انجام مصاحبه برای استخدام یک مهارت است که هرچه بیشتر آن را انجام بدهید تسلط بیشتری در ارائه پاسخ درست و مناسب و رسیدن به نتیجه دلخواه پیدا خواهید کرد. داشتن آمادگی کافی برای انجام مصاحبه باعث افزایش اعتماد به نفس، احساس راحتی بیشتر در طول مصاحبه و دریافت بازخورد مثبتتری میشود. در همین راستا، اقداماتی که قبل از مصاحبه کاری برای افزایش آمادگی انجام میدهید به طور مستقیم روی عملکردتان در جلسه مصاحبه اثر میگذارند. در این مقاله لیستی از مهم ترین اقداماتی را که باید قبل از مصاحبه کاری برای موفقیت در آن انجام بدهید، بررسی میکنیم.
مصاحبه استخدامی؛ بایدها و نبایدها
اولین قدم برای جستجوی کار ارسال رزومه است. رزومه شما عامل تعیین کنندهای در دعوت شدن به مصاحبه استخدام محسوب میشود. از طریق مصاحبه حضوری یا آنلاین، شخصیت، ویژگی ها، نقاط قوت و ضعف و موفقیت های شما بررسی میشود. خیلی مهم است که از ارائه اطلاعات نامرتبط و بزرگنمایی کردن تجارب و خصوصا ویژگیهای شخصیتی در رزومه خودداری کنید و آنچه را که واقعا هست ارائه بدهید. تجربه استرس قبل از شروع مصاحبه طبیعی است، اما با انجام یک سری اقدامات میتوانید از پیشرفت بهتر جلسه مصاحبه اطمینان حاصل کنید.
11 کاری که باید قبل از جلسه مصاحبه انجام بدهید
لیست اقدامات زیر به شما کمک میکند تا با بیشترین آمادگی در جلسه مصاحبه شغلی حضور پیدا کنید:
- درباره شرکت تحقیق کنید.
- درباره مصاحبه کننده تحقیق کنید.
- مجموعهای از سوالات را آماده کنید.
- یک مصاحبه تمرینی انجام دهید.
- قبل از مصاحبه یک وعده غذایی سالم بخورید.
- لباسهایتان را شسته و اتو کنید.
- پوششتان را متناسب با موقعیت انتخاب کنید.
- سریع ترین مسیر رفت به محل مصاحبه را پیدا کنید.
- قبل از مصاحبه تلفن همراه خود را خاموش یا سایلنت کنید.
- شب قبل از مصاحبه خواب کافی داشته باشید.
- برای انواع مصاحبه آماده شوید.
درباره شرکت تحقیق کنید
قبل از رفتن به جلسه مصاحبه، درباره شرکت، تاریخچه، ارزشها و ماموریت آن تحقیق کنید. وب سایت و شبکههای اجتماعی آن را بررسی کرده و اگر نظر مشتری، کاربر یا کارمندان وجود دارد، آنها را مطالعه کنید. با این کار علاوه بر اینکه میتوانید بیشتر با شرکت و تناسب آن با فرهنگ و اهداف مورد نظرتان آشنا شوید، تسلط بیشتری در جواب دادن به سوالات مطرح شده در طول جلسه مصاحبه خواهید داشت. شناخت شرکت و داشتن اطلاعات کافی درباره آن شما را فردی حرفه ای نشان داده و اعتماد به نفس شما را در جلسه مصاحبه افزایش خواهد داد.
درباره مصاحبه کننده تحقیق کنید
مهم است که بدانید چه فردی، با چه پیشینه تخصصی و چه استانداردهایی قرار است با شما مصاحبه کند. به طور معمول در طول فرآیند چند مرحلهای مصاحبه، شما توسط مسئول منابع انسانی، سرپرست یا مدیر واحد موقعیت شغلی مورد نظر و مدیرعامل مصاحبه خواهید شد. بنابراین شناخت این 3 شخص اصلی به افزایش آمادگی و تسلط شما به گفتگو در طول جلسات مصاحبه کمک خواهد کرد.
مجموعهای از سوالات را آماده کنید
همیشه در پایان جلسه مصاحبه از مصاحبه شونده خواسته میشود تا اگر سوالی دارد مطرح کند. میتوانید قبل از مصاحبه لیستی از سوالات مهمی را که دارید، آماده کنید. طرح سوالات مناسب نشان دهنده میزان توجه و علاقه شما به موقعیت کاری و شرکت یا سازمان است. به طور مثال میتوانید سوالاتی از این دست بپرسید:
- فرهنگ سازمان چگونه است؟
- آیا فرصت رشد و پیشرفت در این موقعیت شغلی وجود دارد؟
- عملکرد کارکنان را چطور میسنجید؟
- چالش برانگیز ترین جنبه این موقعیت شغلی چیست؟
یک مصاحبه تمرینی انجام دهید
میتوانید یک جلسه تمرینی مصاحبه با فردی مورد اعتماد مثل دوست یا اعضای خانواده برگزار کنید. لیستی از سوالاتی که فکر میکنید ممکن است در جلسه مصاحبه مطرح شوند را نوشته و به فرد مقابل بدهید تا در نقش مصاحبه کننده آنها را از شما بپرسد. همچنین بهتر است از فرد مقابل بخواهید تا خودش سوالاتی را مطرح کرده و شما را به چالش بکشد. بازخوردی که بعد از پایان مصاحبه تمرینی میگیرید میتواند به بهبود عملکردتان در جلسه مصاحبه اصلی کمک شایانی بکند. همچنین میتوانید بعد از گرفتن بازخورد مجددا مصاحبه تمرینی را با فرد دیگری انجام بدهید.
قبل از مصاحبه یک وعده غذایی سالم بخورید
همانطور که میدانید غذا درست مثل یک داروی معجزهآسا عمل میکند. غذایی که میخورید به طور مستقیم روی عملکرد جسمی و ذهنیتان اثر میگذارد. برای داشتن انرژی کافی و ذهنی آماده در طول مصاحبه بهتر است به تغذیهتان توجه کنید و چند ساعت قبل از جلسه غذاهای دارای میزان بالای پروتئین، فیبر و چربی سالم مثل آووکادو، اسفناج، تخم مرغ و نان تست چند غله بخورید.
لباسهایتان را شسته و اتو کنید
ممکن است این مورد بسیار بدیهی به نظر برسد، اما شستن و اتو کردن لباسها یک روز قبل از جلسه مصاحبه کاری باعث میشود تا با آمادگی بیشتری در مصاحبه حاضر شوید. اگر اتو کردن را به روز مصاحبه موکول کنید ممکن است وقت کم آورده و دچار استرس شوید.
پوششتان را متناسب با موقعیت انتخاب کنید
حتما یک روز قبل از مصاحبه درباره اینکه چه لباسی باید بپوشید تصمیم بگیرید. بعضی از موقعیتهای شغلی پوشش رسمیتر و برخی دیگر پوشش غیر رسمی و راحتتری را طلب میکنند. مطمئن شوید که مناسبترین لباس را با توجه به نوع موقعیت شغلی انتخاب میکنید.
سریع ترین مسیر رفت به محل مصاحبه را پیدا کنید
یکی از رایجترین دلایل استرس و عملکرد بد در طول مصاحبه، خصوصا در شهرهای بزرگ و شلوغی مثل پایتخت، گیر کردن در ترافیک و دیر رسیدن است. حتما مسیرهای مختلف را بررسی کنید و سریعترین مسیر را برای رسیدن به محل مصاحبه پیدا کنید. یادتان باشد زودتر رسیدن به محل مصاحبه هیچ ایرادی ندارد، پس بهتر است حداقل یک ربع زودتر از زمانی که در نظر گرفتید حرکت کنید.
قبل از مصاحبه تلفن همراه خود را خاموش یا سایلنت کنید
مورد بسیار مهمی که خیلی از افراد انجام آن را فراموش میکنند و یا به اندازه کافی به آن توجه ندارند قرار دادن تلفن همراه روی حالت بیصدا است. صدای زنگ یا ویبره گوشی وسط یک جلسه مصاحبه استخدامی نشان از بیتوجهی شما و عدم احترام به شرایطی است که در آن قرار دارید. حتما قبل از ورود به جلسه مصاحبه گوشی خودتان را روی حالت بیصدا قرار داده یا آن را خاموش کنید.
شب قبل از مصاحبه خواب کافی داشته باشید
متیو واکر در کتاب «چرا میخوابیم» اهمیت بالای داشتن خواب کافی را به خوبی توصیف میکند: ” دانشمندان یک روش درمانی جدید و انقلابی کشف کردهاند که باعث میشود عمر طولانیتری داشته باشید. این روش، حافظهی شما را تقویت کرده و خلاقترتان میکند. باعث میشود جذابتر به نظر برسید. شما را لاغر نگه میدارد و هوسهای غذایی را کاهش میدهد. از شما در برابر سرطان و زوال عقل محافظت میکند. از سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری میکند. خطر سکتهی قلبی و مغزی را کاهش میدهد.، چه برسد به دیابت. حتی احساس شادی بیشتر و افسردگی و اضطراب کمتری خواهید داشت.” این روش درمانی همان خواب کافی و عمیق است!
داشتن خواب کافی باعث میشود تا با ذهنی هوشیارتر و انرژی فیزیکی بیشتری در جلسه مصاحبه حضور پیدا کنید.
برای انواع مصاحبه آماده شوید
به طور کلی، سه نوع مصاحبه وجود دارد: یک نوع مصاحبه، مصاحبه رفتاری است که بر نحوه واکنش شما در موقعیتهای کاری متمرکز است. بیشتر سوالات در این نوع مصاحبه سناریوهای خاصی را ارائه داده و از شما میخواهند به توضیح نحوه برخورد، تصمیم گیری و واکنشی که به آنها نشان میدهید بپردازید. نوع دوم مصاحبههای تجربی است که بر تجربیات و سوابق کاری قبلی شما و تصمیماتی که در گذشته گرفتید متمرکز است. نوع سوم مصاحبه، ترکیبی از هر دو مصاحبه رفتاری و تجربی است.
میتوانید با تحقیق درباره انواع مصاحبه و آشنایی با نوع سوالاتی که در آنها مطرح میشود با آمادگی بسیار بیشتری در جلسه مصاحبه کاری حضور پیدا کنید.
جمع بندی
حضور در جلسه مصاحبه استخدامی خصوصا در موقعیتهای شغلی که اهمیت زیادی دارند میتواند تجربهای استرسزا باشد. زبان بدن نادرست، عدم اعتماد به نفس، خستگی و ضعف در مهارت های ارتباطی باعث میشوند تا با وجود داشتن تجربه کاری خوب نتوانید در جلسه مصاحبه شغلی موفق عمل کنید. در این مقاله اقداماتی را معرفی کردیم که با انجام آنها میتوانید با اعتماد به نفس و آمادگی بسیار بیشتری درجلسه مصاحبه حضور پیدا کرده و موقعیت شغلی دلخواهتان را از آن خود کنید.
سلب مسئولیت: تیم تحریریه سختافزارمگ در تهیه محتوای رپورتاژ نقشی نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید