مریخ نورد ناسا Perseverance اخیراً با رها کردن نمونههای جمعآوری شده بر روی مریخ برای بازگشت به زمین خبرسازشده و به تازگی حرکت خود به سمت مکان یک رودخانهی قدیمی در مریخ را آغاز کرده است، این در حالی است مریخ نورد دیگر ناسا یعنی کنجکاوی (Curiosity) پس از یک دهه از آغاز ماموریتش نیز به تازگی شواهد جدیدی از وجود آب در سیاره سرخ کشف کرده است.
ماموریت Curiosity در سال 2012 در مریخ آغاز شد و موفقیت زیاد آن منجر به زیربنایی برای طراحی مریخنورد جدید ناسا یعنی Perseverance شد. کنجکاوی در دهانه گودال گیل به دلیل وجود رسوباتی که بر اثر وجود احتمالی آب در گذشته بوده فرود آمد. کنجکاوی پس از فرود، حرکت خود به سمت کوه ائولیس (Mount Sharp) که قله مرکزی این گودال محسبو میشود را آغاز کرد.
این مریخنورد به ابزارهایی برای ارزیابی آب هوا و زمینِ مریخ مجهز شده تا بتواند اسنادی از وجود حیات را در اطراف این گودال پیدا کند. در همین راستا درک کردن نقش آب و پیدا کردن اسناد وجود داشتن آن، یکی از عناصر اصلی این ماموریت عنوان شده است. سال گذشته کنجکاوی به واحدی که حاوی سولفات در کوه ائولیس است رسید.
در همین رابطه دانشمندان این احتمال را میدهند که این منطقه که حاوی نمکهای زیادی نیز است با شروع خشک شدن سیاره مریخ، هماکنون حاوی شواهدی از وجود آب و حیات در این سیاره باشد. با این حال تیم محققین ناسا انتظار پیدا کردن شواهدی در این خصوص را نداشتهاند.
مریخ نورد کنجکاوی تصاویری از بافت سنگهای موجدار و سخت این ناحیه، که احتمال میرود قسمت انتهایی یک رودخانهی آبی بوده را برای ناسا ارسال کرده و دانشمندان و تیم محققین در آزمایشگاه جت ناسا اذعان کردهاند که این مدارک تاکنون بهترین شواهدی است که در خصوص وجود آب در این منطقه در مریخ در کل ماموریت بدست آنها رسیده است.
مریخ نورد کنجکاوی شواهد جدید را حدود یک کیلومتر بالاتر از ابتدای کوه ائولیس کشف کرده است. در همین راستا گفته شده که به دلیل سختی و ضخامت سنگها، کنجکاوی نتوانسته از آن نمونهبرداری کند. تیم مریخ نورد کنجکاوی هنوز به دنبال پیدا کردن منطقهای با سنگهای نرمتر برای نمونهبرداری و تجزیه و تحلیل است.
برخلاف مریخ نورد Perseverance که نمونههای جمعآوری شده را برای بازگشت به زمین ذخیره میکند، کنجکاوی به سختافزار مورد نیاز برای انجام این کار مجهز نیست و فقط نمونه را در آزمایشگاه داخلی خود بررسی میکند. با این حال دانشمندان و محققین انتظار اکتشافات بیشتری در این خصوص را دارند.
دیدگاهتان را بنویسید