگاه میفرستد را، به حروف و اعداد تبدیل میکند. درنهایت در سیستم نمایش داده میشود. محتویات این دستگاه شامل: ماژول لیزر مادون قرمز، یک پروژکتور با طرح کیبورد، حسگر تصویری و یک برنامه تعبیه شده است.
مجیک کیز (Magickeys)
شاید کمتر کسی باشد که حتی انتظار وجود یک کیبورد مخصوص بازارهای سرمایه را داشته باشد. کیبوردهای Magickeys (که به نام Trading هم شناخته میشوند) همانطور که از اسمشان مشخص است، مخصوص تریدرهای بازارهای سرمایه برای خرید و فروش سهام هستند. در این بازارهای پر رقابت که سرعت خرید و فروش سهام مهم است، این کیبورد با داشتن انواع کلیدهای مخصوص معاملات بازار سرمایه، باعث افزایش سرعت معاملهگران میشود. کیبوردهای مجیک کیز از طریق کابل USB یا بلوتوث به کامپیوتر متصل میشوند. همانطور که در تصویر بالا میبینید، این کیبورد ابدا بهدرد استفادههای روزمره افراد عادی نمیخورد، بلکه منحصرا برای معاملهگران طراحی شده است. همچنین مجیک کیزها سایزی به اندازه کف دست یک انسان بالغ دارند.
عمودی (Vertical)
کیبوردهای ورتیکال (عمودی) ساختار عجیبی دارند. این کیبورد، کلیدهای حروف را به دو بخش تقسیم میکند و یکی از دستهای شما، به هر بخش دسترسی دارد. کلیدهای اعداد و جهتها همگی در قسمت وسط که افقی است، قرار دارند. برعکس تمام انواع کیبوردهای دیگر در این لیست، برای کیبوردهای ورتیکال باید جای کلیدها را حفظ باشید تا بتوانید تایپ کنید که این مورد، استفاده از ورتیکالها را برای افرادی که جای کلیدها را حفظ نیستند، بسیار سخت میکند. حتی افرادی که مسلط به کیبوردهای افقی هم هستند، در هنگام کار با ورتیکالها با مشکل مواجه میشوند. البته بعضی کیبوردهای ورتیکال، دو آینه به دو تکه کیبورد وصل میکنند تا استفادهکنندگان بتوانند کلیدها را ببینند، ولی باز هم کار راحتی نیست. عمودی بودن این کیبورد به دلیل شکل قرارگیری دستها و کاهش دردهای مچ دست و شانهها است. همچنین طبق تحقیقات انجام شده، فشار به تاندونهای دست را هم کاهش میدهد. اما با این وجود بسیاری از مردم هنوز هم کیبوردهای افقی را ترجیح میدهند. ورتیکالهای پیوسته هم وجود دارند که دو قطعه را به هم وصل کردهاند و از نظر ظاهری بسیار به ارگونومیکها شبیه هستند، ولی درواقع با آنها تفاوت دارند.
مجازی (Virtual)
بیشترین استفاده از کیبوردهای مجازی در موبایلها و تبلتها است. این کیبوردها راهشان را به کامپیوترها نیز باز کردهاند که در آنجا به نام «On-Screen Keyboard» هم معروف هستند. البته در پیسیها کاربرد آنچنانی ندارند چون در کامپیوترها باید با موس تایپ کنید که بسیار سخت است. این کیبوردهای مجازی، معروفترین نوع در کیبوردهای Virtual هستند. بهطور کلی برای استفاده از کیبوردهای مجازی یا باید از صفحه Touch استفاده کنید یا از موس. در موبایلها و تبلتها، میتوانید انواع کیبوردها با هر ترتیب حروفی مثل: QWERTY، AZERTY و… را بدون هزینه دانلود و نصب کرده و با انواع تمها و رنگها کیبورد خود را شخصیسازی کنید. همچنین سایز این کیبوردها با توجه به دستگاهی که از آن استفاده میکنید (گوشی، تبلت یا کامپیوتر) متفاوت است و قابلیت بزرگ و کوچک شدن به سلیقه خودتان را دارد.
