این روز ها با وسعت روز افزون شبکه ی جهانی اینترنت و گسترده تر شدن امکانات آن (در کنار بالا تر رفتن هر چه بیشتر سرعت دسترسی و اتصال به این شبکه ی پر مخاطب) دنیای بازی های کامپیوتری نیز با سرعت قابل ملاحظه ای به سوی هر چه آنلاین تر شدن ساختار کلی خود پیش می رود. فرآیندی که بخش مهمی از آن مسلماً خود را در قالب افزایش روز افزون فروش نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری نشان می دهد. نسخه هایی که اگر محبوبیت و شدت فراگیری شان در میان گیمر ها با همین سرعت فعلی ادامه یابد شاید در آینده ای نزدیک به طور کامل جای نسخه های سنتی بازی های کامپیوتری یا همان نسخه های فیزیکی را بگیرند. در همین راستا باید به این نکته اشاره کرد که در طول سال 2015 میلادی بیش از سال قبل شاهد افزایش میزان فروش نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری بودیم. از همین رو در این مطلب می رویم تا نگاهی به فهرست ده بازی پر فروش سال 2015 میلادی در پلتفرم های مختلف و بر اساس میزان فروش نسخه های دیجیتال این عناوین در بازار داشته باشیم.
به تازگی موسسه ی پژوهشی سوپر دیتا اقدام به انتشار لیست عناوین پر فروش پلتفرم های مختلف بازی های کامپیوتری (بر اساس میزان فروش نسخه های دیجیتال آن ها) در سال 2015 میلادی کرده است تا علاقمندان به دانستن اطلاعات آماری دنیای بازی های کامپیوتری در بحث فروش بتوانند با پر فروش ترین بازی های کامپیوتری سال گذشته در بازار دیجیتال آشنا شوند. اگر چه در بخش پایانی این متن می توانید لیست ده گانه ی مذکور را بر روی پلتفرم های مختلف (پلتفرم PC ، کنسول های خانگی و موبایل) مشاهده نمایید ، اما پیش از آن بد نیست به بررسی داده های آماری دیگری در این زمینه بپردازیم که اطلاع یافتن از آن ها بسیار جالب به نظر می رسد. بر اساس داده های آماری مذکور کل بازار دیجیتال بازی های کامپیوتری در سال 2015 میلادی ارزشی به میزان 61 میلیارد دلار داشته است که این رقم یک رشد 8 در صدی سالانه را نسبت به سال گذشته نشان می دهد. به عبارت بهتر در سال 2015 میلادی در مجموع چیزی نزدیک به 61 میلیارد دلار از نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری بر روی تمامی پلتفرم های بازی موجود در بازار به فروش رسیده است که در واقع این میزان از عایدی به دست آمده، کاملاً مجزا از رقم فروش نسخه های فیزیکی عرضه شده بر روی پلتفرم های مذکور محاسبه شده است. در این میان شاید بتوان گفت که پلتفرم کنسول های خانگی بیشترین رشد را در زمینه ی میزان فروش نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری به نسبت سال گذشته داشته است. به این ترتیب که میزان عایدی به دست آمده از قِبَل فروش نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری بر روی کنسول های خانگی در سال 2015 میلادی رقمی معادل 4 میلیارد دلار بوده است که در واقع این رقم رشد قابل توجه 34 در صدی را نسبت به سال قبل نشان می دهد.
البته با وجود این رشد قابل توجه ، پلتفرم کنسول های خانگی در زمینه ی میزان عایدی به دست آمده در بازار نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری در سال 2015 میلادی شاید کوچک ترین پلتفرم موجود در میان سایر رقبا باشد. چرا که فروش کلی نسخه های دیجیتال بازی های موبایل در سال گذشته چیزی نزدیک به 25.8 میلیارد دلار بوده است و به این ترتیب پلتفرم موبایل با در دست داشتن چیزی بیش از یک سوم سهم کل میزان عایدی به دست آمده از فرآیند فروش نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری، رتبه ی نخست را در میان پلتفرم های مختلف دنیای بازی های کامپیوتری به خود اختصاص داده است (البته باید به این نکته توجه داشت که بازی های پلتفرم موبایل تمام و کمال به شکل دیجیتال به فروش می رسند و در واقع اکثریت قریب به اتفاق بازی های این پلتفرم از وجود نسخه ی فیزیکی بی بهره اند). با تمام این اوصاف اگر بخواهیم به لیست ده بازی پر فروش بخش دیجیتال در هر سه پلتفرم PC ، موبایل و کنسول های خانگی در سال گذشته بنگریم مشاهده می شود که بازی های حاضر بر روی پلتفرم PC از همه پر فروش تر بوده اند و سوای این امر مجموع عایدی به دست آمده از فروش نسخه های دیجیتال ده بازی برتر پلتفرم PC بیش از ده بازی برتر پلتفرم موبایل بوده است. به این ترتیب که مجموع فروش نسخه های دیجیتال ده بازی برتر پلتفرم PC رقمی معادل 6.3 میلیارد دلار بوده است و این در حالی است که رقم مشابه در رابطه با میزان فروش نسخه های دیجیتال بازی های برتر پلتفرم موبایل رقمی معادل 6.1 میلیارد دلار را در اختیار ما قرار می دهد. در واقع این برتری حتی در شکل کلان این رقابت نیز قابل مشاهده است. به گونه ای که نسخه های دیجیتال بازی های پلتفرم PC در کل و به طور متوسط سالیانه رقمی معادل 32 میلیارد دلار عایدی حاصل می کنند و این رقم در رابطه با بازی های پلتفرم موبایل به چیزی نزدیک به 25.1 میلیارد دلار می رسد.
در میان کل بازی های کامپیوتری سال 2015 میلادی (و به لحاظ فروش نسخه های دیجیتال آن ها) بازی آنلاین League of Legends با رقمی معادل 1.6 میلیارد دلار در صدر جدول میزان عایدی حاصل از فروش قرار دارد و بازی Clash of Clans با رقمی معادل 1.3 میلیارد دلار رتبه ی دوم را به خود اختصاص داده است. پس از این دو بازی ، محصول موفق شرکت کره ای Smile Gate یعنی بازی Cross Fire قرار دارد که با 1.1 میلیارد دلار عایدی حاصل از فروش نسخه های دیجیتال در رتبه ی سوم جدول قرار می گیرد. مقام چهارم و پنجم جدول نیز همانند مقام دوم و سوم از آن پلتفرم PC است و به ترتیب به دو بازی Dungeon Fighter Online (با عایدی 1 میلیارد دلار) و World of Warcraft (با عایدی 814 میلیون دلار) اختصاص دارد. البته صاحب امتیاز اصلی این بازی یعنی کمپانی اکتیویژن بلیزرد از لحاظ میزان عایدی به دست آمده از راه فروش نسخه ی دیجیتال بازی های خود در سال 2015 میلادی، مقام نخست را در اختیار دارد و با کسب 2.9 میلیارد دلار عایدی در امر فروش نسخه های دیجیتال بازی های گوناگون خود لقب سلطان کمپانی های بزرگ بازی سازی را به خود اختصاص داده است. پس از این کمپانی سازندگان بازی Clash of Clans یعنی اعضای شرکت Supercell قرار گرفته اند که با کسب رقمی معادل 1.64 میلیارد دلار در مقام دوم قرار دارند. پس از آن ها کمپانی چینی و بسیار قدرتمند Tencent نیز با کسب رقمی نزدیک به 1.62 میلیارد دلار توانسته است رتبه ی سوم این بخش را به خود اختصاص دهد. البته این کمپانی چینی می تواند در سال جاری یعنی سال 2016 میلادی به راحتی رتبه ی دوم را از آن خود نماید. چرا که آن ها چندی پیش حق امتیاز بازی پر هوادار League of Legend را به طور کامل از آن خود ساختند و به این ترتیب احتمالاً به زودی عایدی بسیار بیشتری از راه حضور در دنیای بازی های کامپیوتری به دست خواهند آورد. حال که صحبت از بازی League of Legends به میان آمد بد نیست از میزان فروش بازی DOTA 2 نیز سخن به میان آوریم. بازی اختصاصی شرکت Valve که برخی از هوادارانش این اثر را رقیبی جدی برای بازی League of Legends قلمداد می کنند. جالب این جاست که میزان عایدی شرکت Valve از فروش نسخه های دیجیتالی بازی DOTA 2 در سال 2015 میلادی رقمی معادل 238 میلیون دلار بوده است که در واقع چیزی نزدیک به 7 برابر کمتر از عایدی حاصل شده از فروش بازی League of Legends بوده است. به هر حال سوای این دسته از آثار کاملاً آنلاین حاضر در پلتفرم PC که مسلماً نسخه های دیجیتال آن ها فروش و هوادار بیشتری در میان علاقمندان این قبیل آثار دارد ، با توجه به این نکته که فروش نسخه های دیجیتال بازی های مطرح سال 2015 میلادی بر روی پلتفرم PC نظیر GTA 5 ، The Witcher 3 و Fallout 4 بسیار قابل توجه به نظر می رسد ، می توان این احتمال را در نظر گرفت که روند رو به رشد فروش نسخه های دیجیتال بازی های کامپیوتری همچنان در طی سال های پیش رو ادامه داشته باشد و شرایطی را فراهم آورد که به طور مثال در نسل بعدی بازی های کامپیوتری، نسخه های فیزیکی بازی ها به طور کامل از میدان به در شوند. در پایان این متن توجه شما را به لیست ده گانه ی برترین بازی های سال 2015 میلادی بر روی پلتفرم های مختلف (به لحاظ عایدی حاصل از فروش نسخه های دیجیتال) جلب می کنیم.
ده بازی پر فروش سال 2015 میلادی بر روی پلتفرم کنسول های خانگی :
- Call of Duty: Advanced Warfare – رقم 355 میلیون دلار
- FIFA 15 – رقم 332 میلیون دلار
- Grand Theft Auto V – رقم 322 میلیون دلار
- Destiny – رقم 291 میلیون دلار
- Call of Duty: Black Ops III – رقم 224 میلیون دلار
- FIFA 16 – رقم 212 میلیون دلار
- Fallout 4 – رقم 108 میلیون دلار
- Star Wars Battlefront – رقم 106 میلیون دلار
- Madden NFL 16 – رقم 76 میلیون دلار
- Madden NFL 15 – رقم 73 میلیون دلار
ده بازی پر فروش سال 2015 میلادی بر روی پلتفرم PC :
- League of Legends – رقم 1.628 میلیارد دلار
- CrossFire – رقم 1.11 میلیارد دلار
- Dungeon Fighter Online – رقم 1.052 میلیارد دلار
- World of Warcrft – رقم 814 میلیون دلار
- World of Tanks – رقم 446 میلیون دلار
- Lineage I – رقم 339 میلیون دلار
- Maplestory – رقم 253 میلیون دلار
- DOTA 2 – رقم 238 میلیون دلار
- Counter Strike : Global Offensive – رقم 221 میلیون دلار
- Grand Theft Auto V – رقم 205 میلیون دلار
ده بازی پر فروش سال 2015 میلادی بر روی پلتفرم موبایل :
- Clash of Clans – رقم 1.345 میلیارد دلار
- Game of War : Fire Age – رقم 799 میلیون دلار
- Puzzle & Dragons – رقم 729 میلیون دلار
- Candy Crush Saga – رقم 682 میلیون دلار
- MonsterStrike – رقم 674 میلیون دلار
- Candy Crush Soda Saga – رقم 518 میلیون دلار
- Fantasy Westward Journey – رقم 451 میلیون دلار
- Colopl Rune Story – رقم 356 میلیون دلار
- Disney Tsum Tsum – رقم 326 میلیون دلار
- Boom Beach – رقم 297 میلیون دلار
در پایان لازم است یک بار دیگر هم یاد آوری کنیم که اعداد و ارقام فوق تنها به میزان فروش نسخه های دیجیتال بازی های یاد شده مربوط می شود و آمار فروش نسخه های فیزیکی آن ها را در بر نمی گیرد.
ندای وظیفه نسخه advanced warfare در 2014 عرضه شد.
GTA Vهم هنوز هست :l دمش گرم واقعا:-))