رقابت بین اینتل و AMD یکی از داغ ترین رقابتهای صنعت تکنولوژی در سال 2019 بود و احیای دوباره AMD باعث شده بود این رقابت در بالاترین سطح خود برگزار شود. با اینکه در گزارشات زیادی، خبرهای موفقیت AMD را در بازار پردازندهها شنیده بودیم، اما حالا به لطف گزارشی که توسط موسسه تحقیقاتی تخصصی پردازنده Mercury Research منتشر شده، میتوانیم نگاه دقیقی به سهام دو تراشه ساز بزرگ از بازار پردازندهها در آخرین سه ماهه سال 2019 داشته باشیم.
طبق این گزارش، AMD برای نهمین سه ماهه متوالی رشد را در بازار دسکتاپ، موبایل و دیتاسنترها تجربه کرده است. نکته جالب توجه، رشد ساکن کمپانی در هر دو بخش دسکتاپ و دیتاسنتر است. در حالی که AMD رشد قدرتمندی در بازار پردازندههای موبایل داشته است. در این بازار، لپ تاپها به واسطه داشتن دو سوم مصرف سیلیکونهای موبایل مهم ترین محصولات محسوب میشوند که حالا به بالاترین حد از سهم بازار کامپیوترهای شخصی دسکتاپ از سال 2014 دست پیدا کرده است. همچنین رشد در بقیه بخشها نیز به حدی بالا بوده که از سال 2013 تاکنون تکرار نشده بود. در چارتهای زیر میتوانیم نگاه دقیق تری به آمار و ارقام هر بخش از عملکرد AMD داشته باشیم. لازم به ذکر است در این جدوال از بخش تراشههای اینترنت اشیا و نیمه سفارشی صرف نظر شده است.
تقاضای بالای مشتریان برای پردازندههای گیمینگ دسکتاپ، مهم ترین علت رشد این بخش از بازار بوده و همچنین عملکرد بهتر اینتل در تامین پردازندههای پائین رده در پیشرفت این قسمت نقش موثری داشته است. همان طور که پیش بینی میشد، این گزارش مهر تائیدی بر موفقیت پردازندههای رایزن 3000 کمپانی AMD است که رشد چشمگیری را تجربه کرده اند. اینتل نیز با وجود مشکلاتی که در کمبود موجودی تراشههای خود داشته، با کنترل این مشکل موفق به تامین بهتر پردازندههای ارزان قیمت خود شده است. اما بیشترین رشدی که در بازار پردازندهها شامل حال هر دو کمپانی اینتل و AMD شده، در بخش قدرتمندترین پردازندهها بوده که از بیشترین تعداد هستههای پردازشی برخوردارند. اکنون سهم AMD در بازار پردازندههای دسکتاپ 18.3 درصد است و در مقایسه با سه ماهه سوم، رشد 0.3 درصدی شامل حال کمپانی در این بخش شده است. این میزان رشد کمتر از حدیست که برای کمپانی بعد از عرضه محصولات سری 3000 برای هر دو بخش اصلی و رده بالا در تعطیلات سال نو میلادی که تقاضا و خرید بسیار اوج میگیرد، انتظار میرفت.
دیگر نکته قابل توجه، میزان رشد AMD در سه ماهه پایانی 2019 بوده که بهتر از هر دوره در سه سال گذشته بوده اما به اندازه رشد سهم کمپانی نسبت به ماهه سوم سال میلادی گذشته نبوده است. از شاخص ترین دورههای AMD در بازار سه ماهه پایانی 2019، جمعه سیاه و دوشنبه سایبری بوده که این کمپانی موفق به حذف رقیب خود یعنی اینتل در جدول محبوب ترین پردازندههای سایت آمازون شده است. هر چند این موضوع یادآور آن است که بازار خرده فروشی بسیار کوچک تر از بازار OEM/SI است که اینتل در آن عملکرد بسیار موفقی دارد. میزان فروش در این بخش بسیار عظیم تر از خرده فروشی محصولات است و طبق گفت و گویی که با سازندگان بزرگ مادربرد انجام شده، اینتل همچنان در این بخش اساسی پیشتاز است. در واقع انتخاب اول سازمانها، ادارات و دولتها، پلتفرم اینتل است و خرید سیستمهای مبتنی بر اینتل باعث میشود کاربران تجاری نیازی به پرداخت مبلغ اضافه سنگینی برای اعتبارسنجی مجدد نرم افزارهای خود نداشته باشند.
همچنین نباید فراموش کرد که AMD در طول این دوره با مشکل تامین مواجه نشد و در طول ماه گذشته، کاهش قیمتهای سنگینی را بر روی پردازندههای رایزن اعمال کرد که مطمئنا در رشد کمپانی تاثیر بسزایی داشت. روند رو به رشد AMD در بازار ادامه دارد. سهم کمپانی در طول سال از بخش دسکتاپ 2.4 درصد افزایش یافته و با وجود تجربه یک فصل بدون رشد، الباقی سال توانست پیشرفت خود را تداوم بخشد. با این حال در گذشته AMD فروشهای بسیار بهتری را در فصل تعطیلات نسبت به سال 2019 تجربه کرده بود. درآمد این کمپانی از بخش گرافیک و پردازنده که محصولات رایزن و Radeon را در برمیگیرد، 69 درصد در سال رشد داشته و به 4.7 میلیارد دلار رسیده و نسبت به ماهه سوم با 30 درصد افزایش به 1.66 میلیارد دلار رسیده است که نشانگر قیمت بالاتر از حد میانگین و سودآوری بالای محصولات 7 نانومتری کمپانی است.
در مقابل درآمد اینتل فقط از بازار پردازندهها در سه ماهه پایانی 10 میلیارد دلار بوده است. این یعنی اینتل نسبت به رقیب در سال 2019 چندین برابر بیشتر درآمدزدایی کرده است. رشد AMD در بخش سرور، 0.2 درصد فصلی و 1.4 درصد سالیانه بوده است تا در کل سهم کمپانی از بخش از بازار پردازندهها 4.5 درصد باشد. این سطح از رشد نیز پائین تر از حد انتظار بوده چرا که هدف AMD رسیدن به سهم دو رقمی بازار بود اما این هدف هنوز تحقق نیافته است. با این حال همان طور که گفته شد AMD به پیشرفت خود ادامه میدهد و در عین حال خود بر این موضوع باور دارد که رقابت در سال 2020 سخت تر از سال گذشته خواهد بود. اینتل به زودی و در نیم سال دوم مشکل کمبود پردازندههای خود را تا حدی رفع خواهد کرد و احتمالا در آینده نه چندان دور، تراشههایی با معماری جدید از این سازنده از راه میرسند که میتوانند باعث بوجود آمدن رقابت جذاب تری بین دو کمپانی شوند.
دیدگاهتان را بنویسید