امری که احتمالا بزرگترین لیک در تاریخچه (هر چند کوتاه) گرافیکهای Xe میباشد، در دسترس ما قرار دارد. اعضای DigitalTrends موفق شدهاند به برخی از اسلایدهای داخلی تیم طراحی گرافیک اینتل دسترسی پیدا کنند تا موضوعی که مدتهاست همه به آن شک دارند تایید شود. اینتل با پیروی از AMD روی یک کارت گرافیک MCM (چند ماژول روی یک چیپ) کار میکند. در اسناد ما همچنین شاهد یک هیولای واقعی هستیم، یک کارت گرافیک با 4 چیپ مختلف که تا 500 وات توان حرارتی را میبلعد.
اینتل درباره گرافیکهای Xe خود به شدت محتاط عمل کرده، ادعاهای بزرگی مطرح نمیکند و تنها به رونمایی نکاتی در گوشه و کنار میپردازد. اما ممکن است دیگر چنین گزینهای برای آنها وجود نداشته باشد زیرا موضوعی لو رفته که میتوان از آن به نام مادر تمام لیکها (درباره گرافیکهای Xe) از یک منبع غیر منتظره نام برد. سندهایی که توسط DT بدست آمده نشان میدهد این کمپانی نه تنها در تلاش است تا گرافیکهای خود را به شکل SDV به توسعه دهندگان به مانند DG1 عرضه کند بلکه در نظر دارد فلسفه Zen را به گرافیکها بیاورد. ما درباره ماژولهای چند چیپ و کارت گرافیکی نه با یک چیپ (die) بلکه با چند عدد چیپ روی یک پکیج صحبت میکنیم. AMD خود هنوز به سراح طراحی MCM برای گرافیکها نرفته و به نظر میرسد ممکن است اینتل آنها در در این امر شکست دهد.
این امر البته چندان غافلگیر کننده نیست زیرا Jim Keller (معمار افسانهای چیپ که تقریبا Zen را اختراع کرد) و Raja Koduri (مغز متفکر سابق بخش گرافیکهای تیم سرخ) حالا در اینتل فعالیت میکنند. اگر آنها بتوانند برخی از کارهای خود در AMD را به بخش گرافیک اینتل بیاورند، آن وقت AMD در واقع ممکن است بلایی که با معرفی Zen به سر اینتل آورد را خود تجربه کند. اجازه دهید نگاهی به اولین اسلاید بیاندازیم.
اینتل برنامه دارد تا وارد چندین بازار گرافیک شامل پردازش چند رسانهای، گرافیکهای از راه دور، تجزیه و تحلیل، واقعیت مجازی / واقعیت افزوده، یادگیری ماشین و HPC شود. گیمینگ نیز جزئی از بازار گرافیکهای از راه دور میباشد که گرافیکهای مجزا و رده مصرف کننده را نیز در خود جای داده است. این موضوع همچنین اسم رمز Arctic Sound را نیز تایید میکند. اسلاید اول البته نکته عجیبی را بیان نمیکند به همین علت باید به اسلاید دوم نگاه کنیم.
این اسلاید مشخصا میزان جاه طلبی اینتل با Xe را لیست کرده. این کمپانی برنامه دارد تا کار را با مدلی 1 چیپ برای کاربران شروع کند اما در آخر به سراغ 4 چیپ (Tile) برود. البته که گمانه زنیهایی در خصوص تعداد واحد اجرایی (EU) در این Tileها انجام گرفته اما از همین ابتدا باید بگوییم که احتمال اشتباه بودن آنها بسیار بالاست.
اگر تصور کنیم TGL GFX / DG1 از یک چیپ تشکیل شده باشد، پس در نسخه با چهار Tile شما شاهد 4096 هسته خواهید بود. یک گرافیک با 4096 هسته در توان حرارتی 500 وات منطقی نیست و به همین خاطر است که در هیچ جای اسلاید اینتل اعلام نکرده که هر چهار چیپ به شکل برابر ساخته خواهند شد. احتمال دارد که شاهد 4 چیپ با ابعاد مختلف باشیم که در واقع یک die هستند اما در حالت سنتی غیر ممکن است که بتوان آن را به شک یک چیپ واحد تولید کرد. بحث اقتصادی گرافیکهای MCM خیلی سریع خود را نشان خواهد داد و این موضوع برای اینتل عالیست که هزینهها را پایین نگه دارد، بخصوص که صاحب کارخانههای خود است. حتی اگر آنها تصمیم بگیرند که به سراغ TSMC بروند، همچنان یک محصول بسیار اقتصادی را شاهد خواهیم بود. ما حسابی شگفت زده خواهیم شد (اگر چه احتمال آن هست) که هر 4 چیپ با 512 واحد اجرایی و 4096 هسته مجهز شده باشند.
به سراغ لاین آپ که برویم، این کمپانی در نظر دارد تا چهار کارت گرافیک SDV Xe را آماده کند. در ابتدا اما سه عدد جزئی از RVP (نوعی مدل مفهومی) خواهند بود و میتوانند تا 4 Tile را شامل شوند. این احتمالا پلتفرم مهندسیست که تنها برای آزمایشهای داخلی استفاده میشود زیرا برای چنین چیزی نیاز به نوعی سفارشی از PCI Express داریم. (500 وات از مشخصات PCIe نیز عبور میکند، PCIe 4.0 تا 300 وات توان را پشتیبانی خواهد کرد).
سپس ما SDV یا نمونههای توسعه نرم افزاری را داریم که البته آنها به محصولات نهایی مصرف کننده بسیار نزدیک هستند. این مدلها احتمالا از همان PCIe استاندارد استفاده میکنند اگر چه هنوز مشخص نیست که اینتل چگونه مصرف 500 واتی آنها را با توجه به صحبتهای مطرح شده، مدیریت میکند. ممکن است که اینتل برنامه داشته باشد گرافیکهای خود را در محفظهای جدا یا با نوعی منبع تغذیه کمکی عرضه کند. این حقیقت که باکسهای گسترش PCIe وجود دارند و همچنین مدلهای SDV با عنوان “طراحی جدید” لیست شدهاند، باعث میشود فرضیه گفته شده نزدیک باشد. نمونه 500 وات همچنین 48 ولت استخراج میکند. چنین مقداری برای ولتاژ DC بسیار دیوانه وار است. برای درک آن اکثر منبع تغذیههای اضطراری کامپیوتر UPS معمولا ورودی 48 ولت دارند (و میتوانند خروجی 2000 وات ارائه دهند).
اگر اینتل موفق شود این نقشه دیوانه وار را عملی کند، اوضاع در سال 2021 برای گیمرها حسابی هیجان انگیز خواهد شد. MCM آینده سیستمهای محاسباتیست همانطور که AMD همین حالا نیز آنها را ثابت کرده و به نظر میرسد اینتل نیز به دنبال چنین طراحی رفته است.
دیدگاهتان را بنویسید