Tap Strap
کیبوردی مثل پنجه بوکس! احتمالا عجیبترین و باورنکردنیترین کیبورد ساخته شده در دنیا، کیبوردهای Tap Strap باشند که جزو کیبوردهای پوشیدنی بهحساب میآیند. برعکس بقیه انواع کیبوردها، Tap Strapها کاربرد آنچنانی ندارند و صرفا بهعنوان یک محصول نوآورانه ساخته شدهاند. طرز کار Tapها به این صورت است با استفاده از سیستم تشخیص حرکت (Gesture System) با هر ضربه انگشت به یک سطح صاف، این کیبورد حرکت انگشتان دست شما را شناسایی میکند. همچنین اگر دست خود را در هوا نگه دارید، حالت تشخیص حرکت هوایی (Air Gesture Mode) فعال میشود و به حالت «موس» سوییچ میشود. درواقع با اینکه این وسیله یک نوع کیبورد است اما قابلیت موس شدن را هم دارد. Tap با بلوتوث به دستگاه هدف خود وصل میشود. تمام حروف یک الگوی منحصربهفرد دارند که با اجرایشان، آن حرف تایپ میشود. بهعنوان مثال:
حرف T: انگشت اشاره + میانی
حرف N: انگشت اشاره + شصت
حرف O: فقط انگشت حلقه
حرف I: فقط انگشت میانی
بسیاری از افراد علاقهای به حفظ کردن این الگوها ندارند. چون برای استفاده از کیبورد Tap Strap باید حداقل 36 الگو (26تا برای حروف زبان انگلیسی و 10تا برای اعداد) را بهخاطر بسپارند.
بریل (Braille)
با پیشرفت تکنولوژی، انواع مختلفی از کیبوردها برای قشرهای گوناگونی در جامعه ساخته شدهاند که یکی از این نوعها، کیبوردهای بریل است که برای استفاده افراد نابینا کاربرد دارند. به این صورت که کلیدهای این کیبورد دارای نقاط برجستهی مخصوص خط بریل است که به افراد میگوید هر کلید چه حرف، عدد یا علامتی است. کیبوردهای بریل فقط مخصوص افراد نابینا نیستند، بلکه افرادی که کتابهایی برای نابینایان هم مینویسند، از این نوع کیبوردها استفاده میکنند. البته لازمه اینکار، شناخت و تسلط به سیستم نوشتاری خط بریل است.
فول سایز یا 100درصد (Full-Size / 100%)
از این قسمت مقاله به بعد، اسمهای کیبوردهای درصدی را مشاهده خواهید کرد. این درصدها به چه معنی هستند؟ این درصدها نشان میدهند: این کیبورد تقریبا چه تعداد کلید (از مقدار کل کلیدهای ممکن) را دارد، فاصله کلیدها از هم چقدر کم است، اندازهاش چقدر است. در ابتدا به معرفی بزرگترین نوع این خانواده میپردازیم که کیبوردهای 100درصد هستند. کیبورد صددرصد یعنی تمام کلیدها (100%) در یک کیبورد را دارد. کیبوردهای فول سایز یکی از بیشترین انواع کیبوردها است و در کارهای مختلفی مثل تایپ سریع، بازی و نوشتن اعداد در مقیاس زیاد، کاربرد دارند. این نوع، سایز اصلی کیبوردها است و تعداد زیادی از کیبوردهای امروزی، فول سایز هستند که نسبت به دیگر درصدها بزرگترین اندازه را دارند. به دلیل بزرگ بودنشان، بعضیها ترجیح میدهند از فول سایزها استفاده نکنند. تمام کلیدها مثل ردیف F (Function Keys) و NumPad در فول سایزها وجود دارند. همچنین فاصله کلیدها از یکدیگر زیاد است. برای افرادی که به طور مداوم با اعداد سر و کار دارند، این کیبوردها به دلیل وجود NumPad جدا شده و بزرگتر نسبت به بقیه، بهترین انتخاب ممکن است.
96% / 1800 Compact
یک سایز کوچکتر از فول سایزها، کیبوردهای 1800 Compact هستند. کلیدها در این سایز، فشردهتر (فشرده = Compact) از 100درصدها هستند و فاصله کمتر بینشان وجود دارد. درواقع آن %4 کم شده، به دلیل حذف فضای خالی بین کلیدهاست، ولی نه به مقدار زیاد. اما تعداد کلیدها درست به اندازه صددرصدها است. در این نوع، کلیدها در یک ردیف مرتب سازماندهی شدهاند که باعث شده ظاهر جمع و جورتری پیدا کند. مثلا کلیدهای جهت در زیر Enter قرار گرفتهاند. پیدا کردن کیبورد 1800 Compact در بازار خیلی راحت نیست.
تی کی ال یا 80 درصد (TKL / 80%)
TKL مخفف عبارت TenKeyLess به معنی «ده کلید کمتر» است که البته به آنها 80 درصد هم میگویند. برای تعداد زیادی از افرادی که از NumPadها استفاده نمیکنند، وجود NumPadها باعث شده تا یک فضای اضافه و بلااستفاده برایشان اشغال شود. تی کی الها کلا فضای سمت راست کیبورد را تا مرز کلیدهای جهت حذف کردهاند. میدانیم که NumPad بیشتر از 10 کلید دارد. بنابراین عبارت «ده کلید کمتر» برای TKLها که ادعا میکنند فقط ده کلید را حذف کردهاند، عملا درست نیست و درواقع بیشتر از «ده کلید» حذف شده است (کلیدهای دیگر شامل: + و – و = و… هستند). تی کی الها با وجود اندازه کوچکشان برای تایپهای سرعتی و بازی کردن مناسب هستند. امروزه تی کی الها بیشترین محبوبیت را نسبت به بقیه درصدها میان کاربران دارند.
75%
به نسخه فشردهتر TKLها، %75 میگویند. از آنجایی که %75 نسخه جمع و جورتر TKL است، پس NumPad سمت راست را هم ندارد. در %75ها فضای آزاد بین کلیدها کاملا پر شده است، بهطوری که هیچ فضای خالیای بین کلیدها وجود ندارد. این مورد به خودی خود یک مزیت است، اما یک اشکال بزرگ هم محسوب میشود. اگر به کیبوردهای شخصیسازی شده علاقمند باشید و بخواهید کلیدها را با Keycap (کیکپ به کلیدهای شخصیسازی شده کیبوردها میگویند که میتوانید به سلیقه خودتان آنها را تعویض و جایگذاری کنید) عوض کنید، چون %75ها فشردهتر هستند، اینکار سختتر است.
65%
کیبوردهای %75 بدون Function row (F1 تا F12)، به کیبورد %65 تبدیل میشوند. درحقیقت این قانون همیشه در کیبوردهای درصدی برقرار است: درصد بالایی منهای یک ویژگی، میشود درصد پایینی. یعنی: «درصد پایینی = یک ویژگی – درصد بالایی». مثلا: «%65 = ردیف اف – %70» (توجه کنید که این نظم، با ترتیب درصد دقیقا بالایی و پایینی درست است، نه یکی در میان). درواقع حذف یا اضافه شدن یک خصوصیت به کیبوردها، روند پله به پلهای دارد. نبود ردیف F به این معنی نیست که جزو قابلیتهای کیبورد نیست. با ترکیب دو کلید بهخصوص برای F1 تا F12، میتوانید از آنها استفاده کنید. این ترکیب در هر کیبورد میتواند متفاوت باشد. همچنین به دلیل کلیدهای کمتر، بسیار سبک هستند و جزو کیبوردهای قابل حمل بهحساب میآیند.
60%
تنها تفاوت %60ها با %65ها اینجاست که کلیدهای جهت در %60ها وجود ندارند. درست مانند فرمول بالا: «%60 = کلیدهای جهت – 65%». نبود کلیدهای جهت برای عده بسیاری از افراد، غیرقابل تحمل است اما گروه دیگری از مردم هم هستند که اهمیتی به بود و نبودشان نمیدهند. این موضوع کاملا به سلیقه و راحتی شما بستگی دارد. مهمترین مزیت کیبوردهای %60، اندازه کوچکشان است که به شما اجازه میدهد فضای آزاد بیشتری برای استفاده از موس داشته باشید.
40%
این کیبوردها، کوچکترین کیبوردهای دنیا هستند. به این معنی که (بهصورت کسری) 40/100 از کل فضای 100درصد کیبورد فول سایز را دارند. %40ها فقط دارای کلیدهای حروف الفبا و چند Modifier Key (کلید اصلاحگر مثل Shift) هستند. البته از آنجایی که این کیبوردها شخصیسازی شده و عمدتا دستساز هستند، مواردی بینشان وجود دارد که کلیدهای جهت را داشته باشند. با توجه به نبود بسیاری از کلیدها، تقاضای زیادی برای %40ها در بازار وجود ندارد. اگر علاقمند به داشتن یک کیبورد %40 هستید، باید خودتان قطعاتش را به صورت جداگانه خریداری کرده و اسمبل کنید.
کیپد عددی / صفحه کلید عددی (Numeric Keypad)
کیپدهای عددی، عملا یک کیبورد به حساب نمیآیند. همانطور که از اسمش مشخص است، هیچ حرفی در این کیپدها وجود ندارد. صفحه کلیدهای عددی شامل اعداد 0 تا 9، کلیدهای Space و Delete و Enter، اعمال جبری + و – و… هستند. با توجه به سایز کوچکشان، قابل حمل بوده و برای کارهایی مثل: وارد کردن مقادیر مالی، تاریخها، شماره سریالها و.. مناسب هستند.
مقالات مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید