دنیای فناوری یکی دیگر از شناخته شدهترین مخترعان خود را از دست داد. نشریه گاردین امروز اعلام کرد که سر کلایو سینکر (Sir Clive Sinclair) روز گذشته، یعنی 16 سپتامبر و پس از تحمل یک دوره طولانی مدت بیماری در سن 81 سالگی درگذشت.
اصلیترین دلیل شهرت سینکلر ساخت کامپیوترهای ZX در شرکت خود، یعنی سینکلر رادیونیکس بود. این کامپیوترها در اوایل دهه 1980 در بریتانیا رونق گرفت و او موفق شد کامپیوترهای شخصی خانگی را که در آن زمان اکثر مدلهایش هزینه بالایی داشتند، راحتتر در دسترس عموم قرار دهد. به عنوان نمونه ZX Spectrum 16K در آن زمان تنها 125 پوند قیمت داشت. این در حالی بود که اپل چند سال زودتر از این کامپیوتر، Apple II را با قیمت 1298 دلار راهی بازار کرده بود.
کلایو سینکلر، خالق ماشین حساب جیبی
سینکلر همچنین به عنوان اولین شخصی شناخته میشود که در سال 1972 اولین ماشین حساب جیبی را با نام Sinclair Executive معرفی کرد. اولین ماشین حساب قابل برنامهریزی شرکت Texas Instruments، یعنی HP-65 دو سال بعد از آن در سال 1974 رونمایی شد. این مخترع بریتانیایی در زمینه حمل و نقل الکتریکی نیز پیشرو بود و توانسته بود در سال 1985 سه چرخه برقی C5 را توسعه دهد.
مانند بسیاری دیگر از مخترعان، پروژههای او همیشه با موفقیت همراه نبود. کسب و کار ساخت کامپیوتر سینکلر در سال 1984 به مشکل خورد و او در نهایت مجبور به فروش شرکت خود به Amstrad در سال 1985 شد. در حالیکه سه چرخه برقی C5 چندین دهه از زمان خود جلوتر بود، سینکلر نتوانست ایده ناب خود را به موفقیت برساند. تجارت خودروهای سینکلر کمتر از یک سال پس از رونمایی C5 به بن بست رسید.
میراثی که سِر کلایو سینکلر از خود باقی گذاشت اما روشن است. برای بسیاری از گیمرها و توسعه دهندگان بازی، کامپیوترهای سینکلر تاریخساز بودند. دانشکاه McGill گفته است که بسیاری از خالقین و استودیوهای معروف از جمله Peter Molyneux، David Perry و Rare اولین تجربههای خود در زمینه گیم را با ZX Spectrums کسب کردند. ماشین حسابهای جیبی همچنان مفید هستند و حتی در گوشیهای هوشمند نیز مورد استفاده قرار میگیرند. ماشینهای الکتریکی هم حالا نقش مهمی در صنعت خودرورسازی در جهان ایفا میکنند. حتی اگر تا امروز هرگز شانس استفاده از محصولات تولید شده توسط کلایو سینکلر را نداشته باشیم، باز هم نمیتوانیم از نقش او بر فناوری که در زندگی ما در جریان است غافل شویم. روحش شاد و یادش گرامی.
انا لله و انا الیه راجعون.
سرنوشت انسان ، همینست…