با وجود همهگیری ویروس کرونا و تغییر شرایط کاری، هنجارهای فرهنگ کار جدیدی در شرکتها به کار گرفته شده که دورکاری یکی از آنهاست. از آنجایی که هم کارمند و هم رییس از دور با یکدگیر ارتباط دارند، بخش بزرگی از نیروی کار ترجیح به ادامهی دور کاری دارد در حالی که کارفرما و یا رییسها به حضور فیزیکی معتقدند. همین موضوع چالشهای جدیدی در وضعیت کارمند و رییس در دورکاری به وجود آورده که مشخص نیست در آینده نحوهی برخورد هر کدام با شرایطی غیر از این چگونه باشد.
کارمند و رییس در دورکاری چه تفکراتی دارند؟
اخیرا مطالعهای جدید در گروه تحقیقاتی Future Forum صورت گرفته که حاصل نظرسنجی بزرگی از 10 هزار کارمند در کشورهای ایالات متحده، استرالیا، فرانسه، آلمان، ژاپن و انگلستان است. طبق نتیاج این نظرسنجی، تمایل بازگشت مدیران به محل کار، سه برابر بیشتر از کارمندان عادی است. 76 درصد از کارمندان نیازی به بازگشت به دفتر کاری خود نمیبینند و این در حالی است که 70 درصد مدیران خواستهای خلاف خواستهی کارمندان دارند. این موضوع شاید کمی عجیب به نظر برسد ولی دلیل به وجود آمدن چنین نتایج متضادی را میتوان در سیاستهای قبل از دورکاری جستجو کرد. باید بررسی کرد که چه رفتار و یا هنجارهایی در دوران قبل از کرونا بر وضعیت کاری افراد حاکم بوده که چنین نتایجی را به وجود آورده است.
علاوه بر این 66 درصد از مدیران، سیاستهای نیروی کار خود را بدون هیچ مشارکتی از آنان تنظیم میکنند. این را هم میتوان به عنوان دلیل دوم مورد بالا بررسی کرد. حالا واضح است که بازگشت کارفرمایان به دفتر، رضایت کارکنان را تهدید میکند. 62 درصد از مدیران اجرایی رضایت شعلی بیشتری نسبت به کارکنان خود دارند! تقریبا 70 درصد مدیران معتقدند که سیاستهای اجرایی آنها بسیار شفاف و واضح است اما تنها 40 درصد از کارکنان این عقیده را دارند. همین موضوع سبب میشود که در ادامه، آن نیروی کار تصمیم به تعویض شغل خود کند.
مدیران، بازگشت به دفتر کار خود را به عنوان بازگشت به تخت پادشاهی میبینند در حالی که کارمندان حسی شبیه به برده را احساس میکنند چرا که هیچ انعطاف زمانی و کاری در زمانی که در دفتر هستند، وجود ندارد! همین موضوع باید چالش بعدی شرکتها باشد تا بتوانند برای جذب استعدادها موفق باشند. همین نسبت و تناسب در آمار و ارقام برای موضوعات دیگر نیز وجود دارد. مدیران و کارمندان برای بازگشت موقت به دفتر کاری خود (به مدت محدود در یک هفته) همان حس و حال را دارند که پیش از این داشتهاند. تقریبا تمامی کارکنان نیازمند اتعطاف پذیری بیشتری در محل کاری خود هستند.
حالا متوجه میشویم که چرا شرکت گوگل به کارمندان خود آزادی و انعطاف فوق العاده میدهد! اینکه کارمند در بیشتر موارد هیچ الزامی به حضور فیزیکی و یا ساعتی در دفتر کار خود ندارد، باعث در رفتن او از کار نمیشود بلکه تا حدی بهره وری آن را نیز افزایش میدهد. در مقابل شرکت اپل تصمیم گرفته که کارکنان باید 3 روز در هفته در محل کار خود حاضر شوند. هر کدام از شرکتها سیاستهای خاص خود را دارند که به عقیدهی خودشان بهترین تصمیم است!
اما آن روی سکه را هم باید در نظر گرفت. دورکاری همیشه هم باعث افزایش بهرهوری نشده است! برای مثال کارمندان مایکروسافت ادعا کردهاند که در دورکاری، نوآوری کمتری دارند. 40 درصد از کارمندان مدت زمان زیادی از کامپیوتری خود دور میشوند، تقریبا 20 درصد افراد بین 1 تا 3 ساعت کار میکنند و 60 درصد آنها هم در میان کار چرت میزنند.
بیشتر بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید