بحران تراشه که این روزها زیاد در مورد آن میشنویم، شرایط دنیای تکنولوژی را کلا تغییر داده است. بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که مشکلات کمبود تراشه در نیمه دوم سال آینده میلادی کاهش پیدا خواهد کرد، اما با این حال تحلیلگران حوزه خودرو از ادامهی کمبود تراشه در صنعت خودرو تا سال 2023 همچنان نگران هستند.
رقم نجومی ضرر خودروسازان از کمبود تراشه
کمبود جهانی قطعات نیمههادی اثر خود را در زندگی بیشتر مردم نشان داده است. افرادی که حرفه و شغل آنها مستقیما به این موضوع بستگی دارد، تا نگرانی مصرفکنندگان عادی از کمبود یا گرانی کنسولهای بازی، کارتهای گرافیک و هر چیزی که برای کار کردن به تراشه نیازمند است. یکی از حوزههایی که بیشترین ضرر را از کمبود نیمههادیها به خود دیده است، صنعت خودروسازی است. به نقل از شرکت مشاور AlixPartners، صنعت خودروسازی تنها در سال 2021 مبلغی بالغ بر 210 میلیارد دلار ضرر مالی به خود خواهد دید. (این رقم اعلام شده دو برابر ضرر پیشبینی شده در ماه “می” میباشد)
خودروسازان گرفتار تصمیمات خود
بر اساس آخرین پیشبینی انجام شده از سوی IHS Markit، مشکل کمبود موجودی و افزایش قیمت، احتمالا تا نیمه اول سال 2023 گریبانگیر خودروسازان خواهد بود. بعد از این دوره پیشبینی شده، تازه صنعت خودرو سازی جهانی وارد فاز بازگشت به شرایط عادی خواهد شد. یکی از دلایل مشکل کمبود کنونی بر میگردد به تصمیماتی که شرکتها خودروسازی در روزهای ابتدایی همهگیری گرفتند. در آن روزها به دلیل محدودیتهای کرونایی و کاهش شدید خرید خودرو، شرکتهای خودروسازی علاوه بر کاهش تولید خود، سفارشهای مربوط به تراشه نیز کاهش دادند. با توجه به اینکه پروسه سفارش، تولید و تحویل تراشه کمی زمانبر است، این موضوع خود باعث شد بعد از افزایش ناگهانی تولید، خودروسازان با کمبود تراشه مواجه شوند.
نگاهی به نیمه پر لیوان
حداقل میتوان از جنبه مثبت به این پیشبینی نگاه کرد. از آن جهت که طیق تحلیلهای شرکت IHS عرضه تراشه در نیمه دوم سال 2022 به روند عادی و پایداری خواهد رسید. این بازه زمانی پیشبینی شده با نظر XboX، Acer، Lisa Su و شرکت تحلیلی IDC کاملا مطابقت دارد. البته، برای رسیدن به این دوره هنوز باید چند ماهی صبر کنیم، ولی به هر حال دیگر در مرحله نهایی این بحران بیسابقه قرار داریم.
همچنان کاهش تولید خودرو ادامه دارد
وبسایت CNET در این زمینه مینویسد، بسیاری از افرادی که به دنبال خرید یک خودروی جدید هستند، زمانی که با مشکلات ناشی از کمبود تراشه، مانند تاخیر در زمان تحویل و قیمت بالاتر مواجه میشوند، از تصمیم خود منصرف میشوند و در نهایت به خرید خودروهای مدل پایینتر و دست دوم روی میآورند – دقیقا همانند شرایطی که خریداران کارت گرافیک با آن دست و پنجه نرم میکنند. علاوه بر آن افرادی که تا کنون به برند خاصی در خودروسازی وفادار بودند نیز مجبور به انتخاب خودرویی از برند جدیدی شدهاند. در نهایت طبق پیشبینیهای IHS میزان تولید خودرو در سال جاری 6.2 درصد کاهش مییابد، که یعنی رقم بسیار بالای 5 میلیون خودرو کمتر، آن هم در شرایطی که هرروز بر حجم سفارشات افزوده میشود.
بد نیست به مقاله احتکار تراشه توسط مشتریان که به تازگی توسط رئیس TSMC افشا شده است هم سری بزنید.
مطلب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید