گزارش سامانه برجسته «اسپیدتست» (Speedtest) در اولین ماه میلادی سال 2025 نشان داد که سرعت اینترنت ایران در هر دو بخش اینترنت موبایل و ثابت افزایش قابلتوجهی یافته است. برای مطالعه ادامه جزئیات گزارش «اسپیدتست» در ماه ژانویه همراه ما باشید.
کاربران مدتی پیش از انتشار گزارش سامانه Speedtest پیرامون وضعیت اینترنت بینالملل مطلع شدند. طبق گزارش ماه «ژانویه» (January)، میانگین سرعت جهانی اینترنت موبایل معادل 91.24 مگابیت بر ثانیه و میانگین سرعت اینترنت ثابت معادل 97.61 مگابیت بر ثانیه بوده است. ما همچنین در ادامه بررسی کردیم که تأخیر اینترنت ثابت جهانی به میزان 9 میلیثانیه در ماه ژانویه بوده است که تفاوتی با عدد تأخیر ماه دسامبر (December) ندارد.
![گزارش اسپیدتست در ماه ژانویه 2025](https://sakhtafzarmag.com/wp-content/uploads/2025/02/Speedtest-Overall-2025.jpg)
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، اینترنت موبایل در ماه ژانویه افزایش سرعت حیرتانگیزی را تجربه کرده است. به بیان دیگر، بخش سرعت اینترنت موبایل در ماه ژانویه، رشد بینظیر چند درصدی را نسبت به ماه دسامبر (62.79 مگابیت بر ثانیه) داشته است و بخش اینترنت ثابت هم رشد بالایی (96.45 به 97.61 مگابیت بر ثانیه) نسبت به آخرین ماه سال 2024 نیز تجربه کرده است.
جاهطلبیهای ادامهدار کشورهای آسیایی و افزایش غیرمنتظره سرعت اینترنت در برزیل
گزارش «اسپیدتست» در بخش اینترنت موبایل نشان داده است که کشورهای آسیایی به جاهطلبیهای خود در ارائه اینترنت باکیفیت به شهروندانشان ادامه میدهند. بهعنوانمثال، «امارات متحده عربی» با میانگین سرعت 545.94 مگابیت بر ثانیه و سپس «قطر» با ثبت میانگین سرعت 521.51 مگابیت بر ثانیه، به ترتیب در جایگاههای اول و دوم این فهرست قرار دارند. رتبههای سوم تا نهم این بخش به کشورهای کویت (314.39 مگابیت بر ثانیه)، بلغارستان (252.05 مگابیت بر ثانیه)، بحرین (213.09 مگابیت بر ثانیه)، برزیل (210.38 مگابیت بر ثانیه)، عربستان سعودی (201.08 مگابیت بر ثانیه)، دانمارک (198.33 مگابیت بر ثانیه) و کره جنوبی (195.27 مگابیت بر ثانیه) اختصاص مییابند.
از تغییرات قابلتوجه این بخش، صعود 33 پلهای برزیل به جایگاه ششم فهرست پرسرعتترین اینترنت موبایل و سقوط دانمارک و کره جنوبی به جایگاههای پایینتر است. از طرف دیگر، نباید از رشد جایگاههای عربستان سعودی و بحرین در بخش اینترنت موبایل غافل شد.
![گزارش اسپیدتست در ماه ژانویه 2025_2](https://sakhtafzarmag.com/wp-content/uploads/2025/02/Speedtest-Countries-2025.jpg)
در بخش اینترنت ثابت، سنگاپور همچنان به صندلی جایگاه اول تکیه داده است و با میانگین سرعت 336.45 مگابیت بر ثانیه، شرایط دسترسی ایدهآلی را برای مردم خود فراهم میکند. ردههای دوم تا پنجم به ترتیب به کشورهای امارات (310.05 مگابیت بر ثانیه)، هنگکنگ (305.71 مگابیت بر ثانیه)، فرانسه (287.44 مگابیت بر ثانیه) و ایسلند (281.95 مگابیت بر ثانیه) قرار دارند.
در بخش بدترینها، کشور «کوبا» با ثبت کمترین میانگین سرعت (معادل با 3.04 مگابیت بر ثانیه)، به عملکرد خود در بخش اینترنت ثابت ادامه میدهد؛ این در حالی است که «اریتره» با ثبت میانگین سرعت 1.88 مگابیت بر ثانیه، به جدیدترین و پایینترین جایگاه اینترنت موبایل در گزارش اسپیدتست ماه ژانویه رسیده است. این کشور آفریقایی در حالی به چنین جایگاهی میرسد که «اسپیدتست» اعداد مربوط به وضعیت اینترنت موبایل کشور «افغانستان» در ماه ژانویه را ثبت نکرده است.
![گزارش اسپیدتست در ماه ژانویه 2025_3](https://sakhtafzarmag.com/wp-content/uploads/2025/02/Speedtest-Iran-2025-1160x702.jpg)
افزایش قابلتأمل سرعت اینترنت ایران نسبت به ماه دسامبر
باتوجهبه وضعیت فاجعهبار اینترنت ایران در ماه دسامبر، خوشبختانه کشور ما در اولین ماه سال جدید میلادی به روند صعودی قابلقبولی دستیافته است. ابتدا در بخش اینترنت ثابت اعلام کنیم که ایران با صعود سه پلهای در جدول همراه بوده است. بهعبارتدیگر، سرعت اینترنت ثابت در ایران از 15.95 مگابیت بر ثانیه به 16.21 مگابیت بر ثانیه (معادل 2.02 مگابایت بر ثانیه) افزایشیافته است. با این توضیحات، ایران اکنون در جایگاه 136 (از میان 152 کشور) قرار دارد.
از سوی دیگر، جایگاه کشورمان در بخش اینترنت موبایل هم صعود سه پلهای را تجربه کرده است. میانگین سرعت اینترنت موبایل ایران از 37.86 مگابیت بر ثانیه به 49.63 مگابیت بر ثانیه (معادل 6.20 مگابایت بر ثانیه) رسیده است. ایران در گزارش ماه ژانویه، در جایگاه 69 (از 104 کشور) قرار گرفته است.
![رفع فیلتر تلگرام در دستور کار دولت - قطعی برق](https://sakhtafzarmag.com/wp-content/uploads/2025/02/DeWatermark.ai_1739350416105_11zon-1160x773.jpg)
آنچه در ایران گذشت؛ امیدواری دولت به مردم برای رفع فیلترینگ تلگرام و اینستاگرام
دولت پزشکیان همچنان با وعده رفع فیلترینگ پلتفرمهای محبوب کاربران ایرانی پیش میرود. «فاطمه مهاجرانی» در حاشیه جلسه هیئت دولت روز چهارشنبه اعلام کرد که امکان رفع مسدودسازی پلتفرمهای «تلگرام» و «یوتیوب» در سال آینده وجود دارد. البته او از بیان تاریخ دقیق رفع فیلتر پلتفرمهای مذکور صرفنظر کرد و با استفاده از واژه «انشاءالله»، وضعیت اجرای تدریجی مصوبه شورایعالی فضای مجازی را در حالت ابهام قرار داد.
پیش از آن، برخی از رسانههای داخلی شایعهپراکنی درباره رفع فیلترینگ پلتفرمهای «تلگرام» و «یوتیوب» در روز 22 بهمن راه انداخته بودند که سپس توسط مسئولین، این شایعه به طور کامل تکذیب شد. سخنگوی دولت چهاردهم همچنین به عدم ضرورت راهاندازی اینترنت طبقاتی تأکید کرد؛ پروژهای که قرار بود برای برخی از قشرهای خاص اجرا شود؛ اما این طرح با مخالفت اعضای شورایعالی فضای مجازی مواجه شد.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان مازندران به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و جشن نیمه شعبان، اعلام کرد که دو روستای شهرستان قائمشهر به اینترنت پرسرعت و شبکه ملی اطلاعات متصل شدند. این هدیه مدیرکل ارتباطات استان مازندران با همت مجموعه شرکت خدمات ارتباطی «ایرانسل»، سایت جدید تلفن همراه این اپراتور با اعتباری بالغ بر 50 میلیارد ریال در روستای سیفکتی شهرستان قائمشهر راهاندازی شد.
گفتنی است با تأسیس این سایت، 3 روستای دهستان کوهساران شهرستان قائمشهر با جمعیتی بالغ بر 322 خانوار ثابت و 800 خانوار فصلی از خدمات باکیفیت مکالمه و اینترنت پرسرعت همراه اپراتور ایرانسل برخوردار شدند. چند روز پیش، شرکت T-Mobile از آغاز دوره آزمایشی دسترسی همگانی مردم به اینترنت استارلینک روی گوشیهای همراه خبر داد.
![گزارش اسپیدتست در ژانویه_4](https://sakhtafzarmag.com/wp-content/uploads/2025/02/T-mobile-starlink_11zon-1160x779.jpg)
تلفن همراههای ایرانی میتوانند از اینترنت ماهوارهای استفاده کنند؟
کاربران ایرانی برایشان سؤال پیشآمده که آیا این اینترنت ماهوارهای در ایران قابلاستفاده خواهد بود یا خیر. در اصل، برخی از کاربران ایرانی تا به امروز موفق شدهاند که بهصورت قاچاقی، به دستگاههای استارلینک در کشور دسترسی پیدا کنند. بر اساس آخرین گزارش انجمن تجارت الکترونیک، بیش از 30 هزار کاربر یکتای اینترنت ماهوارهای در ایران از این فناوری استفاده میکنند. یکی از خبرگزاران داخلی اعلام کرده است استارلینک در ایران بین 700 تا 2000 دلار به فروش میرسد که هزینههای اضافی نیز در بر دارد.
در مجموع، دولت ایران استفاده از تجهیزات اینترنت ماهوارهای را غیرقانونی اعلام کرده است؛ ازاینرو، حتی اگر فناوری Direct-to-Cell در سراسر جهان فعال شود، کاربران ایرانی ممکن است با محدودیتهای قانونی روبهرو شوند. احتمالاً اپراتورهای داخلی اجازه همکاری با شرکتهای ارائهدهنده این سرویس را نداشته باشند. این مسئله باعث میشود دسترسی کاربران به این نوع اینترنت دشوار شود.
نظر شما درباره گزارش «اسپیدتست» در ماه ژانویه چیست؟ آیا دولت میتواند استفاده از اینترنت ماهوارهای را برای مردم ایران مسدود کند؟ لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید