در سالهای گذشته و با افزایش تنشها میان آمریکا و چین بحثهای زیادی در رابطه با وابستگی شرکت اپل به چین مطرح شده و به تازگی طبق تحقیق بلومبرگ مشخص شده که کاهش وابستگی 10 درصدی اپل به چین نزدیک به 8 سال به طول خواهد انجامید.
بسیاری از تولیدات اپل در شهر شنژن چین و در اطراف آن انجام میشود. این شهر دارای موقعیت استراتژیکی است و به عنوان یک محل تبادل بین سرزمین اصلی چین و هنگکنگ قرار دارد. شنژن همچنین یکی از بزرگترین مراکز کشتیرانی جهان را دارد و بندر کانتینری عظیمی در آن واقع شده است. دولت چین نیز این منطقه را به عنوان یک مرکز ویژه اقتصادی در نظر گرفته و برای تشویق شرکتها به کار در آن مقررات و امتیازات مالیاتی وضع کرده است.
طبق نظرسنجی شورای بازرگانی آمریکا اکثر شرکت ها نسبت به فعالیت تولیدی در چین بدبین هستند
همچنین سرمایهگذاری خارجی نیز در این منطقه بهبود یافته است. همهی این عوامل در کنار مزیتهای جغرافیایی باعث رشد و محبوبیت تجاری شنژن و چین شده است. نکتهی مهم دیگر این است که شنژن در سال 1980 به عنوان منطقه ویژه اقتصادی شناخته شد و این یعنی نزدیک به 40 سال زمان برای تبدیل آن به یکی از مراکز مهم تولید فناوری در دنیا صرف شده است.
اپل به شبکه عظیمی از تامینکنندگان و پیمانکاران متکی است که برخی از آنها ممکن است تنها یک قطعه کوچک را بسازند. اکثر این تامینکنندگان در شنژن و اطراف آن مستقر هستند، بنابراین تدارکات و جمعآوری همه چیز در یک مکان برای مونتاژ آسان است. در همین رابطه تحقیقات بلومبرگ نشان میدهد که کاهش وابستگی و انتقال تنها 10 درصد از ظرفیت تولید اپل به خارج از چین جایی که 98 درصد آیفونهای این شرکت در آن ساخته میشوند، حدود 8 سال به طول خواهد انجامید.
سهم تولید 98 درصدی آیفون های اپل در چین
در دسترس بودن حجم بالای تامینکنندگان قطعات، حمل و نقل مدرن و کارآمد و زیرساخت مناسب برق و ارتباطی خروج از دومین اقتصاد بزرگ جهان و این منطقه تجاری را برای اپل دشوار کرده است. فارغ از اپل، چین حدود 70 درصد تولید گوشیهای هوشمند در سراسر جهان را به خود اختصاص داده و کمپانیهای چینی در این بخش نیز نیمی از محمولههای به فروش رفته اسمارت فون در جهان را تولید میکنند.
بنابراین چین و منطقه شنژن زنجیره تامین توسعه یافتهای دارد. بلومبرگ همچنین تخمین زده که وابستگی صنعت فناوری تا سال 2030 به چین را میتوان 20 تا 40 درصد کاهش داد. با این حال این تخمین برای سختافزار فرق میکند و حداکثر 30 درصد عنوان شده است. وابستگی اپل به چین به طور قابل توجهای از دیگر شرکتهای مهم تکنولوژی بیشتر است و این کمپانی به خصوص در صورت بروز مشکلات احتمالی بیشترین صدمات را خواهد دید.
در همین زمینه نتایج یک نظرسنجی که اخیرا توسط شورای بازرگانی ایالات متحده و چین منتشر شده نشان میدهد که کسب و کارهای آمریکایی بیش از هر زمانی دیگری نسبت به فعالیت تولیدی در چین بدبین و نگران هستند و دلایل گستردهای از جمله کووید 19، رابطه چین و آمریکا، افزایش هزینه، دیتا و امنیت اطلاعات، سیاستهای صنعتی و حق ثبت اختراع و مالکیت معنوی در بین آنها دیده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید