محصولات شرکت تراشه پرداز حافظه فدک شامل انواع حافظههای SSD و RAM است که در بازار ایران با برند FDK عرضه میشود. این شرکت در سال 1396 در استان البرز تاسیس شده است و اخیرا ما در مجله سخت افزار چند مدل از حافظههای FDK را مورد بررسی قرار دادیم که الحق از کیفیت ساخت بسیار بالا و عملکرد مناسبی برخوردار بودند.
در پشت جعبه محصولات FDK نشان ساخت ایران به چشم میخورد. برای بسیاری از ما، سه ویژگی تولید داخلی، قیمت مناسب و کیفیت بالا هرگز در یک محصول نمیگنجد. اصولا در بسیاری از موارد تولید داخلی یک کالا در ایران، با کیفیت ساخت خوب متضاد است. از این رو ما بسیار کنجکاو بودیم بدانیم چگونه محصولات فدک هر سه خصوصیت را دارند و چگونه این شرکت توانسته است محصولات قابل توجهی را از نظر فنی ارائه کند.
به عنوان رسانه علاقه داشتیم روزی امکانش فراهم شود تا از نزدیک از پروسه تولید محصولات FDK بازدید کنیم. اول آنکه مطمئن شویم، حافظههای FDK واقعا در ایران تولید میشوند، و دوم کیفیت ساخت عالی محصولات این شرکت چگونه امکان پذیر شده است.
روز سه شنبه 24 بهمن ماه 1402 کارخانه تراشه پرداز حافظه فدک از رسانههای تخصصی سخت افزار کامپیوتر در ایران برای بازدید از خط تولید محصولات خود دعوت کرد. خبرنگاران مجله سخت افزار نیز با اشتیاق به این دعوت پاسخ دادند.
کارخانه تولیدی گروه حافظه فدک در منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه بین المللی پیام در کرج واقع شده است. اغلب کارخانهجات تولیدی کالای الکترونیک در ایران در این منطقه ویژه اقتصادی حضور دارند.
پس از ورود به منطقه ویژه و رسیدن به محل کارخانه، اصحاب رسانه توسط مدیران شرکت فدک مورد استقبال گرم قرار گرفتند و به سمت دفتر مدیریت برای انجام گفتگوی صمیمانه هدایت شدند.
پس از پذیرایی گرم، جناب آقای سید صالح چراغچی، رئیس هیئت مدیره محترم گروه حافظه فدک، در پاسخ به سوال خبرنگاران، مقدمهای را از تجربیات فنی شخصی و حضور خود در بازار کامپیوتر در ایران ارائه داد. ایشان با بیان اینکه علاوه بر تجربه سالهات واردات و فروش قطعات کامپیوتر، از ابتدای دهه هشتاد دغدغه تولید قطعات کامپیوتر داشتند.
این موضوع باعث شد تا همواره در هر موقعیتی که قرار گرفتند، به فکر تولید قطعات کامپیوتر در کشور باشند و اولین تجربه ایشان تولید چند مدل پاور از طریق مهندسی معکوس بود. پس از موفقیتهای پی در پی در شرکتهای فنآوری متعدد، در اواسط دهه 90 خورشیدی برادران چراغچی به همراه چهار نفر از دانشجویان فوق لیسانس به فکر تولید حافظه رم DDR3 به صورت طرح تحقیقاتی در ایران بودند که چند نمونه با موفقیت به صورت پایلوت تولید شد. پس از اجرای این طرح، برادران چراغچی به صورت جدی به سراغ برنامه ریزی برای تولید صنعتی ماژولهای رم رفتند تا ماشین آلات و تجهیزات تولید بردهای الکترونیک را از خارج از ایران خریداری و وارد کنند.
به دلیل آنکه انتقال تجهیزات پیشرفته خط تولید قطعات الکترونیک کامپیوتر به صورت مستقیم به ایران به سادگی امکان پذیر نبوده و نیست، کلیه تجهیزات ابتدا به ترکیه و سپس به ایران منتقل شدند. سید صالح چراغچی در توصیف یکی از سختیهایی که در راه انتقال تجهیزات خط تولید به ایران داشتند افزودند: وقتی با دشواری فراوان و غلبه بر تحریمها تجهیزات را به ترکیه حمل کردیم، در ترکیه کودتا شد و یک دردسر دیگر برای حمل تجهیزات به محل کارخانه پدید آمد.
به هر شکل با فائق آمدن بر کلیه مشکلات، انتقال تجهیزات به محل کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی پیام با موفقیت انجام شد و بدین ترتیب اولین خط تولید بردهای الکترونیک کامپیوتر در ایران و غرب آسیا راه اندازی شد.
رییس هییت مدیره فدک افزودند: مجموعه فدک همواره به استفاده از تجهیزات مدرن در خط تولید خود اهتمام داشته است و در همین راستا در آخرین ارتقای خط تولید، دو دستگاه جدید تولید شده مدل 2019 و 2020 را به خط تولید اضافه کردیم.
ما مواد اولیه مرغوب و چیپهای با کیفیت را از منابع معتبر در کره جنوبی و تایوان برای خط تولید وارد میکنیم تا بتوانیم تولید کیفی و به روزی را برای رقابت با دیگر برندها داشته باشیم.
ایشان همچنین در توصیف استقلال مجموعه تحت مدیریت خود افزودند: “ما یک مجموعه کاملا خصوصی هستیم. کوچکترین وابستگی به دولت و هیچ نهادی نداریم. هیچگونه بدهی بانکی هم نداریم. کلیه این تجهیزات به صورت مستقل با بودجه شخصی خریداری شده است. آموزش کارکنان و همچنین تحقیق و توسعه فدک تماما بر پایه توانمندی بومی شرکت انجام میشود.”
شرکت تراشه پرداز حافظه فدک، در ابتدا فعالیت خود را با تولید حافظههای RAM کامپیوتر DDR4 آغاز کرده، و پس از دو سال تحقیق و توسعه، خط تولید حافظههای ذخیره سازی SSD را نیز راه اندازی کرد. فدک به مانند اغلب برندهای معروف تولید کننده رم و اس اس دی مثل ایدیتا، پاتریوت … یک شرکت طراح و سازنده ماژول حافظه است. بدین صورت که چیپهای مورد نیاز خط تولید ماژولهای حافظه خود را از شرکتهای سازنده چیپ حافظه و کنترلر تامین میکند و سپس آنها در خط تولید در بردهایی که کارشناسان و متخصصین فدک آنها را بر اساس استانداردهای موسسه JEDEC طراحی کردهاند، سوار کرده و ماژول حافظه RAM و SSD میسازد.
در ادامه بازدید، آقای سید صادق چراغچی ضمن برشمردن دست آوردهای این شرکت در زمینه توسعه و ساخت بردهای الکترونیکی، به ساخت سینگل برد اشاره کرد. دستگاه سینگل برد در انواع سیستمها و دستگاه میتواند مورد استفاده قرار گیرد. با کمک این بردهای هوشمند میتوان ioT ساخت و تجهیزات مختلف مانند تلویزیون، جاروبرقی، یخچال هوشمند تولید کرد. سینگل بردها از پردازندههای چند هسته ای ARM بهره میبرند و با سیستم عامل لینوکس و یا اندروید کار میکنند.
از دیگر محصولات جدیدی که شرکت فدک برای کاربران در دست ساخت دارد میتوان به ساخت حافظه SSD اکسترنال، ساخت رمهای DDR5 و همچنین بردهای پیشرفته تر کامپیوتر اشاره کرد.
در رابطه با ساخت PCB، آقای چراغچی با اشاره به اینکه رمهای DDR4 فدک از مدارچاپی 8 لایه و رمهای DDR5 فدک از مدار چاپی 10 لایه استفاده میکنند، به فقدان توانایی تولید این نوع از PCBها در داخل کشور اشاره کرد و افزود: اگرچه ما علاقمند بودیم PCB را از منابع داخلی تهیه کنیم اما هنوز توانایی ساخت PCB چند لایه در کلاس صنعتی در ایران وجود ندارد، بنابراین ما پس از طراحی مدارچاپی، آن را به شرکتهای معتبر خارجی سفارش میدهیم تا کیفیت محصولات فدک در عالیترین سطح ممکن باشد.
“البته در زمینه توسعه و طراحی PCB، قصد اختراع مجدد چرخ را نداریم، و همواره تلاش میکنیم ضمن تکیه بر توانایی فنی خود، از طراحهای موفق دیگر برندها ایده بگیریم و استفاده کنیم”
پس از نشست صمیمانه، به همراه اصحاب رسانه به بازدید از سالن خط تولید حافظههای فدک پرداختیم. اولین نکتهای که توجه مارا جلب کرد تمیزی دستگاهها و مرتب بودن سالن تولید بود. یکی از ارکان مهم تولید قطعات الکترونیک نظم و پاکیزگی محیط تولید است که در کارخانه فدک به صورت محسوسی رعایت شده بود به گونه ای که اگر فارسی صحبت نمیکردیم، این تصاویر ثبت شده میتوانست جایی در چین و یا هنگ کنگ باشد.
اولین دستگاهی که به مشاهده عملکرد آن پرداختیم، دستگاه پرینتر خمیر قلع بر روی نقاط طلایی برد الکترونیک PCB بود.
این دستگاه پیشرفته با دقت یکصدم میلیمتر محل اتصال قطعات الکترونیکی را بر روی برد PCB با قلع نشانه گذاری میکند. توجه به دمای مناسب و همچنین دقت بالا در انتخاب عناصر خمیر قطع از اهمیت بسیاری در استفاده از این دستگاه برخوردار است چراکه برخی قطعات مانند ماژول رم به صورت مستقیم با دست سرو کار دارند و باید پایه کامپوننتها از هر نظر محکم و با دوام ساخته شوند.
در مرحله بعد، برد PCB قطعه مورد نظر که میتواند RAM و یا SSD باشد، به صورت اتوماتیک وارد دستگاه قطعه گذار میشود. در این دستگاه، کامپوننتهای ریز به صورت تمام اتوماتیک و بدون دخالت دست بر روی برد PCB سوار میگردد.
این دستگاه سرعت بسیار بالایی دارد و به ازای هر دو دقیقه و 40 ثانیه، تعداد 6 ماژول رم را قطعه گذاری میکند.
پس از این مرحله قطعات وارد حوض قلع میگردند و پس از پایان فرایند ساخت اتصالات، وارد بخش نرم افزاری و Programming میشوند تا فیرمور کنترلرها و پروفایل XMP رمها به آنها تزریق شود. پس از مرحله برنامه دهی، کلیه قطعات به بخش QC وارد میشوند.
بخش کنترل کیفیت در کارخانه فدک چند بخش دارد. بخش اول بررسی سلامت چیپهای حافظه است که تکنسینهای شرکت فدک به کمک دستگاههای خاصی از چیپها قبل از استفاده در خط تولید تست سلامت میگیرد. پس از استفاده در تولید و سوار شدن نیز، تمام قطعات تولید شده در بخش کنترل کیفیت تست سلامت نهایی میشوند.
کلیه رمهای تولید شده فدک در کامپیوترهای شبیه سازی شده نصب شده و با کمک نرم افزارهای خاص صنعتی مورد تست و بازرسی دقیق قرار میگیرند تا کوچکترین احتمال بروز خطا مورد شناسایی قرار گیرد. در صورتی که ماژول رمی دچار مشکل باشد، پس از مرحله عیب یابی، قطعه خراب از روی برد جدا شده و مجدد ماژول به ابتدای خط تولید باز میگردد.
برای کارشناسان فدک این موضوع که هیچ چیپ خرابی وارد خط تولید نشود اهمیت فراوان دارد چراکه پروسه اصلاح یک ماژول خراب وقتگیر است و خط تولید برای اصلاح یک ماژول متوقف میشود.
بررسی سلامت حافظههای SSD در بخش کنترل کیفیت دارای چند مرحله است. دستگاههای مخصوص تست سلامت امکان تست همزمان چند حافظه را در یک زمان دارند تا ضمن بررسی دقیق، چابکی و سرعت عمل مناسبی را برای خط تولید به ارمغان آورد.
این دستگاه مخصوص، شرایط جوی و محیطی دشواری را برای حافظهها بوجود میآورد تا عیار عملکرد صحیح حافظه تحت شرایط سخت سنجیده و چک شود.
پروسه بررسی سلامت و تست عملکرد صحیح حافظههای SSD، از هر دو نوع SATA و NVMe در فدک، زمانبرترین بخش تولید است.
شرکت فدک برخی از تجهیزات تست و بررسی حافظههای SSD را در درون مجموعه خود طراحی و ساخته است تا تعداد بیشتری از حافظهها را به صورت همزمان بررسی کند.
پس از پایان مراحل متعدد کنترل کیفیت، حافظههایی که موفق شدند به سلامت تمام تستها را پاس کنند، وارد بخش بسته بندی و نشانه گذاری میشوند.
و در مرحله پایانی، حافظههای نشانه گذاری شد در ریل بسته بندی نهایی قرار گرفته و برچسب گذاری میشوند.
و بدین ترتیب حافظههای فدک به دست مصرف کننده میرسند.
بسیاری از کاربرانی که حافظههای SSD فدک را پس از مطالعه بررسی آنها در سایت مجله سخت افزار تهیه کرده بودند، به جنس بسته بندی این حافظهها انتقاد داشتند که مدیران ارشد شرکت حافظه فدک، ضمن پذیرش این موضوع ابراز امیدواری کردند در آینده نزدیک، نوع بسته بندی این حافظهها ارتقا خواهد یافت و بسته بندی شکیل تری برای محصولات فدک را شاهد خواهیم بود.
در مورد تولید رمهای DDR5 نیز، مدیران شرکت فدک با بیان اینکه رمهای DDR5 FDK تولید شده است، ابراز امیدواری کردند به زودی این ماژولها در فرکانسهای متنوع و با بسته بندی جدید وارد بازار شوند.
در خصوص تصمیم به تولید حافظههای SSD با حجم بالاتر از یک ترابایت، مدیران فدک با تاکید بر تولید متناسب با نیاز بازار، بیان داشتند در این زمینه هیچ محدودیتی در تولید ندارند و اگر به نیاز بازار به داشتن SSD با حجمهای بالاتر اطمینان حاصل کنند، تولید حافظه SSD با حجم بالاتر از یک ترابایت نیز به سادگی امکان پذیر خواهد بود.
پس از خروج از سالن تولید، اصحاب رسانه ضمن تشکر از میهمان نوازی میزبان، نگرانی همیشگی خود را در ارتباط با تولید داخلی یک محصول و محدود شدن واردات ابراز داشتند. در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است در آینده شرکت فدک به دنبال ایجاد محدودیت بر واردات محصولات مشابه خارجی باشد یا خیر، آقای مهندس چراغچی با پاسخ صریح که “ما به هیچ وجه به دنبال ایجاد محدودیت برای کاربران نبوده و نیستیم” اضافه کردند: “این موضوع در طول 7 سال گذشته که محصولات خود را به بازار عرضه کردیم اثبات شده است.”
“ما به دنبال بزرگ نمایی تواناییهای خود نیستیم اما نسبت به جایگاه محصولاتمان در بازار آگاهی داریم، به کیفیت محصولات فدک و رقابتی بودن آن مطمئن هستیم. ما معتقدیم نباید به خاطر دوام خودمان جلوی واردات را گرفت. ما اگر مدعی توانمندی در تولید هستیم این باید هنر خودمان باشد که با تولید محصول با کیفیت، و ارائه قیمت رقابتی و خدمات پس از فروش مناسب، کاربران را به سمت خود جذب کنیم، (نه از طریق ایجاد محدودیت بر واردات).”
ما به عنوان تولید کننده داخلی به دنبال حمایتهای قانونی هستیم. انتظار داریم شرکتها و سازمانهای دولتی مطابق قانون برند فدک را به عنوان تولید کننده حافظه در استعلامهای خود در کنار دیگر برندها ذکر کنند، اما در مورد بخش کاربری بازار، هیچ کسی در فدک به دنبال محدود کردن کاربران نیست. کاربر باید قدرت انتخاب داشته باشد و هنر ما این است که او را نسبت به کیفیت محصول خود قانع کنیم.
در انتهای این بازدید، مجله سخت افزار، به عنوان یکی از رسانه سخت افزاری مرجع کشور، از اینکه چنین تجهیزات پیشرفته ای برای تولید قطعات کامپیوتر در داخل کشور وجود دارد کاملا خرسند است. وقتی از دور به یک کارخانه نگاه کنیم، شاید اولین چیزی که به ذهن ما میرسد، توانایی مالی است. اما آنچه که فدک را فدک کرده است و نسبت به بسیاری از دیگر تولید کنندگان واقعی، و مدعیان تولید کننده در کشور، متمایز میکند، تخصص فنی مدیران و تولید مدرن و همراه با دانش است.
در این روزهای ایران، دیدن و هم صحبت شدن با مدیران متخصص و با دانش فنی، واقعا اتفاقی نادر و کیمیاست. از این نظر دیدار با برادران چراغچی، مدیران محترم شرکت حافظه فدک، که با دانش فنی کامل، تمام بخشها و توانمندی فنی خود را بدون پرده پوشی به اصحاب رسانه نشان دادند، و از مشکلات و انتظارات خود گفتند، برای ما باعث خوشبختی و اتفاقی بسیار جذاب و هیجان انگیز بود.
با آرزوی موفقیتهای روز افزون برای مجموعه حافظه فدک.
یه دو ترابایت با dram و mlc بزنه شاید وسوسه بشم برای خریدش
وگرنه که انتخاب اول قطعا سامسونگه
بنده آقا آرمین رو به این میشناسم که تو انبار کاه راحت سوزت رو پیدا میکنه. تمام مقالاتی که رو سایت نوشتن در حد یک سند رسمی معتبره برای من. در مورد قطعات سخت افزاری هم به شدت ریزبین و وسواس گونه بررسی و تست میکنن. من خودم تا حالا اسم این برند رو نشنیده بودم و شاید اگر هم تو مغازه میدیدم نگاهش هم نمیکردم ولی وقتی آقای ابیشی اینطور از این محصولات تعریف میکنن یعنی واقعاً کارشون خوبه. به امید اینکه محصولات «با کیفیت»ایرانی رو توی فروشگاه ها ببینیم. باز هم خسته نباشید میگم به تیم سخت افزار مگ که معتبر ترین و بیطرف ترین تیم سخت افزار رو دارن
محمد مهدی جان، برادر ممنونم از شما، نظر لطفته دوست خوبم.
درود آرمین جان.
قطعا میدونی که ما بهت خیلی ارادت داریم. اما همیشه نسبت ب خوشبینیت نسبت به این مدل شرکت های ایرانی متعجب بودم. توی جوابت به یه کامنت هم دیدم نوشتید که در مورد فاطر نگرانی داشتید که نکنه بعدا محدودیت ایجاد کنه که با توضیحاتش قانع شدید که نمیکنه. برام سوال بود که ضمانت اجرایی اون قسم ها و “به ابلفض دنبال محدودیت واردات نیستیم” و … چی بوده که باورتون شده اینا با بقیه فرق میکنن.
سه تا موضوع در فضای چند دهه اخیر ایران رو میشه به صورت فکت بیان کرد. اول اینکه اینجا “هیچ” کسب و کار مستقلی وجود نداره. در بهترین حالت کسب و کار مستقل از حکومت شروع میکنه، بزرگ میشه، اما در ادامه با انواع روش ها از حالت مستقل در میاد.
فکت دوم اینه که تقریبا هر بیزینسی تو ایران نهایتا کارش ب اینجا میکشه که باعث میشه جریان آزاد واردات اون محصول یا خدمات رو مخدوش کنه. به دلیلی که در جملات قبلی گفتم. این مورد اینقدر اتفاق افتاده که به راحتی میشه گفت نهایتا امثال فدک، فاطر و … هم به همین مسیر خواهند افتاد. نه اینکه اینها ذاتا آدمای فرصت طلبی باشن، نه، اما فضای موجود نهایتا بیزینس ها رو به اون سمت هل میده.
فکت سوم اینه که آدم سالم در این فضا هرگز دوام نخواهد آورد بی تعارف. یا زیر فشار و آزار و اذیت و یا حتی سود پایین، کنار میکشه، یا برای بقا و زنده موند، آلوده میشه. حالا ممکنه این بخش آلوده شدن و ربطش به شما رو خیلی قبول نداشته باشی، اما خب مسئولیت اجتماعی ایجاب میکنه که مثلا مثلا مثلا اگه هیتلر اومد کارخونه کارت گرافیک راه انداخت، پروموتش نکنیم، ازش نخریم و از این صحبت ها.
پس اگر من به جای شما بودم (که نیستم)، هیچوقت قدمی در راستای نمایش اسم اینها بر نمیداشتم. بنظرم وقتی ما در یک کشور و اقتصاد نرمال زندگی نمیکنیم، نیاز نیست قضاوت نرمالی داشته باشیم. خط کشی که مثلا یک شهروند بلژیکی برای قضاوت استفاده میکنه خیلی ب درد ما نمیخوره.
توحید جان، ارادت از ماست، ببین بحث خوشبینی که گفتی واقعا خوشبینی نیست. اگر کسی داره در حوزه فن آوری فعالیت میکنه از روندهای آشکار ایجاد محدودیت خبر نداشته باشه که اصلا اینکاره نیست. پس ما میدونیم با چه شرکتی همکاری میکنیم. معیار هم معیار وضعیت حال حاضر اون شرکته.
ببین یه زمانی شما (شمای نوعی رو عرض میکنم) میایی میگی “هر شرکت ایرانی که وارد حوزه تولید محصولات فن آوری بشه، قطعا به دنبال ایجاد محدودیت بر وارداته.” اگر از این دیدگاه بخوای تمام شرکتهای ایرانی رو بهشون نگاه کنی، اصلا بحثی باقی نمیمونه. من چنین دیدگاهی ندارم. اگرچه میدانم و میبینم برخی شرکت ها، که اسمشون رو نمیبرم، به صورت مشخص در راستای ایجاد محدودیت و ممنوعیت ورود کالا اقدام کردند و الان باعث گرونی مانیتور و مودم شدند. اما من همه رو با یک عینک نمیبینم، روی همه By Default برچسب نمیزنم – چون شرکتهایی هم هستند و میدانم و میبینم که صرفا دارن کالای خودشون رو تولید می کنند و قصد و هدفی برای ایجاد محدودیت بر واردات ندارن.
شرکتهایی که تلاشی برای ایجاد محدودیت نکردند، و قصدی برای اعمال محدودیت بر واردات ندارند، دو دسته هستند، یا کالایی که تولید می کنند، کالای با کیفیت و با قیمت رقابتیه، که در این صورت در راستای شناساندن محصولاتشون به مخاطب دست همکاری بهشون میدم. هیچ مشکل یا محدودیتی برای همکاری با این شرکتها ندارم چون نفع خریدار برای من مهمه و اگر ببینیم در حوزه فعالیتشون، محصولی که ارائه میکنند قابل قبوله، هم معرفی میکنم و هم بررسی از محصولشون انجام میدم. البته بررسی از محصول رفتن، مشروط به اینه که خود اون شرکت هم به من/مجموعه ما اعتماد داشته باشه که وقتی انتقاد میکنم، قصدی برای تخریب برند ندارم و انتقاداتم کاملا فنی است.
شرکت فدک این اعتماد رو به من داشت، و انتقاداتی که مطرح کردم از محصولشون نه تنها مشکلی در رابطه کاری ما ایجاد نکرد، بلکه در نهایت دعوت شدم تا خط تولیدشون رو هم ببینم. وقتی یک شرکتی رفتار حرفه ای از خودش نشون میده، من هم حرفه ای برخورد می کنم و در رسانه ام مطرح میکنم.
اما مثلا شرکت دیگری که نام بردی – با اون هم همکاری داشتیم و هنوز هم به قولی که دادند پایبند هستند و اقدامی برای محدودیت بر واردات نکردند – اما آخرین بررسی که از پاورشون انجام دادم، انتقادات صادقانه من به محصولشون رو حمل بر دشمنی با برندشون در نظر گرفتند و من رو به جانبداری متهم کردند که باعث خاتمه همکاری ما با اون شرکت شد. یعنی از نظر اینکه کسی بخواد محدودیتی بر واردات اعمال بکنه، خدا رو شکر تا به امروز با هیچ کدام از اون شرکتها همکاری نداشتیم و انشاالله نخواهیم داشت.
حالا یه بحث دیگری که مطرح کردی، بحث استقلال شرکت و کار مستقل از سیستمه. در این رابطه ما به عنوان رسانه ای که رسما در حال فعالیت در کشور هستیم، نه تنها هیچ وظیفه ای نداریم، بلکه اصلا شناسایی استقلال یا میزان استقلال شرکتها به ما ارتباطی پیدا نمیکنه. ضمن اینکه اینکار اصلا به ما ربطی نداره، کار عبث و بی فایده ای است. شما صبح که از خواب در ایران بیدار میشید، در تمام لحظه هایی که در ایران زندگی میکنید، در حال تعامل با سیستم حاکم بر ایران هستید، از گندم نانی که از نانوایی می خرید را سیستم وارد کرده تا چراغی که در اتاق روشن میکنید را با سوبسید همین سیستم روشن میکنید، تا قواعد اداری حاکم و حتی روزهای که کار میکنید یا تعطیل هستید. پس وقتی شما در سیستم حاکم بر ایران از خواب بیدار میشید، درس میخونید، مدرکتون رو از همین سیستم میگیرید، غذایی که میخورید از همین سیستمه، و قوانینی که با اون زندگی میکنید از همین سیستمه، و ساعت کاری و تقویم و همه چیزتون از همین سیستمه، نمیتونید بگید، نه یه دقیقه صبر کن ببینم آیا فلان شرکت استقلال از سیستم داره یا نه؟ این حرف خنده داره. بنابراین بحث دومی که مطرح کردی، به من – به عنوان یک خبرنگار حوزه فن آوری ارتباطی نداره، و ما – به عنوان رسانه رسمی این کشور که در همین سیستم با قوانین جاری داره اداره میشه – اصلا معیاری برای تمییز دادن شرکتها از نظر میزان استقلالشون نداریم.
این بحثی هم که فرمودین آدم سالم در این فضا دوام نخواهد آورد، بازهم برمیگرده به اینکه از نظر شما سلامت چیست، به چه کسی سلامت میگن؟ بازهم ما به عنوان رسانه معیار مستقلی در این رابطه نداریم غیر از معیار سیستم قضائی کشور، که هر کسی که در حال فعالیت اقتصادی است سالمه مگر آنکه حکمی علیه اش در سیستم قضائی همین کشور و همین سیستم براش وجود داشته باشه.
خودت در بخش انتهایی مطلبی که نوشتی پاسخ رو دادی، ما در بلژیک نیستیم و معیار ما برای فعالیت در ایران، قواعد جاری ایرانه، و نه بلژیک. تنها معیاری هم که برای همکاری داریم در کامنت های دیگه توضیح دادم، با شرکتهایی که در راستای اعمال محدودیت بر واردات اقدام کنند همکاری نمیکنیم. دوست نداریم همکاری کنیم. با توضیح اونها هم قانع نمیشیم (در این حد ساده لوح نیستیم) فقط منافع مخاطبان ما و مردمی که در این کشور زندگی میکنند مثل خود ما، رو بسیار فراتر و مهمتر از همکاری با یک یا دو شرکتی که بخوان با اعمال محدودیت بر واردات ارتزاق کنه، میدونیم.
” کیفیت ساخت بسیار بالا”
” کیفیت ساخت عالی محصولات این شرکت”
با تشکر از آرمین عزیز. نویسنده قدیمی سایت. یک زمان من بهش مگیفتم آرمین رنگارنگ چون آواتارش یه آرمین بود که هر حرفش با یک رنگ نوشته شده بود و اینجوری تشخیصش میدادم.. یه مدت بعدش آواتارش لوگوی اینتل بود و اون موقع ها AMD زیاد قبول نداشت.
اون دوتا جمله بالا خیلی چشمگیر بودش برای من به خصوص از طرف یک نویسنده قدیمی. کیفیت ساخت خوب نه, کیفیت ساخت بالا هم نه بلکه کیفیت ساخت بسیار بالا و کیفیت ساخت عالی! مگر اینکه بالاتر از این کلمات هم وجود داشته باشه که آرمین عزیز اونهای رو برای برندهای بزرگ جهانی کنار گذاشته باشه. به نظر من فدک که تا امروز اسمشو هم نشنیده بودم تونسته با شیش سال سابقه, کار خیلی بزرگی بکنه که حتی آرمین عزیز که تا چند سال پیش AMD قبول نداشت بیاد براش از همچین کلمات سنگین وزنی استفاده کنه.
یک یادی هم بکنیم از برادران خیامی که کارخونشون بعد از انقلاب مصادره شد. دولت گرفتش کرد ایران خودرو. ایران خودرو و سایپا هم هر چی بنجل بود آوردن مونتاژ کردن و خیلی از هم میهن هامون به خاطرش کشته شده و خانوادشون تو مشکلات این کشور تنها گذاشتن. یک راننده کامیون بود راننده خط شده بود جانباز شیمیایی هم بود به من گفت از من به تو نصیحت پیکان سوار شو ولی اون ماشینو (پراید) سوار نشو اون ماشین قاتله. و همچنان هم تولید میشه. قیمتاشون هم بسیار بالا رفته. واردات خودروهای روز و با کیفیت هم به خاطرشون ممنوع هستش.
من با تولید ملی موافقم. با اشتغال کارگر ایرانی هم موافقم. ولی باید ببینیم چند چنده. یعنی اینکه یک تولیدی بشه به اسم ایران و چند نفر بیشتر برن سر کار ولی چندتا دونه آدم از میلیاردر بشن سوپر میلیاردر. من حاظر نیستم کیفیت زندگیمو فدا کنم چند نفر میلیاردر بشن سوپر میلیاردر و بچه هاشون اینور و انور بکنن که آخرش مثلا اقامت کانادا بگیرن.
به یه جایی داریم میریم که بعد از سالها به جای این که از تولید داخل خوشحال بشیم باید بترسیم که یک وقت نشه بدبختی جدید مثل ایران خودرو و سایپا.
سلام آقا کامبیز عزیز،
ممنونم از اینکه با دقت مطالب منو دنبال کردی، و قاعدتا همانطور که خودت گفتی، بی جهت من از کسی تعریف نمیکنم. الان در حال حاضر محصولاتی خوب و با کیفیتی فدک داره. من چند تا رو بررسی کردم، برای چند نفر پیشنهاد دادم و مادامی که محصولات شرکت در کیفیت ساخت مطلوبی برخوردار باشه پیشنهادش میدم.
بر اساس آماری که دادن به ما، نرخ RMA محصولاتشون 0.2 درصده، و این رقم خیلی خوبی است. مادامی که عملکرد و کیفیت حافظه های SSD فدک خوب باشه، از اون تعریفهای که گفتی، خواهم کرد.
سلام آقا آرمین عزیز
من فقط چون خود شما تائیدش میکنی حاضرم فکر کنم که خوبه. و اگرنه از یک برند تازه تاسیس که نام برندش از اسم یک روستا توی شبه جزیره عربستان گرفته شده انتظار زیادی ندارم.
نظر لطفته کامبیز جان، در کلاس قیمتی که هستند محصولات خوبی دارند. فعلا که خوبه، در آینده هم انشاالله خوب بمونند.
گرینویچ باشه میشه روستای باکلاس و متمدن 😂😂😂
….
تا الان تو مغازه نزدیک به 300 تا ssd با ظرفیت مختلف از این برند فروختیم بدون مشکل و برگشت ولی از 15 تا لکسار 2 تا عودتی و توین موس 3 تا داشتیم
الان اون شرکت اروپایی که رو محصولاتشون از رنگ یا نام ایرانی استفاده کردن حتما رو دستشون باد کرده
…
درود بر شما عالی بود باعث افتخاره همچنین زحماتی فکر نمیکردم این محصولات رو تولید داشته باشیم موفق باشند
ممنون آقا ماهان عزیز
انشاالله که همه چی به این درستی باشه که شما میگید با تمام احترامی که برای نوشته شما و شرکت فدک قائل هستم و اتفاقا تو فروشگاه خودمون ssdهاش و m. 2هاش رو داریم ولی انتخاب من یک برند خارجی مطرح هست وگرنه اگر قرار هایکویژن و ادلینک و داهوا بخرید همون فدک بخرید که برند ایرانی هست
ممنون مسعود جان که نظرت رو با ما در میون گذاشتی.
خسته نباشید و دستبریزاد
میدونین فضا طوری شده که ادم یقین ام داشته باشه یه چیز داخلی خوب داره پیش میره ولی برای اینکه فضای رسانه ای علیه اش نشن کلا یا بد اشو میگن یا نهایتا هیچی نمیگن
اینکه مجموعتون واقعا منطقی بوده و میدونسته با این کار کلی اتهام و بد و بیرا میشنوه اما باز هم به کاری که میدونسته درسته پایبند بوده واقعا باید ایستاد و ادای احترام کرد
اما بخشی که مدیرعامل گفته دنبال محدودیت نیستیم این حرف جنبه تبلیغاتی داره
به هرحال اقا خسته نباشین
۹
امیدواریم گروه های تولیدکننده دیگه مثل گرین و فاطر و حتی تسکو هم شمارو به مراکز خودشون دعوت کنن تا همه استفاده کنیم
ممنون سید، ببینید ما خودمون زخم خورده این داستان محدودیت بر واردات هستیم. محدودیت بر واردات باعث شده خیلی از قطعات رو نتونیم بررسی کنیم یا به سختی امکانش فراهم بشه. ناگفته نمونه خودمون هم کاربر کامپیوتر هستیم و گران شدن قطعات ناشی از اعمال محدودیت مارو هم متضرر کرده. مدیریت مجموعه ما مجله سخت افزار، هرگونه همکاری، گزارش، بررسی و تبلیغ شرکتهایی رو که بر واردات محدودیت اعمال کردن رو ممنوع کرده. بنابراین ما به عنوان مجموعه مجله سخت افزار از اساس محدودیت داریم برای همکاری با شرکتهایی که به دنبال اعمال محدودیت بر واردات هستند. همچنین مجموعههای همکار ما که در اون روز بازدید حاضر بودند، مجموعه هایی که جامعه فالوور و مخاطبان بزرگی دارند، اگر برن سراغ همکاری با چنین شرکتهایی، مخاطبینشون رو از دست میدن. ما در روز بازدید از فدک، تمام رسانه ها، بشدت حساس بودن در این مورد، من یک پاراگراف در مورد نداشتن تمایل فدک به اعمال محدودیت بر واردات نوشتم، اما در واقعیتش همه ما رسانه ها 2 ساعت بحث داشتیم اونجا تا مطمئن بشیم فدک چنین چیزی رو دنبالش نیست و گزارشی که داریم تهیه میکنیم پسفردا روز بر خلاف منافع کاربران عادی نشه.
ما رسانه هستیم، با شرکتهای ایرانی و خارجی فن آوری همکاری داریم اما تمام ثروت ما مخاطبان ما هستند، اگر کاری انجام بدیم بر خلاف منافع مخاطبانمون، ثروتمون رو از دست میدیم. روزانه شرکت های زیادی میان به مجموعه ما مراجعه میکنند برای همکاری و تبلیغات … اما بر اساس یک چهارچوبی این همکاری صورت می پذیره، و منافع مخاطبانمون اساس اون چهارچوبه.
#حق
امیدوارم هر روز پیشرفت کنین به معنای واقعی کلمه
شخصا خیلی چیز ها از سایت خوبتون یاد گرفتم
عین همین ریپورتاژ تو سایت همسایه هم بود اونجا هم همین وضع شده بود یه عده جدید اومده بودن که نظرات رو شلوغ کنن و بگن فدک عالیه ولی بچه ها خوب از پسشون بر اومدن
یعنی اگه شک کنین که کارمندای خود فدک هستن!!!
جدای از بحث اینکه چطور با یه دستگاه لحیم کاری که اونم از خارج آوردن میشه ادعای تولید داخل کرد
در کل بحث خوب و بد بودن برند نیست مشکل سر اینه که با سابقه ای که از این نوع مثلا شرکت هایی که جنس احتمالا چینی میارن سر هم میکنن یا مثل اینا دستگاه لحیم میذارن اینه که بعد یه مدت به اسم اینکه میتونن تمام نیاز کشور رو پاسخ بدن میرن با وزرات خونه میبیندن تا واردات ممنوع بشه و با گرفتن رانت و ارز و انحصار و … خون مردم رو بکنن تو شیشه
از اون طرف هم که خودتون قضیه ارز ترجیحی و …. رو که این مدل شرکت ها میگیرن رو میدونین
از این گذشته هم ادعاهایی مثه انتقال تکنولوژی و … رو که میدونین همه چرته چون اصلا هیچ نوع امکانات پایه ای برای مثلا انتقال تکنولوژی و ساخت چیپ و … نیست و نخواهد بود فقط لحیم کاریه که اونم خودشون گفتن با هزار دردسر دستگاهش رو از خارج آوردن
از همه اینا بگذریم در نهایت بحث اینه : حق مردم رو نخورن هرچی میخوان دستگاه لحیم بیارن داخل لحیم کاری کنن
اصلا خود منم شاید بخرم ولی اگر بحث ممنوعیت واردات بخواد دنبال بشه، شده باشه با ذغال سنگ سیستم راه بندازم از این شرکت نمیخرم ، از لحن مدیراش بر میاد که دنبال همین ممنوعیت و رانت و … هستن
سلام برادر،
عده ای سال 57 اومدن علیه سیستم قیام کردن گفتن ما اصلا تولید نداریم، ما مونتاژ داریم. درصورتی که سوادشون نمیرسید که همون مونتاژ خودش عملیات تولیده. حالا شما هم بگین یک دستگاه لحیم. انگار با تقلیل دادن کار تولید، نظریه شما اثبات میشه.
کامنتهایی که دیروز گذاشته شده بوده بعیده برای شرکت فدک باشه چون تازه امروز قراره خبر دار بشن که گزارش بازدید در مجموعه ما منتشر شده. در مورد 1 دستگاه لحیم کاری، بله یک دستگاه حوض لحیم هم اونجا بود، بعلاوه دستگاه پرینتر PCB، بعلاوه دستگاه قطعه گذار، بعلاوه دستگاه های تست سلامت و بسته بندی و ….. اگر کسی با یک دستگاه لحیم کاری تبدیل به تولید کننده میشه، که همه میرن فردا میخرن و تولید کننده میشن. دیگه یه چیزی نگین که مرغ پخته توی دیگ خنده اش بگیره.
شما اگر از حداقل شرایط تولید قطعات الکترونیک اطلاع داشته باشید، میدونید که با داشتن یک حوض قلع کسی تولید کننده قطعات کامپیوتر نمیشه. در مورد جنس چینی، جهت اطلاع شما تمام قطعات کامپیوتر ساخت چین هستند. برندهایی هم که در تایوان و کره جنوبی دفتر دارند هم کارخانه هاشون در چینه. بنابراین اینکه میفرمایید جنس چینی، کجایی باشه شما دوست داری؟ از فیلیپین بیارن مشکلتون حل میشه؟ لطفا یک شرکت نام ببرید کارخانه ای در چین نداشته باشه، من میسپارم از اونجا قطعه بیارن که شما خیالت راحت باشه.
بعد شما از متنی که من نوشتم چطوری لحنی 180 درجه برعکس چیزی که گفته شده رو برداشت کردین؟
ببنید من وظیفه داشتم گزارش رخداد بازدید رو بنویسم و متنی هم که نوشتم دیدگاه خودم بوده، نه ریپوتاژ آگهی بوده و نه تبلیغاتی و نه سفارشی. حالا اینکه بخواین با پیش داوری و غرض ورزی تعبیر دیگری از اتفاقات داشته باشین، دیگر به کامنتهاتون پاسخ نخواهم داد.
اگر ……
بیفایده است این گفتگو و به دلیل تهمتی که به من زدین از این به بعد هیچ کدام از نظرات شما در هیچ کدام از مطالبی که من کار کنم مادامی که در مجموعه سخت افزار باشم منتشر نخواهد شد.
تشکر از آقا آرمین و سایت سخت افزار که همیشه مارو در مورد دنیای ssd و شرکتهای مرتبط آگاه میکنه
آقا آرمین صداقت شما ثابت شده است
فقط یه چیزی
بعدا دیدم که سلام داده بودین هرچی هم با خودم گفتم ولش کن کسی که جدای از اینکه طرفدار برندی باشه یا خلاف واقع بگه یا اغراق کنه که کامبیز خان خوب نمونه ش رو گفت (به احترام سابقه خوبی که ازتون خبر دارن خیلی بعضا رک حرف نزدن ولی با همین مطلب اعتبار خودتون رو به خطر میندازین) یا حقیقت رو نصفه نیمه میگه که به نفع خودش بشه به کنار حتی نحوه برخوردش هم اینه و در آخر هم میخواد با زور حذف و … حرفش رو به کرسی بشونه و خواسته یا ناخواسته با عده ای که قریب به یقین به دنبال ماهی گرفتن از اوضاع هستن که وضع مردم رو با انحصار بیشتر از این خراب کنن همراهی میکنه ارزش جواب سلام نداره ولی باز جواب سلام واجبه
سلام
به امید قدم های بزرگتر در این صنعت .
ممنون از شما و شرکت فدک
ممنون آقا محمد عزیز
خب الان لکسار بخریم یا فدک؟ بالاخره کدومش
بین این دوتا من فدک میگیرم.
از 15 تا لکسار 2 تا عودتی داشتم ولی از نزدیک 300 تا فدک هیچ مشکلی نداشتیم
ببخشید وقت خداحافظی کیفاتونو نگشتن؟
علی جان شمارو کجا میبرن که کیفاتونو میگردن؟
تشکر از آقای ابیشی برای این مقاله خواندنی. من کلا تولید داخلی رو قبول ندارم ولی اگر شما میگید فدک خوبه پس لابد خوبه
ممنون مرتضی جان، آره بررسی هاش داخل سایت هست، خوبه حافظه هاش.
بسیار عالی باعث خرسندی مردم و افتخار ایران میشن و از همه مهمتر باعث ایجاد اشتغال و جلوگیری از فرار نخبه ها میشه
بله واقعا، امیدوارم متخصصینی که همکاری دارند با فدک ادامه بدن.
فدک ssd هاش خوبن مقاله هم جالب بود
ممنون آقا میلاد عزیز
ممنون از مجله سخت افزار برای گزارش این بازدید
خواهش میکنم علی جان.
( آقای چراغچی همچنین در توصیف استقلال مجموعه تحت مدیریت خود افزودند: ما یک مجموعه کاملا خصوصی هستیم. کوچکترین وابستگی به دولت و هیچ نهادی نداریم )
آره شما که راست میگی سید . ما هم باور کردیم ،،،، یکی شما خصوصی اید یکی هم فاطر 😉
ما وظیفه مون اینه که گزارش صادقانه بنویسیم، اینکه بپذیرید یا نه، مختارید دوست عزیز.
شخصا به صداقت شما و تیم سخت افزار اطمینان دارم و سالهاست که سخت افزار رو دنبال میکنم ، اما روی سخن من با آقای چراغچی بود ، ایشون میگن کوچکترین وابستگی به هیچ نهاد دولتی ندارند شما رو نمیدونم آقای آرمین اما اجازه بدید بعد از 35 سال زندگی داخل ایران همچین حرفی رو باور نکنم ، هممون میدونیم تولید و راه اندازی چنین مجموعه های بدون وابستگی به نهادها در داخل ایران عملا غیر ممکنه ، غیر ممکن . حالا ایشون میان میگن بله ما خودمون مخالف محدودیت برای کاربران هستیم و فلان و فلان و فلان ، باشه ماهم باور کردیم . اما آرمین جان من همینجا بهت قول میدم ، قول میدم همین شرکت ها تا چند وقت دیگه که خیالشون از میزان تولید و تامین داخل راحت شد با زد و بند و لابی گری مانع ورود قطعات میشن و یا با تحمیل درصد زیادی مالیات قیمت قطعات مشابه رو تا حدی بالا میبرند که عملا خریدشون برای اکثر ما غیر ممکن بشه ، این خط این نشان ، اون موقع دوست دارم دوباره برید از ایشون راجب محدودیت واردات ایجاد شده بپرسید ، دوست دارید همین الان جوابشون رو براتون پیشبینی کنم ؟ عرض میکنم خدمتتون ، اون روز همین آقایون با ژست طلبکارانه میان میگن ( ما خودمون بشدت مخالف محدودیت ورود بر کالاهای خارجی بودیم و این امر عملا باعث از بین رفتن رقابت سالم شده ، ما بارها این مسئله رو در رسانه ها اعلام کردیم اما بالاخره این قانونیه که توسط نهاد های ذیربط تصویب شده و ما هم کاملا در این زمینه بی تقصیریم ) ، در حالی که در همون لحظه داخل ذهنش انگشت … رو داره حواله من و شما میکنه .
وقتی چنین مسائلی رو مطرح میکنم به این دلیله که به عنوان یک ایرانی ته این ماجرا رو میدونم وگرنه کیه که بدش بیا داخل کشورش برند های مثل ایسوس و گیگابایت وجود داشته باشه ؟ ولی این آقایون کاری خواهند کرد که ما مثل امروز که از ایران خودرو سایپا متنفریم ، همون طور که از برند های لوازم خانگی که با لابیگری چنین بلایی بر سر بازار و مردم آوردن متنفریم و همون طور که با لابیگری و انحصار در صنف داروسازان از اون ها متنفر شدیم ، بزودی از این شرکت ها هم متنفر میشیم .
آقا کیا نگرانی شما رو درک میکنم، ولی این موضوع رو توجه داشته باش که شرکت گارانتی کننده محصولات فدک الماسه، و تقریبا تمام اس اس دی های رقیب فدک توسط الماس وارد میشه، از این نظر، حتی اگر روزی بر فرض فدک نظرش نسبت به اعمال محدودیت عوض بشه، نمیاد برخلاف منافع گارانتی کننده خودش، مانع از واردات بشه. اگر هم که دولت راسا چنین تصمیمی بگیره که هر آنچه که در داخل تولید میشه مانع از ورودش بشه، اون دیگه مشکل از سمت دولته، ارتباطی با تولید کنندگان داخلی نمیتونه داشته باشه.
واقعا آدم این خبر هارو می خونه کیف می کنه.اینکه شرکت های ایرانی حاضر به رفتن توی گود رقابت می شن و اجناسشون رو در معرض نقد قرار میدن واقعا ارزشمنده
دم نگارنده مطلب و شرکت فدک گرم،ایشالا در آینده بیشتر شاهد این نوع مقالات باشیم
ممنون علی جان، انشاالله.